Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Εκτέθηκαν όσοι δεν σέβονται τις αποφάσεις
  • [02] Συμφωνία μεταξύ των "28"

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Εκτέθηκαν όσοι δεν σέβονται τις αποφάσεις

    Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "28" ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι η ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος είναιοι fast track επιστροφές προς την Τουρκία των παράτυπων μεταναστών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αλ Τσίπρας:Απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα

    «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

    «Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν άμεσα,διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

    «Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

    Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

    Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

    Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ

    Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

    Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

    Τέλος, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

    Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ

    Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ.Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

    Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ ξανά στις 18 Μαρτίου

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ.Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατόκαι να επισπεύσουν τηχρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

    Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

    Ανάγκη η μείωση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζουνΝτ.Τουσκ και Ζ.Κ. Γιούνκερ

    Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

    Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

    Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

    Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Μπ. Σίντλο: Μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης

    Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία εφαρμοστεί θα είναιένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

    [02] Συμφωνία μεταξύ των "28"

    Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "28" ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ .Συμφωνήσαμε ότι η ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος είναιοι fast track επιστροφές προς την Τουρκία των παράτυπων μεταναστών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.Η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί.

    Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ.Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

    Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία εφαρμοστεί θα είναιένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 1:32:26 UTC