Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας
  • [02] Ανοιχτό παραμένει για τους ΑΝΕΛ το ζήτημα με τον Ι. Μουζάλα, είπε η Μ. Χρυσοβελώνη
  • [03] Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος
  • [04] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης
  • [05] Κ. Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προχωρά και μπορεί να τελειώσει ως την 1η Μαΐου
  • [06] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [07] Αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα
  • [08] Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών, στη Λάρισα
  • [09] Π. Κουρουμπλής: «Σύγχρονο Νταχάου» η Ειδομένη
  • [10] Ο Ολάντ «δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση» των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας
  • [11] Νταβούτογλου: Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού
  • [12] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου: Ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • [13] «Από το Σκοτάδι στο Φως», μια παράσταση της θεατρικής ομάδας Κωφών
  • [14] Νέος σάλος με Μπενζεμά, εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών!
  • [15] «Χάλκινη» η Κατερίνα Στεφανίδη

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, στο δημαρχείο Ασπρόπυργου.

    Έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τονίζοντας πως πρόκειται μεν για υποβαθμισμένη περιοχή αλλά με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

    «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο είναι να γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» υπογράμμισε επισημαίνοντας την ανάγκη, η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και στον τομέα της μεταποίησης.

    Μιλώντας για τις πολεοδομικές και χωροταξικές εκκρεμότητες στην περιοχή ανέφερε ότι χρειάζεται ουσιαστική αναθεώρηση του τρόπου που προχωρούν ώστε να μην τα ξεπερνούν οι εξελίξεις και υποστήριξε ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός στις χρήσεις γης και να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής.

    «Ως πρόεδρος της ΝΔ δεν θα δεσμευτώ για πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Σήμερα βιώνουμε το τελευταίο κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού που μας οδήγησε σε τραγικό αδιέξοδο. Υποχρέωσή μας είναι να δείξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο εξόδου από οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Εμείς θα θέτουμε τα ζητήματα της ανάπτυξης και των ιδιωτικών επενδύσεων στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Θα κληθούμε και πάλι, δεν ξέρω πόσο σύντομα ή αργότερα, να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [02] Ανοιχτό παραμένει για τους ΑΝΕΛ το ζήτημα με τον Ι. Μουζάλα, είπε η Μ. Χρυσοβελώνη

    Στάση ζωής αποτελεί για τον κ. Καμμένο το θέμα της Μακεδονίας και το ζήτημα που προέκυψε με τον κ. Μουζάλα και θα το προσεγγίσουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» για τους ΑΝΕΛ την αναφορά που έκανε ο κ. Μουζάλας και επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό με δεδομένο ότι προηγούνται η κρίσιμη ?όπως τη χαρακτήρισε- Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά και η συζήτηση στη Βουλή, την Τρίτη, για θέματα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαιοσύνης.

    «Για εμάς η αναφορά του κ. Μουζάλα στο θέμα της Μακεδονίας είναι πάρα πολύ σοβαρή, διότι όπως καταλαβαίνετε για τον Πάνο τον Καμμένο το θέμα της Μακεδονίας αποτελεί στάση ζωής εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια» είπε η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και πρόσθεσε: «Το θέμα του κ. Μουζάλα, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει για μας ανοιχτό, θα το προσεγγίσουν πάλι οι δύο αρχηγοί την Τετάρτη».

    Ωστόσο, η κ. Χρυσοβελώνη επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε θέμα κυβερνητικής συμμετοχής εξαιτίας της αναφοράς του κ. Μουζάλα στην πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν απομακρύνθηκαν ποτέ και ότι οι σχέσεις τους εξακολουθούν να είναι άριστες.

    [03] Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

    Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

    Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

    [04] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

    «Έχουμε απόσταση»δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον, μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων, καθώς όπως είπε ο υπουργός: "Ζητούν να πωλούνται τα πάντα". Διευκρίνισε όμως ότι "εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

    [05] Κ. Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προχωρά και μπορεί να τελειώσει ως την 1η Μαΐου

    Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τους πιστωτές της χώρας προχωρά και μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

    "Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση", δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι ο ESM εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί "σημαντικά λιγότερα" από τα 86 δισεκ. ευρώ για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

    Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι αυστηρώς διαχωρισμένο από την μεταναστευτική κρίση και ότι δεν πιστεύει ότι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πόρους από τον ESM.

    [06] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, στην μπάλα, αυτή την ξελογιάστρα, είναι το 22ο τεύχος του «Πρακτορείου», με αφορμή την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται στη χώρα μας, αλλά και την απόφαση, για τη διακοπή του Κυπέλλου, που έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος και μιλά στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης, οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να διαβάσουν για τους πρώτους διδάξαντες στα στημένα, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν και συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο. Ακόμη ένα σχόλιο για την περίπτωση Ρανιέρι, καθώς και δύο άρθρα με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο, από τον Γιάννη Τριάντη και τον Νίκο Μάλλιαρη. Τέλος, το «Πρακτορείο» θυμίζει ωραίες στιγμές του παρελθόντος από την ποδοσφαιρομάνα Θεσσαλονίκη, όταν υπήρχε η φανέλα και το παιχνίδι.

  • **

    «Οι πρώτοι διδαξάντες», του Αντώνη Βαζογιάννη

    Κι όμως, υπάρχουν 1 τρισεκατομμύριο λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Όχι μόνο στο δικό μας, στις σκιές, περισσότερες από ποτέ, αλλά στο παγκόσμιο. Σκάνδαλα, δωροδοκίες , στημένα παιχνίδια.

    Τόσα είναι τα χρήματα (1 τρισ. δολάρια, 921 δισ. ευρώ) που τζιράρουν ετησίως οι πολυεθνικές στη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου, καθιστώντας την πλέον ισχυρότερη από εκείνες των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός. Επιστρατεύοντας τη διαπλοκή και δημιουργώντας ανομία, αδιαφάνεια και διαφθορά.

    Στον αθλητισμό, ο καθένας ελπίζει να έχει μια πιθανότητα νίκης, ακόμη και όταν όλες οι πιθανότητες συσσωρεύονται εναντίον του. Ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, το πιο απρόβλεπτο όλων, αφού δεν νικάει μόνο ή πάντα ο καλύτερος, ο πιο ισχυρός, εκείνος με τη μεγαλύτερη ιστορία. Που η ουσία της δύναμής του βρίσκεται ακριβώς στην πρωτογενή αθωότητά του. Είναι τόσο δημοφιλές, γιατί ακριβώς μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή. Εύθραυστο όμως, όπως και εκείνη.

    Τι γίνεται, όμως, αν αυτές οι πιθανότητες της νίκης έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων; Οι στημένοι αγώνες έχουν γνωρίσει πολλές μορφές κατά τη διάρκεια των χρόνων, από μεμονωμένες πράξεις εξαπάτησης, στο μακρινό παρελθόν, σε ολόκληρες συμμορίες στις μέρες μας, που συνωμοτούν για να εγγυηθούν το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατη, ανάλυσή του το BBC.

    Κι αν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πριν από το 1900, στο ξημέρωμα του 1900 το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ήδη επαγγελματικό, 79 χρόνια πριν γίνει το δικό μας. Εκεί δεν γεννήθηκε σε εργατικές περιοχές, αλλά στα πιο κλειστά και ακριβά κολέγια της αγγλικής αριστοκρατίας. Ήταν το άθλημα των νεαρών λόρδων, γόνοι των ισχυρών που όταν αφήναν τις σχολές τους, συνέχιζαν να παίζουν με την μπάλα. Φέρνοντας μαζί τους τις πρώτες σκιές.

    Δάσκαλοι οι Άγγλοι

    Καθώς η σεζόν 1914/15 πλησίαζε στο τέλος της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπρεπε να νικήσει τη Λίβερπουλ για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι παίκτες, λίγο πριν από το Πάσχα ήρθαν τότε σε μια ανάρμοστη συμφωνία, καθώς καθόρισαν το αποτέλεσμα: 2-0 υπέρ της Γιουνάιτεντ με το στοίχημα να δίνει απόδοση 8/1. Η Γιουνάιτεντ απέφυγε τον υποβιβασμό. Η έρευνα οδήγησε σε ισόβιο αποκλεισμό για κάποιους παίκτες, με έναν από αυτούς αργότερα να καταλήγει στη φυλακή για συνωμοσία.

    Κάνουν τα πάντα όπως μπορούν. Δεν τους σταματάει τίποτα. Το 1997 ένας επιχειρηματίας, με συνδέσμους σε συμμορίες της Κίνας είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε μια ασιατική απάτη στοιχημάτων, που είχαν συνωμοτήσει για Black Out σε ένα παιχνίδι της Τσάρλτον με τη Λίβερπουλ. Σε δύο προηγούμενα ματς, Γουέστ Χαμ-Κρίσταλ Πάλας και Γουίμπλεντον-Άρσεναλ , έσβησαν οι προβολείς όταν το αποτέλεσμα έφτασε σε συγκεκριμένο σκορ, αποτέλεσμα ευνοϊκό για μία εταιρεία στοιχημάτων στην Άπω Ανατολή. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Γκρόμπελαρ, του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, που συμμετείχε σε στημένα παιχνίδια.

    Πάμε παρέα

    Η έρευνα του BBC «πέρασε» και την πύλη του Μουντιάλ, και ειδικά αυτού της Ισπανίας, το 1982, όταν σε παιχνίδια- παρωδία οι Γερμανοί νίκησαν (1-0) την Αυστρία και πέρασαν μαζί από τον όμιλο, αφήνοντας εκτός την Αλγερία.

    Το σκάνδαλο «Calciopoli» το 2006, λίγο μετά τη νίκη της Ιταλίας στο γερμανικό Μουντιάλ, υπονόμευσε τη φήμη του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ηχογραφήσεις αποκάλυψαν ότι κορυφαία στελέχη από συλλόγους της Serie A είχαν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν διαιτητές. Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα είχαν εμπλακεί, ενώ η παντοδύναμη τότε Γιουβέντους υποβιβάστηκε στην Serie B και της αφαιρέθηκαν τίτλοι. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά για τους Ιταλούς. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο «Totonero», το 1980. Δύο bookmakers από το Αβελίνο σε συνεργασία με παίκτες, αλλά και ομάδες, κανόνιζαν αγώνες. Τότε ήταν η Μίλαν και η Λάτσιο που υποβιβάστηκαν, ενώ τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές.

    Οι Γάλλοι συγκλονίστηκαν από ποδοσφαιρικό σκάνδαλο το 1993, όταν η ομάδα της Μασσαλίας, η Μαρσέιγ, υποβιβάστηκε στη Ligue 2, για δωροδοκία στο ματς με την Βαλανσιέν, ενώ ο πανίσχυρος πρόεδρός της Μπερνάρ Ταπί, τιμωρήθηκε σε διετή φυλάκιση, με ένα χρόνο αναστολή.

    Οι «αδιάφθοροι» Γερμανοί

    Μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στην Bundesliga τη δεκαετία του 1970, τον Οκτώβριο, το περιοδικό «Der Spiegel» τράβηξε βίαια την αδιάφθορη μάσκα του γερμανικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έδειχναν ότι η ανάθεση του Μουντιάλ 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης 6,7 εκατ. ευρώ , ποσό που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία». Οι Γερμανοί σύστησαν πρόσφατα ανεξάρτητη από τη FIFA επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, γνωστή φίλαθλος, «απαιτήσει» με δηλώσεις της, «διαφάνεια και δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο» από το νέο πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. FIFA και UEFA προσπαθούν να ξεπεράσουν τα σκάνδαλα των Μπλάτερ και Πλατινί, παρατηρώντας στελέχη τους στη φυλακή.

    Είναι αμέτρητα σε όλο τον κόσμο, ανάλογα παραδείγματα νοθείας, αναξιοπιστίας και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων, που συνεπάγονται βία, δημιουργώντας μία «μαύρη τρύπα» που καταπίνει το ποδόσφαιρο, το «μπαλέτο της εργατικής τάξης» κατά τη γνωστή έκφραση του ήρωα μιας τηλεοπτικής σειράς του BBC, Άλαν Γκάρνετ. Ίσως τελικά και στο ποδόσφαιρο «την ελπίδα τη φτιάχνεις με όση απελπισία σου 'χει απομείνει», όπως είχε πει σε μία συνέντευξη στον... εαυτό του ο Αλέκος Σακελλάριος.

  • **

    «Χωρίς αυταπάτες», του Γιάννη Τριάντη*

    Tο μη περαιτέρω των ελληνικών γηπέδων προκάλεσε μια τολμηρή απόφαση. Τη ματαίωση του Κυπέλλου. Για πρώτη φορά η Πολιτεία έδειξε αποφασισμένη να κινηθεί πέραν του ορίου-ως και του πλέον αυστηρού- στο οποίο εκινείτο μέχρι σήμερα. Όμως μόνη η τόλμη δεν καθαγιάζει την απόφαση του Σταύρου Κοντονή. Πρώτον, διότι πρόκειται για τιμωρητική κίνηση erga omnes και όχι εναντίον εκείνων που προκάλεσαν τα γεγονότα της Τούμπας. Προφανής η αδικία για ΑΕΚ, Ατρόμητο και Ολυμπιακό. Η εκ των υστέρων «ντρίμπλα» του κ. Κοντονή (πρόσκληση στους 4 μεγάλους για συμφωνία-πλαίσιο κ.τ.λ.) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί τελικά η απόφαση και να μην πληγεί ο θεσμός του Κυπέλλου. Και, δεύτερον, διότι πρόκειται για «λύση» ευκολίας. Αν αρκούσε η τόλμη, θα μπορούσε η Πολιτεία να? ματαιώσει και το πρωτάθλημα και να ξεμπερδέψουμε με την ένταση, τα επεισόδια και τα θλιβερά συμπαρομαρτούντα. Τέτοιες ευκολίες ούτε καν οι θιασώτες του άμωμου ντιλεταντισμού δεν διανοούνται...

    Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι -και στον τόπο μας- ευλογία και κατάρα. Ανυπέρβλητο θέαμα και πολυπλόκαμη μπίζνα πολλαπλών στοχεύσεων. Αποφέρει οικονομικά κέρδη στους ιδιοκτήτες των μεγάλων, φιλοτεχνεί ρόλους και προσφέρει παρεμβατικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς -κυρίως στην πολιτική σκηνή και στα μίντια, με δεδομένη την οπαδική επιρροή στο κοινωνικό σώμα...Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Ακόμη και οι αφιονισμένοι οπαδοί ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι της ισχύος. Το ανέχονται όταν βολεύει την ομάδα τους, νομιμοποιώντας μέσα τους κάθε είδους παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες και δυσανασχετούν όταν ανατρέπεται εις βάρος της ομάδος τους το βολικό καθεστώς (εύνοια των διαιτητών, ατιμωρησία κ.τ.λ.). Όμως ελάχιστοι δεν θα ήθελαν ένα καθαρό πρωτάθλημα, στο οποίο θα εξέλιπαν τα γνωστά παθογενή... Επιτέλους, ας εκλείψουν οι αυταπάτες: λύση ρηξικέλευθη και οριστική δεν υπάρχει. Όμως είναι υπαρκτό το περιθώριο δραστικών παρεμβάσεων, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα θλιβερά κρούσματα της βίας και της χειραγώγησης, μέσω διαιτησίας κ.τ.λ. Πρώτον, κατασταλτικώ τω τρόπω. Αυστηρές, εξοντωτικές ποινές για ομάδες και οπαδούς. Διακοπή του αγώνα, αν πέσει έστω και ένα μπουκάλι νερό στο γήπεδο, αφαίρεση βαθμών, άδειες κερκίδες για ορισμένες αγωνιστικές, βαρύτατα πρόστιμα και υποβιβασμός σε περίπτωση υποτροπής. Και, φυσικά, βαριές ποινές σε οπαδούς που ασχημονούν. Στο ίδιο πλαίσιο, απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υποβιβασμός ομάδων για στήσιμο αγώνων. Και δεύτερον, θεσμικά μέτρα για την ανεξαρτησία της διαιτησίας (π.χ. επαγγελματίες διαιτητές ).

    Κάτι σαν επιμύθιο: επιστροφή στις άδολες εποχές της φανέλας δεν είναι δυνατή. Ούτε παλεύεται η κερδώα πτυχή της μπάλας. Ας εκλείψουν τουλάχιστον -ή να περιοριστούν- τα υπόλοιπα θλιβερά...

  • Δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος στην εφημερίδα «Αγορά».
  • **

    «Ένα νέο όραμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο», του Νίκου Μάλλιαρη*

    Έπειτα από πολλά χρόνια, η ομάδα που κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα κινδυνεύει να μην προκρίνεται αυτόματα στους ομίλους του Champions League εξ αιτίας των πρόσφατων κακών επιδόσεων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή η εξέλιξη μάς επιτρέπει να στοχαστούμε πάνω στα βαθύτερα αίτια της πτώσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό της στρεβλής ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου πως η επαγγελματοποίηση-εμπορευματοποίησή του έγινε χωρίς σοβαρή διαβούλευση, με αυταρχικό τρόπο, δίχως να ληφθεί υπόψη η τότε ευρωπαϊκή πρακτική. Τα ποδοσφαιρικά τμήματα Α' Εθνικής μετατράπηκαν σε ΠΑΕ το 1979 με τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας, η οποία κυρίως ενδιαφερόταν να μη χαθεί ο έλεγχος μέσα σ' αυτά παρά να διοικηθούν οι σύλλογοι με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάμφθηκε η όποια λαϊκή συμμετοχή κι επιλέχθηκε ένα μοντέλο εντελώς αποτρεπτικό για αυτήν: η εξουσία του παντοδύναμου, «μάγκα» Προέδρου-καταφερτζή, με ρόλο πρωταγωνιστή, πάνω από τους παίκτες αλλά κι από την ίδια την ομάδα. Να οι ρίζες της σημερινής οικτρής κατάστασης: η υφαρπαγή των ομάδων από αμφίβολης ποιότητας «επενδυτές» που όχι μόνο δεν εμφορούνται από την παραμικρή αγάπη και μεράκι για το ποδόσφαιρο ως άθλημα, αλλά το χρησιμοποιούν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντά τους.

    Οι διαφορές με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης είναι εμφανείς: έλλειψη παράδοσης λαϊκής συμμετοχής στα σωματεία (που επιτρέπει την κυριαρχία αετονύχηδων «επενδυτών»), έλλειψη οργανωμένου κράτους (του οποίου οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ευνοούν τα ανορθόδοξα σχέδια των «επενδυτών»), κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (με αεριτζήδικες, αρπακτικές και «διαπλεκόμενες» συμπεριφορές). Τα αποτελέσματα γνωστά: πλήρης ανυποληψία του αθλήματος, καθώς, το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας της Μεταπολίτευσης αφήνει τις ΠΑΕ καταχρεωμένες, σε δεινή οικονομική κατάσταση. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια προς τη συμμετοχή των ίδιων των φιλάθλων στη διοίκηση και στην οικονομική στήριξη των ομάδων -μόνο εντυπωσιοθηρικές κινήσεις με «μεταγραφές αεροδρομίου» για την ενδυνάμωση του κύρους της κάθε «προεδράρας».

    Έτσι, παρά τις διάφορες ανορθόδοξες πρωτοβουλίες των παραγόντων (Κόκκαλης στον Ολυμπιακό το 2004, «Κοινωνία Μελών» στον Άρη, «Παναθηναϊκή Συμμαχία» στον Παναθηναϊκό), η όποια κινητοποίηση απέτυχε γιατί ήταν εμφανής η ιδιοτελής σκοπιμότητα των εμπνευστών της.

    Δεν προωθήθηκε σε βάθος το ορθόδοξο μοντέλο λαϊκής συμμετοχής που υιοθετείται στην Ισπανία, τη Γερμανία ή την Πορτογαλία (π.χ. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μπενφίκα) με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των σωματείων. Την εγγραφή μελών αποθάρρυνε και η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα Α' και Β' Εθνικής μόνο ομάδων που διοικούνται από ΠΑΕ και όχι από σωματεία με τμήματα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μόνοι που συμμετέχουν πλέον στη διοίκησή των ομάδων, παράλληλα με τους Προέδρους, είναι οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι συστήνουν στρατούς των πρώτων και κατευθύνονται από παραβατικής και μαφιόζικης νοοτροπίας ηγετίσκους. Ο απλός κόσμος έχει αποσυρθεί στον καναπέ.

    Η άκρα εμπορευματοποίηση του αθλήματος, μέσα στις πιο προηγμένες οικονομικά και ποδοσφαιρικά χώρες, επιφέρει πολλά προβλήματα (στοίχημα, πανάκριβα εισιτήρια, υπερεξάντληση των παικτών από τη συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις, ντόπινγκ κ.λπ.). Ωστόσο, σε αυτές τις χώρες τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις αλλά και η λαϊκή συμμετοχή των μελών των σωματείων δημιουργούν συνθήκες που προστατεύουν ΑΚΟΜΗ το κοινωνικό πνεύμα και την ομορφιά του αθλήματος: το απρόβλεπτο, τον υγιή ανταγωνισμό, το ωραίο θέαμα. Πρόκειται για στοιχεία που πρέπει κι εμείς να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα.

    Είναι ευκαιρία λοιπόν, η κριτική στις υπερβολές του σύγχρονου, υπερεμπορευματικού μοντέλου να συνδυαστεί με το στοχασμό πάνω στις ρίζες της εγχώριας κακοδαιμονίας. Μέσα σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, δεν μπορούμε πλέον να ονειρευόμαστε μεταγραφές «σταρ» και «πορείες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χαυνωμένοι από τα κυρίαρχα εμπορευματικά πρότυπα, ούτε να περιμένουμε τη σωτηρία των σωματείων μας από τις «προεδράρες» με τα πούρα. Πρέπει να στραφούμε σ' ένα μοντέλο αυτοπεριορισμού: έμφαση στις ακαδημίες και τη χρηστή διοίκηση, μέσω λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των συλλόγων (πράγμα που θα πρέπει να ευνοεί η νομοθεσία, επιτρέποντας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, την άμεση εγγραφή μελών στα σωματεία με την απλή κατάθεση αίτησης του ενδιαφερόμενου -συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των αθλητών του σωματείου καθώς και την καθιέρωση της απλής αναλογικής). Είναι η μόνη λύση για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα και κυρίως να επανακτήσουν το ποδόσφαιρο και τα σωματεία τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φίλαθλο χαρακτήρα τους.

  • Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος της F.C. Μπαρτσελόνα

    [07] Αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα

    Αποφυλακίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού του μουσικού Παύλου Φύσσα, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης. Ο τελευταίος κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που παρέμενε στη φυλακή ως σήμερα αποφυλακίστηκε και οδηγείται φρουρούμενος στο σπίτι του, καθώς θα παραμείνει σε κατ'οίκον περιορισμό.

    Ο Γιώργος Ρουπακιάς συμπλήρωσε το ανώτατο όριο προφυλάκισης σήμερα, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, είναι ακόμη στην εξέταση των πρώτων μαρτύρων από την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέταξε την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του περιορισμού κατ'οίκον, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβασή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    [08] Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών, στη Λάρισα

    Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών πραγματοποιείται το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των 69 μπλόκων που συντάχθηκαν, κατά τον πρόσφατο αγώνα των αγροτών, πίσω από το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων «για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος που εφαρμόζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση».

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της σύσκεψης:

    - Θα γίνει εκτίμηση του 40ήμερου αγώνα στα μπλόκα.

    -Θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της καθόδου των αγροτών, με λεωφορεία, στην Αθήνα, την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή, καθώς της αγροτικής συμμετοχής στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

    -Θα παρθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών που μετά τα μπλόκα, συνεχίζεται με διάφορες μορφές και τον συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

    -Θα γίνει συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει αποτελεσματικά η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων-Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, το άπλωμα και το δυνάμωμα της παρέμβασης και της δράσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες στα χωριά, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

    [09] Π. Κουρουμπλής: «Σύγχρονο Νταχάου» η Ειδομένη

    «Σύγχρονο Νταχάου» χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και ανακοίνωσε πως άμεσα θα υπάρξει ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και της αστυνόμευσης, ενώ προέτρεψε τους πρόσφυγες να ενταχθούν στα κέντρα φιλοξενίας διαβεβαιώνοντάς ότι δεν πρόκειται να χάσουν τη σειρά τους, εξαιτίας αυτής της μετακίνησης.

    «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της πως το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί. Η Ευρώπη, δυστυχώς, σήμερα βλέπει να αφυπνίζεται και πάλι ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Και η λογική δεν αντέχει όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων κατοίκων και διστάζει, δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1-1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένους ανθρώπους, που στο κάτω κάτω δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους, αλλά τους ανάγκασαν οι πόλεμοι στους οποίους, δυστυχώς, συμμετείχε και η Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

    Ο κ. Κουρουμπλής συνοδευόμενος και από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνομίλησε με πρόσφυγες, με αξιωματικούς της Αστυνομίας και με τα μέλη του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερώθηκε για την επικρατούσα κατάσταση και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    «Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση. Παρά ταύτα, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στη διαπίστωση» δήλωσε αμέσως μετά και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία του κράτους στην περιοχή. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

    -Θα ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό σύστημα στον καταυλισμό και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των προσφύγων.

    -Θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

    «Η φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε Αστυνομία και Στρατό για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα.

    [10] Ο Ολάντ «δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση» των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να "εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής."Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

    Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, "παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία", δήλωσε.Οι ευρωπαίοι εταίροι θα παρουσιάσουν σήμερατην πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    "Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος", τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και "τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει" από τις συνομιλίες αυτές.Θέλοντας να είναι "πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής", ο Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο "ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς", οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, "αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών".

    [11] Νταβούτογλου: Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού

    «Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

    "Είμαστε πάλι εδώ", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

    Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»

    Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι «καλά νέα για την ήπειρό μας».

    Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των «28», για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

    [12] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου: Ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

    Τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και το προσφυγικό ζήτημα θα αναδείξει την 21η Μαρτίου ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών, με σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και τη Δευτέρα 21/3, στη Στοά του Βιβλίου, στις 7 το απόγευμα, Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες. Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες σε όλον τον πλανήτη, σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών Refuges Welcome GR.

    «Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποδεικνύουν πως οι ποιητές δεν ταξιδεύουν στον ουρανό. Αντιθέτως, πατούν και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος και έχουν έτοιμες τις κεραίες τους για όλα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και πρόεδρος του σωματείου Κύκλος Ποιητών: «Εκείνο που θέλουμε είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες το 1922 και μπορούν να συναισθανθούν σε όλο του το βάθος το σημερινό πρόβλημα. Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ευκαιρία για να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Γιατί και τα δυο αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα στην Ευρώπη».

    [13] «Από το Σκοτάδι στο Φως», μια παράσταση της θεατρικής ομάδας Κωφών

    Με τη γλώσσα του σώματος, η θεατρική ομάδα Κωφών ανεβάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Κακογιάννη, την παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», με οκτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών.Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για κωφούς και ακούοντες θεατές, σε μια προσπάθεια να βρουν τον λόγο που εμποδίζει τον τραγικό ήρωα να «δει» το Φως και αναγκάζεται να ζει μέσα στο Σκοτάδι.

    Κι όχι μόνο τον ήρωα, αλλά και την ίδια τη θεατρική ομάδα «Τρελά Χρώματα», που ξεκίνησε την πορεία της το 2009, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στο ξεκίνημά της μια καλλιτεχνική ομάδα έως ότου ανεβάσει το έργο στη σκηνή, προσθέτει η υπεύθυνη της ομάδας σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρολόγος Έλλη Μερκούρη.Στην παράσταση ερμηνεύονται αποσπάσματα από τις τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος, Αντιγόνη και Αίας του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας και Πέρσες του Αισχύλου, Μήδεια, Ανδρομάχη και Βάκχες του Ευριπίδη.

    [14] Νέος σάλος με Μπενζεμά, εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών!

    Νέο σάλο έχουν προκαλέσει στη Γαλλία τα σοβαρά μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη που έχει ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών! Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», ο διεθνής φορ κλήθηκε και εξετάστηκε ως μάρτυρας σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και οργάνωσης συμμορίας.

    Η συγκεκριμένη δικαστική έρευνα άνοιξε στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 από τα δικαστήρια του Παρισιού και αφορά «οργανωμένη συμμορία με έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρήματος και διακίνησης ναρκωτικών». Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στο σάλο που είχε προκληθεί για την «ερωτική ταινία» με τον Ματιέ Βαλμπουενά και για την οποία ο Μπενζεμά είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό.

    [15] «Χάλκινη» η Κατερίνα Στεφανίδη

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε στο επί κοντώ με 4.80μ η Κατερίνα Στεφανίδη στην πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου του Πόρτλαντ καιέφθασε στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της στην κατηγορία γυναικών. Η Νικόλ Κυριακοπούλου, η 2η Ελληνίδα άλτρια του τελικού, υπερέβη τα 4.60μ και κατετάγη στην 6η θέση, μαζί με την Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ που είχαν τις ίδιες προσπάθειες (πέρασαν με την πρώτη τα 4,50μ και 4.60μ και απέτυχαν τρεις φορές στα 4.70μ).

    Η Στεφανίδη πέρασε με την πρώτη τα 4.50μ, 4.60, 4.70μ, 4.75μ, 4.80μ, είχε μία αποτυχημένη στα 4.85μ και άλλες δύο στα 4.90μ για να ολοκληρώσει τον αγώνα με 4.80μ, πίσω από τις Αμερικανίδες Τζένιφερ Σουρ με 4.90μ και Σάντι Μόρις με 4.85μ.

    Η Σουρ ξεκίνησε επιτυχημένα από τα 4.60μ, άφησε τα 4.70μ, πέρασε τα 4.75μ, άφησε τα 4.80μ, πέρασε τα 4.85μ και 4.90μ κι έβαλε τον πήχη στα 5.04μ για να καταρρίψει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (5.03μ από τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη), αλλά δεν το επιχείρησε τελικά αφού ένιωσε κάπ0ιες ενοχλήσεις στο γόνατο και δεν θέλησε να ρισκάρει με κάποιο τραυματισμό.

    Η Στεφανίδη, παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων στο Μαρακές και 3η στο παγκόσμιο νεανίδων στο Μπόιντγκος, με ατομικό ρεκόρ 4.90μ από τις 20 Φεβρουαρίου φέτος στη Νέα Υόρκη, χάρισε στην Ελλάδα το 3ο χάλκινο μετάλλιο και το 11ο συνολικά σε διοργάνωση παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου.

    Τα αποτελέσματα

    1.Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ) 4.90μ

    2.Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.85μ

    3.Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) 4.80μ

    4.Νικόλ Μπούχλερ (Ελβετία) 4.80μ

    5.Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.70μ

    6.Νικόλ Κυριακοπούλου (Ελλάδα) 4.60μ

    Φαμπιάνα Μούρερ (Βραζιλία) 4.60μ

    8.Ρομάνα Μαλάκοβα (Τσεχία) 4.50μ

    9.Μάρτα Ονόφρε (Πορτογαλία) 'Ακυρη

    Οι σημαντικότερες διακρίσεις της Στεφανίδη

    2005 Χρυσό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ

    2007 Ασημένιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ

    2008 χάλκινο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν

    2011 Ασημένιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων

    2014 ασημένιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού Α/Γ, Πράγα

    2014 ασημένιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού Α/Γ, Ζυρίχη

    Τα ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση

    ΧΡΥΣΑ

    Χάρης Παπαδιάς 60 μ. 6.50 1997 Παρίσι

    Κατερίνα Θάνου 60 μ. 6.96 1999 Μαεμπάσι

    Κατερίνα Κόφφα 200 μ. 22.76 1997 Παρίσι

    Δημήτρης Χονδροκούκης ύψος 2,33 2012 Κωνσταντινούπολη

    Κώστας Φιλιπππίδης επί κοντώ 5,80 μ. 2014 Σόποτ

    ΑΣΗΜΕΝΙΑ

    Λάμπρος Παπακώστας Ύψος 2,35 μ. 1995 Βαρκελώνη

    Λάμπρος Παπακώστας Ύψος 2,32 μ. 1997 Παρίσι

    Πηγή Δεβετζή Τριπλούν 15,00 μ. 2008 Βαλένθια

    ΧΑΛΚΙΝΑ

    Γιώργος Θεοδωρίδης 60 μ. 6.54 2004 Βουδαπέστη

    Κατερίνα Στεφανίδη επί κοντώ 4,80 μ. Πόρτλαντ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2016 - 10:32:34 UTC