Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που ήταν πολύ πιθανή μέχρι χθες"
  • [02] «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα - Για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη»
  • [03] Οι πρόσφυγες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού
  • [04] Ένα μικρό «καταφύγιο» για γυναίκες και παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης
  • [05] Την σύσταση συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής αποφάσισε η κυβέρνηση
  • [06] Ακόμη πιο κοντά στο όνειρο η Λέστερ
  • [07] Το Λαύριο 75-69 τον ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία
  • [08] Με γκολ του Μενδρινού ο Πλατανιάς πέρασε από τη Βέροια

  • [01] "Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που ήταν πολύ πιθανή μέχρι χθες"

    Τα κρίσιμα σημεία στην υλοποίηση της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, θα είναι η στάση, που θα τηρήσει η Τουρκία -αν δηλαδή θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ανταπόκριση της ΕΕ στην επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνατοτήτων της να αντεπεξέλθει στο καθήκον της, καθώς και η διατήρηση της αλληλέγγυας στάσης της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

    "Υπάρχει μία συμφωνία την οποία αναλύουμε και προσπαθούμε την πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία να την κάνουμε επιχειρησιακό σχέδιο. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο δόθηκε και αυτό πρέπει να σπάσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες", είπε ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 fm".

    "Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, θα χρειαστεί να έλθουν και πάνω από 2.000 ειδικοί, να στηθούν υποδομές, για την υπόθεση του ασύλου, με τον τρόπο που απαιτεί η διεθνής νομιμότητα. Συνεχίζουμε εμείς ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει αναληφθεί", πρόσθεσε.

    [02] «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα - Για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη»

    Την ανησυχία τους για τη χτεσινή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιας συμφωνίας που ανατρέπει το προσφυγικό δίκαιο εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα για το προσφυγικό, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου "Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη".

    Το τριήμερο συνέδριο που ολοκληρώνεται αύριο συνδιοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικού Διαλόγου "transform!".

    Η πρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία "παράνομη και απάνθρωπη", που δεν αποτελεί λύση, "ούτε καν προσωρινή". "Η συλλογική αποβολή των προσφύγων απαγορεύεται και θα πρέπει να γίνεται εξέταση των ατομικών αιτημάτων ασύλου, κάτι που δεν θα είναι δυνατόν να γίνει όπως πρέπει". Επίσης, η συμφωνία "ωθεί την Τουρκία βαθύτερα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, νομιμοποιεί την καταστολή της ελευθεροτυπίας και της αντιπολίτευσης. Με τη συμφωνία αυτή η τουρκική κυβέρνηση θα αποφασίζει σχετικά με το δικαίωμα των Κούρδων να φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια καταστροφή".

    Μέσα από τη συμφωνία υπάρχει προσπάθεια να πληγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μαϊτέ Μόλα. "Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να φροντίσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων και την επιστροφή της ειρήνης. Πρέπει μέσα από νόμιμες διαδικασίες οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύουν", τόνισε.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, είπε ότι η χτεσινή είναι μια συμφωνία για την οποία "δεν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, αφού ο βασικός στόχος της είναι η αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών". Έθεσε το ερώτημα του πώς θα επιστρέφονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, μια χώρα "που δεν έχει σύστημα ασύλου παρά μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες και προσωρινό σύστημα ασύλου για τους Σύρους, έχει δηλαδή γεωγραφικό προσδιορισμό για το σύστημα ασύλου της, άρα δεν μπορεί να δώσει προστασία στους υπόλοιπους πρόσφυγες".

    Η Σάρα Πρεστιάνι, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης της ιταλικής κοινωνικής συλλογικότητας ARCI, χαρακτήρισε τη συμφωνία "ένα από τα πιο θλιβερά κεφάλαια της ιστορίας των ευρωπαϊκών θεσμών", καθώς "η Ευρώπη θέλησε να αρνηθεί τις θεμελιώδεις αρχές της για να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές κυβερνήσεις και την ισλαμοφοβία". Η Αριστερά, συμπλήρωσε, θα πρέπει να καταγγείλει αυτά που συμβαίνουν. "Θα πρέπει να επαναλάβουμε μία εναλλακτική, τη νόμιμη μετανάστευση και την ασφαλή πρόσβαση".

    Η Κέλλυ Βισβίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αυτό που ζούμε "μια κρίση υποδοχής, μια κρίση θεσμών, μια κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης". "Αυτή η κρίση έχει προκληθεί από τις πολιτικές που η ίδια η Ευρώπη ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε μια αναδίπλωση μπροστά στο φόβο της ανόδου της ακροδεξιάς". Η χτεσινή συμφωνία "είναι μια σκληρή συμφωνία αλλά είναι και συνέπεια αυτών των πολιτικών". "Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ", κατέληξε, "ακόμα και αν μέσα στην ίδια τη συμφωνία υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, θα συνεχίσουμε να συντρέχουμε όλους τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ και έχουν ανάγκη".

    [03] Οι πρόσφυγες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού

    «Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η αγωνία τους ήταν τόσο μεγάλη που η πορεία ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, οι χιλιάδες Αφγανοί και Ιρανοί που ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά δεν περίμεναν ούτε λεπτό. Περίμεναν μόνον να τελειώσει το θεατρικό που «έστησε» η ομάδα «Τα μπαλόνια της αγάπης», που χάρισε χρωματιστά μπαλόνια στα προσφυγόπουλα, έπαιξε μουσική και τραγούδησε μαζί τους. «Στο τέλος κάναμε όλοι μια τεράστια αγκαλιά για να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε ένα. Είμαστε όλοι ενωμένοι είτε είμαστε πρόσφυγες είτε όχι» τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας, Θανάσης Παπαστάθης.

    Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Είμαι σίγουρος» δήλωνε με πείσμα ένας Αφγανός διαδηλωτής. Στο πλευρό τους φώναζε κι ένα νεαρό ζευγάρι από το Βερολίνο που έτυχε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα και θέλησε να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους πρόσφυγες. «Ακούσαμε για την πορεία και δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Είναι απαράδεκτο να μην αφήνουν τους ανθρώπους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην πορεία. Περιμέναμε να δούμε περισσότερους» δήλωσε η νεαρή Γερμανίδα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας.

    [04] Ένα μικρό «καταφύγιο» για γυναίκες και παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης

    Το δικό τους μικρό «καταφύγιο» έχουν βρει οι γυναίκες και τα παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Πρόκειται για δύο πορτοκαλί σκηνές, σε σχήμα κορμού δέντρου, που μοιάζουν με όαση μέσα στα λασπωμένα χωράφια κι εκεί, γυναίκες και παιδιά αναζητούν καθημερινά μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς μακριά από τη δύσκολη καθημερινότητά τους στην Ειδομένη.

    Τις σκηνές έστησε η International Rescue Committee και, όπως εξηγεί εκ μέρους της μη κυβερνητικής οργάνωσης η Λούσι Κάριγκαν, στόχος αυτής της κίνησης ήταν να δώσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους μέρος, όπου μπορούν να «δραπετεύουν», έστω και για λίγο, από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν από τότε που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

    «Σε κάθε περίπτωση κρίσης, όπως αυτή, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων κι αυτό που θέλει η IRC είναι να διασφαλίσει ότι θα λάβουν την απαιτούμενη προστασία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λούσι Κάριγκαν.

    «Οι γυναίκες έρχονται εδώ και μιλούν είτε μεταξύ τους είτε με το προσωπικό του IRC για ό,τι αυτές επιθυμούν, είτε για τη ζωή στην Ειδομένη είτε για την ίδια τη ζωή γενικά. Πέρασα μερικές ώρες μαζί τους και συζητούσαμε για μουσική, για τα χόμπι τους, για τα όνειρά τους και έμοιαζαν να το απολαμβάνουν» λέει.

    Η 28χρονη Σάρα από το Ιράκ είναι μία από τις γυναίκες που επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά τις σκηνές της IRC. «Μου αρέσει εδώ γιατί είναι πολύ άνετα, μαζευόμαστε όλες οι γυναίκες και μιλάμε, γελάμε, ξεφεύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας εδώ, στον καταυλισμό» εξηγεί.

    [05] Την σύσταση συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής αποφάσισε η κυβέρνηση

    Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ. Κυρίτσης , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

    [06] Ακόμη πιο κοντά στο όνειρο η Λέστερ

    Ένα βήμα πιο κοντά στο θαύμα βρίσκεται η Λέστερ, που πέρασε νικηφόρα και από το «Σέλχαρστ Παρκ», στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του αγγλικού πρωταθλήματος. Χάρη στη συνεργασία των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών της (ασίστ Βάρντι, γκολ Μαχρέζ) και με λίγη βοήθεια από την τύχη, η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι επικράτησε 1-0 της Κρίσταλ Πάλας (που είχε δοκάρι στις καθυστερήσεις με τον Ντιλέινι) και βρίσκεται στο +8 από τη δεύτερη Τότεναμ, η οποία έχει ένα ματς λιγότερο.

    Τρεις βαθμούς πιο μακριά, στο -11 από την κορυφή, βρίσκεται η Β¨Αρσεναλ, που νίκησε ευκολότερα του αναμενομένου την Έβερτον με 2-0 στο «Γκούντισον Παρκ».

    [07] Το Λαύριο 75-69 τον ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία

    Έκπληξη και βήμα παραμονής αποτέλεσε για το Λαύριο η νίκη του μέσα στην Πυλαία, με 75-69 επί του ΠΑΟΚ, για την 23η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχασε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια κατάληψης της 5ης θέσης στην κανονική περίοδο.

    Ήττα και για την ΑΕΚ από το Ρέθυμνο στην Κρήτη με 70-69 και με τρίποντο του Κάρτερ 1.40?? πριν το τέλος.

    Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια κατάληψης της 3ης θέσης έκανε ο Άρης νικώντας τον Απόλλωνα με 73-65 στην Πάτρα. Σε συνδυασμό με την ήττα της ΑΕΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης αισιοδοξεί πλέον βάσιμα για πλεονέκτημα μέχρι την ημιτελική φάση των πλέι οφ.

    Επίδειξη δύναμης έκανε στη Ρόδο ο Κολοσσός με 98-79 έναντι της Καβάλας, αλλά και ένα βήμα παραπάνω για παρουσία στα πλέι οφ της Α1. Στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε η μακεδονική ομάδα με τον κίνδυνο του υποβιβασμού να φαίνεται αναπόφευκτος.

    Στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας ο Αρκαδικός, μετά τη σημαντική νίκη του με 79-66 επί των Τρικάλων, στην Τρίπολη.

    [08] Με γκολ του Μενδρινού ο Πλατανιάς πέρασε από τη Βέροια

    Με ένα γκολ του Κώστα Μενδρινού στο 14ο λεπτό, ο Πλατανιάς πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Βέροιας, σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική της Super League. Οι Χανιώτες με την επιτυχία αυτή ανέβηκαν (προσωρινά τουλάχιστον) στην 6η θέση της κατάταξης και ελπίζουν ακόμη και σε πρόκριση στα πλέι-οφ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 March 2016 - 18:32:31 UTC