Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει από την κυβέρνηση ο Ι. Μουζάλας
  • [02] Γ.Αμανατίδης: Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα
  • [03] Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη στη Νέα Υόρκη
  • [04] Έρκι Λιικάνεν: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο διάστημα
  • [05] Το Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία
  • [06] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»
  • [07] Στην Ελευσίνα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [08] Ειδομένη: Κλινάμαξες του ΟΣΕ αναμένονται στην περιοχή για να στεγάσουν πρόσφυγες
  • [09] Στην εγχώρια και διεθνή αγορά, από τον επόμενο μήνα, η ελληνική κάψουλα από 100% βιολογικά μύρτιλα
  • [10] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα φοιτήτρια, θύμα τροχαίου, στην Ισπανία
  • [11] Οι εθνικότητες των φοιτητριών που σκοτώθηκαν στην Ισπανία
  • [12] Το VMRO - DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του ονόματος της χώρας, επανέλαβε ο Ν. Πόποσκι
  • [13] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο
  • [14] Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • [15] Κανονικά τα δρομολόγια, αύριο και μεθαύριο, σε σιδηρόδρομο και προαστιακό

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει από την κυβέρνηση ο Ι. Μουζάλας

    «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος» να φύγει από την κυβέρνηση ο κ. Μουζάλας τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στο Mega. «Θεωρώ ότι δεν γεννιέται κανένα πολιτικό ζήτημα. Εάν πράγματι είμαστε ώριμοι θα πρέπει να θεωρούμε ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα και νομίζω πως έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φύγει» είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του Πάνου Κάμμενου εκτίμησε ότι «από τη στιγμή που δόθηκαν τόσο καθαρές απαντήσεις δεν τίθεται κανένα θέμα».

    Για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Μάλλον επετεύχθη κάτι το οποίο ήταν το καλύτερο δυνατό. Αντικειμενικά αυτό που επιτεύχθηκε είναι πολύ λίγο με βάση του διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες. Μένει να δούμε αν αυτή η συμφωνία μπορέσει να λειτουργήσει...Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι για το πώς αντιμετωπίζει ο ισχυρός κόσμος το προσφυγικό. Δεν πήγαμε μπροστά σε αυτό το θέμα. Αδυναμίες αναδείχθηκαν».

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιτέθηκε σε στελέχη της ΝΔ για το θέμα της Ειδομένης, λέγοντας: «Eίναι θλιβερό, πως στελέχη της ΝΔ βγαίνουν και με έναν τρόπο κυνικό, ψυχρό μιλάνε για άμεση εκκένωση. Με ποιο τρόπο; Είδατε τις εικόνες. Είδατε τα μωρά παιδιά. Δηλαδή να στείλουμε εκεί ποιους και να τους διώξουν όταν ο πιο σωστός, ενδεδειγμένος τρόπος είναι να πειστούν ότι δεν μπορούν να μένουν εκεί και με δεδομένο ότι οι διεθνείς συνθήκες μας απαγορεύουν να φτιάξουμε δομές δίπλα απ' τα σύνορα;»

    Απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι, διερωτώμενος: «Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου υπήρξαν τοποθετήσεις από αυτά τα κόμματα που να δείχνουν ότι αντλούν συμπεράσματα καταρχήν από τα λάθη των δικών τους επιλογών; Υπάρχουν τοποθετήσεις οι οποίες να δείχνουν ότι το μεγάλο χάσμα που υπάρχει, ανάμεσα στην κυβέρνηση και αυτές τις δυνάμεις, γεφυρώνεται;».

    Χαρακτήρισε το Ποτάμι ως ένα κόμμα που «δεν έχει βάθος, είναι αδιαμόρφωτο, είναι ένας χυλός», ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε: «...βλέπετε να προσεγγίζει τον προβληματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αναζητά πλέον τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της; Όχι δεν το κάνει. Υπάρχουν στελέχη, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος, για να αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες είναι τόσο ταυτισμένες με το φαύλο δικομματικό σύστημα, είναι τόσο ταυτισμένες με τις μνημονιακές πολιτικές από το '10 ως πρόσωπα, που η παρουσία τους και μόνο δημιουργούν ένα δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι στην προσέγγιση, στο να ανοίξει ένας διάλογος. 'Αρα λοιπόν δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

    Για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως είναι γνωστό ότι «δεν είναι μια συνεργασία που στηρίζεται σε κοινές στρατηγικές συγκλίσεις ή οπτικές», αλλά «υπάρχει μια εντιμότητα στη συνεργασία» και «δεν έχουν υπάρξει προβλήματα».

    Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μίλησε για σύγκλιση των δύο πλευρών σε πολλά θέματα, αλλά και για ακραίες προτάσεις του ΔΝΤ.

    Μεταξύ άλλων είπε ότι το ΔΝΤ «όλο αυτό το διάστημα έχει καταθέσει τις πιο ακραίες προτάσεις και γι' αυτό υπάρχει και όλος αυτός ο διάλογος, ποια θα είναι η σχέση του από εδώ και πέρα, αν θα συμμετάσχει με έναν τρόπο ισότιμο ή ως παρατηρητής ή και καθόλου».

    [02] Γ.Αμανατίδης: Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα

    Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών ελέγχονται, και κάτω από τη διαρκή επαγρύπνηση από τη FRΟΝΤΕΧ και το ΝΑΤΟ η Άγκυρα θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

    «Οι μηχανισμοί ελέγχου και η χρηματοδότηση γίνονται με βάση τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσει η Τουρκία και νομίζω ότι αυτό δεν θα επιτρέψει πολιτικές του τύπου "άλλα λέω στα λόγια και άλλα κάνω στην πράξη"» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με τον Κώστα Μπλιάτκα, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών Αρχών στις ακτές της γειτονικής χώρας, δεν ελέγχονται πλέον μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ.

    Χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής εστίασε το προσφυγικό ? μεταναστευτικό πρόβλημα στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα -όπως είπε- και η παροχή βοήθειας σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα προσφυγικών ροών.

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν ο κ. Καμμένος θα επιμείνει στην απομάκρυνση του κ. Μουζάλα από την κυβέρνηση, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό σχηματισμό υπάρχει μια κοινή πολιτική και παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα. «Νομίζω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και δεν θα υπάρξει άλλο θέμα» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

    [03] Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη στη Νέα Υόρκη

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες, Κυριακή, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, με αφορμή την Έκθεση Σπάνιων Αρχαιοτήτων από την πόλη Δίον του Ολύμπου, που διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης, με την επιμέλεια του καθηγητή Δημ. Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης και υπεύθυνου ανασκαφών στο Δίον.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πόλη, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή στον ΟΗΕ για τη UNICEF Άντονι Λέικ, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα συνεργασίας για το θέμα των προσφύγων, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με Έλληνες και Αμερικανούς πανεπιστημιακούς, καθώς επίσης και με εκπαιδευτικούς των σχολείων της ομογένειας.

    [04] Έρκι Λιικάνεν: Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο διάστημα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει στη διάθεσή της εργαλεία εάν χρειαστεί να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Έρκι Λιικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προοπτικές για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια πολιτικής μας αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά πέρα από τον ορίζοντα για αγορές περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο Λιικάνεν σε ανακοίνωση.

    «Εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές ή οι συνθήκες χρηματοδότησης, η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει την ικανότητα να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Λιικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, είπε ότι η οικονομική επιβράδυνση, ιδιαίτερα στην Κίνα, και η αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την ευρωζώνη.

    [05] Το Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία

    Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια στερλίνες στη βρετανική οικονομία και να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, επισημαίνει μελέτη που ζητήθηκε από τη CBI, τη μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της χώρας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία PwC για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), το "Brexit" θα προκαλέσει "σοβαρό σοκ" στην οικονομία της Βρετανίας, στην οποία θα κοστίσει περίπου 100 δισεκατομμύρια στερλίνες (128 δισεκ. ευρώ) σε απώλεια παραγωγής, 5% του ετήσιου ΑΕΠ.

    "Η ανάλυση αυτή δείχνει σαφέστατα γιατί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πραγματικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση και την ανάπτυξη", δήλωσε η Καρολάιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της CBI. "Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, η έξοδος θα προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία της Βρετανίας".

    Το "Brexit" θα κοστίσει στη Βρετανία την απώλεια περίπου 950.000 θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2020 θα αυξηθεί κατά 2% έως 3%, σε σχέση με το ποσοστό που θα είχε αν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

    [06] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»

    Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σεεπίσημη ανακοίνωσή του,αναφέρει:

    «Η Αποστολή ήταν παραγωγική. 'Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

    Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ:Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ελληνικών αρχών και θεσμών

    [07] Στην Ελευσίνα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

    Στο μεταξύ περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 582 περίπου που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

    [08] Ειδομένη: Κλινάμαξες του ΟΣΕ αναμένονται στην περιοχή για να στεγάσουν πρόσφυγες

    Εξι κλινάμαξες "επιστρατεύει", προς το παρόν, ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους.Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

    "Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή" ανέφερε ο κ.Σχίζας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία και των τριών εταιριών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ."Στόχος μας πάντως είναι να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη" κατέληξε ο κ. Σχίζας.

    [09] Στην εγχώρια και διεθνή αγορά, από τον επόμενο μήνα, η ελληνική κάψουλα από 100% βιολογικά μύρτιλα

    Πέρασε από... 45 κύματα. Έφτασε να χρωστάει σε όλους, να κυκλοφορεί με δύο ευρώ στην τσέπη. Έκανε φυλακή... Αλλά κάποτε το όνειρό του άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Από τις 15 Απριλίου 2016 θα είναι ο παραγωγός και διανομέας -εντός και εκτός επικράτειας- του μοναδικού στη Ελλάδα συμπληρώματος διατροφής από βιολογικά μύρτιλα, σε μορφή κάψουλας. Είναι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Δράμας, Νίκος Παπουτσής που διατηρεί τη μόνη πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια ρώσικου μύρτιλου (blueberry) στην Ελλάδα και έφερε τις πρώτες πέντε ρίζες στη χώρα από τη Σιβηρία το 2002, ύστερα από τη γνωριμία του με έναν Ρώσο καθηγητή.

    «Στα γενέθλιά μου, στις 12 Ιανουαρίου, πήραμε την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων για να κυκλοφορήσουμε την κάψουλα στην αγορά» λέει συγκινημένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής. Στα μέσα του επόμενου μήνα, 1.000 βαζάκια με 120 κάψουλες από 100% βιολογικά μύρτιλα θα βρίσκονται σε 550 σημεία σε όλη την Ελλάδα και στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας. Ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί από επιχειρηματίες των Βρυξελλών, της Αγγλίας και της Ρωσίας. Ο ίδιος τονίζει ότι η συγκεκριμένη κάψουλα διαφέρει από τα άλλα εισαγόμενα αντίστοιχα προϊόντα, καθώς δεν περιέχει χημικές ουσίες. Για την επεξεργασία του σκευάσματος απαιτείται ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, το «Freezdryer» (λυοφιλιωτής), το οποίο κοστίζει 200.000 ευρώ και θα είναι στη διάθεση της εταιρείας στους επόμενους έξι μήνες. Ως τότε και προκειμένου να μπορεί να παράγει και να διαθέτει στην αγορά τις κάψουλες, εργάζεται με άλλο μηχάνημα δυναμικότητας 20 κιλών ημερησίως.

    Ο ίδιος σημειώνει ότι το κάθε βαζάκι θα διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε φαρμακεία. Δεν αποκαλύπτει την ακριβή τιμή, αλλά διαβεβαιώνει ότι θα είναι χαμηλότερη έναντι εκείνων που θα εξάγονται, παρόλο που «στη ελληνική συσκευασία το προϊόν θα είναι περισσότερο».

    [10] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα φοιτήτρια, θύμα τροχαίου, στην Ισπανία

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα φοιτήτρια, η οποία επέβαινε στο πούλμαν που ανατράπηκε, χθες το πρωΐ, έξω από το Φρέζιναλς της Ισπανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρηκσευμάτων.

    Η φοιτήτρια νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βαλεμπρόν της Βαρκελώνης και σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς της είναι καθ' οδόν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, από όπου έχει διαρκή ενημέρωση.

    Σημειώνεται, ότι στο πούλμαν επέβαινε και δεύτερος Έλληνας φοιτητής, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και δεν φέρει κάποιο τραύμα.

    [11] Οι εθνικότητες των φοιτητριών που σκοτώθηκαν στην Ισπανία

    Επτά από τις 13 φοιτήτριες που σκοτώθηκαν χθες στο τροχαίο δυστύχημα με πούλμαν στην Ισπανία ήταν από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία, μια από τη Ρουμανία, μια από τη Γαλλία, μια από το Ουζμπεκιστάν και μια από την Αυστρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές της Καταλονίας όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

    "Η Ιταλία πενθεί γιατί επτά από τα θύματα είναι Ιταλίδες, δύο Γερμανίδες, μια Ρουμάνα, μια Γαλλίδα, μια Ουζμπέκα και μια Αυστριακή", δήλωσε στο ραδιόφωνο της Καταλονίας ο διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας, Τζόρντι Τζανέ.

    Οι φοιτήτριες είχαν ηλικία από 19 έως 25 ετών και "μερικές δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας" την ώρα που σημειώθηκε το τροχαίο. "Έίναι νεκρές", δήλωσε ο καταλανός αξιωματούχος. Το πούλμαν στο οποίο επέβαιναν οι φοιτήτριες έπειτα από απότομο ελιγμό του οδηγού βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα, σύμφωνα με τις αρχές της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία.

    Ο οδηγός του λεωφορείου, που ανακρίθηκε χθες από την αστυνομία, σήμερα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας με θλάση στη θωρακική κοιλότητα, πρόσθεσε ο καταλανός αξιωματούχος.

    Η εμφάνισή του ενώπιον του ανακριτή, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε, δήλωσε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [12] Το VMRO - DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του ονόματος της χώρας, επανέλαβε ο Ν. Πόποσκι

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του ονόματος της χώρας.«Να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ούτε πρόκειται να αποδεχτεί ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, της γλώσσας και του πολιτισμού του» ανέφερε χθες το βράδυ ο κ. Πόποσκι, σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE στα Σκόπια, για τον απολογισμό του έργου τα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Πόποσκι, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε ότι όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    [13] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

    Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε πεζός από το γραφείο του και μετέβη στο Μαξίμου, μέσω του Εθνικού Κήπου, όπου είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές που επισκέπτονταν τον χώρο.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε η συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλο, την πρώτη που έχει ο πρωθυπουργός μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για την προσφυγική κρίση, στις Βρυξέλλες.

    [14] Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    «Οι εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας και η έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπισμού είναι ξένα στο DNA του ελληνικού λαού. Η λέξη "ρατσισμός"είναι ξενόφερτη, αν οι Έλληνες διαπνέονταν από αυτό θα είχαν εφεύρει και την αντίστοιχη ελληνική λέξη, στο πλούσιο λεξιλόγιο μας. Οι αξίες της Ισότητας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης μας ενέπνεαν και συνεχίζουν να μας εμπνέουν σταθερά ως έθνος. Η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και η ρατσιστική βία δεν είχαν και δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

    «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο λαός μας πρόσφερε και προσφέρει γενναιόδωρα την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, ξεσκεπάζοντας τη βαρβαρότητα των κλειστών συνόρων και θέτοντας τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας προ των τεράστιων ευθυνών τους» αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου και προσθέτει: «Στα μείζονα θέματα των ημερών μας, η Ευρώπη καλείται να δείξει στην πράξη ότι δεν συμμερίζεται μισαλλόδοξες αντιλήψεις και δεν περιχαρακώνεται κάνοντας δεκτές ρατσιστικές πρακτικές. Τόσο στη προσφυγική κρίση, όσο και απέναντι στους Έλληνες.Σε κάθε περίπτωση η έμπρακτη καταδίκη των διακρίσεων δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια ούτε μόνο με διακηρύξεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις».

    [15] Κανονικά τα δρομολόγια, αύριο και μεθαύριο, σε σιδηρόδρομο και προαστιακό

    Αναστέλλουν τις προγραμματισμένες εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας, για αύριο, μεθαύριο και την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο. Την απόφαση αυτή έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ,σύμφωνα με την οποία αναβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για τις εταιρίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ ,ΕΕΣΣΤΥ και καθορίζονται για τις 31 Μαΐου.

    Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων, προβάλλοντας τις θέσεις τους για ένα σύγχρονο,ενιαίο και δημόσιο σιδηρόδρομο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 10:32:37 UTC