Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων
  • [02] Αισιοδοξία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
  • [03] Β. Σόιμπλε: Άλλο το προσφυγικό, άλλο η αξιολόγηση
  • [04] Ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών
  • [05] Φρ. Ολάντ: Ένα Brexit θα είχε επιπτώσεις στο ζήτημα των μεταναστών

  • [01] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων

    Προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διακηρύξεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι με τροπολογία του 2013 που είχε κατατεθεί από βουλευτές της ΝΔ απαλλάχθηκαν αναδρομικά οι διοικήσεις των τραπεζών που είχαν χορηγήσει αφειδώς δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα σχολιάζοντας το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόμματος που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κινείται στη νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει τα κόμματα προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα, μια λογική που η ΝΔ «έχει υπηρετήσει πλήρως».

    «Οι διακηρύξεις περί διαφάνειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος του, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της ΝΔ, ο οποίος έθεσε ως πρόβλημα το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες, "ξέχασε" πολύ γρήγορα πως τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία τριών βουλευτών της ΝΔ, απαλλάχθηκαν, και μάλιστα αναδρομικά, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν αφειδώς δάνεια ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από κάθε ποινική ευθύνη!», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της ΝΔ κατ' εντολή της ηγεσίας της, ως προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, και είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.

    Η Απάντηση της ΝΔ

    «Ο κ. Τσίπρας, όπως δείχνει η ανακοίνωση του κόμματός του, επιμένει να παραπληροφορεί, να λασπολογεί, να φανατίζει και να διχάζει», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας.

    «Καταλαβαίνουμε το άγχος του πρωθυπουργού, καθώς την ώρα που η Νέα Δημοκρατία ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, οι πολίτες μαθαίνουν για τις μυστικές συναντήσεις του και αντιλαμβάνονται την προσπάθειά του να γίνει τροχονόμος της διαπλοκής» αναφέρει η ΝΔ και υπογραμμίζει: .

    «Εάν, όμως, νομίζει πως, με τέτοιες πρακτικές, μπορεί να ξεφύγει από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα και τους Έλληνες, οι ανεύθυνες πολιτικές και οι εμμονικές ιδεοληψίες του, πλανάται οικτρά».

    [02] Αισιοδοξία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

    «Αισιόδοξος» δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Όπως ανέφερε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών, αλλά και με τις ελληνικές αρχές, και σημειώνεται πρόοδος. Σύμφωνα με το ίδιο, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι? αυτούς. «Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.

    Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.

    Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε πως η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντική επιπτώσεις, κοινωνικό κόστος και δημοσιονομικό, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ΕΣΜ.

    Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο.

    ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπιστώνει ότι σημειώνεται "καλή πρόοδος" στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως πιστεύει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία.

    "Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους", δήλωσε ο Ράις.

    [03] Β. Σόιμπλε: Άλλο το προσφυγικό, άλλο η αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζήτησε να μην θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της, η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που την στηρίζει.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο , ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση».

    Ο ίδιος, δήλωσε πως γνωρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα.

    Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διότι, όπως είπε, ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί: «Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανταγωνιστικότητα - και η Ελλάδα είναι πολύ ειδική περίπτωση - είναι δύσκολο να το πετύχεις χωρίς το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης, στο οποίο κάποια ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνηθίσει για δεκαετίες. Είναι δύσκολο, αλλά καλή τύχη και νομίζω ότι είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε», συμπλήρωσε.

    [04] Ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

    Η δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, αλλά και η συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών τίθενται στο επίκεντρο του νέου Συντονιστικού Κέντρου, που δημιουργεί η κυβέρνηση και απαρτίζουν έξι υπουργεία.

    Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης. Σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Πολιτικός συντονιστής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Επιτελικό όργανο θα είναι το διευρυμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ).

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί την δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ όπως επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας από σήμερα αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας «και ήδη γίνονται προτάσεις». Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».

    [05] Φρ. Ολάντ: Ένα Brexit θα είχε επιπτώσεις στο ζήτημα των μεταναστών

    O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα των «μεταναστών» του Καλαί, κατά τη διάρκεια μιας γαλλοβρετανικής Συνόδου στην Αμιένη (βόρεια Γαλλία).

    «Δεν πρέπει να προκαλούμε φόβο, αλλά να λέμε την αλήθεια: θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβανομένου του ζητήματος των προσώπων» δήλωσε στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    «Αυτό δεν θα θέσει εν αμφιβόλω τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλίας όμως αυτό θα έχει επιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων αναφορικά με τις μεταναστεύσεις» επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κατακλύσει το Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, με την ελπίδα να καταφέρουν να μεταβούν στη Βρετανία.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να σταματήσει να παρέχει φιλοξενία στους μετανάστες στο Καλαί στην περίπτωση ενός Brexit.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 21:32:29 UTC