Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σε συμπληγάδες ανάμεσα στα κλειστά σύνορα και τη λιτότητα βρίσκεται η Ευρώπη
  • [02] Ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση με ρυθμό 2% στο 2017, προβλέπει ο ΟΟΣΑ
  • [03] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
  • [04] Τουρκία: Η συμφωνία με την ΕΕ για τις προσφυγικές ροές θα σέβεται το διεθνές δίκαιο
  • [05] Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • [06] Τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [07] Δεν άντεξε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Σε συμπληγάδες ανάμεσα στα κλειστά σύνορα και τη λιτότητα βρίσκεται η Ευρώπη

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα.Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο».

    Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα : «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό.

    «Σήμερα, η Ευρώπη έντρομη ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα φθάνει στην αυλή της. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν με νευρικό κλονισμό (...) όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν στον κοινωνικό τους ιστό 1-2 εκατ. προσφύγων, αλλά γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν θρέψει στο υπογάστριο της Ευρώπης το τέρας του φασισμού (...) στο οποίο δίνουν τροφή με το να αντιδρούν σπασμωδικά. Για παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία» τόνισε.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια την υποκρισία που γίνεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας.

    Έχουμε να κάνουμε με «δύο μέτρα και σταθμά» είπε συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των χωρών που μονομερώς κλείνουν τα σύνορα διότι κατά τη γνώμη τους υπερτερεί η εθνική κυριαρχία, με τις αντιδράσεις τους για την Ελλάδα μετά τις εκλογές που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τότε σύσσωμοι οι 27 θέλησαν να επιβάλουν ως μονόδρομο τη λιτότητα σε μια χώρα που δημοκρατικά είχε εκλέξει μια κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Οδηγηθήκαμε σε ένα θρίλερ που το αποτέλεσμα ήταν « take it or leave » ή το παίρνετε ή βγαίνετε εκτός ευρώ και θα σας δώσουμε βοήθεια σαν να επρόκειτο για χώρα του τρίτου κόσμου.

    Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία της Ευρώπης την οδηγεί σε μεγάλο αδιέξοδο, ανέφερε.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αγωνία και προσπάθεια είναι το πως θα μπορέσει η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

    Παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιμένουμε να παλέψουμε στο πλαίσιό της και όχι έξω από αυτό.

    Εντούτοις οφείλουμε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και την πορεία της, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία για το προσφυγικό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:

    «Ήμουν από την αρχή και παραμένω, υπερασπιστής της άποψης ότι στην προσπάθεια λύσης για την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Μα πάνω από όλα μέσω μιας διπλωματικής λύσης να τερματιστεί ο πόλεμος, να διατηρηθεί η εκεχειρία για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

    Μια ουσιαστική συνεργασία και διευθέτηση με την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος» υπογράμμισε και πρόσθεσε :

    «Είμαι αναφανδόν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, όχι γιατί υποστηρίζω ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου, ή την ελευθερία του τύπου, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπερασπισθούμε και να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία, που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις».

    Σχετικά με τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε :

    Δεν θα πρέπει να κοιτάμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος. Το δάσος είναι, ότι σήμερα η ηγεμονεύουσα άποψη στην Ευρώπη, είναι αυτή που λέει «να μην έλθει κανένας ξένος, κανένας μουσουλμάνος, κανένας πρόσφυγας». Είναι υποκριτικό να λέμε τι θα γίνει με το διεθνές δίκαιο εάν βρεθεί μια λύση με την Τουρκία και να μην λένε τι γίνεται με το διεθνές δίκαιο τώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα μονομερώς και δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα.

    Η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης , οι χώρες που αρνούνται την ιδρυτική αξία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης, θα πρέπει να έχουν συνέπειες, να έχουν οικονομικές κυρώσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη».

    «Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί»

    «Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

    «Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη» εξήγησε, «που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει.

    [02] Ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση με ρυθμό 2% στο 2017, προβλέπει ο ΟΟΣΑ

    Η πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με επιτάχυνση ρυθμού ανάκαμψης 2% μέσα στο 2017, συγκαταλέγεται μεταξύ βασικών επισημάνσεων, προβλέψεων και συστάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία.

    Στην έκθεση -που παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- επισημαίνεται ακόμη ότι αντί για την προβλεπόμενη ύφεση, το 2015, στην ελληνική οικονομία υπήρξε το διάστημα αυτό επί της ουσίας σταθεροποιητική τάση (-0,3%), ενώ υπογραμμίζεται ότι μία περαιτέρω υπερβολική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα αναιρούσε το κέρδος της πιο αργής και χαλαρής προσαρμογής που επετεύχθη με την συμφωνία του καλοκαιριού.

    Εκ των βασικών σημείων της έκθεσης, είναι και η σημείωση ότι το δημοσιονομικό βάρος πρέπει να ελαφρυνθεί μέσω χαμηλότερων αποπληρωμών του δημοσίου χρέους κι όχι με άλλες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και αυξήσεις φόρων. Στο ίδιο πλαίσιο, η επισήμανση πως το υψηλό ποσοστό χρέους αποδυναμώνει την αναπτυξιακή δυναμική και κρατά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού, και πως η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

    Ενδιαφέρον παρατηρείται και στις επισημάνσεις, μεταξύ άλλων, ότι η περίοδος της διαπραγμάτευσης ήταν πολύ λιγότερο επιζήμια για την οικονομία απ'ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και πως η απότομη εφαρμογή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε υφεσιακό περιβάλλον επέτεινε βραχυπρόθεσμα την ύφεση και απέτυχε μεσοπρόθεσμα να ευνοήσει την ανάπτυξη. Σημειώνεται, ότι μία περαιτέρω υπερβολική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα αναιρούσε το κέρδος της πιο αργής και χαλαρής προσαρμογής που επετεύχθη με την συμφωνία του καλοκαιριού. Τονίζεται ότι το όφελος από περαιτέρω χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα είναι μηδενικό και εμμονή σε τέτοια πολιτική δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Στην έκθεση προβλέπεται ακόμη ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και 2017 και δεν θα παρουσιαστεί δημοσιονομικό κενό.

    Στις επισημάνσεις, εκείνες που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την προσφυγική κρίση, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σημείωση ότι με βάση τα στοιχεία του 2015 το ετήσιο κόστος εισροής προσφύγων υπολογίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ και πως η επαρκής συμβολή της ΕΕ στην προσφυγική κρίση είναι ουσιαστικής σημασίας για την διαχείριση του ζητήματος.

    Ως προς το παράλληλο πρόγραμμα, αυτό βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, με ορισμένα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση (όπως το πρόγραμμα παροχής δωρεάν γευμάτων στα σχολεία) να έχουν ήδη υλοποιηθεί.

    [03] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

    Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης ενόψει του φετινού εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας,έως και τις 14-3-2016, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνει:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμημένων και των μέτρων που ισχύουν για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.

  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου , όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις , για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

  • Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου , σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

    Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

  • Παρασκευή (11-3-2016): 16.00-21.00 για το ρεύμα εξόδου

  • Σάββατο (12-3-2016): 08.00-13.00 για το ρεύμα εξόδου

  • Την Κυριακή (13-3-2016) δεν ισχύουν απαγορεύσεις

  • Καθαρά Δευτέρα (14-3-2016): 15.00-21.00 για το ρεύμα εισόδου.

    Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  • Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.

  • Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [04] Τουρκία: Η συμφωνία με την ΕΕ για τις προσφυγικές ροές θα σέβεται το διεθνές δίκαιο

    H Τουρκία διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει το άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο της επιστροφής όλων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών των Σύρων προσφύγων, στην τουρκική επικράτεια, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ένας Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο.

    «Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».

    «Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα (το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία) με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο» επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Επιπλέον η τουρκική νομοθεσία θα πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτρέψει τη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας, τόνισε ο αξιωματούχος.

    [05] Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2016 ανακοίνωσε η Ελληνική ΑκαδημίαΚινηματογράφου (ΕΑΚ), καθώς πλησιάζει η ημερομηνία απονομής τους, στις 28/3 στην καθιερωμένη τελετή στη Στέγη Γραμμάτων Τεχνών. Στη διαδικασία των Βραβείων φέτος, υποβλήθηκαν 19 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 ντοκιμαντέρ και 27 ταινίες μικρού μήκους.

    Τα βραβεία αποκτούν στο εξήςόνομα, το οποίο δεν είναι άλλο από το « Ίρις» ένα όνομα διεθνές και ταυτόχρονα συμβολικό. Όπως επίσηςη ΕΑΚ, θεσπίζει Βραβείο Ξένης Ταινίας και η επιλογή της βραχείας λίστας των δέκα ξένων υποψηφίων ταινιών έγινε πιλοτικά, από επιτροπή μελών της ΕΑΚ- κριτικών κινηματογράφου.

    Μία ακόμη σημαντική απόφαση που αφορά στα βραβεία είναι η συμμετοχή όλων των ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, στην κατηγορία για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη.

    Τιμώμενη προσωπικότητα της 7ης τέχνης είναι η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, την οποία θα τιμήσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την μεγάλη καριέρα και το έργο της, αλλά και για την προσφορά της ως ακτιβίστρια, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και δραστήρια τελευταία απέναντι στο δράμα των προσφύγων.

    Στην τελετή απονομής των Βραβείων, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα έχει αναλάβει ο Νίκος Σούλης με τη δημιουργική ομάδα του, τα φώτα η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ οι παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα.

    Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τον ΟΤΕ TV. Με τον OTE TV επίσης ανανεώθηκε η συνεργασία για την επανάληψη του διαγωνισμού χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους , Film Factory Short Film Fund και για το 2016. Στην τελετή απονομής μάλιστα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των δύο νικητών του πρώτου διαγωνισμού που θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 15.000 ευρώ ο καθένας για να ολοκληρώσουν την ταινία τους.

    Τέλος για τα Βραβεία της Ακαδημίας, στις μυστικές ψηφοφορίες έχουν φέτος δικαίωμα ψήφου 232 μέλη.

    Οι υποψηφιότητες που περνούν στην τελική φάση των Βραβείων είναι οι εξής:

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΦΑΣΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016

    Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen

    2. Interruption - Ξενοφώντας Φιλιππούσης, Φίλιππος Μαρμουτάς, Θοδωρής Ζιγκίρης

    3. The Republic - Προκόπης Βλασερός, Σόλων Γιαννούτσος, Ίωνας Κατρακάζος

    Βραβείο Μακιγιάζ

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Ναμπίλ Σαλαμέ

    2. Τετάρτη 04:45 - Στέλλα Καραπούλιου

    3. Chevalier - Εύη Ζαφειροπούλου

    4.- Interruption - Anne-Valerie Chiabaut

    Βραβείο Ήχου

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren

    2. Chevalier - Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Βαρυμποπιώτης

    3. Interruption - Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, 'Αρης Λουζιώτης, Herve Buirette

    Βραβείο Ενδυματολογίας

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Άννα Μαχαιριανάκη

    2. Τετάρτη 04:45 - Άλκηστη Μάμαλη

    3. Interruption - Zorana Meic, Εύα Γουλάκου

    Βραβείο Σκηνογραφίας

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Γιώργος Γεωργίου

    2. Ουζερί Τσιτσάνης - Αντώνης Χαλκιάς

    3. Τετάρτη 04:45 - Σπύρος Λάσκαρης

    4.- Interruption - Σπύρος Λάσκαρης

    Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Κωνσταντίνος Βήτα

    2. Σύμπτωμα - Coti C.

    3. Τετάρτη 04:45 - Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

    Βραβείο Μοντάζ

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Ιωάννα Σπηλιοπούλου

    2. Τετάρτη 04:45 - Λάμπης Χαραλαμπίδης

    3. Chevalier - Γιώργος Μαυροψαρίδης, Matt Johnson

    4.- Interruption - Γιάννης Χαλκιαδάκης

    Βραβείο Φωτογραφίας

    Υποψήφιοι:

    1. Καύσωνας - Γιώργος Αρβανίτης

    2. Τετάρτη 04:45 - Χρήστος Καραμάνης

    3. Invisible - Γιάννης Φώτου

    Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Βασιλική Τρουφάκου

    2. Interruption - Αλεξία Καλτσίκη

    3. Invisible - Κόρα Καρβούνη

    Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Μηνάς Χατζησάββας

    2. Ουζερί Τσιτσάνης - Αντρέας Κωνσταντίνου

    3. Τετάρτη 04:45 - Δημήτρης Τζουμάκης

    Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ένας Άλλος Κόσμος - Μαρία Καβογιάννη

    2. Silent - Κίκα Γεωργίου

    3. Smac - Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

    Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου

    Υποψήφιοι:

    1. Ουζερί Τσιτσάνης - Χάρης Φραγκούλης

    2. Τετάρτη 04:45 - Στέλιος Μάινας

    3. Invisible - Γιάννης Στάνκογλου

    Βραβείο Σεναρίου

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Αλέξης Αλεξίου

    2. Chevalier - Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη

    3. Interruption - Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος

    4.- Invisible - Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Μακρής

    5.- Smac - Ηλίας Δημητρίου

    Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

    Υποψήφιοι:

    1. Καύσωνας - Joyce A. Nashawati

    2. Interruption - Γιώργος Ζώης

    3. Erotica, Exotica, etc? - Ευαγγελία Κρανιώτη

    Βραβείο Σκηνοθεσίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Αλέξης Αλεξίου

    2. Chevalier - Αθηνά Τσαγγάρη

    3. Invisible - Δημήτρης Αθανίτης

    4.- Smac - Ηλίας Δημητρίου

    Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

    Υποψήφιοι:

    Ο Σπόρος - Ιφιγένεια Κοτσώνη

    Το Σύκο - Νικόλας Κολοβός

    Dreamtoy - Χρήστος Χουλιάρας

    Joanna - Παναγιώτης Φαφούτης

    Simon Says - Νίκος Τσεμπερόπουλος

    4η Μαρτίου - Δημήτρης Νάκος

    Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

    Υποψήφιοι:

    1. Αρκαδία Χαίρε - Φίλιππος Κουτσαφτής

    2. Erotica, Exotica, etc? - Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη

    3. The Longest Run - Σπύρος Μαυρογένης, Μαριάννα Οικονόμου

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

    Υποψήφιοι:

    1. Τετάρτη 04:45 - Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος

    2. Invisible - Πάνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αθανίτης

    3. Smac - Ηλίας Δημητρίου

    4. Ένας Άλλος Κόσμος - Κώστας Σούσουλας, Χριστόφορος Παπακαλιάτης

    5. Chevalier - Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη

    [06] Τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Η έναρξη του έτους Ελλάδας-Ρωσίας έγινε την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την υπογραφή σχετικού πρακτικού που πιστοποιεί την ανταλλαγή προγραμμάτων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών και τα εγκαίνια της έκθεσης τριών χρυσών σκυθικών αντικειμένων από τις συλλογές του Ερμιτάζ. Η συνεργασία των δύο χωρών ξεκινάει με δύο πρόδρομες δράσεις, την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης του 7ου π.Χ. αιώνα από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης των τριών χρυσών σκυθικών αριστουργημάτων.

    «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή έργων, που είναι οι πρεσβευτές αυτού του έτους φιλίας, από τα τρία αυτά αντικείμενα τα οποία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη στενή σχέση που είχαν οι Έλληνες με τους Σκύθες» ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, σκιαγραφώντας την ιστορική σημασία και διαδρομή των ευρημάτων.

    Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

    «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Μουσείο Ερμιτάζ να παρουσιάζουμε τα εκθέματά μας σε ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εκθέματα αυτά είναι η περηφάνια του Ερμιτάζ και της αρχαιολογίας της Ρωσίας. Είναι τα καλύτερα εκθέματα και πραγματικά αντικατοπτρίζουν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Εμείς συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ρωσία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού χάρη στις ελληνικές ρίζες της Ρωσίας, χάρη σε αυτές τις ρίζες που υπάρχουν στα εκθέματα», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

    Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

    [07] Δεν άντεξε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

    Ο Έλιοτ Ουίλιαμς προσπάθησε να τραβήξει τον Παναθηναϊκό από τον επιθετικό «βάλτο» που είχε κολλήσει απόψε, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να «κατρακυλήσουν» στην τέταρτη θέση του 5ου ομίλου στη φάση των «16» της Euroleague και να απομακρυνθούν από τη δεύτερη θέση και το στόχο του πλεονεκτήματος της έδρας στα πλέι οφ. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ηττήθηκαν (69-67) από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, για την 10η αγωνιστική της διοργάνωσης, είδαν το αήττητο σερί τους να σταματάει στις 5 νίκες, ενώ πλέον με ρεκόρ 6-4 βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους Σέρβους, που έχουν το ίδιο ρεκόρ αλλά υπερτερούν στην ισοβαθμία.

    Ο Αμερικανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού σημείωσε τους 14 από τους 17 πόντους του στην τελευταία περίοδο, ισοφαρίζοντας αρχικά σε 55-55 στο 35΄ και μειώνοντας σε 64-63 στη συνέχεια (στα 31΄΄ για τη λήξη), για να αποβληθεί στα 26΄΄ με 5 φάουλ, αφήνοντας τους «πράσινους» χωρίς «εκτελεστή»... Μακριά από τον καλό τους εαυτό οι συμπαίκτες του, με εξαίρεση τον έτερο διψήφιο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (11π.). Στο απόλυτο μηδέν έμειναν απόψε οι Φώτσης, Γιάνκοβιτς, Διαμαντίδης (συμπλήρωσε τις 271 ευρωπαϊκές συμμετοχές, ξεπερνώντας τον Αλβέρτη), ενώ ο Καλάθης είχε το «φτωχό» απολογισμό: 5 πόντοι, 3 ασίστ. Ο Βινς Χάντερ τελείωσε την αναμέτρηση με 4 πόντους και 2 ριμπάουντ στα 10 λεπτά που αγωνίστηκε στο ντεμπούτο του με την «πράσινη» φανέλα.

    Λάθη (17) και αστοχία, κυρίως από τα 6.75 (4/22), συνέθεσαν την αποψινή εικόνα του Παναθηναϊκού, απέναντι σε έναν Ερυθρό Αστέρα που είχε σε εξαιρετική βραδιά τους Κίνσεϊ (19π.) και Μίλερ (16π.)

    Τα δεκάλεπτα: 10-18, 28-31, 53-42, 69-67


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2016 - 23:32:30 UTC