Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιπλέον υλική βοήθεια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ΕΕ
  • [02] Όλ. Γεροβασίλη: Έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας η ΝΔ
  • [03] Εγκώμια για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [04] Ηχηρό μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους
  • [05] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου
  • [06] Αποκλείει μία νέα συζήτηση για Grexit, ο επικεφαλής του Euro Working Group
  • [07] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού
  • [08] Μεγάλη ομάδα προφύγων κατευθύνεται σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [09] Στους 44.532 ανήλθαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια
  • [10] Τσίπρας, Μέρκελ, Ρέντσι, πρωταθλητές στα social media
  • [11] Γερμανία: Η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της στο προσφυγικό παρά τα αποτελέσματα των εκλογών
  • [12] Συνετρίβη στην Υεμένη μαχητικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, νεκροί οι δύο χειριστές
  • [13] ΠΓΔΜ: Αφγανοί πρόσφυγες, οι τρεις νεκροί, σε χείμαρρο στη Γευγελή

  • [01] Επιπλέον υλική βοήθεια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ΕΕ

    Επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα λάβει αυτήτην εβδομάδα η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου, και από τότε 13 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν αποστείλει βοήθεια, προσφέροντας πάνω από 87.000 αντικείμενα, όπως κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κρεβάτια και στρώματα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ολλανδία παρέδωσε 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 1.000 σκηνές και η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ στέγασης και 5.000 μπιτόνια.

    Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις σήμερα, το Λουξεμβούργο έκανε μια επιπλέον προσφορά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 30 γεννήτριων, 750 στρωμάτων κρεβατιών, 300 καθισμάτων, 1.000 μπιτονιών, 5.000 μαξιλαριών και 500 κουκετών. Αυτή την εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αποστείλουν πρόσθετη βοήθεια.

    «Η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ανάγκη από άμεση υλική υποστήριξη, και η τελευταία αύξηση των προσφορών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαριστώντας «τις 14 χώρες για την μέχρι τώρα υποστήριξή τους» και κάνοντας έκκληση «για περαιτέρω προσφορές βοήθειας» καθώς είναι «απολύτως αναγκαία».

    [02] Όλ. Γεροβασίλη: Έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας η ΝΔ

    Έρμαιο της ακροδεξιάς της πτέρυγας, χαρακτήρισε τη ΝΔ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία με δήλωσή της επισήμανε πως «αν η ΝΔ χρειάζεται διευκρινίσεις επί του σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, δεν έχει παρά να τις ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδίδεται σε καθημερινές, πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού».

    «Ας σταματήσουν επιτέλους να σύρονται τόσο απροκάλυπτα πίσω από την ακροδεξιά τους πτέρυγα, που με αφορμή το προσφυγικό προσπαθεί να ξεσηκώσει εκστρατεία κάθε είδους καπηλείας- πολύ πιο επιθετικά σήμερα, καθώς η ημέρα ανήκει στους μασκαράδες», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [03] Εγκώμια για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο Ύπατος Αρμοστής τουΟΗΕγια τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσείν εγκωμιάζει στην ετήσια έκθεσή του τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης,ενώαναφέρεταικαι στις αρνητικές συνέπειεςτου περιορισμού των συνόρων στην κατάσταση των προσφύγων.

    Οιδηλώσεις αυτέςτου Ύπατου Αρμοστήαποκτούνιδιαίτερηαξία, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής στις 17 ? 18 Μαρτίου2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

    Η αναφορά του κ. Ζέιντ έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειώντου Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη συνάντηση που είχε μαζί του οΥφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης,στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γενεύη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Μεταξύ άλλων, στηνετήσια έκθεση τουοΎπατοςΑρμοστής του ΟΗΕγια τα Ανθρώπινα Δικαιώματααναφέρει:

    ?... Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι μετανάστεςαδυνατούννα εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών των συνόρων που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ.Αυτή η θλιβερή προσέγγιση, από κοινού με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων και επιδεινώνουν την πίεση στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανάγκη για βοήθεια. Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί επί μήνες να διατηρήσει ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή απεγνωσμένων ανθρώπων, οι οποίοι καταφθάνουν από τη θάλασσα. Αποτίω φόρο τιμής στους αξιέπαινους εθελοντές και ακτιβιστές, που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.?

    [04] Ηχηρό μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους

    Ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (Serzh Sargsyan) στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη διαχείρισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται κατά προτεραιότητα, στους εταίρους της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι οφείλουν -όπως είπε-, ιδίως κατά την Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, να υπερασπισθούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα ανθρωπιστικά του θεμέλια και να μην αφήσουν εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, εταίρους που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα -εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- να το υπονομεύσουν.

    Αναφερόμενος στην χθεσινή τρομοκρατική τραγωδία στην Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον τουρκικό λαό, την οποία, όπως τόνισε, μετέφερε και στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, στον ως το τέλος αγώνα κατά των αδίστακτων εγκληματιών τρομοκρατών είμαστε ειλικρινώς και ανεπιφυλάκτως αλληλέγγυοι.

    «Ακριβώς δε αυτή η τραγωδία και η συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό αποδεικνύει ότι όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό λαό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το κάνουμε μόνο για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είναι, λοιπόν, αυτές οι μνήμες και αυτά τα διδάγματα που μας ενώνουν και κατά των εγκληματιών τρομοκρατών της χθεσινής τραγωδίας στην Άγκυρα».

    Από την πλευρά, του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και αλληλοκατανόηση Ελλάδος και Αρμενίας και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο, ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος, «εμείς θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε καταρχήν ευγνωμοσύνη προς αυτούς που μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

    [05] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου

    Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

    Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

    Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

    [06] Αποκλείει μία νέα συζήτηση για Grexit, ο επικεφαλής του Euro Working Group

    «Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ", ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή "οι συνάδελφοι" βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

    Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

    Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

    [07] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού

    Ακυρώθηκαν λόγω της βροχόπτωσης οι μουσικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον δήμο Αθηναίων, για τα Κούλουμα, στον λόφο του Φιλοπάππου.Κανονικά, πάντως, γίνεται η διανομή σαρακοστιανών εδεσμάτων από τους εργαζόμενους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου λόγω της προσέλευσης δεκάδων πολιτών από νωρίς το πρωί. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει ότι τα προϊόντα που θα περισσέψουν θα μεταφερθούν το μεσημέρι στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα.

    Επίσης, ο δήμος έχει προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις όπως:

    Στις 11.00 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό - πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ., Παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.Την ίδια ώρα στην πλατεία Πηνελόπης Δέλτα - Ελληνορώσων, παραδοσιακά κούλουμα σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Αρίων»

    Στις 12.00 στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Γαϊτάνι, γαϊτανάκι» με τραγούδια της Αποκριάς. Τραγουδούν: Κώστας Καντζιλιέρης και Μαρία Μανωλάκου

    Στις 20.00, στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά», μουσικοχορευτική παράσταση με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα. Συμμετέχουν: Παύλος Μαρόπουλος (βαρύτονος), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), Δημήτρης Χριστοδούλου (ακορντεόν), Φαίδων Χαλκιάς (φυσαρμόνικα). Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Μενούνος. Χορεύουν: Ισιδώρα Κοντοφρύου, Δήμητρα Παρτσανάκη και οι χορευτές της σχολής Bolero Dance School Academy. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπλωματάς.

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες ακύρωσαν το σημερινό προγραμματισμό για τη Φρεαττύδα.Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα από τις 11.00 το πρωί. Η Φιλαρμονική του δήμου θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους του Πειραιά, με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι.

    [08] Μεγάλη ομάδα προφύγων κατευθύνεται σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, μεγάλη ομάδα προσφύγων ξεκίνησαν αυτή την ώρα σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

    Οι πρόσφυγες πέρασαν από το χωριό της Ειδομένης και κατευθύνονται στην ουδέτερη ζώνη.

    [09] Στους 44.532 ανήλθαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια

    Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 44.532 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).

    Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.

    Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.

    Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη συνεχίζουν να βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.640, στο Πολύκαστρο 3.370 και στα Διαβατά 2.003.

    [10] Τσίπρας, Μέρκελ, Ρέντσι, πρωταθλητές στα social media

    Αν είσαι σημαντικός ηγέτης θα πρέπει να το αποδεικνύεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ώρα που η Ευρώπη διανύει μία από τις πιο σημαντικές κρίσεις στην ιστορία της, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο προσκήνιο, όχι μόνον αποκλειστικά από τα δημοσιεύματα στον Τύπο -όπως παλαιότερα- αλλά και με πιο άμεσο τρόπο, χάρις στα social media, που όπως φαίνεται, και οι ίδιοι γνωρίζουν να τα χειρίζονται επιδέξια.

    Σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα για έξι από τους ηγέτες που περισσότερο απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, προκύπτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναδεικνύεται ο πλέον δημοφιλής στο Twitter, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ξεπερνά όλους στο Facebook, ο Ισπανός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι είναι μακράν ο πιο δραστήριος, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος ο ηγέτης που κατορθώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να προσελκύσει "οπαδούς/ακολούθους" κι από πολλές άλλες χώρες πλην Ελλάδος.

    Απεναντίας, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, είναι πιο τυπικοί από τους άλλους, χωρίς τα σχόλιά τους να είναι αρκούντως "πιπεράτα", ή "αποκαλυπτικά" ώστε να προκαλούν αφορμή για ανάλογη συζήτηση μεταξύ των όσων τους ακολουθούν στα δίκτυα.

    «Η εξουσία κατακτάται και διατηρείται ολοένα και περισσότερο μέσα από τους ψηφιακούς διαύλους», παρατηρεί ο Μάρκο Μασαρότο, διευθυντής της εταιρείας Doing που πραγματοποίησε την έρευνα, η οποία παρουσιάσθηκε στην ιταλική Βουλή.

    «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν μία πραγματική πολιτική πλατφόρμα πληροφοριών, ώστε να γίνει κατανοητό πού βαδίζει το εκλογικό σώμα και να καταστρωθεί μία κατάλληλη πολιτική στρατηγική», προσθέτει ο ίδιος.

    Στην έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.research.doing.com, οι υπεύθυνοί της κατέγραψαν και επεξεργάσθηκαν στοιχεία από τους έξι ηγέτες, τα οποία είναι προσβάσιμα στα πιο σημαντικά από τα ΜΚΔ, δηλ. το Facebook, το Twitter και το Youtube.

    Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν, είναι πολύ ενδεικτικά όσον αφορά τις τάσεις του εκλογικού σώματος, τη δημοφιλία, σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα, τις δημογραφικές και γεωγραφικές διαστρωματώσεις του.

    Έτσι, ο Ματέο Ρέντσι είναι ο ηγέτης με τους περισσότερους "ακολούθους" σε απόλυτους αριθμούς στο Twitter (2.177.652 στις 31 Δεκεμβρίου 2015) και είναι κι εκείνος του οποίου η σχετική αριθμητική δημοφιλία αυξάνεται διαρκώς (+659.818, ακολουθούμενος από τον Ολάντ +587.247, τον Ραχόι +409.439, τον Κάμερον +353.394 και τον Τσίπρα +234.986). Το tweet που έκανε τον Ρέντσι να κερδίσει περισσότερους ακολούθους είναι εκείνο της 14ης Νοεμβρίου (+6.900) και με το οποίο εξέφραζε την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

    Ο Φρανσουά Ολάντ, κατ΄αναλογίαν για την ίδια συγκυρία, κέρδισε περισσότερους "ακολούθους", πάνω από 100.000 μέσα σ΄ένα μήνα, και τα περισσότερα tweet σε μία μέρα, στις 13 Νοεμβρίου, τόσο στο Twitter (+41.300 "ακόλουθοι"), όσο και στο Facebook (+51.400). Όπως όμως εξηγεί ο Μ. Μασαρότο, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ένα «πολύ φροντισμένο, προεδρικό, πολύ λίγο αυτοαναφορικό ύφος κι όχι τόσο αποτελεσματικό. Λιγοστές φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς μεγάλη απήχηση».

    Ο Μ. Ρέντσι είναι εκείνος που δημοσιεύει το περισσότερο υλικό στο Twitter (τέσσερα στα πέντε) κι είναι εκείνος που αντιδρά πιο συχνά. Στο 2015 έστειλε 583 tweet, από τα οποία το 16% ήσαν απαντήσεις και το 23% retweets. Όμως, κι αυτός έχει κάποια όρια. Δεν είναι εξωστρεφής στις διεθνείς εξελίξεις και μιλά λίγο με τις γυναίκες, εξηγεί ο Μ. Μασαρότο.

    Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας, που μολονότι είναι εκείνος με τους λιγότερους "οπαδούς/ακολούθους", είναι ο μόνος από τους ηγέτες που έχει λογαριασμό που απευθύνεται αποκλειστικά στις διεθνείς εξελίξεις. Εξόν από την ελληνική του σελίδα στο Facebook και Twitter, έχει αντίστοιχες στα αγγλικά με τα οποία σχολιάζει τις εξελίξεις.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ισορροπία σε "ακολούθους" όσον αφορά το φύλο, 43% γυναίκες και 57% άνδρες, έναντι 25% και 75%, αντίστοιχα με τον Ματέο Ρέντσι. Επίσης έχει τη μεγαλύτερη ισορροπία και στο διεθνές προφίλ του στα social media, με μεγαλύτερη διάδραση με πολίτες εκτός Βρετανίας.

    Η Άγγελα Μέρκελ, αντίθετα, δεν έχει λογαριασμό στο Twitter κι εστιάζεται αποκλειστικά στο Facebook, όπου έχει μακράν τους περισσότερους "οπαδούς" και "like", όπως και τη μεγαλύτερη αύξηση των "οπαδών" μέσα στο 2015 (+742.025, έναντι + 86.073 του Ρέντσι, +351.144 του Τσίπρα, +53.316 του Ραχόι, +242.973 του Ολάντ και +484.817 του Κάμερον). Η μέρα που η Άγγελα Μέρκελ είχε περισσότερες επισκέψεις (+41.100) στο Facebook ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 2015, όταν είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής για την υποδοχή προσφύγων. Παρά την δημοφιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δημοσιεύσει μόλις 47 αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων 19 φωτογραφίες, 10 καταστάσεις, 7 βίντεο, 6 link και κανένα άλμπουμ.

    Σε απόλυτους αριθμούς ,εκείνος με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα αναδεικνύεται ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δημοσίευσε στο Facebook 313 αναρτήσεις (10 εκ των οποίων χρηματοδοτούμενες από sponsors), 97 βίντεο, 81 άλμπουμ, 62 φωτογραφίες, 39 συνδέσμους και 34 καταστάσεις. Επίσης κατέχει και ρεκόρ στο Twitter: 5.284 tweet.

    Εντούτοις, η δημοφιλία ενός πολιτικού -άλλωστε αυτός είναι ένας παράγοντας που επισημαίνει κι ο Μ. Μασαρότο- δεν είναι ευθέως ανάλογη με τη δραστηριότητά του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το περιεχόμενο, αλλά κι η αντίδραση του κοινού σ'αυτό είναι τελείως διαφορετική ανά περίσταση και δεν επιβεβαιώνει πάντοτε τον "συμπεριφορικό κανόνα" της Επικοινωνίας.

    [11] Γερμανία: Η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της στο προσφυγικό παρά τα αποτελέσματα των εκλογών

    H γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, όπου η υποστήριξη για τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε, κι αν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα οδηγήσει το Βερολίνο σε μια αλλαγή πολιτικής, ο Ζάιμπερτ απάντησε:

    «Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα με όλες της τις δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».

    [12] Συνετρίβη στην Υεμένη μαχητικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, νεκροί οι δύο χειριστές

    Ένα μαχητικό Μιράζ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνετρίβη σήμερα στην Υεμένη, λόγω μηχανικής βλάβης, και οι δύο χειριστές του σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε ο αραβικός συνασπισμός που διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην χώρα αυτή.

    «Δύο πιλότοι από τα ΗΑΕ έπεσαν ως μάρτυρες όταν το αεροσκάφος τους τύπου Μιράζ συνετρίβη (σήμερα) τα ξημερώματα εξαιτίας μιας τεχνικής βλάβης» ανακοίνωσε η διοίκηση του συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στο Ριάντ. Τα ΗΑΕ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι είχαν χάσει την επαφή με ένα μαχητικό στην Υεμένη όπου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των σιιτών ανταρτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διατηρούν σχέσεις με το Ιράν.

    [13] ΠΓΔΜ: Αφγανοί πρόσφυγες, οι τρεις νεκροί, σε χείμαρρο στη Γευγελή

    Τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε ένα χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή και άλλοι 23 διασώθηκαν ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.Οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή.

    Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 12:32:36 UTC