Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό είπε ο Π. Παυλόπουλος
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη
  • [03] «Προσβλέπουμε σε ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών»
  • [04] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013
  • [06] «Πρόοδο» βλέπει η Κομισιόν στις διαβουλεύσεις για την έναρξη της αξιολόγησης
  • [07] «Μέρκελ βοήθησέ μας»
  • [08] Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων
  • [09] Δριμύτατο "κατηγορώ" για την ενοχοποίηση της Ελλάδας στο προσφυγικό
  • [10] «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα»
  • [11] «Αξιολόγηση και προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες»
  • [12] «Η ΝΔ να ασχοληθεί με τους δικούς της υπόδικους συνεργάτες» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [13] Πρωτότυπο με ηχεία μέσα στα καθίσματα
  • [14] Υφυπουργείο Αθλητισμού: Εξετάζεται η διακοπή του κυπέλλου μετά τα επεισόδια στην Τούμπα
  • [15] Εκτενείς αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για τα επεισόδια στην Τούμπα

  • [01] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό είπε ο Π. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία και στη διαχείριση του προσφυγικού όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, αλλά με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ατέφ αλ Ταραουνέχ (Atef Al Tarawneh).

    «Αυτήν την ώρα καθένας δίνει εξετάσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε πως η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το προσφυγικό. Και το κάνει, επισήμανε, παρά το γεγονός ότι και εκείνη έχει τεράστια προβλήματα, όσον αφορά την οικονομία της και την κοινωνική της συνοχή.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ιδέα της Ευρώπης, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, και διεμήνυσε ότι έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα «να συνετιστούν ορισμένοι εταίροι μας, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει Ευρώπη και για ποιον λόγο ζήτησαν να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [02] Συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη για να συζητήσουν για τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών στην μεταναστευτική κρίση, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή.

    Εκτός από τη μεταναστευτική κρίση, οι δύο πρωθυπουργοί πρόκειται να πάρουν επίσης τον λόγο ενώπιον των συμμετεχόντων σ' ένα ελληνο-τουρκικό οικονομικό φόρουμ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Νταβούτογλου.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Άγκυρα και η Αθήνα, ιστορικοί αντίπαλοι οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πιο σοβαρής μεταναστευτικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από το 1945, πρόκειται να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες μιας ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ που έχει στόχο να περιορίσει τη ροή των μεταναστών μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] «Προσβλέπουμε σε ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών»

    Προσβλέπουμε σε μια συζήτηση στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η οποία θα είναι και ειλικρινής και ουσιαστική, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Mega. «Πρέπει η ΝΔ να αποφασίσει αν ισχύουν αυτά τα οποία έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου εκεί ανέφερε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κ.ο.κ., ή αν ισχύουν αυτά τα οποία είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι η Ελλάδα είναι ένα "ξέφραγο αμπέλι". Οπότε λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει η ΝΔ εάν θα δίνει άλλοθι σε αυτούς που ως πρόσχημα τις δήθεν ελλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης κλείνουν τα σύνορα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου, σημειώνοντας ότι βρήκε αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού, και, για να απαντήσει σε αυτόν, έκανε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας, «ας αναλογιστούμε όλοι τι δικαιώματα έχει δώσει η κυβέρνηση για να γίνονται αυτές οι δηλώσεις». «Ακόμα και με μια απαράδεκτη και προκλητική δήλωση στην οποία θα έπρεπε να στέκονται απέναντι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, βρίσκουν αφορμή να ρίξουν δηλητήριό απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση», προσέθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

    Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

    Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013

    Έχουν διασφαλιστεί όλοι οι απαιτούμενοι πόροι για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν από το Γ' ΚΠΣ 2000-2006.

    Αυτά διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, μετά και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συζητήθηκαν οι ενέργειες που υλοποιούνται από το Υπουργείο για την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και για την δυναμική έναρξη των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.

    Ο υφυπουργός ενημέρωσε την Επίτροπο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα μεγάλα έργα υποδομών, καθώς και για την εντατική δουλειά που έχει γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν από το Γ' ΚΠΣ 2000-2006. Διαβεβαίωσε επίσης την κ. Κρέτσου ότι έχουν διασφαλιστεί όλοι οι απαιτούμενοι πόροι για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

    Τέλος, η Επίτροπος και ο υφυπουργός συζήτησαν διεξοδικά για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (σχέδιο Γιούνκερ).

    [06] «Πρόοδο» βλέπει η Κομισιόν στις διαβουλεύσεις για την έναρξη της αξιολόγησης

    «Πρόοδο» βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τεχνική εργασία που γίνεται στην Αθήνα όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης.

    Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών στις Βρυξέλλες, η ίδια ανέφερε πως «η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες τέτοιων συναντήσεων», ωστόσο σημείωσε πως «πολλές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται «πρόοδος».

    [07] «Μέρκελ βοήθησέ μας»

    «Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας» ήταν μερικά που από τα συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά σε πλακάτ, που κράδαιναν το πρωί δεκάδες πρόσφυγες κατά τη διαμαρτυρία τους, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, στην Ειδομένη.

    Από νωρίς το πρωί, μη γνωρίζοντας άλλο μέσο πίεσης, περίπου 200 πρόσφυγες κάθισαν μαζί με τις οικογένειές τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα και αποκόβοντας τη κυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

    «Θέλουμε απλά να περάσουμε», «Φύγαμε από πόλεμο και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον», «Είμαστε μέρες εδώ και πεινάμε» έλεγαν, κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

    Διάχυτη παντού η απελπισία στον καταυλισμό που έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» περισσότερων από 10.000 ψυχών, οδηγεί σε συνεχείς εντάσεις που εκπορεύονται από την πολυήμερη αναμονή, σε άθλιες συνθήκες, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

    [08] Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων

    Την πρόθεση του δήμου να φιλοξενήσει στα Χανιά ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, εκφράζει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής . Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

    Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτόγνωρη ανθρώπινη τραγωδία για την οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των φορέων της Πολιτείας να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπισή της».

    Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων υιοθέτησε μεταξύ άλλων ενεργειών την εισήγησή μου για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Ειδικότερα, οι εικόνες των ανήλικων παιδιών που έχουν βρεθεί ασυνόδευτα στη χώρα μας, επιβάλλουν την παροχή κάθε είδους αρμόζουσας βοήθειας από όποιον έχει σχετική δυνατότητα. Με πλήρη, επομένως, συναίσθηση του ανθρωπιστικού καθήκοντος σάς καταθέτω την πρόθεση και την ετοιμότητα του δήμου Χανίων να αναλάβει με δικές του δυνάμεις τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων που οι υπηρεσίες σας έχουν εντοπίσει και καταγράψει».

    Στην επιστολή του προς τον κ. Μουζάλα ο δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες του δήμου είναι άμεσα στη διάθεσή σας για την εξειδίκευση της πρότασής μας, ώστε να είναι σύμφωνη προς τις καθορισμένες από το νόμο και τις διεθνείς συνθήκες προϋποθέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών».

    [09] Δριμύτατο "κατηγορώ" για την ενοχοποίηση της Ελλάδας στο προσφυγικό

    Ένα δριμύτατο "κατηγορώ" εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση, οι 90 γνωστότεροι συγγραφείς της Αυστρίας, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, σε μακροσκελή Διακήρυξη Διαμαρτυρίας, που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία.

    Στη Διακήρυξή τους, η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, οι Αυστριακοί συγγραφείς τονίζουν πως διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από τις ενοχοποιήσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και από την, ως εκ τούτου, πλήρη μη-αλληλέγγυα στάση απέναντι στον πληθυσμό των ελληνικών περιοχών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες,, μία στάση την οποία κρατά η αυστριακή κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα, καταδικάζοντας ως «υπεροπτικές τις κενές λόγου, φλυαρίες περί "ασκήσεων" που πρέπει να τελειώνει η Ελλάδα», φλυαρίες που, όπως σημειώνουν, «και πλήρως ανάρμοστες είναι και αποδεικνύουν την ανικανότητα του τρόπου σκέψης», και ζητούν να επιδειχθεί πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη με τις θιγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, «ενόψει μίας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, για της οποίας την όξυνση φέρει την ευθύνη ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Οι Αυστριακοί συγγραφείς διαμαρτύρονται, όπως τονίζουν, εναντίον της πολιτικής των συνοριακών φρακτών και της περιχαράκωσης, «όπως αυτή αποφασίστηκε πρόσφατα στην Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη», καθώς και εναντίον της καθιέρωσης αυθαίρετων αριθμητικών ανώτερων ορίων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, κάτι που οδηγεί, όπως επισημαίνουν, στην καθήλωση των προσφύγων στην Ελλάδα και άμεσα σε μία ανθρωπιστική καταστροφή.

    [10] «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα»

    Πώς διδάσκεις το Ολοκαύτωμα στα παιδιά; Και μάλιστα χωρίς να στιγματίσεις την ψυχή τους; Πώς μπορείς μέσα από τις στάχτες μιας τόσο σκοτεινής περιόδου να «γεννήσεις» ελπίδα;

    «Χρειάζεται ειδική διδασκαλία και ειδικοί τρόποι για να μην αφήσουμε σημάδια», εξηγούσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα».

    Αλλά και «εξαιρετικά εκπαιδευτικά εργαλεία», σαν το βιβλίο της Hannah Gofrit «Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα» (εκδ. Yad Vashem), όπως συμπλήρωνε η Στέλλα Καλέ, εκπαιδευτικός και μεταφράστρια του βιβλίου στα ελληνικά. Ενός βιβλίου που, όπως είπε, «μέσα από τη διήγηση της πρωταγωνίστριας, της μικρής Χάνα, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας, ότι το καλό μπορεί να υπερβεί το κακό».

    Αυτό το βιβλίο, που έγινε η αφορμή για να διδαχθούν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για την περίοδο του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη, αποτέλεσε και τη βάση της έκθεσης, που θα φιλοξενήσει από τις 9 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2016 το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Μαθητές από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Judischen Gymnasiums Moses Mendelssohn του Βερολίνου και το «The Dr Miriam & Sheldon G. Adelson Educational Campus» στο Λας Βέγκας διάβασαν το βιβλίο, ακολούθησαν με αγωνία τις περιπέτειες της μικρής εβραιοπούλας-πρωταγωνίστριας και ξεπερνώντας τον αρχικό φόβο ένιωσαν τη χαρά της επιβίωσης και -εν τέλει- της ίδιας της ζωής. Αφού η μικρή Χάνα επέζησε της θηριωδίας και, σήμερα, στα 81 της χρόνια ζει στο Ισραήλ.

    Η συνεργασία των σχολείων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του δικτύου Εβραϊκών σχολείων του οργανισμού Centropa, ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση της μνήμης και τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς.

    [11] «Αξιολόγηση και προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες»

    «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ενόψει της αυριανής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας: «Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει διοικήσει. Πρέπει να συντονίσουμε την αστυνομία, το λιμενικό, τις ΜΚΟ, τους δήμους, τις εθελοντικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο έργο, που δε μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος που έχει απλώς καλή διάθεση. Ο κ. Μουζάλας έχει την καλή διάθεση αλλά δεν έχει την εμπειρία και δεν έχει οπλιστεί από την κυβέρνηση με τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες, τις οποίες θα έπρεπε να έχει. Στην πραγματικότητα μιλώ για υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει οικουμενική αποδοχή. Δε θα βάλουμε φυσικά κανέναν ακραίο, φοβικό, ρατσιστή να μας δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε έναν υπερυπουργό, που θα μιλά απευθείας στον πρωθυπουργό με την εύνοια και την αποδοχή των πολιτικών αρχηγών».

    Παράλληλα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που προτείνει είπε: «Έχω συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό μου. Δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρω τώρα σε συζητήσεις γιατί σημασία έχει να δεχτεί ο κ. Τσίπρας αυτή την ανάγκη. Αν θεωρεί ότι όλα γίνονται καλά δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αυτός είναι πρωθυπουργός. Επίσης να σας πω ότι εκ των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν θετικά αυτή την πρότασή μου».

    [12] «Η ΝΔ να ασχοληθεί με τους δικούς της υπόδικους συνεργάτες» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Το μέγεθος της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης κρίνεται από τα θέματα που ανοίγει στο δημόσιο διάλογο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση του για την ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Καρανίκα ως συμβούλου του πρωθυπουργού.

    Αναφέρει ειδικότερα ότι «δεν μας εκπλήσσει καθόλου ότι η ΝΔ ρίχνει λάσπη για τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους ειδικούς συνεργάτες της κυβέρνησης και δεν ασχολείται βέβαια με τους δικούς της υπόδικους συνεργάτες και συνομιλητές και τις δοσοληψίες τους», για να καταλήξει: «Καθείς εφ' ω ετάχθη».

    [13] Πρωτότυπο με ηχεία μέσα στα καθίσματα

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και παράλληλα να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, τα οποία αναβαθμίζουν και την ηχητική απόλαυση.

    Η SsangYong, στην 86η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, παρουσίασε ένα πρωτότυπο μοντέλο με πολλά καινοτομικά στοιχεία. Ο λόγος για το SIV-2, που θα αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό SUV μεσαίου μεγέθους της κορεάτικης μάρκας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση της μάρκας να τοποθετήσει τα ηχεία του στερεοφωνικού συγκροτήματος μέσα στα καθίσματα τύπου μπάκετ. Οι πηγές ήχου ωθούν τα ηχητικά κύματα και τις δονήσεις κατευθείαν στους επιβάτες, δημιουργώντας μια διαφορετική ηχητική εμπειρία. Παράλληλα, υπάρχουν φωτεινά γραφικά που ανταποκρίνονται στο ρυθμό, τοποθετημένα στις πόρτες και τις πλευρικές κονσόλες. Όλο το σύστημα ήχου συνδυάζεται με προηγμένα συστήματα αναπαραγωγής ήχου.

    Η κορεάτικη μάρκα αναβάθμισε και τα υλικά κατασκευής. Υιοθέτησε μέχρι και ξύλινο πάτωμα. Τα καθίσματα είναι υπενδεδυμένα με αλκαντάρα.

    Η μονάδα παραγωγής ισχύος είναι υβριδικής τεχνολογίας. Απαρτίζεται από ένα καινούριο μοτέρ βενζίνης 1.500 κ.εκ. με turbo και άμεσο ψεκασμό, το οποίο συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 10 kW. Το αμάξωμα του οικολογικού πρωτότυπου είναι κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά. Εξασφαλίσθηκαν χαμηλό κέντρο βάρους και αναβαθμισμένες αναρτήσεις.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] Υφυπουργείο Αθλητισμού: Εξετάζεται η διακοπή του κυπέλλου μετά τα επεισόδια στην Τούμπα

    Το ενδεχόμενο διακοπής της διοργάνωσης του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο θα εξετάσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στο γήπεδο της Τούμπας. Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απέστειλε σε ΕΠΟ και ΔΕΑΒ έγγραφο με το οποίο ζητά την γνώμη τους για τα γεγονότα και η απάντησή τους θα πρέπει να δοθεί μέχρι τις 16.00, καθώς ο δεύτερος ημιτελικός της διοργάνωσης του κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί λίγες ώρες αργότερα (19.30).

    [15] Εκτενείς αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για τα επεισόδια στην Τούμπα

    Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι και πάλι στα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τα όσα (απαράδεκτα) συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας και στο παιχνίδι κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Ο διεθνής Τύπος περιγράφει τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και μόνο κολακευτικά δεν είναι τα σχόλια για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Στη Βρετανία, «η βία προκάλεσε την διακοπή του ημιτελικού του ελληνικού κυπέλλου», αναφέρει ο ειδησεογραφικός όμιλος του «BBC», ενώ η εφημερίδα «Daily Mail» τόνισε: «Οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, επειδή δεν τους δόθηκε καθαρό πέναλτι κόντρα στον Ολυμπιακό για το ελληνικό κύπελλο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 13:32:41 UTC