Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ η πιθανή εμπλοκή με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους
  • [02] Καμία άφιξη μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου για την στήριξη κατοίκων παραμεθόριων περιοχών
  • [04] Τουλάχιστον 65 νεκροί και 280 τραυματίες, από επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχόρη του Πακιστάν
  • [05] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό
  • [06] Να ελέγχονται και οι πολίτες της ΕE στα εξωτερικά σύνορα της, ζητά η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών
  • [07] Τουλάχιστον 56 νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχόρη του Πακιστάν

  • [01] O. Γεροβασίλη: Πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ η πιθανή εμπλοκή με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους

    Πολιτικό πρόβλημα συνιστά για τη ΝΔ το ζήτημα πιθανής εμπλοκής της με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους, σύμφωνα με μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μέσα από το ίδιο μήνυμα η κυβερνητική εκπρόσωπος καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ να εμφανιστεί ως προσωπική της διένεξη με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

    "Το πολιτικό πρόβλημα της πιθανής εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους δεν θα επιτρέψουμε να εμφανιστεί σαν να πρόκειται για προσωπική μου διένεξη με τον κ. Κουμουτσάκο», αναφέρει συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο twitter.

    [02] Καμία άφιξη μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά

    Περίπου 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σήμερα δεν είχαμε καμία άφιξη με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.

    Τα περισσότερα άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λόγω του μεγάλου συνωστισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, διαμένουν σε δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στους προαύλιους χώρους.

    Η βροχόπτωση των τελευταίων ωρών αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα κάνουν δύσκολες τις συνθήκες των ανθρώπων που διαμένουν στις σκηνές.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Πλατανησιώτης ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες των τριών τελευταίων ημερών ευνοούν την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού ειδικά στα μικρά παιδιά.

    Την ανάγκη να υπάρξει κρατική δομή ενημέρωσης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να πειστούν στο μέλλον και να μετακινηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, θα πρέπει από τώρα να έχουν διαρκή ενημέρωση για το τι σημαίνει αίτηση πολιτικού ασύλου, πότε μπορούν να πάρουν απάντηση στο θέμα αυτό, αν μπορούν επιστρέψουν στις πατρίδες τους και το τι συμβαίνει με τα σύνορα και την Ευρώπη.

    [03] Φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου για την στήριξη κατοίκων παραμεθόριων περιοχών

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο σημερινός φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ με τους δήμους Αμαρουσίου και Βριλησσίων και με στόχο τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού για πολίτες παραμεθόριων περιοχών. Αφετηρία ήταν το δημαρχείο Αμαρουσίου και τερματισμός το κλειστό Γυμναστήριο του δήμου Βριλησσίων.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό, την υποστήριξη ευπαθών ομάδων πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές. Παράλληλα με τον κυρίως αγώνα, πραγματοποιήθηκε αθλητική δραστηριότητα για παιδιά. Στα τελευταία 200 μ. πριν τον τερματισμό, έγινε αγώνας με πατίνι για τους μικρούς αθλητές. Η εταιρεία που ήταν χορηγός των αγώνων έδωσε και επιταγή αξίας 2.500 ευρώ και μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα οποία θα διατεθούν σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.

    [04] Τουλάχιστον 65 νεκροί και 280 τραυματίες, από επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχόρη του Πακιστάν

    Στους 65 ανέρχονται οι νεκροί ενώ τουλάχιστον 280 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο δημόσιο Πάρκο Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ της Λαχόρης.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι δράστες στόχευαν τη μικρή χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν που σήμερα γιόρταζε το Πάσχα.

    "Όταν έγινε η έκρηξη, οι φλόγες πετάχτηκαν τόσο ψηλά που ξεπέρασαν σε ύψος τα δέντρα και είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα", είπε ο Χάσαν Ιμράν, ένας κάτοικος της πόλης που είχε βγει για βόλτα στο πάρκο.

    Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, ο Σαλμάν Ραφίκ, είπε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 280. "Πολλοί χειρουργούνται αυτήν την ώρα και φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά", πρόσθεσε. Τουλάχιστον 50 από τους τραυματίες είναι παιδιά.

    Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες στις οποίες δεκάδες γυναίκες και παιδιά μεταφέρονται σε ασθενοφόρα. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ταξί ή ακόμη και με δίτροχα ρίκσο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της Λαχόρης για να δώσουν αίμα.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και πολλά από τα πτώματα φυλάσσονται προς το παρόν σε θαλάμους νοσηλείας.

    Ένας γιατρός, ο Δρ. Άσραφ, περιέγραψε σκηνές φρίκης στο νοσοκομείο Τζίνα όπου εργάζεται. "Μέχρι τώρα έχουμε παραλάβει περισσότερα από 40 πτώματα και πάνω από 200 τραυματίες. Οι περισσότεροι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα και στους διαδρόμους και οι αφίξεις συνεχίζονται", είπε.

    "Πήγαμε για να περάσουμε ένα ευχάριστο απόγευμα, επειδή ο καιρός ήταν καλός", είπε μια γυναίκα, η Νασρίν Μπίμπι, κλαίγοντας καθώς περίμενε από τους γιατρούς να την ενημερώσουν για την κατάσταση της 2χρονης κόρης της. "Ο Θεός να τους πνίξει με την οργή του. Τι είδους άνθρωποι στοχεύουν μικρά παιδιά σε ένα πάρκο;" συνέχισε.

    Οι αρχές του Πουντζάμπ διέταξαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα και ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος στην επαρχία. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν και οι δρόμοι της Λαχόρης ερήμωσαν.

    Στην περιοχή του πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να ελέγξουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με οργισμένους συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονταν στο πάρκο την ώρα της επίθεσης.

    Ο Τζάβεντ Άλι, ένας κάτοικος της Λαχόρης το σπίτι του οποίου βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "μια τεράστια έκρηξη" και τα παράθυρα έσπασαν. "Όλα έτρεμαν, ακούγονταν κραυγές και παντού υπήρχε σκόνη. Δέκα λεπτά αργότερα, μπόρεσα να βγω έξω. Στον τοίχο του σπιτιού μας υπήρχαν ανθρώπινες σάρκες. Οι άνθρωποι έκλαιγαν, άκουγα τις σειρήνες των ασθενοφόρων", είπε.

    Το πάρκο, όπου είχε πάει και ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα, "ήταν γεμάτο από κόσμο λόγω του Πάσχα, υπήρχαν πολλοί χριστιανοί εκεί. Είχε τόσο πολύ κόσμο που είπα στην οικογένειά μου να μην πάμε κι εμείς", κατέληξε.

    [05] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό

    Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό, το "πρόσωπο και η φωνή της ιστορίας", πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Πομπιντού του Παρισιού σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε η σύζυγός του, Μισελίν Πελετιέ-Ντεκό.

    Ο Ντεκό εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979 και ήταν υπουργός Γαλλοφωνίας μεταξύ 1998-91, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Έγραψε περισσότερα από 60 ιστορικά βιβλία και βιογραφίες ενώ από τη δεκαετία του 1950 δημιούργησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ιστορία.

    Η αρχή έγινε το 1951 με τη ραδιοφωνική εκπομπή "Το Βήμα της Ιστορίας" η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1997. Το 1956 πέρασε στην τηλεόραση με την εκπομπή "Η κάμερα εξερευνεί τους καιρούς", η οποία συνεχίστηκε επί μια δεκαετία.

    Από το 1969 μέχρι το 1987 παρουσίαζε διαδοχικά, κάθε μήνα, τρεις ωριαίες εκπομπές ιστορικού περιεχομένου.

    Ο Αλέν Ντεκό γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1935 στη Λιλ. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας στη Σορβόνη, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο. Το 1960 ίδρυσε την ιστορική επιθεώρηση Histoire pour tous και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων, έγραψε τη βιογραφία του Βίκτωρος Ουγκό ενώ ήταν και μεγάλος θαυμαστής του Αλεξάνδρου Δουμά και του Σασά Γκιτρί, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος.

    Ο Ντεκό είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

    [06] Να ελέγχονται και οι πολίτες της ΕE στα εξωτερικά σύνορα της, ζητά η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών

    Επιτακτικότερη όσο ποτέ είναι η ανάγκη να ελέγχονται συστηματικά στο μέλλον και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά της, αποφαίνεται η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ - του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - σε σημερινή συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας "΄Εστεραιχ".

    Στο ερώτημα ως προς σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι επιστρέφουν στη Ζώνη Σένγκεν, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισημαίνει πως είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή μάλιστα και για να πολεμήσουν (σσ στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους) και ως εκ τούτου, όπως τονίζει, είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ειδομένη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε ζεστά καταλύματα.

    "Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα-μέλος της ΕΕ", τονίζει, προσθέτοντας πως η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει και γι αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως από την Αυστρία έχουν μεταβεί στη Συρία περίπου 270 τζιχαντιστές, από τους οποίους περίπου 70 έχουν επιστρέψει, που, κατά τη γνώμη της, θα πρέπει ερευνηθούν από την υπηρεσία κρατικής προστασίας και να δρομολογηθούν διαδικασίες εναντίον τους στη βάση του νέου νόμου περί Προστασίας του Κράτους, τον οποίο η ίδια θεωρεί τόσο σημαντικό, για αυτούς τους λόγους.

    Ως προς τους λόγους γιατί η Αυστρία φέρεται να έχει τους περισσότερους τζιχαντιστές της Συρίας, μετά το Βέλγιο, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τονίζει πως οι λόγοι βρίσκονται αφενός στην κοντινή απόσταση της Αυστρίας προς τα Βαλκάνια όπως και προς τη Βοσνία και αφετέρου στο ό, τι στην Αυστρία έχουν καταφύγει πολλοί Τσετσένοι.

    [07] Τουλάχιστον 56 νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στη Λαχόρη του Πακιστάν

    Στους 56 ανέρχονται οι νεκροί ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ένα πολυσύχναστο πάρκο στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

    "Ο απολογισμός ανέβηκε στους 56 νεκρούς. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται" είπε ο Μουχάμαντ Ουσμάν, ανώτατος αξιωματούχος του δήμου της Λαχόρης, προσθέτοντας ότι στο σημείο της επίθεσης έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες.

    Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, πρόσθεσε, αφού η κατάσταση πολλών τραυματιών θεωρείται "κρίσιμη".

    Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά επειδή η επίθεση σημειώθηκε στην έξοδο του δημόσιου Πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ, σε απόσταση μερικών μέτρων από την παιδική χαρά. Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλαια, γυναίκες και παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν ενώ αστυνομικοί, περαστικοί και μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόλις κατακάθισε η σκόνη είδαν ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στον χώρο στάθμευσης του πάρκου.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας.

    "Προφανώς πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας (...) Το πάρκο ήταν γεμάτο αυτήν την Κυριακή", είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χάιντερ Άσραφ, καθώς η χριστιανική κοινότητα της Λαχόρης γιόρταζε το Πάσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 March 2016 - 18:32:28 UTC