Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν συνδέονται με το προσφυγικό οι διαπραγματεύσεις για το χρέος
  • [02] «Δεν παίζω μπόξ, διεθνές σχέσεις κάνω»
  • [03] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [04] Συνάντηση Αναστασιάδη -Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Δευτέρα
  • [05] Γυναικολόγος δημόσιου νοσοκομείου συνελήφθη για «φακελάκι»
  • [06] Κίνα: Αύξηση του πληθυσμού κατά 45 εκατομμύρια προβλέπεται στο νέο πενταετές πλάνο
  • [07] Λαβρόφ και Κέρι ζητούν ταχεία επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία
  • [08] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ
  • [09] «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών»
  • [10] Πέθανε ο ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών
  • [11] «Το προσφυγικό είναι θέμα παγκόσμιο»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν συνδέονται με το προσφυγικό οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

    «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου», τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση και προσθέτει ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον.

    «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδαBildκαι διευκρινίζει ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από το ΔΝΤ να τηρήσει τις συμφωνίες και να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

    «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους πρόσφυγες», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση: οι πολλοί πρόσφυγες επιβαρύνουν υπερβολικά τη χώρα και στη Βουλή κλονίζεται η πλειοψηφία του, η οποία πρέπει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις - χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξουν επιπλέον δάνεια βοήθειας των κρατών του ευρώ. ΗΜπιλντσυνάντησε τον κ. Τσίπρα στην έδρα του».

    [02] «Δεν παίζω μπόξ, διεθνές σχέσεις κάνω»

    Την απάντησή του έδωσε,σε συνέντευξή του το πρωί στο ΜΕGΑ,ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ανάδειξη,από μερίδα του ελληνικού τύπου, μίας φράσης του Τούρκου ομολόγου του, περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου, χθες κατά την κοινή συνέντευξη,μετά τη συνάντηση των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

    Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου στη οποία αναφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, ήταν: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντας τους να πεθάνουν».

    «Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση » είπε ο κ.Κοτζιάς τονίζοντας ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση,ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλαδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»

    «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του τύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς.Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο Κ.Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

    Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

    [03] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

    Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.

    «Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

    [04] Συνάντηση Αναστασιάδη -Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Δευτέρα

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τα θέματα, που άπτονται της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ - Τουρκίας και της Μετανάστευσης και για το Κυπριακό.

    [05] Γυναικολόγος δημόσιου νοσοκομείου συνελήφθη για «φακελάκι»

    Για δωρολοψία συνελήφθη, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, γυναικολόγος δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε το ποσό των 650 ευρώ, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό της συζύγου του. Μετά τον τοκετό, σε προκαθορισμένη συνάντηση στα χειρουργεία του νοσοκομείου, ο γιατρός παρέλαβε από τον ιδιώτη το χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί.

    Τότε επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν το γυναικολόγο. Σε έρευνα στο χώρο των χειρουργείων βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην ψευδοροφή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 500 ευρώ.

    Ο γυναικολόγος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

    [06] Κίνα: Αύξηση του πληθυσμού κατά 45 εκατομμύρια προβλέπεται στο νέο πενταετές πλάνο

    Ο πληθυσμός της Κίνας, που είναι ήδη ο πιο πολυπληθής στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 εκατομμύρια άτομα τα επόμενα πέντε χρόνια ?σχεδόν όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ισπανίας?, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια ανησυχητική γήρανση, σύμφωνα με τις επίσημες προβολές που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Έτσι, το 2020, η Κίνα αναμένεται να έχει "γύρω στα 1,42 δισεκατομμύρια" κατοίκους, προβλέπει το 13ο πενταετές πλάνο που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (ANP), του κινεζικού κοινοβουλίου, το οποίο επικυρώνει την εγκατάλειψη της αμφιλεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού προς όφελος εκείνης των δύο παιδιών ανά ζευγάρι, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

    Τα 45 εκατομμύρια των "νέων Κινέζων" αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δημογραφική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκαν 33 εκατομμύρια επιπλέον κάτοικοι.

    Το 2011, το πενταετές πλάνο που είχε τύχει επεξεργασίας κάτω από την πολιτική του ενός παιδιού είχε θέσει ως στόχο τον περιορισμό της δημογραφικής αύξησης "κάτω από τα 1,39 δισεκατομμύρια" μέχρι το 2015.

    Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε ?σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα είχε στα τέλη του 2015 1,37 δισεκατομμύρια κατοίκους? αλλά σημαδεύτηκε από μία μείωση των γεννήσεων κατά 320.000 σε σχέση με το 2014.

    Δεκαετίες αυστηρής εφαρμογής της πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία συνοδευόταν συχνά από βία κατά των γυναικών, ευνόησαν την οικονομική πρόοδο αλλά οδήγησαν σε μια μείωση της εργατικής δύναμης και σε μια σημαντική ανισορροπία στον αριθμό των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.

    [07] Λαβρόφ και Κέρι ζητούν ταχεία επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ, απηύθυναν έκκληση για την έναρξη, το ταχύτερο δυνατό, του επόμενου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσουν στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη, αλλά αναβλήθηκαν έως τις 9 Μαρτίου, για "επιμελητειακούς και τεχνικούς λόγους και για να δοθεί χρόνος για καλύτερη εφαρμογή της εκεχειρίας", ανέφερε ο ΟΗΕ.

    "Οι δύο πλευρές έκαναν έκκληση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό... ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και σε όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια των οποίων οι ίδιοι οι Σύροι θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους", ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι Κέρι και Λαβρόφ επαναβεβαίωσαν επίσης την ανάγκη για αμοιβαία συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

    [08] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ

    Νέες συζητήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση, ένα νέο εύρημα (από τον ευρύ χώρο των νεκροταφείων της Αμφίπολης πέριξ του περιβόλου του μνημειακού οικοδομήματος το οποίο όπως εικάζει ο εισηγητής απεικονίζει τον... Μέγα Αλέξανδρο να φέρει τα όπλα του αφηρωισμένου φίλου του Ηφαιστίωνα), καθώς και ίχνη καύσης εν μέσω ιζημάτων και επιχώσεων που «στέλνουν» (έπειτα από ειδικές εξετάσεις στα μέσα του 3ου ή του 4ου π.Χ αιώνα), ήταν τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιστήμονες στο πολυζητημένο εύρημα της Αμφίπολης στη σημερινή πρώτη του επίσημη παρουσίαση στον δεοντολογικά αποκλειστικό του χώρο: Το ΑΠΘ και το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ήταν η πρώτη φορά (από το 2013 οπότε άρχισαν να «διαρρέουν» τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης ) που η επικεφαλής της πολυθρύλητης ανασκαφής καταθέτει εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο και δέχεται τις ερωτήσεις και τις επιστημονικές διαφωνίες συναδέλφων της -μελών της επιστημονικής κοινότητας.

    Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στην ίδια αίθουσα το Νοέμβριο του 1978 ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Ανδρόνικος παρουσίασε εν μέσω χιλιάδων επιστημόνων και κοινού τα ευρήματα της Βεργίνας) συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ενδιαφερόμενοι για το εύρημα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Οι εννέα εισηγήσεις της ενότητας της Αμφίπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και το χρόνο του συνεδρίου καθώς η προβλεπόμενη διάρκειά τους ξεπεράστηκε κατά πολύ (λόγω της έντονης συζήτησης και κατάθεσης απόψεων που ακολούθησε) φτάνοντας ως αργά το απόγευμα.

    Στην εισήγησή της η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε σχετική εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανασκαφή από την έναρξή της μέχρι και το 2014, «μίλησε» για τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου, για τη θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, για το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ (προς επίρρωση της άποψής της για χρονολόγηση του μνημείου στο πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα) έκανε συνεχείς αντιπαραβολές και υπογράμμιζε τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος π.Χ. αιώνα) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα (βοτσαλωτά δάπεδα σε οικίες της Πέλλας, Καρυάτιδες στην περιοχή Σβεστάρι της Βουλγαρίας κ.ά).

    [09] «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών»

    Πόσο καλά ξέρουμε το συνταγματικό πρόσωπο των Βαλκάνιων γειτόνων μας που σήμερα ανεγείρουν τείχη κατά των προσφύγων και μεταναστών; Ποια είναι η βασική δομή στα όργανα εξουσίας; Τι δικαιώματα υπάρχουν στα συντάγματα;

    Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα απαντώνται στο συλλογικό τόμο με τίτλο «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών», ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο, με επιστημονική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Θεωρίας Κράτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Καλτσώνη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου στο ίδιο πανεπιστήμιο, Νέδας Κανελοπούλου-Μαλούχου.

    Πρόκειται για ένα χρηστικό τόμο 406 σελίδων που με εγκυκλοπαιδική περιεκτικότητα ενημερώνει τον αναγνώστη ?είτε φοιτητή είτε ενδιαφερόμενο πολίτη? για τη συνταγματική τάξη της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Τουρκίας.

    Για παράδειγμα, το τουρκικό Σύνταγμα, που ισχύει από το 1982 με τροποποιήσεις το 2010, ορίζει ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση αποτελείται από 550 βουλευτές, πενταετούς θητείας, οι οποίοι ορκίζονται στην τιμή και στην υπόληψή τους να μείνουν πιστοί στις αρχές του λαϊκού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στο ιδεώδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενισχυμένες εξουσίες, αλλά μέσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να υπογράφονται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου όταν το θεωρεί? σκόπιμο, διατάσσει τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης, ορίζει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο σε συνεργασία με το υπουργικό συμβούλιο, διορίζει τους? πρυτάνεις!

    Όσον αφορά το (άλλοτε) πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας, συγκροτείται από τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον υπουργό Άμυνας, τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, τους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και τον γενικό διοικητή της Αστυνομίας. Παίρνει αποφάσεις για την προστασία της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ακεραιότητας, των εθνικών συμφερόντων έναντι εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν με τις τροποποιήσεις του 2003, αύξησε τα πολιτικά πρόσωπα, κατάργησε τις απόρρητες δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και στη θέση αυτή τοποθέτησε διπλωμάτη αντί στρατιωτικό.

    [10] Πέθανε ο ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση;

    Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

    Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

    Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

    [11] «Το προσφυγικό είναι θέμα παγκόσμιο»

    Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, εν όψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, την συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

    Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

    Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

    Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 9:32:37 UTC