Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ
  • [02] Δ. Βίτσας: Π. Καμμένος και Ι. Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για το προσφυγικό ζήτημα
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
  • [04] Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται τη Λέσβο
  • [05] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [06] Διαμαρτυρία μεταναστών στη Λέσβο: Ζητούν να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία
  • [07] Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα
  • [08] Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία
  • [09] Διαδηλώσεις στη Βραζιλία με αίτημα την παραίτηση της Ρουσέφ και τη σύλληψη του προκατόχου της
  • [10] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποδεικνύει την Κομισιόν ως αρμόδια για τον έλεγχο της Ουγγαρίας, με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό
  • [11] Νέες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας επέβαλλαν οι ΗΠΑ
  • [12] Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, παράγει κοσμική ακτινοβολία με ενέργεια 100 φορές μεγαλύτερη από του CERN

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ

    Σε εξέλιξη είναι συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

    Στο επίκεντρο της ΚΟ αναμένεται να βρεθεί το θέμα που έχει προκύψει με τον Ι. Μουζάλα, με αφορμή την εκ παραδρομής αναφορά του τελευταίου στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», ενώ ο κ. Καμμένος επιμένει στη θέση του περί παραίτησης του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης: Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να διασπαστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς βασίζεται σε λόγουςεθνικού συμφέροντος

    [02] Δ. Βίτσας: Π. Καμμένος και Ι. Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για το προσφυγικό ζήτημα

    «Ο Πάνος Καμμένος και ο Γιάννης Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και έχουν καταφέρει πολλά, έχοντας διεθνοποιήσει το θέμα» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας το πρωί στο MEGA.

    «'Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ώστε να διαχειριστούμε το θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Και η συνδρομή του Πάνου Καμμένου και του Γιάννη Μουζάλα στο κυβερνητικό έργο είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.

    Σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογράμμισε ότι «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικός ενώ μίλησε για εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα εντοπισθούν.

    Επισήμανε, πάντως, ότι οι 4.000 πρόσφυγες στον Πειραιά θα μπορούσαν να στεγαστούν σε κέντρα φιλοξενίας ακόμα και σήμερα.

    [03] Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

    Με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (12:15), με ενδεχόμενη συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕγια το προσφυγικό.

    Διαβάστε επίσης:Επί τάπητος το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής

    [04] Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται τη Λέσβο

    Στη Μυτιλήνηβρίσκεται τελικά η γνωστή ηθοποιός και πρέσβειρας καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.

    Η κ. Τζολί αναμένεται να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια.

    [05] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1»μεταφέροντας 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

    Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

    [06] Διαμαρτυρία μεταναστών στη Λέσβο: Ζητούν να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία

    Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία διαμαρτύρονται οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

    Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

    «Εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο Πακιστάν, στην πόλη Μουλτάν. Η τοπική μαφία με απείλησε όπως έκανε και με άλλους δημοσιογράφους στην εφημερίδα που δούλευα. Αναγκάστηκα να φύγω. Θέλω να πάω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να φέρω κοντά μου την οικογένεια μου. Αν με γυρίσουν στο Πακιστάν η ζωή μου κινδυνεύει» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κάμερ Αμπάς, ένας από τους διαδηλωτές έξω από το Hot Spot, ζητώντας να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη.

    «Είμαι χριστιανός και η ζωή μου κινδυνεύει στο Πακιστάν. Ήρθα στην Ευρώπη γιατί πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής. Δυστυχώς έμαθα πως θα μας πάνε πίσω στη Τουρκία. Ζητώ την προστασία από την Ευρώπη και το δικαίωμα να πιστεύω σε όποια θρησκεία θέλω χωρίς να απειλείται η ζωή μου. Στο Πακιστάν όποιος δηλώνει χριστιανός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε άλλος μετανάστης από το Πακιστάν στην ΕΡΤ.

    [07] Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα

    Η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν»(TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Κυριακή στην Άγκυρα, προκαλώντας τον θάνατο 37 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε σήμερα η οργάνωση στον ιστότοπό της.

    Η οργάνωση περιγράφει την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα ως μια "πράξη εκδίκησης" για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν από τον Ιούλιο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και κούρδοι μαχητές.

    Στόχος της επίθεσης αυτής ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η TAK, η οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι αναπόφευκτη περαιτέρω απώλεια ζωής αμάχων στις επιθέσεις της.

    Στην ανακοίνωσή της, η ΤΑΚ προειδοποιεί εξάλλου ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις κατά αυτών που θεωρεί υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Η οργάνωση TAK έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα που έγινε τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.

    Η TAK δηλώνει ότι έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ ειδικοί πάνω στο θέμα αυτό δηλώνουν ότι οι δύο οργανώσεις διατηρούν στενούς δεσμούς.

    [08] Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

    Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών δυνάμεών της από τη Συρία μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Μποντάρεφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».

    Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ζητεί εγγυήσεις από τη Ρωσία, προκειμένου η αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Συρία να μη ενδυναμώσει αμυντικά τόσο στην οργάνωση Χεζμπολάχ, όσο και τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος.Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε επίσημα ουδέτερη στάση στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, προκειμένου ν' αποτρέψει τον εφοδιασμό της με σύγχρονα όπλα.

    [09] Διαδηλώσεις στη Βραζιλία με αίτημα την παραίτηση της Ρουσέφ και τη σύλληψη του προκατόχου της

    Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας χθες, μετά την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, να διορίσει τον προκατοχό της, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή, εκτιμάται ότι προστατεύει τον πρώην πρόεδρο από το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης.Στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση 5.000 ατόμων έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, αλλά και τη σύλληψη του Λούλα.

    Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, το οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής, με τη συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, που ζητούσαν την παραίτηση της Ρουσέφ.

    [10] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποδεικνύει την Κομισιόν ως αρμόδια για τον έλεγχο της Ουγγαρίας, με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό

    Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως αρμόδια για να απαντήσει στο θέμα που έθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, επειδή με την στάση της στο προσφυγικό παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς το Συμβούλιο επικαλούμενος τις συστάσεις προς την Ουγγαρία εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη , είχε καταθέσει ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο κυρώσεων ή άλλων μέτρων. Επιπλέον ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε το Συμβούλιο κατά πόσο συμφωνεί με την «περικοπή Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες-μέλη που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών».

    Το Συμβούλιο απάντησε ότι «δεν έχει ποτέ συζητήσει το θέμα», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη».

    Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 7 προκύπτει ότι το Συμβούλιο έχει την δυνατότητα καταρχάς προειδοποίησης και στην συνέχεια αναστολής δικαιωμάτων μίας χώρας όταν παρατηρείται «σοβαρή και διαρκής παραβίαση από κράτος μέλος», γεγονός που δεν φαίνεται ότι λαμβάνεται υπόψη στην απάντηση του Συμβουλίου. Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι το ζήτημα που έθεσε παραμένει ανοικτό, παρά την αποφυγή του Συμβουλίου να αναφερθεί σε αυτό, καθώς η Ουγγαρία αποτελεί περίπτωση που οφείλει να απασχολήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία, αφού -όπως έχουν τονίσει διεθνείς οργανισμοί- προωθεί «πολιτικές που προάγουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφορία σε βάρος των προσφύγων».

    [11] Νέες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας επέβαλλαν οι ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή «ισχυρών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, έπειτα από τις πυρηνικές δοκιμές που προέβη η Πιονγκγιάνγκ στις 6 Ιανουαρίου και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Αυτές οι ενέργειες είναι σύμφωνες με την μακρόχρονη δέσμευση μας να ασκήσουμε συνεχή πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

    «Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτούν τις παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα μέχρι να εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Έρνεστ.

    Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, λόγω των επανειλημμένων πυρηνικών δοκιμών και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Πέραν του εμπάργκο όπλων των ΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ απαγορεύεται να εισάγει και να εξάγει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία και αγαθά πολυτελείας.

    [12] Η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, παράγει κοσμική ακτινοβολία με ενέργεια 100 φορές μεγαλύτερη από του CERN

    Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες «πιάνουν» κοσμικές ακτίνες πολύ υψηλής ενέργειας που προέρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας. Τώρα, για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα αστρονόμων πιστεύει ότι εντόπισε την πηγή της κοσμικής ακτινοβολίας: είναι η τεράστια μαύρη τρύπα στην «καρδιά» του γαλαξία μας.Η μαύρη τρύπα λειτουργεί ως ένας κοσμικών διαστάσεων φυσικός επιταχυντής, δημιουργώντας έτσι ακτινοβολία με ενέργειες που είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργούνται στον μεγαλύτερο επιταχυντή της Γης, στο CERN.

    Οι ερευνητές από 12 χώρες, με επικεφαλής τον Βέρνερ Χόφμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν τις παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια του αστεροσκοπείου HESS (High Energy Stereoscopic System), μιας συστοιχίας πέντε τηλεσκοπίων στη Ναμίμπια της Αφρικής.Η Γη «βομβαρδίζεται» συνεχώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας (πρωτόνια, ηλεκτρόνια και ατομικούς πυρήνες) που έχουν κοσμική προέλευση. Τα σωματίδια αυτά συνιστούν την κοσμική ακτινοβολία και οι επιστήμονες ανέκαθεν δυσκολεύονταν να βρουν από ποιές αστροφυσικές πηγές αυτή προέρχεται. Εδώ και πάνω από έναν αιώνα η προέλευση των κοσμικών ακτίνων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 8:32:31 UTC