Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα
  • [02] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα
  • [05] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες
  • [06] Δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κιλκίς
  • [07] Φ Ολάντ: Προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η στήριξη της Σένγκεν
  • [08] ΕΕ: Μέχρι την 1η Ιουνίου θα πρέπει η Άγκυρα να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές
  • [09] Π.Τζεντιλόνι: Στο μεταναστευτικό η Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της
  • [10] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του συζητήθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο στο ΑΠΘ για το αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία
  • [11] Επετειακή έκθεση για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
  • [12] Κλίμα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα

    Παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

    Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες, τους καημούς, τις προοπτικές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όπως είπε, η λύση του θα συμβάλλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Το προσφυγικό δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, τόνισε από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί αυτή η τεράστια ροή και η ανθρωπιστική κρίση.

    [02] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

    Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.

    «Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, η επικείμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, καθώς και η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Σμύρνη.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα

    Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους «καταστρέφουν την Ευρώπη», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζητεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι εκτός ελέγχου και ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον. «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα BILD και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, διότι υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της.

    Τα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύει απόψε η εφημερίδα έχουν ως εξής:

    «Ο Τσίπρας καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με οξεία κριτική στο κλείσιμο των συνόρων κατά της Βαλκανικής Διαδρομής. Κατηγορεί τις χώρες που ευθύνονται, ότι διακυβεύουν με τις αποφάσεις τους την ευρωπαϊκή κοινότητα».

    «Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μια μη-φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!», δηλώνει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εκλαμβάνει την προσφυγική κρίση ως «υπαρξιακή απειλή» για την Ε.Ε.: «Όταν τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση από μερικούς οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με μια κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού».

    Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης! Στο τέλος θα είναι εκείνοι στην Ευρώπη απομονωμένοι, οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε ένα φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες οι οποίες δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι χώρες με τις οποίες στην οικονομική κρίση είχαμε ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα».

    «Ο Τσίπρας βλέπει στη χώρα του μια ?ανθρωπιστική κρίση'», συνεχίζει η εφημερίδα και παραθέτει την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού: «Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ».

    «Η Ελλάδα, αντιθέτως με άλλες χώρες, εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως σημειώνει η BILD, υπερασπίζεται την χώρα του από την κριτική: «Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα», δηλώνει και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να καταλάβουμε την νοοτροπία των προσφύγων. Βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους, διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην φυγή για να έρθουν στην Ελλάδα, την πύλη προς την Ευρώπη. Αλλά η Μέκκα βρίσκεται για τους πρόσφυγες πιο πάνω, στον Βορρά!».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δουλειά: «Πώς να σταματήσουμε τους ανθρώπους, όταν θέλουν να συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να κλειδώσουμε μέσα τους ανθρώπους, αυτό αντιβαίνει τις Διεθνείς Συνθήκες. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε, να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην θάλασσα, να τους φροντίσουμε και να τους καταγράψουμε. Μετά όλοι θέλουν να συνεχίσουν. Για αυτό η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μοναδική λύση».

    Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν έκλεινε και η Γερμανία τα σύνορά της, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ήδη έχουμε χώρες όπως την Αυστρία και την ΠΓΔΜ οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους χωρίς η Γερμανία να έχει λάβει η ίδια μια τέτοια απόφαση. 'Αρα η κατάσταση ανάγκης υπάρχει ήδη».

    [05] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες

    «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη». Αυτό τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Όπως επισημαίνει, το 2015 έγινε διαχείριση συνολικά 911.000 προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα, από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

    Η αντιστράτηγος, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγούν βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα περάσουν στην Ε.Ε. Χωρίς να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο. Παράλληλα, η κ.Τσιριγώτη διευκρινίζει σχετικά με τα ανήλικα προσφυγόπουλα που έχουν εξαφανιστεί, ότι ο αριθμός των 10.000 που ευρέως αναφέρεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς, προσπαθεί να δημιουργήσει καινούργιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει εφικτή η φιλοξενία του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

    Όσον αφορά στη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αναφέρει χαρακτηριστικά:«Τη ζηλεύουν όλες οι χώρες του κόσμου».

    Διαβάστε επίσης:Χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται

    [06] Δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κιλκίς

    Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η δημιουργία δύο εκ των νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που συνεχίζουν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια, εκτελώντας παράλληλα το πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους.

    Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το νομό Κιλκίς όπου δημιουργούνται νέες υποδομές φιλοξενίας οι οποίες απεικονίζονται πανοραμικά.

    Ειδικότερα οι εργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται: α) Στο πρώην αεροδρόμιο στη Νέα Καβάλα Κιλκίς έχουν αναπτυχθεί 557 σκηνές των 6-8 ατόμων η καθεμία. Τώρα φιλοξενούνται 2.300 άτομα με μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας σε πλήρη ανάπτυξη 4.000 ατόμων. Επίσης έχουν αναπτυχθεί 2 σκηνές τύπου rub hall για αποθήκη υλικών και εστιατόρια αντίστοιχα. β) Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς έχουν αναπτυχθεί 510 σκηνές των 6-8 ατόμων η καθεμία. Τώρα φιλοξενούνται 4.000 άτομα. Και σε αυτή την περιοχή έχουν αναπτυχθεί 3 σκηνές τύπου rub hall για αποθήκη υλικών και εστιατόρια αντίστοιχα.

    [07] Φ Ολάντ: Προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η στήριξη της Σένγκεν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη της συμφωνίας Σένγκεν για ανοικτά σύνορα σε ορισμένα μέλη της, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    "Στο τέλος, ο σκοπός μας είναι να βάλουμε πάλι σε τάξη τη Σένγκεν, το οποίο θα γίνει μέσω του συντονισμού, της αλληλεγγύης και της ενίσχυσης των αμοιβαίων πόρων μας", δήλωσε ο ο γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Παρίσι πριν από τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την κρίση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Ο Ολάντ υπογράμμισε ακόμη πως το θέμα των σύρων προσφύγων που φεύγουν από την πατρίδα τους και που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα κοντά στις χώρες καταγωγής τους.

    [08] ΕΕ: Μέχρι την 1η Ιουνίου θα πρέπει η Άγκυρα να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές

    Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, είπε στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη καταβάλει 400 εκατομμύρια ευρώ, από τα 3 δισεκατομμύρια που έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να δαπανηθούν για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και για την κατασκευή σχολείων για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι έχει συμφωνήσει με τις τουρκικές αρχές ότι ένα μεγάλο μέρος από το ποσό των 3 δισ. θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και για έργα υποδομών στις κοινότητες όπου φιλοξενούνται οι άνθρωποι αυτοί.

    Ο Χαμπέρ πρόσθεσε επίσης, η χαλάρωση των περιορισμών, δηλαδή των θεωρήσεων εισόδου, για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη δεν θα συμβεί "αυτόματα" τον επόμενο Οκτώβριο.

    [09] Π.Τζεντιλόνι: Στο μεταναστευτικό η Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της

    Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα ζητήσει από την Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ενισχύοντας τους ελέγχους και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

    «Το είπα ξεκάθαρα στον Ερντογάν, και η έκτακτη σύνοδος της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει την ευκαιρία για να επαναλάβουμε το αίτημά μας», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

    Ο Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε, επίσης, ότι «το μέλλον της Ευρώπης κινδυνεύει» και πως «δεν πρέπει να γίνεται αυτόματη εξίσωση ανάμεσα σε μετανάστες και τρομοκράτες, αν και πρέπει σαφώς να προστατευθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».

    [10] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του συζητήθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο στο ΑΠΘ για το αρχαιολογικό έργο σε Μακεδονία -Θράκη.

    Νέες συζητήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση, ένα νέο εύρημα (από τον ευρύ χώρο των νεκροταφείων της Αμφίπολης πέριξ του περιβόλου του μνημειακού οικοδομήματος το οποίο όπως εικάζει ο εισηγητής απεικονίζει τον... Μέγα Αλέξανδρο να φέρει τα όπλα του αφηρωισμένου φίλου του Ηφαιστίωνα), καθώς και ίχνη καύσης εν μέσω ιζημάτων και επιχώσεων που «στέλνουν» (έπειτα από ειδικές εξετάσεις στα μέσα του 3ου ή του 4ου π.Χ αιώνα, ήταν τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιστήμονες στο πολυζητημένο εύρημα της Αμφίπολης στη σημερινή πρώτη του επίσημη παρουσίαση στον δεοντολογικά αποκλειστικό του χώρο: Το ΑΠΘ και το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ήταν η πρώτη φορά (από το 2013 οπότε άρχισαν να «διαρρέουν» τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης ) που η επικεφαλής της πολυθρύλητης ανασκαφής καταθέτει εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο και δέχεται τις ερωτήσεις και τις επιστημονικές διαφωνίες συναδέλφων της -μελών της επιστημονικής κοινότητας.

    Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στην ίδια αίθουσα το Νοέμβριο του 1978 ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Ανδρόνικος παρουσίασε εν μέσω χιλιάδων επιστημόνων και κοινού τα ευρήματα της Βεργίνας) συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ενδιαφερόμενοι για το εύρημα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Οι εννέα εισηγήσεις της ενότητας της Αμφίπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και το χρόνο του συνεδρίου καθώς η προβλεπόμενη διάρκειά τους ξεπεράστηκε κατά πολύ (λόγω της έντονης συζήτησης και κατάθεσης απόψεων που ακολούθησε) φτάνοντας ως αργά το απόγευμα.

    Στην εισήγησή της η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε σχετική εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανασκαφή από την έναρξή της μέχρι και το 2014, «μίλησε» για τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου, για τη θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, για το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ (προς επίρρωση της άποψής της για χρονολόγηση του μνημείου στο πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα) έκανε συνεχείς αντιπαραβολές και υπογράμμιζε τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος π.Χ. αιώνα) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα (βοτσαλωτά δάπεδα σε οικίες της Πέλλας, Καρυάτιδες στην περιοχή Σβεστάρι της Βουλγαρίας κ.ά).

    [11] Επετειακή έκθεση για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον δήμο Κω, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου, εγκαινιάζουν την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: Η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι), τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στις 12:45.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Φωτογραφίες, εφημερίδες, έντυπα και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν τα πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

    Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.

    [12] Κλίμα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

    Κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα φαίνεται να διαμορφώνεται στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα πραγματοποείται διάλειμμα για τη σύνταξη κοινής δήλωσης, την οποίαδεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ενώ έχει ήδη αποχωρήσει από τη σύσκεψη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

    Για «κλίμα σύγκλισης» μιλούν πηγές της ΝΔ

    Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

    Σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, εθνικό σχεδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και αναγνώριση των κυβερνητικών ευθυνών, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.

    Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευή τους και την την κοινωμική τους ένταξη.

    Κατά τίς ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενω κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

    Δηλώσεις του Δ Κουτσούμπα κατά την αποχώρησή του

    «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για λόγους που εξήγησε στις δηλώσεις του.

    «Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

    Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν, ότι η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου,που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

    Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Φακέλους με στοιχεία για το προσφυγικό, παρέδωσε ο Αλ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

    Δέκα προτάσεις κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

    Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 17:32:35 UTC