Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής
  • [02] «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα»
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπω σε αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία
  • [04] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών
  • [05] Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων
  • [06] Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση
  • [07] Σαράντα ορφανά προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στη μαθητική εστία Πενταλόφου Κοζάνης
  • [08] Συνολική συμφωνία και βοήθεια στην Ελλάδα, ζητά ο Φ. Ολάντ
  • [09] Ματτέο Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών
  • [10] Παρελθόν και παρόν, στην έκθεση φωτογραφίας των Wols και Αϊλίν Κουίνλαν, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [11] Διμερής συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα
  • [12] «Ο κόσμος αγκαλιάζει τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας»
  • [13] Βέλλιος: «Πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί»
  • [14] Στη... γραμμή εκκίνησης το υπερθέαμα της Φόρμουλα 1

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής

    Την κρισιμότητα της συγκυρίας, που έγκειται στο προσφυγικό ζήτημα και τη σημερινή Σύνοδο, αλλά και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της οικονομίας, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας σχετικά με το ενδοκυβερνητικό ζήτημα με τον Γ. Μουζάλα ότι "άπαντες θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες".

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα θα ξεπεραστεί και δεν θα υπάρξει συνέχεια, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θέμα στην κυβερνητική συνοχή και τόνισε ότι ο κ. Μουζάλας απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο του, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να συνεχιστεί.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "105,5 Στο Κόκκινο", η κ. Σβίγκου επισήμανε πως "είναι σίγουρο ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυο διαφορετικά κόμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε καν για μια διαφορά σε μια πολιτική θέση ανάμεσα στα δυο κόμματα για το Α ή το Β ζήτημα", αλλά για μια "φράση εκ παραδρομής", για να προσθέσει πως "ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων άμα τη επιστροφή του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα και ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια". Υπογράμμισε ότι "είναι τέτοια η συγκυρία και ότι είναι τέτοιο το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από μια φράση εκ παραδρομής, που θεωρώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θέμα στην κυβερνητική συνοχή". Τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα συμπυκνώνεται με τον καλύτερο τρόπο το έργο της κυβέρνησης στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού" και σημείωσε ότι "απολαμβάνει την πλήρη στήριξή μας για το έργο του και θεωρώ ότι αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί". "Δεν θα ήθελα να κάνω κάποια δήλωση ως προς τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Καμμένος. Νομίζω, ήταν σαφής. Όπως επίσης ήταν σαφής και η προσπάθεια και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά του πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο να ξεπεραστεί η κρίση".

    [02] «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα»

    Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

    Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα, με πυξίδα τη συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου προβλέπεται πώς οι τυχόν διαφορές θα πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους διαμηνύοντας να μην σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος και να μην κάνουν εκπτώσεις στις πάγιες αξίες της Ευρώπης.

    Ερ: Παρακολουθούμε την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, που πλέον κινδυνεύει να συνδεθεί με εθνικά θέματα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ. Υπάρχει λόγος ανησυχίας κατά τη γνώμη σας;

    Απ: Η ρευστότητα και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή είναι λόγος ανησυχίας. Για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας απαιτείται ομόνοια και συνεργασία, τόσο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα, όσο και σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και συνθέτες προκλήσεις.

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνεννοηθούν και να κινηθούν σε κοινό άξονα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, στο πλαίσιο που διασφαλίσαμε και ως κυβέρνηση την περίοδο 2009 - 2011.

    Ερ: Θεωρείτε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μετά και τη συζήτηση του τουρκικού σχεδίου, μπορούν να βλάψουν τις ελληνικές θέσεις;

    Απ: Το δικό μου δόγμα, στο υπουργείο Εξωτερικών (1999 - 2004) και μετά στην κυβέρνηση (2009 - 2011), ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κίνητρο να συνεργαστούν, για το καλό των κοινωνιών τους. Με αυτή τη στρατηγική διασφαλίσαμε το εθνικό συμφέρον, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι και άλλες πρωτοβουλίες πετύχαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποσυνδέοντάς την από τη λύση του Κυπριακού, ενώ μπλοκάραμε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας συνδέοντάς τες με τις ενταξιακές συνομιλίες και παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Διασφαλίσαμε παράλληλα μια πορεία θετικής ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με οφέλη τη σταθερότητακαι την οικονομική συνεργασία σε τομείς από την ενέργεια μέχρι και τον τουρισμό. Αν δεν μηδενίστηκαν, σίγουρα μειώθηκαν σημαντικά οι εντάσειςκαθώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα συνεννόησης. Αυτή είναι η σημασία του πλαισίου που διαπραγματευτήκαμε στο Ελσίνκι.

    Με βάση αυτό και τα κεκτημένα του πρέπει να κινηθούν, τόσο η ελληνική πλευρά, όσο η Ευρώπη, και βέβαια η Τουρκία. Ένα πλαίσιο αξιών και συμφωνιών, από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση για να αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα σε αυτή ή άλλη Σύνοδο.

    Ερ: Πολλοί λένε πως το προσφυγικό θα είναι το τέλος της Ευρώπης...

    Απ: Η λύση του προσφυγικού περνάει από την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουμε, πρέπει να είναι επίσης βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απειληθεί μόνο αν υποχωρήσει από τις αξίες που τη γέννησαν και την ισχυροποίησαν, ειδικά αν κάτι τέτοιο συμβεί χάριν μίας βραχυπρόθεσμης μη-λύσης σε ένα καίριο ζήτημα όπως το προσφυγικό.

    Στο παρελθόν υπήρξαν σπασμωδικές συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων δικών τους συμφερόντων. Αυτό ήταν πολλές φορές σε βάρος ελληνικών συμφερόντων αλλά μακροπρόθεσμα, πιστεύω, και σε βάρος της ουσιαστικής ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των αρχών της ΕΕ και εν τέλει της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπω σε αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία

    Σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.

    «Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

    Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και η οποία διήρκησε 45 λεπτά. Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Διμερής συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

    [04] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών

    Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

    Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.Στο φορολογικό, μεγάλο "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων ( κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν, όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

    Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

    [05] Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων

    Κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κατέβει κάτω από το 1% το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Στο μεταξύ εισάγεται το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες.

    Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σήμερα το πρωί στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

    Όπως είπε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις οκτώ συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο. «Άρα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση είναι επιθυμητή. Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκει να επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων».

    Όπως ενημέρωσε ο υπουργός για τη σχέση ανάμεσα στον προμηθευτή και στον καταναλωτή, έχει ενσωματώσει το υπουργείο την οδηγία για πλήρη απαγόρευση ο προμηθευτής να χρεώσει οτιδήποτε για χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής στον καταναλωτή.

    Για τη σχέση του προμηθευτή με την τράπεζα. Εκεί το υπουργείο έχει ενσωματώσει όλες τις συναφείς ευρωπαϊκές οδηγίες. «Εκεί οι τιμές επιβάλλονται και πρέπει να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες απ' αυτούς που υπάρχουν και για τις διατραπεζικές ανταλλαγές, όταν υπάρχουν δύο τράπεζες, αλλά και τη σχέση αυτή σε ποσοστά 0,2% ή 0,3%», όπως εξήγησε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το σύστημα ξεκίνησε με πολύ υψηλές χρεώσεις, όμως σιγά-σιγά οι χρεώσεις έχουν μειωθεί και έχουν μειωθεί υπό το βάρος δύο μειωτικών τάσεων. «Η μία τάση είναι ότι προφανώς οι χρεώσεις που γίνονται διαφοροποιούνται κατά όγκο συναλλαγών. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις σ' αυτού του τύπου τις κάρτες κατά μέσο όρο σήμερα στα σούπερ-μάρκετ είναι 0,46%. Είναι πολύ ικανοποιητική τιμή. Σε άλλες περιπτώσεις είναι πάνω από 1% και σε πολλές περιπτώσεις μικρών καταστημάτων υπάρχουν χρεώσεις που ξεπερνούν το 1,5% με 2%. Ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%».

    [06] Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση

    "Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσχοβισί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπρόσώπους των θεσμών που είναι σε εξέλιξη.

    [07] Σαράντα ορφανά προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στη μαθητική εστία Πενταλόφου Κοζάνης

    Την πρόθεση τους να φιλοξενήσουν 40 ορφανά προσφυγόπουλα στον Πεντάλοφο, δήλωσαν οι τοπικές αρχές της ορεινής κοινότητας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με τον περιφερειακό διευθυντή της εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Τα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στην μαθητική εστία Πενταλόφου και θα παρακολουθούν μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο που λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή.

    «Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Παιδείας υπάρχουν στη χώρα μας περίπου 1.200 προσφυγόπουλα ορφανά ή ασυνόδευτα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κ. Κωνσταντόπουλος και συμπλήρωσε: «Το επόμενο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά θα απορροφηθούν από τις δομές της εκπαίδευσης και σκεφτήκαμε ότι στην περιοχή του Πενταλόφου έχουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπάρχει ένα σχολείο αλλά και μια μαθητική εστία, όπου θα μπορούσε, σύμφωνα με τη δυναμικότητα των δωματίων, να φιλοξενηθούν 40 παιδιά τα οποία θα παρακολουθούν το Δημοτικό σχολείο είτε το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο-Λύκειο».

    Το υπουργείο Παιδείας για αυτές τις περιπτώσεις θα μεριμνήσει για την παρουσία εκτός από το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα βοηθήσει αρχικά στην εκμάθηση της γλώσσας, και σε ειδικούς επιστήμονες όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές για τα παιδιά που θα διαμένουν στην μαθητική εστία. Ο κ. Κωσταντόπουλος υποστήριξε ότι «εάν υπάρξουν περιπτώσεις με αδέλφια που βρίσκονται σε τάξεις δημοτικού δεν θα τους χωρίσουμε, αλλά θα παρακολουθήσουν το δημοτικό σχολείο της περιοχής».

    Χωρίς κανέναν ενδοιασμό οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής τάσσονται υπέρ της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας τόνισε ότι «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτό και σε λειτουργία το διαπολιτισμικό σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή και που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τον τόπο μας».

    Σήμερα το Γυμνάσιο-Λύκειο Πενταλόφου λειτουργεί χάρη και στην παρουσία των μαθητών που φιλοξενούνται από τις περιοχές της Νότιας Αλβανίας ενώ αύριο θα μπορεί να λειτουργεί με την ενεργή παρουσία των ορφανών προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας.

    [08] Συνολική συμφωνία και βοήθεια στην Ελλάδα, ζητά ο Φ. Ολάντ

    Με αίτημα για μια «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία, προσέρχεται η Γαλλία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια "κοινή λύση" για το "πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων". Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.

    [09] Ματτέο Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών

    «Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    «Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.

    Ο Ρέντσι επανέλαβε ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη». Κατέστησε και πάλι σαφές, δε, ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την 'Αγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο», αφού «οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φτάσουν μεταναστευτικά ρεύματα».

    Σχετικά με την ευρύτερη πορεία πλεύσης που ακολουθεί η Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τελευταία, η Ένωση έδειξε τα όρια, τις αντιφάσεις και τα προβλήματά της», τα οποία, κατά την άποψή του, οφείλονται «σε έλλειψη πολιτικής, κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών προσώπων».

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, τέλος, με αναφορά στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».

    [10] Παρελθόν και παρόν, στην έκθεση φωτογραφίας των Wols και Αϊλίν Κουίνλαν, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Ποιες αντιστοιχίες μπορεί να υπάρχουν στις φωτογραφικές εικόνες του Γερμανού ζωγράφου, φωτογράφου, ποιητή Wols ( γεν. Βερολίνο 1913, απεβ. Παρίσι 1951) και της νεαρής Αμερικανίδας εικαστικού Αϊλίν Κουίνλαν (γεν. 1972); Δύο καλλιτεχνών που τους χωρίζει τόσο ο χρόνος και οι διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, όσο και διακριτές φωτογραφικές τεχνικές; Ευκαιρία να διερευνήσουμε τους παραλληλισμούς, που επιχειρεί η έκθεση με τίτλο «Always starts with an encounte», σε μια απρόσμενη συνάντηση του έργου τους από σήμερα και έως τις 8 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Γιατί μπορεί οι δύο καλλιτέχνες να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και μάλλον να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα, όμως η φωτογραφική φαντασία και των δύο «φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις αισθησιακές (υλικές) ιδιαιτερότητες του μέσου και συνακόλουθες φαντασιώσεις του πραγματικού/ βιωμένου» σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Έλενα Παπαδοπούλου του Radio Athenes (ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός σύγχρονης τέχνης, που ιδρύθηκε το 2014 και συνεχίζει τη «νομαδική» πορεία του με ενδιαφέρουσες εκθέσεις και όχι μόνον, σε διάφορους χώρους).

    «Όλα όσα βλέπουμε είναι οφθαλμαπάτη. Οι άνθρωποι είναι εντελώς τυφλοί- δεν τολμούν να δουν παρά το ολοφάνερο», έγραφε ο Wols («Ποιήματα και αφορισμοί» μετάφραση Ε.Χ. Γονατάς, εκδ. Στιγμή 1982). Ο Wols (ψευδώνυμο του Alfred Otto Wolfgang Schulze) συχνά δούλευε με δανεικές κάμερες και ακόμη συχνότερα δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί τα υλικά για να εκτυπώσει τα αρνητικά του. Χρησιμοποιούσε την κουζίνα του ως αυτοσχέδιο στούντιο και σκοτεινό θάλαμο. Είναι εκεί (στην κουζίνα) που δημιούργησε μερικές από τις πιο σημαντικές εικόνες του: «Πήγαινε για ψώνια, για να μαγειρέψει ισπανικό ή κινέζικο... αλλά πρώτα, όλα φωτογραφιζόντουσαν [ωμά] -το κουνέλι, τα κρεμμύδια», γράφει η σύζυγός του Grety, σε μια επιστολή τού 1966.

    [11] Διμερής συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα

    Η ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

    [12] «Ο κόσμος αγκαλιάζει τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας»

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Ζάππειο Μέγαρο οι διοργανωτές του 5ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, στην οποία προσκάλεσαν τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να συμμετάσχουν στον αγώνα. Παράλληλα θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου και ο νικητής με την νικήτρια θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Θανάσης Βογιατζής, είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στους αγώνες μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου στις 20.00, αφού υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις. Ο Ημιμαραθώνιος θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου σε συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με το Δήμο Αθηναίων και με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής.

    O πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας, εκπροσωπώντας τον Δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Ο 5ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι γεγονός. Είναι μεγάλη διοργάνωση και ευελπιστούμε να πετύχουμε τον στόχο των 20.000 δρομέων. Είναι ένας σταθερός θεσμός για την πόλη μας και βλέπουμε ότι ο κόσμος τον αγκαλιάζει. Θέλουμε η διοργάνωση να γίνει πρεσβευτής της πόλης μας, ώστε να αναδείξει τις πτυχές της και να ενισχύσει την τουριστική κίνηση».

    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, δήλωσε: «Η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία και το ευ αγωνίζεσθαι είναι αξίες που δημιουργούν ένα υγιές πρότυπο για τη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα. Σε μια κοινωνία που βιώνει μια βαθύτατη κρίση, ο αθλητισμός είναι η ιδανική διέξοδος».

    Τη σημασία του Ημιμαραθωνίου στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος: «Ο Ημιμαραθώνιος είναι πιλότος για αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ο ΣΕΓΑΣ έχει τη στήριξη του ΕΟΤ στη διάδοση της φιλοσοφίας του Μαραθωνίου. Ο Ημιμαραθώνιος μόνο θετική συμβολή έχει για την Αθήνα σε μια εποχή μάλιστα εκτός τουριστικής αιχμής».

    [13] Βέλλιος: «Πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί»

    Περιχαρείς για την κλήση τους στην Εθνική Ανδρών από τον Μίχαελ Σκίμπε, ενόψει των φιλικών συναντήσεων με Μαυροβούνιο και Ισλανδία, εμφανίστηκαν οι τρεις «νέοι», Απόστολος Βέλλιος, Θανάσης Παπάζογλου και Μάριος Οικονόμου.

    «Υποδέχτηκα την κλήση μου στην Εθνική με μεγάλη χαρά, καθώς πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Με πολλούς παίκτες έχω αγωνιστεί μαζί σε μικρότερες εθνικές ομάδες και νομίζω ότι αυτό το στοιχείο θα με βοηθήσει να εγκλιματιστώ γρήγορα στο σύνολο. Θέλω να βγάλω ασπροπρόσωπο τον προπονητή μου στις προπονήσεις και, αν χρησιμοποιηθώ, στους αγώνες και πολύ περισσότερο ελπίζω αυτοί οι αγώνες να έχουν μια θετική κατάληξη για την ομάδα», δήλωσε ο επιθετικός του Ηρακλή.

    [14] Στη... γραμμή εκκίνησης το υπερθέαμα της Φόρμουλα 1

    Περίπου τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2015 στο Άμπου Ντάμπι, οι ομάδες και οι οδηγοί της Φόρμουλα 1 επιστρέφουν στη δράση για το 2016. Η «αυλαία» του νέου πρωταθλήματος ανοίγει την Κυριακή 20 Μαρτίου (07:00 ώρα Ελλάδας) στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, με την ευχή των φίλων του αθλήματος η διοργάνωση του 2016 να είναι πιο συναρπαστική από την περυσινή, κατά την οποία ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε στο Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών τον τρίτο τίτλο της καριέρας του, τρεις αγώνες πριν από το τέλος, ενώ η Μερτσέντες στέφθηκε στο Σότσι της Ρωσίας για δεύτερη διαδοχική σεζόν πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές, τέσσερις αγώνες πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν.

    Η γερμανική ομάδα ξεκινάει τη χρονιά με στόχο να υπερασπιστεί τα «στέμματά» της και οι χειμερινές δοκιμές έδειξαν ότι έχει ένα προβάδισμα για να τα καταφέρει, καθώς τα μονοθέσιά της «έγραψαν» τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλη ομάδα (6.024), δείχνοντας ότι η μονάδα ισχύος της Μερτσέντες έχει εξελιχθεί σε... συνώνυμο της αξιοπιστίας.

    Ειδικό αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο συναρπαστικό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, με όλους τους αγώνες και τις πίστες, τις ομάδες και τους πιλότους, το καλεντάρι και τη «χρυσή βίβλο» των νικητών οδηγών και κατασκευαστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 16:32:30 UTC