Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων
  • [02] Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης
  • [03] Ν. Κοτζιάς: Διαχειρίσιμη η προσφυγική κρίση
  • [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την προοπτική του κινεζικού κρατικού αξιόχρεου σε «αρνητική»
  • [05] Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων
  • [06] Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται τις πρωϊνές ώρες το «Αριάνδη» με 829 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [07] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη», με 829 πρόσφυγες και μετανάστες
  • [08] «Ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση»
  • [09] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επισημαίνει ο Ρέντσι
  • [10] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου
  • [11] Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα, ζητά από τη Γερμανία ο Β. Φάιμαν

  • [01] Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων

    Τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων, όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας, θα ζητήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες. Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

    «Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε. «Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, "pacta sunt servanta". Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή λύση. «Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ενώ προαναγγέλλει ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει και οι άλλες χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Τουρκία, «όχι σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους».

    [02] Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης

    Σε σύντομο χρόνο, η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να βελτιώσει την πολιτική διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σημερινές ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας πιο ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής των οφειλών τους, προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

    Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Πάνος Σκουρλέτης, εξετάζεται μαζί με την διοίκηση της επιχείρησης, να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές αυτούς, να πληρώνουν ένα μικρότερο ποσό, εξηγώντας: «Διότι είναι ορθό και οι άνθρωποι αυτοί να μην αποστερούνται το αγαθό του ρεύματος και η ΔΕΗ να μπορεί να εισπράττει με πιο χαλαρούς ρυθμούς».

    «Έχουν γίνει βήματα και χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την πολιτική μας και σε αυτό τον τομέα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων επενδύσεων ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που αποβαίνει εις βάρος της ΔΕΗ «όπως ήταν το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ». Όπως ανέφερε, μάλιστα, για να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να έρθει εκ νέου τέτοιο σχέδιο, αυτό ουσιαστικά έδινε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της. «Δεν ξέρω πόσο αναπτυξιακό αυτό και με βάση ποια αντίληψη εκινείτο αυτή η πρόταση» προσέθεσε και ξεκαθάρισε «και βέβαια, η πρόταση για την μικρή ΔΕΗ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι έξω από τους σχεδιασμούς μας».

    [03] Ν. Κοτζιάς: Διαχειρίσιμη η προσφυγική κρίση

    «Για το προσφυγικό βασική αιτία είναι ο πόλεμος και το έχουν ξεχάσει και πάνε να το φορτώσουν σε εμάς. Ο πόλεμος δημιουργεί προσφυγιά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή Ιστορίες του Σκάι με θέμα την μεγάλη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για το προσφυγικό. Επισήμανε δε ότι ουδείς ήθελε να προετοιμαστεί στην Ευρώπη όταν επέμενε ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2015 για τον κίνδυνο των προσφύγων και κατηγορήθηκε ως φιλορωσική αυτή η άποψή του.

    Σχετικά με τον ρόλο της Αυστρίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σύμφωνα με την πολιτική του εκτίμηση «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία. Θα έλεγα ότι κάνει το βρώμικο παιχνίδι πολλών που θα ήθελαν να ανατρέψουν την Μέρκελ, ή την πολιτική της τουλάχιστον», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι δεν αληθεύει αυτό που κάποιοι λένε στην Αυστρία για προτάσεις προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι ορισμένοι είναι εγκλωβισμένοι στον δικό τους αγώνα με την ακροδεξιά.

    Αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ» ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον»

    Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα για την επόμενη σύνοδο είπε ότι κατά την άποψή του «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.

    Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα , είπε ο κ. Κοτζιάς και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».

    Σχετικά με την Τουρκία αναφέρθηκε στην μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ. αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για να κινηθούν οι Τούρκοι στη Συρία πρέπει να έχουν ευρύτερες πλάτες δηλαδή το ΝΑΤΟ.

    Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως παρά τις δυσκολίες έχουμε έναν διπλωματικό διάλογο. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».

    «Η ΕΕ πρέπει αποκτήσει μία πιο συνεκτική και σύνθετη πολιτική, να ενισχυθούν με επιδοτήσεις χρημάτων οι πρόσφυγες στο Λίβανο και Ιορδανία, να λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης του Μάγκρεπ, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποκλειστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα βρουν άλλους δρόμους. Γι αυτό επιμένουμε για ευρωπαϊκή λύση» είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως η Ευρώπη εάν δεν το λύσει αυτό το πρόβλημα θα έχει η ίδια πρόβλημα ταυτότητας και ύπαρξης.

    «Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.

    [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την προοπτική του κινεζικού κρατικού αξιόχρεου σε «αρνητική»

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service υποβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας σε «αρνητική» (από «σταθερή»), επικαλούμενος την μείωση της δημοσιονομικής ευρωστίας της ασιατικήςχώρας και την αβεβαιότητα για το κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

    «Χωρίς αξιόπιστες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί πιο αισθητά, καθώς το μεγάλο άχθος του χρέους δυσχεραίνει τις παραγωγικές επενδύσεις και οι δημογραφικές τάσεις παίρνουν όλο και πιο δυσμενή τροπή. Το κρατικό χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ πιο απότομα από ό,τι αναμένουμε σήμερα», εξήγησε ο Moody's σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ενέργειά του αυτή (http://bit.ly/21B4mQm).

    Πάντως ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Κίνας στη βαθμίδα Aa3, επικαλούμενος τα μεγάλα αποθεματικά του Πεκίνου σε ξένο συνάλλαγμα αλλά και τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια της κινεζικής κυβέρνησης.

    [05] Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων

    «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις ορισμένων φορολογικών ρυθμίσεων να μειωθούν στο ελάχιστο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και προσέθεσε ότι πρόκειται για μέτρα που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές εντός του 2016.

    Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων, όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και η επιβολή φόρου πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, υποστήριξε ότι το να διαφωνεί κάποιος σε επιμέρους μέτρα χωρίς να καταθέτει συνολική πολιτική πρόταση είναι «σαν να κινείται σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου δεν υπάρχουν φόροι».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, είπε ότι αποτελεί ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που αποτελούσε απαίτηση όλων των κομμάτων και δεν προτάθηκε κάποιο άλλο ισοδύναμο, ενώ για το θέμα της επιβολής φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

    [06] Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται τις πρωϊνές ώρες το «Αριάνδη» με 829 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωϊνές ώρες το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Eπίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" παρέλαβε από την Κω 62 μετανάστες και πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν το πλοίο θα παραλάβει άλλους μετανάστες και πρόσφυγες από Λέρο και Πάτμο πριν καταπλεύσει αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

    [07] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη», με 829 πρόσφυγες και μετανάστες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2»με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

    Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

    [08] «Ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση»

    Με τις λέξεις «Πίσω στη Σένγκεν», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, με τον οποίο συμφώνησαν πως μόνον ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε έξοδο από την προσφυγική κρίση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράλληλα με μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού τις ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεών της και να υποστηρίξει προπάντων την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «η δοκιμασία του ευρωπαϊσμού μας θα συνίσταται, αφενός στην επιστροφή στο καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν και αφετέρου στη συμπαράστασή μας προς την Αθήνα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

    Η Βιέννη ήταν ο πρώτος σταθμός μίας πολυήμερης περιοδείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε χώρες των Βαλκανίων, με διαδοχικές του επισκέψεις στη Σλοβενία (ήδη σήμερα το βράδυ), την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Στις δηλώσεις του μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων.

    Επειδή για τη χώρα του είναι σημαντική η Συνθήκη Σένγκεν, για το λόγο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνίζεται ήδη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ποιος επιτρέπεται να έλθει στην Ευρώπη, ποιος πρέπει να επαναπροωθηθεί και ποιος θα κατανέμεται στην Ευρώπη, ενώ εάν δεν υπάρχει αυτή η σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα, τότε χώρες όπως η Αυστρία θα πρέπει να δράσουν στα σύνορά τους.

    [09] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επισημαίνει ο Ρέντσι

    H μάχη για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, «είναι μια δύσκολη αναμέτρηση αλλά όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήρθε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης είπε ότι η λιτότητα είναι βλακώδης. Εμείς συμφωνούμε και το λέμε εδώ και καιρό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιταλικό κανάλι Rai Uno.«Αν η Ευρώπη ακολουθήσει, επιτέλους, την οδό της ανάπτυξης, της απασχόλησης, των επενδύσεων και όχι μόνο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας θεωρώ ότι θα είναι κάτι θετικό», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «φέτος σταμάτησε, επιτέλους η ανοδική πορεία του δημόσιου χρέους και από το επόμενο έτος θα μειωθεί», αποσαφηνίζοντας ότι στην Ευρώπη «πρέπει να προσέξουμε την οικονομία μας αλλά, την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι χωρίς ανάπτυξη η Ευρώπη δεν έχει μέλλον». Εξέφρασε δε, την πεποίθηση, ότι «οι φόροι στην Ιταλία θα συνεχίσουν να μειώνονται».

    Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ο Μ. Ρέντσι ανέφερε πως πριν από μια τέτοια αποστολή, «θα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είδαμε τι συνέβη στην Λιβύη, όταν κάποιος, ιδίως Γάλλοι και Βρετανοί, επενέβησαν χωρίς ένα πλαίσιο σταθερής κυβέρνησης. Η Ιταλία έχει έναν ηγετικό ρόλο στο διεθνές αυτό ντοσιέ, αλλά η προτεραιότητα, τώρα είναι να συσταθεί κυβέρνηση στην Λιβύη», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    [10] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 01:54 σήμερα στον υποθαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας Λασιθίου κι έγινε αισθητή στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς και στα νότια παράλια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 434 χιλιόμετρα νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας, στον υποθαλάσσιο χώρο 84 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και 125 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου.

    Από τονσεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [11] Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα, ζητά από τη Γερμανία ο Β. Φάιμαν

    Να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ζητά από τη Γερμανία ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στηναυστριακήεφημερίδα«Κουρίρ», συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας».

    Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

    Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό, καθημερινά να μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2016 - 5:32:32 UTC