Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό
  • [02] Επιπλέον υλική βοήθεια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ΕΕ
  • [03] Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο χωριό Χαμηλό
  • [04] Κύπρος: Στην Βουλή το θέμα με τη συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στο ΡΙΚ
  • [05] Ο Β. Πούτιν έδωσε εντολή αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία
  • [06] Βίντεο ΕΚ: Πολυεθνικές, μετανάστες και Τουρκία αυτή την εβδομάδα στην ατζέντα
  • [07] Βίντεο ΕΚ: Το ΕΚ ζητά μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία
  • [08] Κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό
  • [09] Το δράμα της Συρίας σε αριθμούς, σε γράφημα του ΕΚ
  • [10] Κύπρος: Αύριο ο Τουσκ στην Λευκωσία
  • [11] Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο πιο ζεστός σύμφωνα με τη NASA
  • [12] Άνετο πέρασμα από τα Τρίκαλα για Παναθηναϊκό
  • [13] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως προς εκείνα τα κράτη-μέλη που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών δια του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του Ανθρωπισμού».

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι «δυστυχώς, σ' αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις». «Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «γι' αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη, γιατί η χώρα του ανέλαβε την ευθύνη να υποδεχτεί ικανό αριθμό προσφύγων από την Συρία, κυρίως αρμενικής καταγωγής.

    Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει, με συνέπεια και καλή διάθεση, πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σ' ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στους εν λόγω κανόνες συμπεριλαμβάνονται, εξ ορισμού, και όσοι είναι διατυπωμένοι σε Διεθνείς Συνθήκες που βρίσκονται ήδη σε ισχύ καθώς και οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών. Ιδίως δε στο προσφυγικό ζήτημα να προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης του. «Υποστηρίζουμε, όμως, όχι την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, η οποία, αυτονοήτως και μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την εκ μέρους της Τουρκίας αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επιπλέον δε σύμφωνη και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής. Μια λύση η οποία θα θέσει οριστικό τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων», επισήμανε.

    Αναφερόμενος στις Ελληνοαρμενικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «τους Έλληνες και τους Αρμενίους συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί φιλίας, οι οποίοι, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στους δύο λαούς».

    Είναι γνωστό- όπως είπε- ότι κατά τον 20ό αιώνα τα έθνη μας έζησαν μαρτυρικές στιγμές από κοινή αιτία, όπως προκύπτει από την ιστορία τόσο του αρμενικού λαού όσο και του ποντιακού ελληνισμού αλλά και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Δεν λησμονούμε την Γενοκτονία του 1915. Είμαστε περήφανοι διότι η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την γενοκτονία του αρμενικού λαού, ενώ και το Αρμενικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων.

    «Επιθυμώ να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί αναγκαίο όρο για την διασφάλιση της συλλογικής αυτοσυνειδησίας της Ανθρωπότητας. Πρέπει να θυμόμαστε, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες και μπροστά στα βαριά σύννεφα που σωρεύονται στον παγκόσμιο ορίζοντα, τις χειρότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας -όπως είναι, για παράδειγμα, κυρίως οι γενοκτονίες- όχι για να καλλιεργούμε το μίσος και αισθήματα ρεβανσισμού εναντίον κρατών που τις διέπραξαν, αλλά για να μας θυμίζουν τη "σκοτεινή πλευρά" της Ιστορίας του Ανθρωπίνου Γένους, με σκοπό ν' αποφύγουμε στο μέλλον, ως Ανθρωπότητα, ανάλογες δραματικές εμπειρίες», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς τους Έλληνες για το καταφύγιο που προσέφεραν πριν από περίπου 100 χρόνια στους προγόνους τους και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αρμενία συνδέονται με μακραίωνη ιστορία και φιλία.

    [02] Επιπλέον υλική βοήθεια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ΕΕ

    Επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα λάβει αυτήτην εβδομάδα η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου, και από τότε 13 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν αποστείλει βοήθεια, προσφέροντας πάνω από 87.000 αντικείμενα, όπως κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κρεβάτια και στρώματα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ολλανδία παρέδωσε 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 1.000 σκηνές και η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ στέγασης και 5.000 μπιτόνια.

    Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις σήμερα, το Λουξεμβούργο έκανε μια επιπλέον προσφορά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 30 γεννήτριων, 750 στρωμάτων κρεβατιών, 300 καθισμάτων, 1.000 μπιτονιών, 5.000 μαξιλαριών και 500 κουκετών. Αυτή την εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αποστείλουν πρόσθετη βοήθεια.

    «Η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ανάγκη από άμεση υλική υποστήριξη, και η τελευταία αύξηση των προσφορών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαριστώντας «τις 14 χώρες για την μέχρι τώρα υποστήριξή τους» και κάνοντας έκκληση «για περαιτέρω προσφορές βοήθειας» καθώς είναι «απολύτως αναγκαία».

    [03] Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο χωριό Χαμηλό

    Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έως και αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ όπου σήμερα το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

    Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

    [04] Κύπρος: Στην Βουλή το θέμα με τη συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στο ΡΙΚ

    Με καυστικό σχόλιο στο «Twitter» σχολίασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, την πολύκροτη συνέντευξη του τραγουδιστή, Νότη Σφακιανάκη, που προβλήθηκε τελικά χθες από το ΡΙΚ στην εκπομπή «Τετ-α-τετ», με τον δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος. Ο κ. Ομήρου έγραψε: «Ρεσιτάλ ξενοφοβίας και ρατσισμού από τον Σφακιανάκη στο ΡΙΚ. Με τσίχλα και κομπολόι. Και εις ανώτερα!».

    Εξάλλου, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει στην Βουλή το θέμα της προβολής της συνέντευξης. «Η κρατική Τηλεόραση έγινε προαγωγός του ρατσισμού, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, έστω και αν ο ρατσισμός είναι από τη φύση του εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Είναι γι` αυτόν ακριβώς το λόγο που η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την διακίνηση θέσεων που εξωθούν στο μίσος και τη βία, γεγονός το οποίο συνειδητά παραγνώρισε το ΡΙΚ παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία», σημειώνει.

    Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το ΡΙΚ επέμεινε στη προβολή «των ρατσιστικών, μισαλλόδοξων αναφορών του Σφακιανάκη, χωρίς καθόλου να αναλογίζεται την κοινωνική του ευθύνη και αποστολή».

    Ο κ. Λουκαίδης έθεσε θέμα και την στάση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων, σ` ότι αφορά την «παρεκτροπή» του ΡΙΚ. «Ξεχάστηκε μήπως ο αντιρατσιστικός εκπαιδευτικός στόχος της χρονιάς και τα εύγε για το βραβευθέν έργο των μαθητών μας ?Μετανάστες';», διερωτάται ο Γ. Λουκαΐδης

    [05] Ο Β. Πούτιν έδωσε εντολή αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

    Ο εκπρόσωπος του του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφν δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση.

    [06] Βίντεο ΕΚ: Πολυεθνικές, μετανάστες και Τουρκία αυτή την εβδομάδα στην ατζέντα

    [07] Βίντεο ΕΚ: Το ΕΚ ζητά μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία

    H χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων πρέπει να περιοριστεί ενώ χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά. Στην ψηφοφορία τους για την επικαιροποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την απαγόρευση της παροχής συλλογικών και προληπτικών αντιβιοτικών αγωγών στα ζώα, και την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

    "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να βυθιστεί σε μία μετά-αντιβιοτική εποχή όπου η ανθεκτικότητα των μικροβίων θα προκαλεί ετησίως περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο. Έφτασε λοιπόν η ώρα να αναλάβουμε ισχυρή δράση και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του", δήλωσε η εισηγήτρια Fran?oise Grosset?te (ΕΛΚ, Γαλλία).

    [08] Κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό

    Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη, για να εξετάσουν την ανάληψη κοινών δράσεων σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμμερίστηκαν ομόθυμα την εισήγηση του κ. Γραμματικάκη, για την ανάγκη παραμερισμού των πολιτικών τους διαφορών και την σημασία μιας ενιαίας κινητοποίησής τους. Σε παράλληλη γραμμή δήλωσαν ότι θα συμπαραταχθούν και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η άμεση και ειδική ενημέρωση όλων των συναδέλφων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει στην χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα. Θα τους ζητηθεί επίσης να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με στόχο την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και των ελληνικών περιοχών που τους υποδέχονται καθημερινά. Το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας θα είναι η επεξεργασία και άλλων προτάσεων - ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη - που διατυπώθηκαν στην συνάντηση, ώστε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα εξελιχθεί και θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κάτωθι Έλληνες ευρωβουλευτές:

    Νίκος Ανδρουλάκης

    Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ

    Γιώργος Γραμματικάκης

    Θοδωρής Ζαγοράκης

    Εύα Καϊλή

    Μανώλης Κεφαλογιάννης

    Στέλιος Κούλογλου

    Κωνσταντίνα Κούνεβα

    Μιλτιάδης Κύρκος

    Γιώργος Κύρτσος

    Δημήτρης Παπαδημούλης

    Σοφία Σακοράφα

    Μαρία Σπυράκη

    Νικόλαος Χουντής

    Κώστας Χρυσόγονος

    καθώς και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους:

    Ελένη Θεοχάρους

    Κώστας Μαυρίδης

    Δημήτρης Παπαδάκης

    Νεοκλής Συλικιώτης

    Τάκης Χατζηγεωργίου

    [09] Το δράμα της Συρίας σε αριθμούς, σε γράφημα του ΕΚ

    [10] Κύπρος: Αύριο ο Τουσκ στην Λευκωσία

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται ότι στην αυριανή συνάντηση του στην Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, θα υπογραμμίζει ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν νοείται άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων ως αντάλλαγμα για συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -'Αγκυρας επί του προσφυγικού, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος άρχισε από σήμερα επαφές με ομολόγους του σε Βιέννη, Βρυξέλλες και Βερολίνο έκανε σαφές ότι θα θέσει ενώπιον τους τις σαφείς θέσεις της Λευκωσίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα, για τη στάση τόσο της Τουρκίας, όσο και των ιδίων.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ότι «η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά». Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε, γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι, είπε ο κ. Κασουλίδης, «γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε, αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας.

    Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέρθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

    Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

    [11] Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο πιο ζεστός σύμφωνα με τη NASA

    Ο Φεβρουάριος του 2016 σημείωσε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, ο χειμώνας (πρώτο δίμηνο του 2016) ήταν ο πιο ζεστός έως τώρα στη Γη.

    Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη, σε ξηρά και θάλασσα, ήταν 1,35 βαθμούς μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. Ο Ιανουάριος του 2016 είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ, καθώς ήταν 1,13 βαθμούς πιο ζεστός σε σχέση με τον μέσο όρο των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα.

    Τον Φεβρουάριο του 2016, ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου της Γης είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για μήνα Φεβρουάριο.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι -μετά το 2014 και το 2015 που το θερμόμετρο σημείωσε επίπεδα ρεκόρ- το 2016 θα είναι το τρίτο στη σειρά πιο ζεστό έτος στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φθάνει περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας φέτος αποδίδεται σε ένα συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής (αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα) και ενός ισχυρού και παρατεταμένου φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό (του πιο έντονου από το 1998).

    [12] Άνετο πέρασμα από τα Τρίκαλα για Παναθηναϊκό

    Ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα με 98-81 από τα Τρίκαλα, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 22ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών, και «έπιασε» και πάλι τον Ολυμπιακό στην κορυφή της κατάταξης (υστερούν στην ισοβαθμία οι «πράσινοι»). Στον αντίποδα, οι γηπεδούχοι συμπλήρωσαν τις 15 ήττες στο πρωτάθλημα και συνεχίζουν την προσπάθεια για να διατηρηθούν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

    Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των «πράσινων» με 19 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Μαρκίζ Χέινς (15), Τζέιμς Γκιστ (12π., 9ρ.) και Βινς Χάντερ (10π., 7ρ.), με τον τελευταίο πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην Α1 Ανδρών. Από τα Τρίκαλα ξεχώρισαν οι Όβι Σόκο (25π.) και Μπράντον Μπράουν (20π.).

    Τα δεκάλεπτα: 21-31, 43-55, 60-79, 81-98

    [13] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

    Με δύο γκολ στο τελευταίο τρίλεπτο, ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-1 του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι «αιωνίων» της 26ης αγωνιστικής της Super League, και διατήρησε το απόλυτο νικών στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο φετινό πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με τον Μπεργκ μόλις στο 3ο λεπτό, αλλά ο Καμπιάσο απάντησε στο 38΄ για τους «ερυθρόλευκους» και στο φινάλε τα τέρματα του Ντα Κόστα (87΄) και Ιντέγε (89΄) χάρισαν τη νίκη στην ομάδα του Μάρκο Σίλβα. Να σημειωθεί ότι στο γκολ της ισοφάρισης, ο βοηθός υπέδειξε αρχικά οφσάιντ τον Ντομίνγκες, όμως ο διαιτητής Κύζας πήρε πάνω του τη φάση και κατακύρωσε το γκολ, εκτιμώντας ότι ο μεσοεπιθετικός των Πειραιωτών δεν επηρέαζε τη φάση.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 18:32:34 UTC