Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το βέτο πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο»
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Δέσμευση της ΝΔ η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
  • [03] Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό
  • [04] Πάνω από 5.200 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά
  • [05] Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού η 6η Μαρτίου
  • [06] Σλοβακία: Νίκη σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές
  • [07] Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Άγκυρα να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ
  • [08] Σφάλμα το ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζει ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Φρ. Βρανίτσκι
  • [09] Ενισχυμένο πρόγραμμα με φρούτα και γάλα στα σχολεία
  • [10] Συνεχίζονται οι εργασίες του 3ου επιστημονικού διεθνούς συνεδρίου Σαρακατσαναίων

  • [01] «Το βέτο πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο»

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Το βέτο είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης. Εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

    Για το αν το προσφυγικό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, υπογραμμίζει ότι «κάποιοι τρίτοι δείχνουν να μην θεωρούν πρόβλημα τη διατάραξη των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή μας. Γι' αυτό θα κάνουν μεγάλο λάθος εκείνοι οι γείτονες που τυχόν εμπιστευτούν τυφλά αυτούς τους τρίτους. Θα υπάρξουν δε και συνέπειες».

    Ο κ.Κοτζιάς απαντά σε όσους τον κατηγορούν για «σκληρή εξωτερική πολιτική» τονίζοντας ότι «η υπεράσπιση των συμφερόντων και αναγκών της χώρας (...) είναι μια σοβαρή υπόθεση ώστε να την αντιμετωπίζει κανείς με ατέλειωτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν τον στρουθοκαμηλισμό ως το ανώτατο πνευματικό πεδίο της πολιτικής. Έχουν το κεφάλι τους βαθιά στην άμμο, δεν βλέπουν τίποτα γύρω τους και μονολογούν ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών».

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Δέσμευση της ΝΔ η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ετήσια Έκθεση Κρασιού «Οινόραμα 2016» και σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κρασιού.

    «Εδώ στο Ζάππειο χτυπάει σήμερα η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Εκατοντάδες μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι οινοπαραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, η Ελλάδα της παραγωγής, η Ελλάδα η οποία δεν διστάζει να κοιτάξει στα ίσια τις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να διακριθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Αυτήν την Ελλάδα οφείλουμε να τη στηρίξουμε. Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ενός φόρου, ο οποίος επιβλήθηκε χωρίς καμία λογική και ο οποίος δεν αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος. Το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει τους Έλληνες παραγωγούς με μια υπέρμετρη γραφειοκρατία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε επιπλέον ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαία για τη Νέα Δημοκρατία.

    [03] Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό

    Συνεδριάζει σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου η Κεντρική Επιτροπή τουΣΥΡΙΖΑστον Πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ» (Καστοριάς 36, Βοτανικός) με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουνμε ομιλία του προέδρου τουΣΥΡΙΖΑκαι πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

    [04] Πάνω από 5.200 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά

    Με 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες πιστοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρήκε η Κυριακή τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.550. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

    Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.

    Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

    Στο μεταξύ, χθες Σαββάτο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκαν με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Στο σύνολο τους οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

    [05] Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού η 6η Μαρτίου

    Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής, πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Σύμφωνα με τον Βασίλη Νικολόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, τα ελληνικά σχολεία παρουσιάζουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα σε σχέση με σχολεία του εξωτερικού, όπως π.χ. των ΗΠΑ. «Υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο, που οφείλεται εν μέρει στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς, καθώς στη χώρα μας είναι ιδιαίτερη η σημασία και η συνοχή της οικογένειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση και ότι δεν υπάρχει κάποια έξαρση φαινομένων βίας ή εκφοβισμού, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φαινόμενα αυτά μένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

    Γι' αυτό και στόχος της Επιτροπής, μέσα από ένα Δίκτυο περιφερειακών διευθύνσεων και σχολικών μονάδων, είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. «Από φέτος, το δίκτυο έχει ενισχυθεί, καθώς είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των σχολικών μονάδων, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα λύκεια. Κάθε σχολική μονάδα, μάλιστα, έχει "σημείο αναφοράς" για τους μαθητές, έναν συγκεκριμένο καθηγητή και τον διευθυντή, στους οποίους απευθύνονται οι μαθητές που αντιλαμβάνονται ή υφίστανται βίαιη συμπεριφορά από συμμαθητές τους», εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος.

    Παράλληλα, μέσω ΕΣΠΑ, από το 2012, που καθιερώθηκε η πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, από το υπουργείο Παιδείας, έχει παραχθεί υλικό (βιβλία, βίντεο) για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονέων, ενώ έχουν επιμορφωθεί πάνω από 11.000 εκπαιδευτικοί και 400 στελέχη της περιφέρειας. Τα βιβλία και τα βίντεο, αλλά και πιστοποιημένο υλικό (ταινίες και πρόσθετη βιβλιογραφία) είναι διαθέσιμα για όλους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.stop-bullying.gr , με δυνατότητα «κατεβάσματος» (downloading).

    [06] Σλοβακία: Νίκη σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές

    Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Σλοβακία είχαν ως αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν συνολικά επίσημα αποτελέσματα: ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3% των ψήφων, είναι πιθανό να δυσκολευθεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

    Αυτά συμβαίνουν ενώ η Σλοβακία, όπου ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 99% των ψηφοδελτίων, οκτώ κόμματα υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 5% και μοιράζονται τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.

    Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην άρνησή του να δεχθεί μετανάστες στη Σλοβακία, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών έφεραν σε δεύτερη μοίρα αυτό το ερώτημα για την κοινή γνώμη.

    Το κόμμα του Φίτσο αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

    Περί ενός "πολιτικού σεισμού μεγάλων διαστάσεων" έκανε λόγο ο Ίγκορ Μάτοβιτς, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

    [07] Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Άγκυρα να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ κάλεσε χθες την Τουρκία να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κρατικό έλεγχο τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Feza, ο οποίος εκδίδει την αντιπολιτευόμενη, καθημερινή εφημερίδα Ζαμάν.

    Την Παρασκευή δικαστήριο διέταξε να τοποθετηθούν προσωρινοί διαχειριστές στον όμιλο, ο οποίος εκδίδει τη Ζαμάν, την αγγλόφωνη εκδοχή της Today?s Zaman και διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan. Η απόφαση πυροδότησε μια μαζική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, οχήματα με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

    «Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) απόφαση δικαστηρίου να τοποθετηθούν διαχειριστές στον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Ζαμάν είναι ακόμη μια ανησυχητική εξέλιξη όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία. Τα βίαια επεισόδια μπροστά στα γραφεία της Ζαμάν στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης προκλητικά (...). Καλώ τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν την υποχρέωση τους κατά τον νόμο να προστατεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΣτΕ.

    [08] Σφάλμα το ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζει ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Φρ. Βρανίτσκι

    «Το ό,τι δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Γερμανία στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν ασφαλώς ένα βαρύ λάθος», τονίζει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Βρανίτσκι, σε συνέντευξή του στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδαςΈστεραϊχ, σημειώνοντας πως «μια κυβέρνηση (σ.σ. προφανώς η αυστριακή) δεν πρέπει να αρνείται την πραγματικότητα».

    Οι εξελίξεις στην Ευρώπη σε σχέση με το άσυλο, τις μεμονωμένες ενέργειες, την κρατούμενη στάση ο ένας εναντίον του άλλου, «είναι σε κάθε περίπτωση ανησυχητικές και ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουν επικίνδυνες», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος (1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαθέτει κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου βρίσκεται κάθε χρόνο για αρκετούς μήνες.

    «Λόγω της έλλειψης αλληλεγγύης, την οποία βιώνουμε αυτή την εποχή, θα τρίζουν τα κόκαλα των πατέρων της ίδρυσης της ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι ένα εγχείρημα ειρήνης, που θα αποτρέπει τον πόλεμο στην εποχή μας. Τώραβροντάει από όλες τις πλευρές. Με τη σημερινή αντίληψή τους οι χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να βρουν βιώσιμη λύση στο προσφυγικό ζήτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η ΕΕ, ο πρώην καγκελάριος σημειώνει πως κατ' αρχάς απαιτείται κοινή γραμμή, ενώ εάν κάποιος θέλει πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να καταπολεμήσει τις αιτίες της φυγής των ανθρώπων. Φυσικά οι άνθρωποι από το Πακιστάν ή από το Μαρόκο δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, όμως στη Συρία και στο Ιράκ ο κίνδυνος από το Ισλαμικό Κράτος είναι αιτία της φυγής, προσθέτει.

    Κατά την άποψή του, τιςδιαστρεβλώσεις που προέκυψαν μέσα από «τον Αραβικό Χειμώνα -γιατί δεν ήταν Αραβική Άνοιξη», μπορούν να λύσουν μόνον οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία,και «παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξειςγια τη ρωσική στάση και για το παρελθόν των ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς αυτές».

    [09] Ενισχυμένο πρόγραμμα με φρούτα και γάλα στα σχολεία

    Nέο πρόγραμμα διανομής φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, συζητά και ψηφίζει η ολομέλεια του ΕΚ, στις 7 και 8 Μαρτίου.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής του ΕΚ Μαρκ Ταραμπέλα, στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, των οποίων οι τιμές έχουν πληγεί λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία. Σε 24 κράτη-μέλη, τονίζει, υπάρχει έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η αύξηση της εσωτερικής αγοράς, κάνει καλό και στην υγεία.

    Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του προγράμματος;

    Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για το γάλα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έπρεπε να εξισορροπήσουμε το σύστημα, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις νέες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κροατία, χωρίς, ταυτόχρονα, να τιμωρούμε τις άλλες χώρες που χρησιμοποιούσαν πολύ καλά το σύστημα μέχρι σήμερα.

    Οι τιμές των φρούτων και του γάλακτος πέφτουν. Μπορεί αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει ευκαιρία ώστε οι αγρότες να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά σε καλές τιμές;

    Το εμπάργκο στη Ρωσία δημιούργησε πολλά προβλήματα. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι χρήσιμο και για τους αγρότες αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν είναι μεγάλο το χρηματικό ποσό. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα φρούτων και γάλακτος αποτελεί μόλις το 0,5% του ετήσιου προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

    Πρέπει να βρούμε και άλλες αγορές αλλά προτεραιότητα είναι η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης των φρούτων, των λαχανικών και του γάλακτος. Σε 24 κράτη μέλη υπάρχει έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η αύξηση της εσωτερικής αγοράς, κάνει καλό και στην υγεία.

    Θα δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική πλευρά του προγράμματος. Τι θα γίνει δηλαδή στα σχολεία;

    Δεν θα καθορίσουμε εμείς τις ακριβείς δράσεις. Δεν αποφασίζονται όλα στις Βρυξέλλες. Είναι στο χέρι των χωρών και των εθνικών αρχών να ορίσουν τα εκπαιδευτικά μέσα.

    Για παράδειγμα θα μπορούσαν να επισκεφτούν φάρμες. Τα παιδιά πίνουν γάλα, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουν πως παράγεται. Θα ήταν καλό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

    Οι διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου έχουν ήδη συμφωνήσει για το νέο πρόγραμμα φρούτων και γάλακτος. Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [10] Συνεχίζονται οι εργασίες του 3ου επιστημονικού διεθνούς συνεδρίου Σαρακατσαναίων

    Με στόχο να αναδειχθεί η πορεία και το στίγμα των Σαρακατσαναίων στο "χώρο και τον χρόνο" ξεκίνησαν στην πόλη της Λαμίας, οι εργασίες του 3ου επιστημονικού διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

    Για ένα συνέδριο που "δίνει αφορμές για στοχασμό και γόνιμη συνεισφορά, συνδέοντας το δημιουργικό χθες με τις απαιτήσεις του αύριο" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσδιορίζοντας παράλληλα ότι μέσα από τέτοια συνέδρια μπορεί κάποιος να "δει το χθες για να διοργανώσει το αύριο".

    Ο κ. Μπόλαρης επισήμανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης των Σαρακατσαναίων προσδιορίζοντας ότι "σημαίνον χαρακτηριστικό τους ήταν η συλλογική ζωή, που παρέπεμπε σε έναν οικονομικό συνεταιρισμό με πυρήνα μια εκτεταμένη οικογένεια και δραστηριότητες που κάλυπταν ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής ζωής".

    Αναφερόμενος στο σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι «ένα από τα κύρια στοιχεία είναι η κατάρρευση ενός παραγωγικού μοντέλου" και τόνισε ότι "το συνέδριο που βλέπει πετυχημένους τρόπους οργάνωσης, εκτός από τη δυνατότητα για διατήρηση της παράδοσης, δίνει παράλληλα τη δυνατότητα για εξεύρεση διεξόδων σε ένα παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο δείξαμε εμμονή αλλά κατέρρευσε". Επίσης ο κ. Μπόλαρης αναφερόμενος στον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων, έκανε λόγο "για μια παράδοση που επιβιώνει σε έναν αλλοτριωμένο τρόπο ζωής" και τόνισε κλείνοντας ότι "παλεύουμε να δημιουργήσουμε το αύριο, αξιοποιώντας τα θετικά παραδείγματα του παρελθόντος".

    Στη δυνατότητα που δίνουν τέτοιου είδους συνέδρια για να εξετάσει κανείς την πορεία ενός λαού και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να διαμορφωθούν οι καταστάσεις που επικρατούν σήμερα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεντρικό του χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:" δεν υπάρχει άλλος πιο εύστοχος τρόπος για να μελετήσει κανείς την ιστορία ενός λαού , μιας χώρας , παρά μόνον εξετάζοντας , τις εξελίξεις , την κίνηση στο χώρο και τον χρόνο , μακριά από ιδεοληψίες και άλλα παρόμοια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να ερευνήσει και να εξηγήσει στα σοβαρά τι και πώς διαμορφώθηκε, ποιοι ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο να διαμορφωθεί ετούτο ή εκείνο στις εξελίξεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να δει κανείς πώς φτάσαμε από την νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις".

    Το χαιρετισμό του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας παράλληλα τη μακροχρόνια και δημιουργική συμμετοχή των Σαρακατσαναίων στην πορεία της χώρας. Επισήμανε ότι το συνέδριο που διεξάγεται σε "πονηρούς καιρούς και δύσκολες συνθήκες και μας δείχνει πώς οι πρόγονοί μας σε αντίστοιχους καιρούς προχώρησαν μπροστά" και τόνισε ότι "αυτό θα πρέπει να κάνουμε και σήμερα από πατριωτικό καθήκον".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2016 - 9:32:28 UTC