Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνος Καμμένος: Δεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία
  • [02] Στην Ειδομένη ο Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον Τέρενς Κουίκ
  • [03] Αν. Καββαδία στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν είμαι σίγουρη ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το προσφυγικό
  • [04] Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αναστέλλει τη δράση της στα κλειστά κέντρα προσφύγων
  • [05] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
  • [06] Ειδομένη: Επιστρέφουν στον καταυλισμό οι ΜΚΟ
  • [07] Βρυξέλλες: H μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα
  • [08] Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Νέα Καβάλα του Κιλκίς
  • [09] Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Ι. Μουζάλας
  • [10] O αδελφοί Ελ Μπακράουϊ οι βομβιστές αυτοκονίας των Βρυξελλών
  • [11] Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

  • [01] Πάνος Καμμένος: Δεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία

    «Οι ΑΝΕΛ δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής» επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος. Μιλώντας στον Αντ1 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για το πρόσωπο, αλλά για τις δηλώσεις που έκανε για την ΠΓΔΜ τις οποίες χαρακτήρισε «πάρα πολύ βαριές» και υποστήριξε ότι αν η ΝΔ κάνει πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά του Γιάννη Μουζάλα. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό να γίνει πρώτα η συζήτηση για τη διαφθορά στη Βουλή και στη συνέχεια θα τεθεί το θέμα.

    Ξεκαθάρισε πως ο στρατός δεν θα εμπλακεί στο θέμα τροφοδοσίας της Ειδομένης, λέγοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων. Όπως ανέφερε, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει τη λειτουργία τους. Ο στρατός, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, κάτι που δεν είναι η Ειδομένη.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι τεράστιο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, εκτίμησε ότι υπάρχει διείσδυση τρομοκρατών και στα Βαλκάνια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι πρόσφυγες είναι θύματά τους. Οι Σύροι πρόσφυγες είναι θύματα των τζιχαντιστών καιδεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία, τόνισε ο κ. Καμμένος, κάτι που χαρακτήρισε ως «πολύ επικίνδυνο».

    Επισήμανε ότι «πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για όποιον εισέρχεται στην Ευρώπη», ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ανίκανο να ταυτοποιήσει τον οποιονδήποτε» και κατέληξε: «Θα επιμείνουμε για τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών».

    [02] Στην Ειδομένη ο Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον Τέρενς Κουίκ

    Την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης επισκέπτεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου.

    Εκτός από τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη ο υπουργός θα επισκεφθεί τους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, το νοσοκομείο Κιλκίς και το hot spot στα Διαβατά.Στο πλαίσιο της περιοδείας του θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή.

    [03] Αν. Καββαδία στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν είμαι σίγουρη ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία για το προσφυγικό

    Πάρα πολύ δύσκολη, χαρακτηρίζει την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ?Τουρκίας για το Προσφυγικό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, η οποία μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη.

    Όπως επισήμανε η κ. Καββαδία, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά», η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί να κάνει κανέναν υπερήφανο. Υπογράμμισε ότι εκτός από τη διαφοροποίηση των χωρών, που εξακολουθούν εφαρμόζουν την πολιτική των κλειστών συνόρων, εγείρονται θέματα ανθρωπιστικής και νομικής φύσης.

    «Είναι πολύ δύσκολη συμφωνία που δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι θα μπορέσει τελικά να εφαρμοστεί» είπε, ενώ επέκρινε όσους συνδέουν το Προσφυγικό με τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για μισαλλόδοξες φωνές. «Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και όποιος επιχειρεί να τα συνδέσει το κάνει εκ του πονηρού, γιατί ακούμε διάφορες μισαλλόδοξες φωνές» είπε η κ. Καββαδία, χαρακτηρίζοντας ως «επίθεση στις αξίες της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού», τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

    Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα ακολουθεί πολιτικές που έχουν ως βάση τον σεβασμό στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα.

    [04] Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αναστέλλει τη δράση της στα κλειστά κέντρα προσφύγων

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατάφερε χθες ένα πλήγμα ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακόψει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση γενεών, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε "κέντρα κράτησης".

    Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με την Τουρκία μόνο πριν από τέσσερις μέρες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών μέσω της θάλασσας προς στην Ελλάδα, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία είπε ότι η συμφωνία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πρόωρα χωρίς τις απαιτούμενες δικλείδες ασφάλειας.

    Είπε ότι οι μετανάστες κρατούνται ενάντια της θέλησής τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα εκεί από τις παραλίες και προς και από τα λιμάνια. Θα συνεχίσει να παρέχει προς τους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των και συμβουλευτικής, πρόσθεσε.

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει συγκεκριμένα τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας, παρότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη είπαν πως δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους για το θέμα.

    Η συμφωνία, που μπήκε σε ισχύ από την Κυριακή (20/3), σκοπεύει να επιταχύνει την διαδικασία καταγραφής και διευθέτησης των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο. Αλλά σημαίνει επίσης πως αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις των.

    "Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης", είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. "Παρομοίως, και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού", πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Λέσβο.

    Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο "επειδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης. Εάν συνεχίζαμε (στο κέντρο), θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο", είπε το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Η Μαρί Ελιζαμπέτ Ένγκρ, που διευθύνει το ελληνικό γραφείο, πρόσθεσε ότι η απόσυρση ορισμένων υπηρεσιών "δεν θα επιτρέψει την βοήθειά μας να γίνει όργανο μιας επιχείρησης μαζικών απελάσεων".

    Όσοι θεωρείται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου θα επιστρέφονται στην Τουρκία από τις 4 Απριλίου. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται, άλλος ένας που βρίσκεται στην Τουρκία θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη άμεσα, πράγμα το οποίο στην ουσία τιμωρεί όσους έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξοδέψει την περιουσία τους για να φύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση.

    Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι ήλπιζαν πως αυτού του είδους η θεραπεία-σοκ θα συνεισέφερε στη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι οι "άσχημες εικόνες" των υποχρεωτικών κρατήσεων και απελάσεων ήταν κάτι που έπρεπα να δεχθεί η ΕΕ εάν ήθελε να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

    "Ηθικά μπορεί να έχουμε αμφιβολίες. Αλλά νομικά δεν έχουμε καμία", είπε άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών. Και οι δύο έκαναν τις δηλώσεις αυτές πριν ανακοινωθεί η μερική απόσυρση της βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία.

    Πάνω από 147.000 άτομα από εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή και Ασιά έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου φέτος, με 59% απο αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά, είπε η Ύπατη Αρμοστεία.

    Τη Δευτέρα έφτασαν στη Λέσβο Τούρκοι παρατηρητές για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Χθες, η Τσεχία πρόσφερε 10 ειδικούς ασύλου και 30 αστυνομικούς συν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είπε η γενική γραμματέας της κυβέρνησης της Τσεχίας υπεύθυνη για θέματα ΕΕ.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, μία ομάδα (task force) 4.000 ατόμων - από ειδικούς για εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι διαιτητές, διερμηνείς και προσωπικό ασφάλειας - θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις 28 Μαρτίου. Από αυτούς, οι 2.300 θα πρέπει να έχουν έρθει από άλλες χώρες της ΕΕ εκτός της Ελλάδας.

    Εκπρόσωπος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) ανέφερε σε ενημέρωση τύπου στη Γενεύη χθες πως η επιτροπή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα παιδιά.

    "Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή", είπε, προσθέτοντας ότι 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα ενώ περίπου 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα.

    [05] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

    Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για τη θάλασσα Κυθήρων, Σάμου, Ρόδου, Κατσελλόριζου, Κρητικό, Νοτιανατολικό Κεντρικό και βορειανατολικό Αιγαίο, Ικάριο, Καρπάθιο, Στενό Καφηρέα.

    [06] Ειδομένη: Επιστρέφουν στον καταυλισμό οι ΜΚΟ

    Επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.

    Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

    Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωϊ. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

    [07] Βρυξέλλες: H μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

    Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, η πόλη ξύπνησε «βαριά». Οι κάτοικοι των Βρυξελλών, τόσο οι Βέλγοι όσο και οι «φιλοξενούμενοι» Ευρωπαίοι και μη, πενθούν, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να κινήσουν τη ρόδα της ζωής και να βρει σιγά σιγά η πόλη το ρυθμό της. «Ξύπνησα με χανγκόβερ, ενώ δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, ούτε γουλιά» λέει ο Ρενο Μ., Βέλγος καθηγητής γυμναστικής, περιγράφοντας ένα συναίσθημα που είχαν πολλοί σήμερα το πρωί, λόγω των παρατεταμένων συζητήσεων περί τρομοκρατίας χθες το βράδυ και τη συνεχιζόμενη αίσθηση ανησυχίας.

    Πολλοί από τους υπαλλήλους των εταιριών και των ευρωπαϊκών οργάνων σήμερα έμειναν να δουλέψουν από το σπίτι. «Δεν λειτουργεί ακόμα το τραμ που πάει στην περιοχή της εργασίας μου και η διεύθυνση της εταιρίας μάς άφησε το ελεύθερο να αποφασίσουμε αν θα πάμε ή θα δουλέψουμε από το σπίτι», εξηγεί η Μαρία Π., υπάλληλος μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης. Αυτήν την ώρα η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς επανέρχεται με αργούς ρυθμούς και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το μετρό λειτουργεί μερικώς καθώς πολλοί σταθμοί δεν εξυπηρετούνται, τα λεωφορεία και τα τραμ κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους σποραδικά και με καθυστερήσεις, ενώ κάποια σημεία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου γύρω από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι κλειστά όπως και ο δρόμος για το αεροδρόμιο, προκαλώντας ουρές αυτοκινήτων. Το αεροδρόμιο παραμένει και σήμερα εκτός λειτουργίας.

    Πολλοί κάτοικοι της πόλης σήμερα, αύριο και την Παρασκευή έχουν προγραμματισμένες πτήσεις για τις χώρες καταγωγής τους, καθώς η ερχόμενη Κυριακή είναι το καθολικό Πάσχα. «Η πτήση μου είναι για αύριο από το Ζάβεντεμ. Ελπίζω να ανοίξει το αεροδρόμιο, αλλιώς πρέπει να βρω έναν άλλο τρόπο να φύγω. Ίσως με low budget πτήση από το περιφερειακό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Σαρλερουά», λέει η Αλεσάντρα Κ. εργαζόμενη της ΕΕ με προορισμό διακοπών την Ιταλία.

    Συγχρόνως, οι Βρυξελλιώτες δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον τρόμο να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Με συνθήματα, με συγκεντρώσεις, με κινητοποιήσεις κάθε είδους δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να ζουν και να χαμογελούν. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ούτε για ένα λεπτό ότι ο σουρεαλισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα του Βελγίου, της χώρας του σουρεαλιστή ζωγράφου Μαγκριτ. Στο πιο κεντρικό σημείο των Βρυξελλών, εκεί που βρίσκεται το Χρηματιστήριο, χθες έσπευσαν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης και έγραψαν πολύχρωμα μηνύματα στην άσφαλτο. Άλλοτε μηνύματα υπέρ της ειρήνης «Δε θα έχετε το μίσος μας. Ειρήνη», άλλοτε υβριστικά μηνύματα κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, άλλοτε μηνύματα αλληλεγγύης «η Ελλάδα πενθεί μαζί σας» και άλλοτε τυπικούς ύμνους στη ζωή των Βρυξελλών «Μπύρα, Σοκολάτα και Αγάπη».

    Σήμερα το απόγευμα οι Βέλγοι ετοιμάζουν μια ακόμα κινητοποίηση, στο ίδιο πάντα πνεύμα. Στο ίδιο σημείο, στο Χρηματιστήριο, στις 5 τοπική ώρα είναι όλοι καλεσμένοι σε μια «ομαδική αγκαλιά». «Δεν ξέρω για σας εγώ πάντως μετά από όλα αυτά έχω ανάγκη μια αγκαλιά», αναφέρει η πρόσκληση.

    [08] Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Νέα Καβάλα του Κιλκίς

    Σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων.

    Οι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία μέχρι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς, καθώς είναι κλειστά και τα δύο ρεύματα.

    Οι πρόσφυγες κάθονται στο οδόστρωμα και σύμφωνα με δήλωση τους είναι αποφασισμένοι να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

    [09] Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Ι. Μουζάλας

    Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον πρέσβη για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και τη συμπαράσταση της χώρας στον βελγικό λαό.

    «Είναι μια ημέρα πένθους για το βελγικό λαό, για όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Μουζάλας. «Από εδώ και μπρος είναι ημέρες πένθους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, για την άδικη βία, και περισυλλογής για το πώς η Ευρώπη θα μπορέσει να ισορροπήσει, να συνδυάσει την ασφάλεια και την ευημερία της με την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» συμπλήρωσε.

    [10] O αδελφοί Ελ Μπακράουϊ οι βομβιστές αυτοκονίας των Βρυξελλών

    Οι δύο αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, ύποπτοι για την ενοικίαση σπιτιών-κρυψωνών στο Βέλγιο για τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού, αναγνωρίστηκαν ως μέλη της ομάδας που διέπραξε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, μετέδωσαν δύο δημόσια βελγικά τηλεοπτικά δίκτυα χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τα σημεία όπου οι καμικάζι ανατινάχθηκαν.

    Σύμφωνα δε με τη βελγική εφημερίδα DH, ο τρίτος των δραστών με το όνομα Ναζίμ Λαχράουι, συνελήφθη στην περιοχή Αντερλεχτ των Βρυξελλών.Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τις βελγικές αρχές.

    Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο στην φωτογραφία με τα λευκά ρούχα και το καπέλο που συνόδευσε τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

    Το DNA του Λαχράουι βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

    Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί συμμετείχαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό 250, αλλά διευκρίνισε ότι έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Οι αρχές έδωσαν από χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία που είχε ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, η οποία έδειχνε τρεις "υπόπτους" των επιθέσεων στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες το πρωί.

    Το δημόσιο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF μετέδωσε αρχικά ότι δύο άνδρες που φορούσαν μαύρα πουλόβερ και από ένα μαύρο γάντι, περπατούσαν δίπλα δίπλα σε αυτή τη φωτογραφία, ήταν οι αδελφοί Ελ Μπακράουι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για ληστείες. Ο ένας από αυτούς, ο Χαλίντ, φέρεται να είχε νοικιάσει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, διαμέρισμα στο Σαρλρουά, στο νότο, απ΄όπου είχαν αναχωρήσει οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι για να τις διαπράξουν στις 13 Νοεμβρίου.

    Είναι επίσης αυτός που νοίκιασε, πάντα με πλαστή ταυτότητα, το διαμέρισμα στην κοινότητα Φόρεστ των Βρυξελλών, στο οποίο η αστυνομική επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει ανταλλαγές πυρών, επιταχύνοντας απότομα τη σύλληψη του βασικού υπόπτου των επιθέσεων στο Παρίσι, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την Παρασκευή, στο Μόλενμπεκ, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες καταδίωξής του.

    Από χθες βράδυ, αστυνομική πηγή είχε ανακοινώσει ότι ο άνδρας που βάδιζε ανάμεσα στους δύο άλλους στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία "μπορεί να είναι ο Μπραχίμ Ελ-Μπακράουι.

    Εντάλματα έρευνας εκδόθηκαν από την αστυνομία ώστε να βοηθηθούν οι αρχές στην ταυτοποίηση των τριών ανδρών της φωτογραφίας όπου διακρίνονται να σπρώχνουν καρότσια για αποσκευές στα οποία υπάρχουν μαύρες βαλίτσες.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρυξέλλες: H μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

    Καμία πτήση της Αegean προς και από Βρυξέλλες, σήμερα

    Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

    Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Ι. Μουζάλας

    [11] Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

    Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων των χθεσινών αιματηρών επιθέσεων.

    «Κάλεσα τον πληθυσμό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι (12.00 τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο κυβερνήτης των Βρυξελλών Ρούντι Βέρβουρτ.

    Ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων, Φιλίπ και Ματίλντ, καθώς και ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, θα συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση» κοντά στο Rond-Point Schuman, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, ανακοίνωσε το παλάτι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2016 - 10:32:38 UTC