Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Φλαμπουράρης: Θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
  • [02] Γ.Μουζάλας: Άνοιξε νόμιμος δρόμος για τους πρόσφυγες, απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη
  • [03] Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα, δήλωσε από τη Λευκωσία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις, για τη σχέση με τους εμπλεκόμενους σε κυκλώματα εκβιασμού
  • [05] Μειωμένος κατά 50% ο τζίρος στα σχολικά κυλικεία
  • [06] Επιφυλακτική η Μόσχα για συμμαχία κατά της τρομοκρατίας με ΗΠΑ
  • [07] Καταδικάζει ο Πάπας Φραγκίσκος τo κλείσιμο των συνόρων, σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • [08] Τέλος εποχής για την έντυπη έκδοση της Ιντιπέντεντ
  • [09] Δολοφονήθηκε φρουρός, σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου
  • [10] Σεαμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, πριν από το χτύπημα στο Παρίσι, ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών

  • [01] Α.Φλαμπουράρης: Θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

    «Η συζήτηση για τη διαπλοκή την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή θα είναι η αρχή για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και του λαθρεμπορίου» τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εποχή» ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.Επισημαίνει ότι οι υπουργοί θα καταθέσουν σειρά μέτρων, αλλά και πρόνοιες για επιστροφή χρημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή η οποία ανέρχεται στα 7 δισ. ετησίως.

    Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την επιστροφή παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων, ο υπουργός επισημαίνει ότι στόχος «δεν είναι να ακουστούν βαρύγδουπα ονόματα αλλά να μπει φραγμός σε αυτό τον κατήφορο». Σημειώνει ότι όλα αυτά μπήκαν στον δρόμο τους και χαρακτηρίζει την προσπάθεια σύνδεσης της διαπλοκής με κυβερνητικά στελέχη ως «απέλπιδες προσπάθειες όσων δημιούργησαν το χρέος των 300 δισ. και κοσμούν τις λίστες».

    Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση εκφράζει την πίστη ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία «ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος» και ακολούθως η επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηρίζει «αδιέξοδη» ή «τακτική απεγκλωβισμού του» τη στάση του ΔΝΤ όταν από τη μια ζητά από τα κράτη- μέλη «κούρεμα» του χρέους και από την άλλη νέα υφεσιακά μέτρα.

    Για το παράλληλο πρόγραμμα, ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως οι αναγκαίες ρυθμίσεις σε Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Διοίκηση και αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης με μείωση της ανεργίας κατά 2% πρώτη φορά μετά από χρόνια. Σύντομα θα κατατεθούν νομοσχέδια για την αγροτική οικονομία και την Παιδεία, αναφέρει.

    [02] Γ.Μουζάλας: Άνοιξε νόμιμος δρόμος για τους πρόσφυγες, απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη

    Για πρώτη φορά άνοιξε νόμιμος δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, με επανεγκατάστασή τους από την Τουρκία χωρίς να περνάνε το Αιγαίο, υπογραμμίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

    Προσθέτει ότι προβλέπεται η μετεγκατάσταση όσων έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει αναγκαία την εφαρμογή της συμφωνίας γιατί «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες».

    Για τη δυνατότητα ανταπόκρισης της υποστελεχωμένης υπηρεσίας Ασύλου στις αυξημένες ανάγκες, ο υπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με «αρκετές προσλήψεις» και τη συμπλήρωση των αναγκών με 2.000 ατόμων ειδικών στο άσυλο από την Ευρώπη ώστε με τη συνεργασία όλων οι διαδικασίες «να γίνονται απευθείας στα νησιά».

    Αναφορικά με τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με όρους «στοιχειώδους αξιοπρέπειας». Δηλαδή να έχουν στέγη, τροφή, νερό, τουαλέτα και γιατρό. Να δοθεί «στο χάος μια μορφή» είπε χαρακτηριστικά. Θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις μονιμότερες (σαν τον Ελαιώνα) και θα διαχωριστούν οι οικογένειες Σύρων και Αφγανών. Στη προσπάθεια θα ενταχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση της οποίας είναι στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

    [03] Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα, δήλωσε από τη Λευκωσία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    «Τα νιάτα του Ελληνισμού μας κάνουν αισιόδοξους και υπερήφανους», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τη Λευκωσία μετά την παρέλαση.

    Ο Ελληνισμός από την Κύπρο, την Κρήτη, τη νησιωτική, την ηπειρωτική Ελλάδα, πρόσθεσε, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εμπνευσμένος από τις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού: την ισότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη.

    Επισήμανε ότι αυτές τις αρχές καλούμαστε σήμερα να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα και εγρήγορση απέναντι στην τρομοκρατία, τον φανατισμό και τη βία. Με την επισήμανση ότι οι Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση, χαρακτήρισε «επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα, όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά του Ελληνισμού, γιατί έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε καλύτερες μέρες για τις νέες γενιές της πατρίδας μας».

    [04] Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις, για τη σχέση με τους εμπλεκόμενους σε κυκλώματα εκβιασμού

    «Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τη σχέση με τους εμπλεκόμενους σε κυκλώματα εκβιασμού», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως «έκπληκτη η κοινή γνώμη πληροφορείται από σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" τις ένθερμες σχέσεις ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις πολιτικού εκβιασμού με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο. Πολύ περισσότερο όταν, όπως έχει αποκαλυφθεί πριν λίγες ημέρες, η ΝΔ πλήρωνε τακτικά στα πρόσωπα αυτά, μεγάλα χρηματικά ποσά».

    «Ο κ. Κουμουτσάκος, που σε αντίστοιχη περίπτωση θα είχε ήδη ζητήσει παραιτήσεις, οφείλει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το είδος των σχέσεων που διατηρούσε με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό και το είδος των υπηρεσιών που αγόραζε από αυτούς, ο ίδιος και το κόμμα του. Η νέα ηγεσία της ΝΔ, είναι έκθετη και οφείλει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη για τη δυσώδη αυτή υπόθεση», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [05] Μειωμένος κατά 50% ο τζίρος στα σχολικά κυλικεία

    Μειωμένος κατά 50% είναι τα χρόνια της κρίσης ο τζίρος των κυλικείων στα σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέσθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Κυλικείων Φραντζέσκα Tατούλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του πανελληνίου συνεδρίου εκμισθωτών κυλικείων που πραγματοποιείται στα Χανιά.

    Όπως επισήμανε, «το 50% αφορά τον πανελλήνιο μέσο όρο καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο». Σύμφωνα με την ίδια, από το 2012 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άρχισαν ξανά να κάνουν την εμφάνισή τους και στα κυλικεία τα μπλοκάκια με τα βερεσέ, καθώς πολλοί γονείς αδυνατούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους χρήματα για αγορές ειδών από κυλικεία σχολείων. «Υπάρχουν περιπτώσεις που συνάδελφοι μετά το τέλος των μαθημάτων κάθε ημέρα και το κλείσιμο των κυλικείων που δίνουν στα παιδιά διάφορα είδη», επισήμανε.

    Βασικό θέμα του συνεδρίου των Χανίων είναι η πιστοποίηση και η κατάρτιση των εκμισθωτών κυλικείων. «Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για εμάς. Τα μέλη μας πρέπει να διαθέτουν και την πιστοποίηση και την κατάλληλη κατάρτιση καθώς απευθύνονται σε παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος των εκμισθωτών κυλικείων Χανίων Γιάννης Παυλάκης. Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη της συνεχούς κατάρτισης των εκμισθωτών κυλικείων τονίζοντας και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές δράσεις προς την κατεύθυνση της κατάρτισης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης του κλάδου.

    [06] Επιφυλακτική η Μόσχα για συμμαχία κατά της τρομοκρατίας με ΗΠΑ

    Το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα πως "κανείς δεν τρέφει αυταπάτες" ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ή με άλλες δυτικές χώρες, μεταδίδειτο RIA Novosti.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβη σε αυτή τη δήλωση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Τζον Κέρι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

    [07] Καταδικάζει ο Πάπας Φραγκίσκος τo κλείσιμο των συνόρων, σε πρόσφυγες και μετανάστες

    Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε χθες, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, την αναισθητοποίηση της συνείδησης της Ευρώπης, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο "έχουν μετατραπεί σε ένα ακόρεστο κοιμητήριο, απεικονίζοντας την αναίσθητη και αναισθητοποιημένη συνείδησή μας", σημείωσε ο Ποντίφικας μετά την ακολουθία για την Μεγάλη Παρασκευή.

    Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων, απέναντι στο κύμα αυτό των προσφύγων και των μεταναστών και επανέλαβε την έκκλησή του προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδέχονται με αξιοπρέπεια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν άσυλο."Τίμιε Σταυρέ του Χριστού σε βλέπουμε σήμερα στα πρόσωπα των παιδιών, των γυναικών και των ανθρώπων που εξαντλημένοι και τρομοκρατημένοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη βία και βρίσκουν συχνά μόνον τον θάνατο και τόσους Πιλάτους που νίπτουν τας χείρας τους", σημείωσε.

    Ο Ποντίφικας καταδίκασε επίσης "τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία" αυτών που "βεβηλώνουν το όνομα του Θεού και το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την ανήκουστη βία που ασκούν", ενώ εμφανίστηκε έντονα επικριτικός και για την παιδεραστία στον κλήρο.

    [08] Τέλος εποχής για την έντυπη έκδοση της Ιντιπέντεντ

    Η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ κυκλοφορεί σήμερα για τελευταία φορά σε χαρτί, καθώς υλοποιείται η απόφαση να μετατραπεί σε μια αποκλειστικά ψηφιακή έκδοση, κίνηση που περιγράφεται στο τελευταίο άρθρο της σύνταξής της, που τυπώθηκε ως μια «τολμηρή μετάβαση» και ένα «παράδειγμα για άλλες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο».

    Η Ιντιπέντεντ «ήταν πάντα γνωστή για την πρωτοποριακή δουλειά της και τη δημοσιογραφία παγκόσμιας κλάσης της και τούτη η ειδική έκδοση το αντανακλά αυτό. Η έκδοση αποτίει φόρο τιμής στην τεράστια συμβολή της ομάδας των συντακτών της, τωρινών και του παρελθόντος, σε αυτή την κληρονομιά, καθώς προσβλέπουμε στην εξέλιξη μας, στη μεγέθυνση της ψηφιακής, παγκόσμιας παρουσίας μας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμόλ Ράζαν, διευθυντής της εφημερίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της χθεσινής Γκάρντιαν.

    Η Ιντιπέντεντ είχε ιδρυθεί το 1986 από μια ομάδα δημοσιογράφων και ήταν μια από τις νεότερες εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι η πρώτη εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα της Βρετανίας που γίνεται αποκλειστικά ψηφιακή.Πάνω από 100 δημοσιογράφοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της απόφασης να ανασταλεί η έντυπη έκδοση, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Γκάρντιαν. Η απόφαση ελήφθη, κατά πληροφορίες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ιντιπέντεντ.

    [09] Δολοφονήθηκε φρουρός, σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου

    Νεκρός βρέθηκε ένας φρουρός της ασφάλειας που εργαζόταν σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου, δύο μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες,ενώ είχε κλαπεί και η κάρτα πρόσβασής του, μεταδίδουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, οι αρχές έχουν ήδη απενεργοποιήσει την κάρτα του.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα Derniere Heure, ο φρουρός της ασφάλειας δολοφονήθηκε στην περιοχή του Σαρλερουά την Πέμπτη το βράδυ. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κάρτα πρόσβασης του φρουρού αυτού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί και ότι είχε κλαπεί η κάρτα του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

    Την Πέμπτη, η DH έγραφε ότι οι καμικάζι που ανατινάχθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να βάλουν στόχο μια πυρηνική εγκατάσταση, αλλά μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων τους ανάγκασε να επιταχύνουν τα σχέδιά τους και αντ'αυτού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην βελγική πρωτεύουσα.

    "Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου "του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών", εκτιμά ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique. Την ίδια ώρα, η ασφάλεια των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

    Εν τω μεταξύ το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξανανοίξει για επιβατικές πτήσεις πριν από την Τρίτη, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεών του.

    Διαβάστε επίσης:Σεαμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, πριν από το χτύπημα στο Παρίσι,ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών

    [10] Σεαμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία, πριν από το χτύπημα στο Παρίσι, ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών

    Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται. Την Τρίτη δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας ακόμη ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο ούτε εκείνο διευκρίνισε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 March 2016 - 12:32:27 UTC