Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού
  • [02] Nέες συναντήσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [03] Γ. Κυρίτσης: Αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για επανεισδοχή των προσφύγων, θα την εξετάσουμε
  • [04] Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, εξήγγειλε η Β. Κορέα
  • [05] Έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»
  • [06] Παρουσιάζεται η «Λευκή Βίβλος για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική Άμυνα και Ασφάλεια»
  • [07] Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • [08] Την Ειδομένη επισκέπτεται ο Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Μ. Σχοινά
  • [09] Στην Ειδομένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [10] Εγκαταλείπουν το χωριό Χαμηλό οι πρόσφυγες και επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης
  • [11] Ελεύθεροι αφέθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπορτέρ και μέλη ΜΚΟ
  • [12] Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, εξήγγειλε η Β. Κορέα
  • [13] Η Φ. Μαρκοπούλου, κοσμολόγος και δημιουργός πρωτοποριακών «γκάτζετ» με «ψυχή», μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού

    Με τον Αρμένιο Πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν συναντάταιο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσουν υπογραφή διμερών συμφωνιών και δηλώσεις.

    Υποδεχόμενος τον Αρμένιο Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε ότι ξέρουν από προσφυγιά, γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης. Γι' αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού, για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά υπερασπιζόμενοι αξίες».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως ελπίζει ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία, ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων που, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους, αναζητούν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή.

    Ο κ. Σαρκισιάν είπε ότι στόχος είναι να εμβαθύνουν στον μέγιστο δυνατό τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα θα βρει τρόπους ώστε να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε δύο φορές δια των εκλογών «κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο».

    [02] Nέες συναντήσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Ραντεβού των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, πραγματοποιούνται σήμεραμε πρώτο θέμα συζήτησης την ενέργεια. Οι συναντήσεις ολοκληρώνονται στις 6το απόγευμα με το τελευταίο ραντεβού να έχει αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

    10.00 Ενέργεια

    12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς

    14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

    16.30 Δικαιοσύνη

    18.00 «Κόκκινα» Δάνεια

    Συνάντηση Σταθάκη - θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

    Τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα «κόκκινα»δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για το απόγευμα.

    Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τησυνάντηση της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

    Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

    Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

    [03] Γ. Κυρίτσης: Αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για επανεισδοχή των προσφύγων, θα την εξετάσουμε

    «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες».

    «Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή, ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι στη Γευγελή» είπε ενώ συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά. Για την φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη, σημείωσε: «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας».

    O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

    [04] Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, εξήγγειλε η Β. Κορέα

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προχωρήσει σύντομα σε δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, που θα έχουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.Η πραγματοποίηση των παραπάνω δοκιμαστικών εκτοξεύσεων γίνεται παρά τις πρόσφατες διεθνείς κυρώσεις που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα με την υποστήριξη της Κίνας, που είναι ο πιο στενός της σύμμαχος.

    Τα σχόλια του Κιμ έγιναν καθώς ο ίδιος επέβλεπε την εξομοίωση επανεισόδου βαλλιστικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα δοκιμάζοντας την αντοχή ?της θερμοδυναμικής δομικής σταθερότητας? νέων υλικών αντοχής στις μεγάλες θερμοκρασίες, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. ?Με την ανακοίνωση της διεξαγωγής δοκιμαστικής έκρηξης πυρηνικής κεφαλής, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα εκδήλωσης πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν λεπτομερή προετοιμασία τους?, τόνισε το KCNA.

    [05] Έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα»

    Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.Τα 104 αρχαιολογικά ευρήματα και οι πολιτιστικοί θησαυροί της , αναδεικνύουν τη στενή σχέση του αρμενικού λαού με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό .Τα εκθέματα χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τις απαρχές του 20ου αιώνα: αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού, ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία, ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες.

    Παρουσιάζεται, επίσης, οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

    Τα εγκαίνια στις 14/3 πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρμένιος ομόλογός του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση ενισχύει τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας στον πολιτισμικό τομέα. Ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι η αρμενική γενοκτονία το 1915 έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά, ενώ η ομόλογός του Χασμίκ Πογκχοσιάν ανέφερε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται αυτά που πρώτοι οι Έλληνες ιστορικοί περιέγραψαν στα βιβλία τους για τον αρμενικό πολιτισμό.

    Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαΐου 2016.

    [06] Παρουσιάζεται η «Λευκή Βίβλος για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική Άμυνα και Ασφάλεια»

    Η «Λευκή Βίβλος για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική 'Αμυνα και Ασφάλεια» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη σε επιμέλεια του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνου Ντόκου, γενικού διευθυντή στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και εισαγωγή του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λουκά Τσούκαλη, προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ.Ο τόμος παρουσιάζεται σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13).

    Πρόκειται για έκδοση 367 σελίδων μεγάλου σχήματος που εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές της χώρας, καλύπτοντας ένα κενό. Η Βίβλος περιλαμβάνει μελέτες 27 πανεπιστημιακών ειδικευμένων στα σχετικά ζητήματα, ανωτάτων αξιωματικών καθώς και διπλωματών οι οποίοι καταγράφουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, τα διλήμματα, τις απειλές αλλά και τις ευκαιρίες, καταθέτοντας προτάσεις πολιτικής.

    [07] Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 ανακοίνωσε η Ελληνική ΑκαδημίαΚινηματογράφου (ΕΑΚ), καθώς πλησιάζει η ημερομηνία απονομής τους, στις 28/3 στην καθιερωμένη τελετή στη Στέγη Γραμμάτων Τεχνών. Στη διαδικασία των Βραβείων φέτος, υποβλήθηκαν 19 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 ντοκιμαντέρ και 27 ταινίες μικρού μήκους.

    Τα βραβεία αποκτούν στο εξήςόνομα, το οποίο δεν είναι άλλο από το « Ίρις» ένα όνομα διεθνές και ταυτόχρονα συμβολικό. Όπως επίσηςη ΕΑΚ, θεσπίζει Βραβείο Ξένης Ταινίας και η επιλογή της βραχείας λίστας των δέκα ξένων υποψηφίων ταινιών έγινε πιλοτικά, από επιτροπή μελών της ΕΑΚ- κριτικών κινηματογράφου.

    Μία ακόμη σημαντική απόφαση που αφορά στα βραβεία είναι η συμμετοχή όλων των ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, στην κατηγορία για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη.

    Τιμώμενη προσωπικότητα της 7ης τέχνης είναι η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, την οποία θα τιμήσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την μεγάλη καριέρα και το έργο της, αλλά και για την προσφορά της ως ακτιβίστρια, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και δραστήρια τελευταία απέναντι στο δράμα των προσφύγων.

    Στην τελετή απονομής των Βραβείων, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα έχει αναλάβει ο Νίκος Σούλης με τη δημιουργική ομάδα του, τα φώτα η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ οι παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα.

    Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον ΟΤΕ TV. Με τον OTE TV επίσης ανανεώθηκε η συνεργασία για την επανάληψη του διαγωνισμού χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους , Film Factory Short Film Fund και για το 2016. Στην τελετή απονομής μάλιστα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των δύο νικητών του πρώτου διαγωνισμού που θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 15.000 ευρώ ο καθένας για να ολοκληρώσουν την ταινία τους.

    Τέλος για τα Βραβεία της Ακαδημίας, στις μυστικές ψηφοφορίες έχουν φέτος δικαίωμα ψήφου 232 μέλη.

    Οι υποψηφιότητες που περνούν στην τελική φάση των Βραβείων είναι οι εξής:

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΦΑΣΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016

    Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen

    2. Interruption - Ξενοφώντας Φιλιππούσης, Φίλιππος Μαρμουτάς, Θοδωρής Ζιγκίρης

    3. The Republic - Προκόπης Βλασερός, Σόλων Γιαννούτσος, Ίωνας Κατρακάζος

    Βραβείο Μακιγιάζ

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Ναμπίλ Σαλαμέ

    2. Τετάρτη 04:45 - Στέλλα Καραπούλιου

    3. Chevalier - Εύη Ζαφειροπούλου

    4.- Interruption - Anne-Valerie Chiabaut

    Βραβείο Ήχου

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren

    2. Chevalier - Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Βαρυμποπιώτης

    3. Interruption - Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, 'Αρης Λουζιώτης, Herve Buirette

    Βραβείο Ενδυματολογίας

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Άννα Μαχαιριανάκη

    2. Τετάρτη 04:45 - Άλκηστη Μάμαλη

    3. Interruption - Zorana Meic, Εύα Γουλάκου

    Βραβείο Σκηνογραφίας

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Γιώργος Γεωργίου

    2. Ουζερί Τσιτσάνης - Αντώνης Χαλκιάς

    3. Τετάρτη 04:45 - Σπύρος Λάσκαρης

    4.- Interruption - Σπύρος Λάσκαρης

    Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Κωνσταντίνος Βήτα

    2. Σύμπτωμα - Coti C.

    3. Τετάρτη 04:45 - Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

    Βραβείο Μοντάζ

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Ιωάννα Σπηλιοπούλου

    2. Τετάρτη 04:45 - Λάμπης Χαραλαμπίδης

    3. Chevalier - Γιώργος Μαυροψαρίδης, Matt Johnson

    4.- Interruption - Γιάννης Χαλκιαδάκης

    Βραβείο Φωτογραφίας

    Υποψήφιοι:

    1. Καύσωνας - Γιώργος Αρβανίτης

    2. Τετάρτη 04:45 - Χρήστος Καραμάνης

    3. Invisible - Γιάννης Φώτου

    Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Βασιλική Τρουφάκου

    2. Interruption - Αλεξία Καλτσίκη

    3. Invisible - Κόρα Καρβούνη

    Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Μηνάς Χατζησάββας

    2. Ουζερί Τσιτσάνης - Αντρέας Κωνσταντίνου

    3. Τετάρτη 04:45 - Δημήτρης Τζουμάκης

    Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Μαρία Καβογιάννη

    2. Silent - Κίκα Γεωργίου

    3. Smac - Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

    Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Χάρης Φραγκούλης

    2. Τετάρτη 04:45 - Στέλιος Μάινας

    3. Invisible - Γιάννης Στάνκογλου

    Βραβείο Σεναρίου

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Αλέξης Αλεξίου

    2. Chevalier - Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη

    3. Interruption - Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος

    4.- Invisible - Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Μακρής

    5.- Smac - Ηλίας Δημητρίου

    Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

    Υποψήφιοι:

    1. Καύσωνας - Joyce A. Nashawati

    2. Interruption - Γιώργος Ζώης

    3. Erotica, Exotica, etc? - Ευαγγελία Κρανιώτη

    Βραβείο Σκηνοθεσίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Αλέξης Αλεξίου

    2. Chevalier - Αθηνά Τσαγγάρη

    3. Invisible - Δημήτρης Αθανίτης

    4.- Smac - Ηλίας Δημητρίου

    Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

    Υποψήφιοι:

    Ο Σπόρος - Ιφιγένεια Κοτσώνη

    Το Σύκο - Νικόλας Κολοβός

    Dreamtoy - Χρήστος Χουλιάρας

    Joanna - Παναγιώτης Φαφούτης

    Simon Says - Νίκος Τσεμπερόπουλος

    4η Μαρτίου - Δημήτρης Νάκος

    Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Φίλιππος Κουτσαφτής

    2. Erotica, Exotica, etc? - Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη

    3. The Longest Run - Σπύρος Μαυρογένης, Μαριάννα Οικονόμου

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος

    2. Invisible - Πάνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αθανίτης

    3. Smac - Ηλίας Δημητρίου

    4. Ένας Άλλος Κόσμος - Κώστας Σούσουλας, Χριστόφορος Παπακαλιάτης

    5. Chevalier - Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη

    [08] Την Ειδομένη επισκέπτεται ο Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Μ. Σχοινά

    Την Ειδομένη επισκέπτεται σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θα επιθεωρήσει τον καταυλισμό των προσφύγων και θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς, για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

    [09] Στην Ειδομένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Την Ειδομένη επισκέπτεται εκτάκτως εντός των επόμενων ωρών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Θα επισκεφθεί τους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.

    [10] Εγκαταλείπουν το χωριό Χαμηλό οι πρόσφυγες και επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης

    Εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ.Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες χίλιοι περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία, εμποδίζοντας την είσοδό τους.Κατόπιν αυτού κατά ομάδες οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό όπου οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.

    [11] Ελεύθεροι αφέθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπορτέρ και μέλη ΜΚΟ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες».

    O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

    Διαβάστε επίσης: Εγκαταλείπουν το χωριό Χαμηλό οι πρόσφυγες και επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης

    Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ

    Το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε πρόσφυγες στην Ειδομένη

    [12] Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, εξήγγειλε η Β. Κορέα

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προχωρήσει σύντομα σε δοκιμή πυρηνικής κεφαλής, αλλά και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, που θα έχουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.Η πραγματοποίηση των παραπάνω δοκιμαστικών εκτοξεύσεων γίνεται παρά τις πρόσφατες διεθνείς κυρώσεις που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα με την υποστήριξη της Κίνας, που είναι ο πιο στενός της σύμμαχος.

    Τα σχόλια του Κιμ έγιναν καθώς ο ίδιος επέβλεπε την εξομοίωση επανεισόδου βαλλιστικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα δοκιμάζοντας την αντοχή ?της θερμοδυναμικής δομικής σταθερότητας? νέων υλικών αντοχής στις μεγάλες θερμοκρασίες, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. ?Με την ανακοίνωση της διεξαγωγής δοκιμαστικής έκρηξης πυρηνικής κεφαλής, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα εκδήλωσης πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν λεπτομερή προετοιμασία τους?, τόνισε το KCNA.

    [13] Η Φ. Μαρκοπούλου, κοσμολόγος και δημιουργός πρωτοποριακών «γκάτζετ» με «ψυχή», μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η 45χρονη Φωτεινή Μαρκοπούλου είναι μια μάλλον ασυνήθιστη περίπτωση επιστήμονα, καθώς εγκατέλειψε τα μυστικά του σύμπαντος για χάρη των μυστικών της ψυχής και τη γοητεία της δημιουργίας.

    Από πρωτοποριακή φυσικός-κοσμολόγος μεταμορφώθηκε σε πρωτοπόρο μιας νέας γενιάς τεχνολογικών «γκάτζετ», που όχι μόνο θα φοριούνται, αλλά επίσης - όπως η μουσική- θα αλλάζουν την ψυχική διάθεση του χρήστη. Ανέπτυξε έτσι το Doppel, μία συσκευή που δεν καταγράφει απλώς στατιστικές (π.χ. πόσα μέτρα περπάτησες), ούτε μόνο βιοδείκτες (π.χ. τους χτύπους της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση ή την θερμοκρασία του σώματός σου), αλλά η οποία επιδρά στα ίδια τα συναισθήματά σου.

    Η Φ.Μαρκοπούλου γεννήθηκε το 1971, σπούδασε Φυσική στην Ελλάδα και πήρε το διδακτορικό της από το Imperial College του Λονδίνου. Υπήρξε μία από τις πιο διακεκριμένες νέες Ελληνίδες φυσικούς που έφυγαν από την Ελλάδα και διέπρεψαν στο εξωτερικό στην κοσμολογία και στην κβαντική φυσική. Έφθασε να διδάσκει στο περίφημο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter του Καναδά και να συνεργάζεται με διάσημους φυσικούς όπως ο Λι Σμόλιν. Δίδαξε επίσης σε άλλα πανεπιστήμια και ινστιτούτα (ΜΙΤ ΗΠΑ, Γουότερλου Καναδά, Μαξ Πλανκ Βερολίνου κ.α.).

    Και όμως, το 2012, τα παράτησε όλα αυτά για να εφεύρει από την αρχή τον εαυτό της. Έκανε (ξανά) μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, σε ένα κοινό πρόγραμμα του Imperial College και του Βασιλικού Κολλεγίου Τεχνών, πάνω σε κάτι τελείως διαφορετικό: στο καινοτομικό τεχνολογικό ντιζάιν (Innovation Design Engineering).

    Πρόσφατα η πρώην φυσικός, μαζί με τρεις ακόμη τολμηρούς καινοτόμους, έναν μηχανολόγο μηχανικό, έναν ειδικό στην επιστήμη των υλικών και έναν βιομηχανικό σχεδιαστή, ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία «ενσυναισθητικής φορέσιμης τεχνολογίας» (empathic wearable technology) Team Turqoise.

    Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φ.Μαρκοπούλου, η οποία είναι συνιδρύτρια και επιστημονική διευθύντρια στην Team Turqoise, μιλάει για το Doppel, που ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά. Είναι ένα βραχιόλι (περικάρπιο) που αλλάζει την ψυχική διάθεση όποιου το φοράει: αν είναι αγχωμένος και «σπινταρισμένος», τον χαλαρώνει, ενώ αντίθετα, αν είναι πεσμένος, τον «ανεβάζει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2016 - 8:32:39 UTC