Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό
  • [02] Αλ. Τσίπρας στην BILD : Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα
  • [03] Κοινή στρατηγική σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος
  • [04] Περίπου 3,5 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της απομίμησης κοσμημάτων, ρολογιών και τσαντών
  • [05] Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στις σχετικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα
  • [06] Νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»
  • [07] Ντ. Τουσκ: Η επιστροφή στην Σένγκεν, η συνεργασία με την Τουρκία και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, οι τρεις προτεραιότητες της
  • [08] Νικητής του πρώτου «τελικού» ο Ολυμπιακός (82-68) τη Λαμποράλ
  • [09] Κοινό μέτωπο Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, η επικείμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, καθώς και η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Σμύρνη.

    [02] Αλ. Τσίπρας στην BILD : Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα

    Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους «καταστρέφουν την Ευρώπη», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζητεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι εκτός ελέγχου και ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον. «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα BILD και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, διότι υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της.

    Τα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύει η εφημερίδα έχουν ως εξής:

    «Ο Τσίπρας καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με οξεία κριτική στο κλείσιμο των συνόρων κατά της Βαλκανικής Διαδρομής. Κατηγορεί τις χώρες που ευθύνονται, ότι διακυβεύουν με τις αποφάσεις τους την ευρωπαϊκή κοινότητα».

    «Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μια μη-φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!», δηλώνει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εκλαμβάνει την προσφυγική κρίση ως «υπαρξιακή απειλή» για την Ε.Ε.: «Όταν τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση από μερικούς οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με μια κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού».

    Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης! Στο τέλος θα είναι εκείνοι στην Ευρώπη απομονωμένοι, οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε ένα φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες οι οποίες δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι χώρες με τις οποίες στην οικονομική κρίση είχαμε ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα».

    «Ο Τσίπρας βλέπει στη χώρα του μια ?ανθρωπιστική κρίση'», συνεχίζει η εφημερίδα και παραθέτει την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού: «Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ».

    «Η Ελλάδα, αντιθέτως με άλλες χώρες, εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως σημειώνει η BILD, υπερασπίζεται την χώρα του από την κριτική: «Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα», δηλώνει και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να καταλάβουμε την νοοτροπία των προσφύγων. Βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους, διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην φυγή για να έρθουν στην Ελλάδα, την πύλη προς την Ευρώπη. Αλλά η Μέκκα βρίσκεται για τους πρόσφυγες πιο πάνω, στον Βορρά!».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δουλειά: «Πώς να σταματήσουμε τους ανθρώπους, όταν θέλουν να συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να κλειδώσουμε μέσα τους ανθρώπους, αυτό αντιβαίνει τις Διεθνείς Συνθήκες. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε, να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην θάλασσα, να τους φροντίσουμε και να τους καταγράψουμε. Μετά όλοι θέλουν να συνεχίσουν. Για αυτό η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μοναδική λύση».

    Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν έκλεινε και η Γερμανία τα σύνορά της, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ήδη έχουμε χώρες όπως την Αυστρία και την ΠΓΔΜ οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους χωρίς η Γερμανία να έχει λάβει η ίδια μια τέτοια απόφαση. 'Αρα η κατάσταση ανάγκης υπάρχει ήδη».

    [03] Κοινή στρατηγική σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος

    Κοινή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν , στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, "αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για σχετικές διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου".

    [04] Περίπου 3,5 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της απομίμησης κοσμημάτων, ρολογιών και τσαντών

    Η κατασκευή παραποιημένων κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

    Αυτό προκύπτει από δύο νέες έρευνες από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

    Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες 13,5% των πωλήσεων για κοσμήματα και ρολόγια και 12,7% των πωλήσεων για τσάντες και αποσκευές χάνονται στην ΕΕ λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

    Αυτά τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε 27.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν απευθείας μεταξύ των δύο αυτών τομέων, διότι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον λιγότερα άτομα από αυτά που θα μπορούσαν σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.

    Επιπλέον, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων στους εν λόγω τομείς όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΓΕΕΑ, Ant?nio Campinos δήλωσε: «Ο τομέας των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, αποτελείται συντριπτικά από πολύ μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ, που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση στον τομέα των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι μόλις τρία άτομα. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις οικονομικές επιπτώσεις της παράνομης απομίμησης».

    Αυτές είναι η 5η και η 6η από μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΕΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβάσεις των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Οι προηγούμενες μελέτες κυρίως εξέτασαν: τον τομέα των παιχνιδιών, τον τομέα του αθλητισμού, των ρούχων, των παπουτσιών, τον τομέα των αξεσουάρ, των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας. Κάθε μελέτη στη σειρά επικεντρώνεται σε έναν τομέα που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτος στην απομίμηση και την αντιγραφή.

    [05] Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στις σχετικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα

    Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σήμερα στα hot spots και τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, 2.713 άτομα βρίσκονται στα τέσσερα hot spots στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο. Στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.480 πρόσφυγες, στα Διαβατά 2.192, στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς 2.553 και στο Χέρσο Κιλκίς 3.132. Ο Ελαιώνας έχει σήμερα 690 πρόσφυγες και οι τρεις δομές στο Ελληνικό (γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και κτίριο αναχωρήσεων παλιού αεροδρομίου) 3.785 άτομα.

    Στον Πειραιά εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.020 άτομα. Επίσης, δύο ξενοδοχεία σε Θερμοπύλες και Καρδίτσα (Λουτρά Σμοκόβου) φιλοξενούν 490 πρόσφυγες.

    Στις δομές φιλοξενίας δόθηκαν 13.405 μερίδες φαγητού (περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα και δείπνο), ενώ από χτες διανεμήθηκαν 1.500 σάντουιτς στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά από τις 3/2 έως σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί πάνω από 100.000 μερίδες σίτισης.

    Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ στα εννιά κέντρα κράτησης κρατούνται 1.204 άτομα.

    Σχετικά με τις εργασίες διαμόρφωσης των κέντρων φιλοξενίας, αναφέρεται ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή του τρίτου σταθμού καταγραφής στη Μόρια και αναμένεται ο σχετικός εξοπλισμός από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και η στελέχωση από την ΕΛΑΣ και τη Frontex, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή και του τέταρτου σταθμού. Στο hot spot της Σάμου έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση οικίσκων στο 1ο και 2ο πλατό, ενώ και στην Κω συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών, όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν 100 οικίσκοι διαμονής, 21 οικίσκοι διοίκησης και έξι οικίσκοι WC.

    Στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης διαμόρφωσης, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς γίνονται εργασίες βελτίωσης υποδομών και στο Χέρσο Κιλκίς εργασίες εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής περίφραξης. Επίσης, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες επέκτασης του κέντρου στον Ελαιώνα.

    [06] Νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»

    Η φοροδιαφυγή σε διεθνές επίπεδο και ο παράνομος τζόγος είναι δύο από τα βασικά θέματα του νέου τεύχους του «Πρακτορείου» που κυκλοφόρησε . Ακόμη, υπάρχει μία συνέντευξη της συγγραφέως Σοφίας Νικολαϊδου στη Δήμητρα Κεχαγιά και ένα αφιέρωμα στον γνωστό φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.

    Η φοροδιαφυγή δεν έχει πατρίδα

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η φοροδιαφυγή. Μιλάμε, όμως, γι' αυτό σαν να είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, σαν να επινόησαν, σαν να ανακάλυψαν οι Έλληνες τη φοροδιαφυγή, σαν να είναι οι Έλληνες οι μόνοι φοροφυγάδες στη γη. Μιλάμε για ανικανότητα του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σαν να έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα τα άλλα κράτη. Και ελπίζουμε ότι η τεχνολογία θα εξαφανίσει αυτό το οικονομικό έγκλημα. Ωστόσο, και άλλες χώρες δεν πάνε πίσω στη φοροδιαφυγή.

    Πρόσφατα, το ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το εγχειρίδιο του τέλειου φοροφυγά» ανέφερε, δημοσιεύοντας στοιχεία εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε το 2014, ότι 13.000 Ιταλοί έβγαλαν στο εξωτερικό, για να μην πληρώσουν φόρους, περισσότερα από 14 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Ο τζόγος του εγκλήματος

    Ποιος θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα τον παράνομο τζόγο από έναν διαβόητο παράνομο, ένα πρώην μέλος της Cosa Nostra;

    Πρόκειται για τον Μίκαελ Φραντσέζε, που συνεργάστηκε με το FBI και που είναι γνωστός και ως «το αφεντικό του παράνομου τζόγου», όπως τον αποκαλούν οι Ιταλοί και τον οποίο επανέφεραν στο προσκήνιο, με αφορμή το σκάνδαλο στημένων αγώνων στο τένις και στο Wimbledon.

    Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα «La Stampa» δημοσίευσε προσφάτως μία συνέντευξη που είχε δώσει ο Φραντσέζε το 2007 στην εφημερίδα του Τορίνου, που ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι, της FIAT, της Φεράρι, της Γιουβέντους κ.λπ.

    Ο 64χρονος Αμερικανός, με τις ιταλικές ρίζες, δίνει τη δική του ρεαλιστική εικόνα για το πολυσυζητημένο, αλλά άγνωστο σε μας σκοτεινό κόσμο του παράνομου τζόγου.

    «Η επιχείρηση παράνομων στοιχημάτων είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει, γι' αυτό και πίσω είναι η ρώσικη και η ιταλική μαφία. Στη Νέα Υόρκη, στις μέρες μου, μόνο η οικογένειά μου μετέφερε 30 ή 40 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα! Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πέντε οικογένειες. Κάντε τον πολλαπλασιασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Το τσακ που αλλάζει τα πάντα στη ζωή»

    Σχεδόν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου «Ξανθιά πατημένη» (1997) η καστανή τότε Σοφία Νικολαΐδου είναι σήμερα μία φανατική... ξανθιά. «Έχει ο καιρός γυρίσματα. Όταν βγήκαν τα πρώτα μαλλιά, μετά τη χημειοθεραπεία, τα έβαψα κατάξανθα. Τώρα είναι σαν από πάντα. Το καταδιασκεδάζω. Η "Ξανθιά πατημένη" εστίαζε στις μικρές στιγμές που γίνονται μεγάλες. Το τσακ που αίφνης αλλάζει τα πάντα στη ζωή των ανθρώπων» αναφέρει. Στο βιβλίο «Καλά και σήμερα: το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος» (2015) καταγράφει την περιπέτειά της με τον καρκίνο. «Γράφτηκε εν θερμώ, από τη μέρα της διάγνωσης μέχρι την τελευταία χημειοθεραπεία. Είμαι συγγραφέας, με τον καρκίνο έκανα αυτό που ξέρω να κάνω: τον έβαλα σε λέξεις. Αυτό το βιβλίο ήταν για μένα, εκτός των άλλων, μεγάλο κρας τεστ για τις λέξεις: πόση πραγματικότητα μπορούν να αντέξουν; Όταν λοιπόν το ξαναδιαβάζω σε βιβλιοπαρουσιάσεις, είναι σαν να κοιτώ παλιές φωτογραφίες. Σήμερα, που έχω έναν καρκίνο πίσω μου και ζωή (ελπίζω) μπροστά μου, είμαι ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος. Αυτό σου μαθαίνουν οι οριακές εμπειρίες: η ζωή είναι πολύτιμη, δεν μπορεί να δαπανούμε χρόνο σε βλακείες. Τόσο απλό, τόσο αυτονόητο. Και πόσο εύκολα το ξεχνάμε» σημειώνει.

    Ο φίλος, ο φωτορεπόρτερ, ο μαέστρος των αναμνήσεών μας?

    «Οι φωτογραφίες του Γιάννη Κυριακίδη μιλούν για τις ζωές μας. Μάρτυρας και χρονογράφος όλων των μεγάλων γεγονότων των τελευταίων 70 χρόνων, αλλά και παρών στις οικογενειακές μας στιγμές, γάμοι, γεννήσεις, επέτειοι, ο δικός μας σκηνοθέτης, φίλος και μαέστρος των αναμνήσεών μας». Αυτό γράφει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε σύντομο κείμενό του στο λεύκωμα «Γιάννης Κυριακίδης: ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΕΙΚΟΝΕΣ» που είχα την τιμή να επιμεληθώ. Ο εμβληματικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες μέρες, άφησε μία αίσθηση του «τέλους εποχής» για τη δημοσιογραφία, το φωτορεπορτάζ αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας.

    Λίγοι Έλληνες φωτογράφοι κατάφεραν να έχουν, όχι μόνο αναγνωρίσιμο έργο, αλλά και ένα όνομα μυθικό. Ο Γιάννης Κυριακίδης, με τη γνησιότητα, το πάθος, την αφοσίωσή του, τη φιγούρα του με τις φωτογραφικές μηχανές κρεμασμένες στον λαιμό και τη σκάλα στον ώμο, είναι μία μορφή εμβληματική, ο φωτορεπόρτερ που ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη, ο φωτορεπόρτερ μίας άλλης Ελλάδας.

    Το φωτορεπορτάζ, μετά την εμφάνιση του Κυριακίδη δεν ήταν πια το ίδιο. Έφτιαξε τη δική του «σχολή». Και Κυριακίδης δεν θα ξαναπεράσει από τον χώρο του.

    [07] Ντ. Τουσκ: Η επιστροφή στην Σένγκεν, η συνεργασία με την Τουρκία και η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, οι τρεις προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

    Τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ? όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

    Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ? όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

    Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα.

    [08] Νικητής του πρώτου «τελικού» ο Ολυμπιακός (82-68) τη Λαμποράλ

    Ζωντανός στο «κυνήγι» της πρόκρισης στα πλέι οφ παρέμεινε ο Ολυμπιακός, κάνοντας το 2 στα 2 επί της Λαμποράλ Κούτσα, στη φάση των «16» της Εuroleague, 82-68 και το 3 στα 4. Μετά από 2 διαδοχικές ήττες, στον 6ο όμιλο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θυμήθηκαν ποιοι είναι, θυμίζοντας και στους Βάσκους τι θα πει «ερυθρόλευκη» άμυνα. Τα 17 λάθη των Ισπανών ήταν απόρροια αυτής! Όμως και στην επίθεση ο Ολυμπιακός έβγαλε ενέργεια και με 23 (!) ασίστ, παρουσίασε υψηλό θέαμα στον κόσμο του. Τι κι αν οι παίκτες του Περάσοβιτς από 2/13 τρίποντα στο α΄ μέρος τέλειωσαν τον αγώνα με 10 εύστοχα (στα 31 όμως); Ο Γιώργος Πρίντεζης πέτυχε στην πρώτη περίοδο τους 11 από τους 17 πόντους του, εκπληκτικό παιχνίδι έκανε ο Σπανούλης (14π. και 8 ασίστ), ενώ 11 πόντους πρόσθεσε ο Παπαπέτρου. Στην άμυνα, όμως τα συγχαρητήρια αξίζει ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (είχε και 7 πόντους), έστω κι αν ο Μπουρούσης σημείωσε 19 πόντους (και 7 ριμπάουντ. Μόνο ο Ουόρικ από τους παίκτες που... πάτησαν παρκέ (μόνο ο Αγραβάνης δεν έπαιξε) δεν είχε επιθετική συνεισφορά στα πρώτα 5 λεπτά στην καριέρα του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, αμυντικά όμως πρόσφερε 4 ριμπάουντ στη νέα ομάδα του. Μπέρτανς (11π.), Τζέιμς και Μπλάζιτς (από 10) ξεχώρισαν επίσης από την ομάδα της Βιτόρια. Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να νικήσει δύο φορές την ίδια ομάδα, στο «Top-16» φέτος, μέχρι στιγμής! Κυρίως, όμως έφτασε τις 4 νίκες και πλέον έχει... πέντε ακόμη «τελικούς» στην προσπάθεια να είναι μέσα στους «8».

    Τα δεκάλεπτα: 19-16, 44-30, 63-47, 82-68

    [09] Κοινό μέτωπο Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής των διοικητικών ηγετών του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρουσία των προεδρων του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου και του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ. Μέσω τηλεδιάσκεψης τις απόψεις του κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης που έχει αναχωρήσει από χθες για το Ροστόφ.

    Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης από το πρωτάθλημα. Παρότι είναι μια σκέψη που έχει εκφραστεί αρκετές φορές και από διαφορετικές αφετηρίες, οι τρεις «ισχυροί» συμφώνησαν πως οι συνέπειες από μια τέτοια κίνηση θα ήταν απρόβλεπτες, ενώ οι θετικές προεκτάσεις εξαιρετικά αμφίβολες.

    Κεντρικό θέμα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς που εντοπίζεται, σχεδόν αποκλειστικά πλέον, στους κόλπους της ΕΠΟ. «Δεν πάει άλλο», είναι η κεντρική ιδέα σε Τούμπα, Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ΟΑΚΑ. Ετσι, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους με στόχευση τις εκλογές της Ομοσπονδίας τον προσεχή Οκτώβριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 23:32:33 UTC