Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Ο Τουσκ ίσως θέλει να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίσεγκραντ
  • [02] Η Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης προσφύγων
  • [03] Χιλιάδες οι επισκέπτες και περισσότερες οι φιάλες που ανοίχθηκαν στο «Οινόραμα 2016»
  • [04] Επτά Κούρδοι αντάρτες νεκροί σε συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ
  • [05] Παραδοσιακή ιρανική μουσική από το συγκρότημα «Σαμπά» στο Μέγαρο Μουσικής
  • [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης
  • [07] Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αντωνοπούλου-Πατούλη
  • [08] Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 81 οικονομικοί μετανάστες
  • [09] Δίωξη στον ΠΑΟΚ με βαρύτατο κατηγορητήριο

  • [01] Π. Ρήγας: Ο Τουσκ ίσως θέλει να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίσεγκραντ

    Για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συνοχή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρθηκε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αν δεν ακολουθήσει άλλο προσανατολισμό, αν δεν αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με διαφορετικές προοπτικές, που να είναι και μέσα στις διαχρονικές αξίες της, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση.

    «Ο κ. Τουσκ ίσως θέλει να πυροδοτήσει αυτά που συζητήθηκαν, και ήταν σύμφωνη και η Γερμανία, και να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίζεγκραντ», είπε ο κ. Ρήγας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υιοθετεί άκριτα και να στηρίζει πράγματα τα οποία πυροδοτούν την προσπάθεια που γίνεται. «Ή θα αποφασίσει να βοηθήσει και να στηρίξει αυτά τα οποία με ειλικρίνεια πιστεύω ότι συμφωνήθηκαν στη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων, ή θα παίζει ένα παιχνίδι για λόγους μικροπολιτικούς, το οποίο βοηθάει αυτούς τους κύκλους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε πως αν η Ευρώπη οδηγηθεί σε άλλη πορεία θα έχουμε μία μορφή αποσύνθεσης της. «Όσοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει με συνοχή και αλληλεγγύη δεν μπορούν να πυροδοτούν είτε από το εσωτερικό της χώρας είτε από το εξωτερικό μια τέτοια κατάσταση», είπε ο κ. Ρήγας.

    [02] Η Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης προσφύγων

    Την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής. εξέτασε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από τις Βρυξέλλες.

    Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

    Σύμφωνα με το Γ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

    [03] Χιλιάδες οι επισκέπτες και περισσότερες οι φιάλες που ανοίχθηκαν στο «Οινόραμα 2016»

    Στις 24.000 εκτιμάται ο αριθμός των φιαλών που δοκιμάστηκαν εφέτος, κατά τη διάρκεια του τριημέρου που διήρκεσε το Οινόραμα 2016. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι χιλιάδες αυτές φιάλες ανοίχθηκαν για χάρη των 10.000 περίπου επισκεπτών που πέρασαν από την έκθεση στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2016, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ζάππειο Μέγαρο, αποδεικνύοντας πως, παρά τη σκληρή κρίση που μαστίζει τη χώρα, υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία και στην οικονομία θύλακοι δυναμισμού και αισιοδοξίας.

    Εκατοντάδες οινοποιεία από κάθε γωνιά της χώρας προσήλθαν στην Αθήνα, για να δειγματίσουν περισσότερα από 1.500 κρασιά σε οινόφιλους και επαγγελματίες, σε μία πρωτοφανή επίδειξη... οινικής δύναμης που άφησε άφωνους πολλούς από τους επιφανείς επισκέπτες της έκθεσης.

    Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν οι καινοτομίες του φετινού Οινοράματος, όπως η σχεδιασμένη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» με κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου (πολλές από τις οποίες στο μέλλον πιθανά θα αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές του ελληνικού αμπελώνα) και δεκάδες μικρά και άγνωστα οινοποιεία, πολλά από τα οποία έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην αγορά της Αθήνας.

    [04] Επτά Κούρδοι αντάρτες νεκροί σε συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ

    Επτά Κούρδοι αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των τουρκικών δυνάμεων ότι ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην πόλη.

    Η σύγκρουση ξέσπασε στην ιστορική συνοικία Σουρ, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς που καταρτίζει η Ουνέσκο και πολλά από τα μνημεία της έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στις συγκρούσεις μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

    Οι πηγές ανέφεραν πως ειδικές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους αντάρτες, όταν οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ από ένα υπόγειο στην Σουρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Πέμπτη ο στρατός, στις επιχειρήσεις στην περιοχή, που ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 279 αντάρτες του PKK.

    [05] Παραδοσιακή ιρανική μουσική από το συγκρότημα «Σαμπά» στο Μέγαρο Μουσικής

    Ήχοι που συνδυάζουν τη θρησκευτικότητα, τον μυστικισμό, αλλά και τον νόστο της Ανατολής θα πλημμυρίσουν την αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

    Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, θα παρουσιάσει στο κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής, μιας μουσικής που οι ρίζες της χάνονται στο χρόνο.

    Το μουσικό συγκρότημα Saba ιδρύθηκε το 1990 και ασχολείται με την παραδοσιακή περσική μουσική. Ύστερα από πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Ιράν, έλαβε μέρος το 2003 για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν αποσπώντας πρώτο βραβείο, ενώ συμμετείχε στην ίδια καλλιτεχνική διοργάνωση το 2005 και το 2009. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ταϊβάν, το 2005 και το 2011.

    Το συγκρότημα Σαμπά αποτελείται από πέντε διακεκριμένους ιρανούς μουσικούς.

    [06] Πέθανε ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

    Πέθανε σήμερα το μεσημέρι ο σκηνοθέτης της μικρής οθόνης Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, που μετέφερε με επιτυχία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μικρή οθόνη -«Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.-, έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας . Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν.

    Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης.

    Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

    Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM.

    Στη συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα Δακόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου κ.ά.

    Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός», η οποία αποσπά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Η ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Εκείνος και εκείνος», «Ματωμένα χώματα»και «Τα παιδιά της Νιόβης», αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

    [07] Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αντωνοπούλου-Πατούλη

    Τις βασικές κατευθύνσεις και τους στόχους της νέας γενιάς των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους της χώρας, παρουσίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανέργιας Ράνια Αντωνοπούλου, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

    Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας οκτώ μηνών, ξεκινά πιλοτικά στις αρχές Απριλίου για 6.918 ανέργους σε 17 δήμους- θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας. Σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 δήμους της χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των δήμων. Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

    Κατά τη συνάντηση, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι ο άνεργος αφενός να έχει την αναγκαία επαγγελματική συμβουλευτική καθοδήγηση, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, αφετέρου να αποκτήσει εφόδια, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί. μετά το πέρας του προγράμματος. στην αγορά εργασίας.

    «Στη νέα γενιά προγραμμάτων προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των δήμων με τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς», ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου. Προσέθεσε δε ότι, με το νέο σχεδιασμό της κοινωφελούς, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να περιλαμβάνεται στα προγράμματα το κριτήριο της εντοπιότητας.

    [08] Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 81 οικονομικοί μετανάστες

    Επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κήπων Έβρου, 81 οικονομικών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, έγινε, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου.

    Από τους 90 μετανάστες, για τους οποίους είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία επανεισδοχής σε αυτό το διάστημα, έγιναν δεκτοί οι 81, και ειδικότερα 13 Μαροκινοί, 7 Αλγερινοί και 61 Πακιστανοί. Οι υπόλοιποι 9 (5 Αλγερινοί, 2 Μαροκινοί και 2 Τυνήσιοι) δεν παρελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, λόγω διαφορετικής δήλωσης στοιχείων ταυτότητας ή εθνικότητας.

    Σημειώνεται ότι το πρώτο διήμερο του Μαρτίου είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία άλλου 267 μετανάστες.

    [09] Δίωξη στον ΠΑΟΚ με βαρύτατο κατηγορητήριο

    Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, άσκησε δίωξη με βαρύτατο κατηγορητήριο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα έκτροπα στο γήπεδο της Τούμπας, που οδήγησαν τελικώς στη διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Μεταξύ άλλων ο «Δικέφαλος» κατηγορείται για εκτεταμένα επεισόδια, ακόμη και εντός του αγωνιστικού χώρου, ρίψη αντικειμένων πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά και εισβολή οπαδών, παραπτώματα που βάσει του πειθαρχικού κώδικα τιμωρούνται με βαριές ποινές.

    H μακεδονική ομάδα κινδυνεύει με αφαίρεση 3 ή 6 βαθμών, μίνιμουμ τιμωρία έδρας για τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 17:32:31 UTC