Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον σλοβάκο ομόλογό του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
  • [02] Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί μια κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία
  • [03] Σταματούν τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στα νησιά οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
  • [04] Χρήσιμη» και «εποικοδομητική», χαρακτήρισε ο Ν. Φίλης τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο
  • [05] Ενεργοποιείται αύριο η κάρτα αλληλεγγύης
  • [06] Βέλγιο: «Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!»
  • [07] «Να μην υποχωρήσουμε στο μίσος και τη διαίρεση που θέλουν να σπείρουν οι τρομοκράτες»
  • [08] Για «θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση», κατηγορεί το Ποτάμι ο Γ. Κυρίτσης
  • [09] Επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για το θέμα των προσφυγικών ροών.
  • [10] Oι αδελφοί Ελ Μπακραουί είναι οι βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών
  • [11] Η αναγνώριση των θυμάτων στις Βρυξέλλες θα πάρει χρόνο
  • [12] «Ανούσια και αναποτελεσματική», χαρακτηρίζει ο Παναθηναϊκός τη συνάντηση των μεγάλων ΠΑΕ με τον υφυπουργό
  • [13] Τζόρτζεβιτς: «Δεν σημαίνει τίποτα το ρεκόρ των αντιπάλων μας»
  • [14] Πογέτ: «Εγώ στη θέση του υπουργού θα είχα σταματήσει τα πάντα»

  • [01] Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον σλοβάκο ομόλογό του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα τηλεφώνησε σήμερα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του εκφράσει τις συγχαρητήριες ευχές του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Κίσκα εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η κρίση που προκαλεί το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά με τη συντονισμένη δράση όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων άμεσα εμπλεκομένων χωρών της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της αυτονόητης αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των κρατών.

    [02] Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί μια κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία

    Ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση αποδίδει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει στοιχεία τα οποία συνεχώς αμφισβητεί το Ταμείο, όταν τα δικά του στοιχεία είναι γεμάτα ανακρίβειες.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (ακριβείς ανακοινώσεις να αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat), ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς, όπως είπε ο κ Κουτεντάκης, να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές. Η στάση αυτή του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος επισήμανε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, "αν θέλει να μείνει ή να φύγει", και ότι η στάση του αυτή προκαλεί μια κατάσταση "καταστροφικής αβεβαιότητας" στην οικονομία.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών "δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα", αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ αόριστον. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτεντάκης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε από την πλευρά τους το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων σε σχέση με τις συντάξεις, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν. Ενδεχόμενο που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν συζητείται ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος "και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις".

    [03] Σταματούν τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στα νησιά οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

    Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι. Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμεις θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».

    Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

    Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη

    Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά ακαι πό τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.

    «Οι ΜΚΟ σύμμαχοι στην προσπάθειά μας», δηλώνει ο Γ. Κυρίτσης

    Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους».

    Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. «Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει ο ίδιος.

    [04] Χρήσιμη» και «εποικοδομητική», χαρακτήρισε ο Ν. Φίλης τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «χρήσιμη» και «εποικοδομητική», συζητήθηκαν θέματα ελληνισμού, ορθοδοξίας, παιδείας και ομογένειας.

    Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, στο ζήτημα της ελληνικής παιδείας στην ομογένεια της Αμερικής, «η όποια συζήτηση καθιστά αναγκαία τη συνεργασία με την Εκκλησία, που έχει την ευθύνη του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική».

    «Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό όπου υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

    Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα που προέκυψε με τους Ποντίους ο υπουργός τόνισε ότι «σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «από εκεί και πέρα το κράτος έχει μια σαφή πολιτική ως προς το θέμα των Ποντίων, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτήν που επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως με την επίσκεψη του Αρμενίου Προέδρου στη χώρα».

    Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι η επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ σαφές, ανοιχτό και ευθύ πεδίο. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτό που συμβαίνει εδώ, ένα θαυμαστό φαινόμενο, το ότι είμαστε στην 6η γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην 3η γενιά. Αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε ?και υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί εδώ και στο χώρο καταγωγής μας που είναι η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος μετά το τέλος της συνάντησης

    [05] Ενεργοποιείται αύριο η κάρτα αλληλεγγύης

    Αύριο Πέμπτη 24 Mαρτίου 2016 θα ενεργοποιηθεί για ένατη φορά η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό των 17.341.160,00 ευρώ θα πιστωθεί σε 147.967 δικαιούχους της κάρτας σίτισης. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πιστώσεις για τους 2.657 δικαιούχους που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτή την πληρωμή λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί σε επιδότηση τριών μηνών (7η, 8η & 9η δόση).

    Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται, μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70?220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

    [06] Βέλγιο: «Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!»

    « Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!». Ο μηχανοδηγός στο μετρό κλείνει την πόρτα της καμπίνας και ξεκινά τον συρμό. Την επομένη των επιθέσεων στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, οι Βρυξελιώτες προσπαθούν να γυρίσουν στην κανονικότητα καταπολεμώντας τον φόβο τους.

    Επειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά σήμερα στις 07.00. Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μάλμπεκ, σημείο της χθεσινής επίθεσης, παραμένει κλειστό και η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία. Στην είσοδο των 11 υπόγειων σταθμών που λειτουργούν, επί 60 σταθμών συνολικά, οι τσάντες ελέγχονται συστηματικά.

    Η Ντομινίκ Σαλαζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, ομολογεί ότι «φοβάται λίγο». «Κυρίως που συνοδεύει τα δύο μικρά της αδέλφια, 3 και 6 ετών, στο σχολείο».«Αλλά δεν έχουμε εναλλακτικό τρόπο για να μετακινηθούμε», λέει.

    «Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ακολουθώ ακόμη τη ρουτίνα μου. Μπορεί να είναι καλύτερα έτσι», λέει ο Πιερ Παρντόν, εργαζόμενος σε δημόσιο κέντρο κοινωνικής δράσης, στον δρόμο προς τη δουλειά του.

    Κι αυτός ομολογεί ότι αισθάνεται κάποιον φόβο. «Είναι φυσικό. Εμαθα ότι ο γιος μιας συναδέλφου της γυναίκας μου που βρισκόταν στο μετρό πέθανε τη νύκτα. Εγώ βρισκόμουν σε απόσταση 20 λεπτών από το Μάλμπεκ. Φαίνεται ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου», προσθέτει ο 43χρονος.

    Η Βαλερί, 40 ετών, γραμματέας σε οργανισμό προσχολικής εκπαίδευσης «σκέφτηκε να πάρει μία μέρα άδεια σήμερα, αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας». Θα πάρει ιδιαίτερες προφυλάξεις; «Δεν έχω τον χρόνο, πρέπει να ασχοληθώ πολύ για να βρω πώς λειτουργούν τα μέσα συγκοινωνίας, πού πάνε οι συρμοί, ποιοι σταθμοί λειτουργούν...», απαντά χαμογελώντας.

    «Και επίσης, δεν θέλω να πέσω στην παράνοια. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια», λέει δείχνοντας τρεις στρατιώτες που περιπολούν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

    «Κανονικά, προσέχουμε να μην καθυστερούμε. Σήμερα, είναι λίγο διαφορετικά. Είμαι εκπαιδευτικός και δεν μπορώ να εργασθώ από το σπίτι. Και δεν πρόκειται να αλλάξω τη ζωή μου διότι τρεις χαζεμένοι αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο», λέει η 27χρονη Ελέν, χωμένη στο παλτό της και κόκκινη από το κρύο.

    "Υπάρχει ερημιά. Αυτό με εκπλήσσει και με στενοχωρεί λίγο», εξηγεί ο Ζαν-Κλοντ Ντεμπεκέρ, 61χρονος αστυνομικός, που δηλώνει ότι δεν φοβάται καθόλου. «Αν είναι να γίνει, θα γίνει», λέει.

    Τα ποδήλατα ήταν ασυνήθιστα πολλά σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών, που δεν φημίζονται για την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων τους.

    «Οι άνθρωποι δεν είναι τελείως ήρεμοι», λέει ο Βάσκο, εργαζόμενος σε πολυκατάστημα, που έφθασε στη δουλειά του με τρένο από το Ενγκιεν, τριάντα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. «Αλλά έρχονται ακόμα χαμογελαστοί, είδα ανθρώπους να κάνουν πλάκα με τα χθεσινά. Το βελγικό πνεύμα παραμένει ζωντανό».

    [07] «Να μην υποχωρήσουμε στο μίσος και τη διαίρεση που θέλουν να σπείρουν οι τρομοκράτες»

    «Σε όσους επιθυμούν να μας διαιρέσουν απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη συνοχή και δύναμη», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, από κοινού με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ανθρώπινου δυναμικού των ευρωπαϊκών οργάνων, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών και ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Αυτό είπε, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εσωτερικών του Βελγίου, Γιαμπόν, πρότεινε άμεση αντίδραση και έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι το 2015 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για αυστηρότερους ελέγχους για την απόκτηση και κατοχή των πυροβόλων όπλων, για την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και τόνισε ότι παρόλο που έχουν περάσει τρεις μήνες οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων καθυστερούν.

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2015 συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα αρχείο επιβατών στο εσωτερικό της ΕΕ, η έγκριση του οποίου όμως καθυστερεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι αυτό κάλεσε και τα δύο όργανα να υιοθετήσουν την πρόταση, το συντομότερο δυνατό.

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή χώρο εσωτερικής διακίνησης πολιτών, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα. Γι? αυτό, είπε, η Επιτροπή προτείνει ελέγχους για όλους όσους μπαίνουν στην ΕΕ .

    Εξάλλου, ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν οι ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Όπως είπε, βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο δύο κρίσεων, ασφάλειας και μετανάστευσης, αλλά δεν πρέπει οι δύο κρίσεις να συνδέονται. ?Να μην υποχωρήσουμε στο μίσος και τη διαίρεση που θέλουν να σπείρουν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [08] Για «θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση», κατηγορεί το Ποτάμι ο Γ. Κυρίτσης

    Για «θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση» κατηγορεί το Ποτάμι ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

    Απαντώντας σε ανακοίνωση του Ποταμιού για τις αυξομειώσεις στα νούμερα των προσφυγικών ροών, ο κ. Κυρίτσης, δηλώνει ότι αυτό «έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα. Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει την ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία, κλπ), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες». «Οι άνθρωποι δεν είναι "σκουπίδια" για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν "εξαφανίζει" ανθρώπους», προσθέτει.

    Σχετικά με τις ΜΚΟ στην Ειδομένη και «την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν», ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, απαντά ότι «θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό».

    Ποτάμι: Που πήγαν οι 3.122 πρόσφυγες;

    Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085), αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται;Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

    [09] Επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για το θέμα των προσφυγικών ροών.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετέφερε στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    [10] Oι αδελφοί Ελ Μπακραουί είναι οι βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών

    Οι βέλγικες αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι αδελφοί Ελ Μπακραουί,δύο καταζητούμενοι ως χθες για εγκληματικές - αλλά όχι για τρομοκρατικές - πράξεις, είναι δύο εκ των καμικάζι που προκάλεσαν το μακελειό στις Βρυξελλες.

    Ο ένας εξ αυτών έδρασε στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και ο άλλος στη στάση του μετρό στο Μαλμπέκ.

    Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, λίγο πριν τις δυο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, ο ένας εκτιμάται ότι είναι νεκρός, ενώ ο δεύτερος, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, διέφυγε και καταζητείται.

    Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

    Οι Βελγικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξελλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφώνΕλ Μπακραουίείχε γράψει τη διαθήκη του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

    Οι έρευνες θα συνεχιστούν ανέφεραν οι αρχές διευκρινίζοντας ότι οι νεκροί ειναι 31 και οι τραυματίες 270 εκ των οποίων πολλοί φέρουν βαρέα τραύματα. Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ύποπτος που συνελήφθη στις Βρυξέλλες δεν είναι ο τρίτος βομβιστής

    Βρυξέλλες: H μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

    Καμία πτήση της Αegean προς και από Βρυξέλλες, σήμερα

    Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

    Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Ι. Μουζάλας

    Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων

    Βέλγιο: «Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!»

    Η αναγνώριση των θυμάτων στις Βρυξέλλες θα πάρει χρόνο

    [11] Η αναγνώριση των θυμάτων στις Βρυξέλλες θα πάρει χρόνο

    Την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι βελγικές αρχές εργάζονται επίπονα για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες.

    "Δεν έχουμε οριστικό απολογισμό, αυτός παραμένει κατ' εκτίμηση: περίπου τριάντα θάνατοι και 250 τραυματίες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων που συστάθηκε μετά τις επιθέσεις.

    "Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες", δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

    Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγέρ ανακοίνωσε πως υπήρχαν "πολλές εθνικότητες" μεταξύ των τραυματιών στο μετρό, προσθέτοντας πως η ταυτοποίησή τους θα "πάρει χρόνο" λόγω της "χαοτικής" κατάστασης.

    Προς το παρόν, μεταξύ των νεκρών, μόνο δύο πρόσωπα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα.

    "Η κυβέρνηση του Περού ανακοινώνει με λύπη της τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, θύματος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Ταπία Ρουίς ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια.

    "Συνοδευόταν από τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λίμα ο αδελφός του θύματος Φερνάντο Ταπία.

    Η Μαροκινή που σκοτώθηκε, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

    [12] «Ανούσια και αναποτελεσματική», χαρακτηρίζει ο Παναθηναϊκός τη συνάντηση των μεγάλων ΠΑΕ με τον υφυπουργό

    Τους λόγους που ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θα δώσει «το παρών» στην κρίσιμη συνάντηση των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ με τον Σταύρο Κοντονή, εξήγησε με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Οι «πράσινοι» χαρακτηρίζουν τη συνάντηση «ανούσια και αναποτελεσματική», θεωρούν ότι δεν θα προκύψει λύση για τα προβλήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ αναφέρουν με νόημα πως «ο Ολυμπιακός αποδεικνύει καθημερινά την απόλυτη στήριξη στο υπάρχον καθεστώς και επομένως η συμμετοχή του στη συνάντηση με τον κ. Κοντονή γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία ενός προσχηματικού διαλόγου».

    [13] Τζόρτζεβιτς: «Δεν σημαίνει τίποτα το ρεκόρ των αντιπάλων μας»

    O Παναθηναϊκός δοκιμάζεται (24/3, 20:30) στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στην Νταρουσάφακα, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της φάσης των «16» της Euroleague, με τον τεχνικό των «πράσινων», Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, να επισημαίνει ότι το ρεκόρ 3-8 της τουρκικής ομάδας δεν σημαίνει τίποτα. Παράλληλα, τόνισε πόσο σημαντική είναι η αναμέτρηση για τους «πράσινους», καθώς με νίκη «σφραγίζουν» ουσιαστικά την πρόκριση στα πλέι οφ.

    «Δεν κοιτάζουμε το ρεκόρ των αντιπάλων μας, γιατί δεν σημαίνει τίποτα», είπε αρχικά ο Τζόρτζεβιτς στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague και πρόσθεσε: «Η Νταρουσάφακα έχει παλέψει όλα τα παιχνίδια της, είναι καλή ομάδα. Διαθέτει εμπειρία και τη σεβόμαστε, γιατί έχει ποιότητα και ικανότητες. Πρέπει να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι για να νικήσουμε. Είναι μια πολύ σημαντική αναμέτρηση για μας γιατί αν νικήσουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα πλέι-οφ».

    [14] Πογέτ: «Εγώ στη θέση του υπουργού θα είχα σταματήσει τα πάντα»

    Σε απόλυτη ταύτιση με την τοποθέτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Γκουστάβο Πογέτ αποδέχεται την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου, έστω κι αν θεωρεί πως η ομάδα του χάνει την ευκαιρία να κατακτήσει έναν τίτλο. Ωστόσο, ο Ουρουγουανός το πήγε ακόμα πιο μακριά, θεωρώντας ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, θα μπορούσε να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα:

    «Είμαι λίγο στεναχωρημένος. Περίμενα ένα συγκεκριμένο μέτρο. Να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν να σταματήσει μόνο το Κύπελλο και να έχουν επιπτώσεις μόνο οι τρεις ή οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν. Αυτό το μέρος της απόφασης με κάνει να αισθάνομαι λίγο στεναχωρημένος και πιστεύω ότι είναι άδικο.Πιστεύω ότι αν υπάρχει πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την ευθύνη την έχουν όλοι. Όχι μόνο οι τρεις ή οι τέσσερις ομάδες που ήταν στα ημιτελικά. Αυτές οι ομάδες έχουν περισσότερες επιπτώσεις από τους υπόλοιπους. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο αυτό που έγινε. Σέβομαι όμως την απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και ελπίζω να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα μέχρι το τέλος. Ήρθα εδώ για να κερδίζω και δυστυχώς μου στέρησαντη δυνατότητα να τα καταφέρω», είπε ο Πογέτ σε δηλώσεις του στην κάμερα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

    Και πρόσθεσε: «Εγώ συμφωνώ με την απόφαση του υφυπουργού. Στη θέση του θα είχα μια πιο σκληρή στάση. Θα είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο, άρα δεν θέλω να παρεξηγηθεί και να νομίζει κάποιος ότι είπα πως δεν έπρεπε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Εννοώ ότι έπρεπε να διακοπούν όλες οι διοργανώσεις και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2016 - 14:32:36 UTC