Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα
  • [02] Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιμένει ο Σόιμπλε
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δανειστών
  • [05] ΗΠΑ: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τα πυρά ενός άνδρα στο Κάνσας
  • [06] Οι επόμενες ημέρες θα είναι «κρίσιμες» για τη Συρία, προειδοποίησε ο Ομπάμα
  • [07] Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ιρλανδία
  • [08] Η κυβέρνηση Ρέντσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία
  • [09] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»
  • [10] Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχειο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθείτο απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

    Ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα στο ζήτημα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

    [02] Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιμένει ο Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών για να μειωθεί η αναταραχή στις αγορές.«Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί... και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε ο Σόιμπλε στη Σανγκάη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20).

    Ο Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη πως «θα ήταν τρομερό λάθος» να σταματήσει ή να αποδυναμωθεί ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών στις αγορές.Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δημιούργησε την επόμενη κρίση.

    «Αν θέλεις η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε. «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».«Το μοντέλο της ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φθάσει στα όρια του. Δημιουργεί νέα προβλήματα, αυξάνει τα χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι», πρόσθεσε.

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

    Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το ΔΝΤ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

    Όπως εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δανειστών

    Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

    Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.

    Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό ? που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές ? έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».

    «Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

    «Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

    [05] ΗΠΑ: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τα πυρά ενός άνδρα στο Κάνσας

    Ένας άνδρας άνοιξε πυρ και σκότωσε 4 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε έως και 30 ακόμη, στα γραφεία της επιχείρησης όπου εργαζόταν, της Excel Industries, στην μικρή πόλη Χέστον του Κάνσας, στις κεντρικές ΗΠΑ, σύμφωνα με την αστυνομία.Ο σερίφης Τ. Γουόλτον δήλωσε ότι «20 ως 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους 4 ως 7 έχασαν τη ζωή τους, περιλαμβανομένου του δράστη».

    Ο ένοπλος σκοτώθηκε από έναν άνδρα των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητά του, αλλά δεν την έχουν δημοσιοποιήσει ως τώρα.Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μολαταύτα ότι ο δράστης ήταν ο Σέντρικ Φορντ, 38 ετών, ο οποίος φέρεται να είχε καταδικαστεί για κλοπή.Επρόκειτο για «εργαζόμενο ή πρώην εργαζόμενο στην Εξέλ. Μπορεί να είχε απολυθεί», είπε ο σερίφης Γουόλτον.

    [06] Οι επόμενες ημέρες θα είναι «κρίσιμες» για τη Συρία, προειδοποίησε ο Ομπάμα

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «κρίσιμες» για τη Συρία, προειδοποιώντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και τη Ρωσία ότι «ο κόσμος θα παρακολουθεί» εάν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και εφαρμόζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    «Οι ημέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες, ο κόσμος θα παρακολουθεί», προειδοποίησε ο Ομπάμα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

    «Η διακοπή των εχθροπραξιών που θα τεθεί σε ισχύ αύριο (σ.σ. από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ώρα Δαμασκού) είναι ένα κρίσιμο βήμα για να τερματιστεί το χάος» στη Συρία, συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Όλος ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να γίνει: όλα τα μέρη (σ.σ. που έχουν δεσμευθεί) οφείλουν να τερματίσουν τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορέσει να διανεμηθεί σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές», πρόσθεσε.

    «Όλα αυτά θα εξαρτηθούν κυρίως από το εάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους», επέμεινε.

    [07] Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ιρλανδία

    Η κυβέρνηση συμμαχίας της Ιρλανδίας μοιάζει να οδεύει προς ήττα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ίσως δεν αναδειχθεί καθαρός νικητής και να ενσκήψει πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, που προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

    Οι εκλογές, οι οποίες για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για το πώς θα έπρεπε να κατανεμηθούν τα κέρδη της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης, ίσως αναγκάσουν τα δύο μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα να εξετάσουν την πιθανότητα να σχηματίσουν μια, οπωσδήποτε ασταθή, κυβέρνηση συμμαχίας.

    [08] Η κυβέρνηση Ρέντσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία

    Η κυβέρνηση Ρέντσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία με 173 «ναι» και 71 «όχι». Η ψηφοφορία ήταν συνδεδεμένη με την έγκριση του νόμου για τα σύμφωνα συμβίωσης των ομοφυλόφιλων, επί του οποίου θα πρέπει να εκφραστεί τώρα και η Βουλή.Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε από τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, της Νέας Κεντροδεξιάς και από δεκαοκτώ γερουσιαστές οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Το σχέδιο νόμου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που εγκρίθηκε από την γερουσία δεν προβλέπει την δυνατότητα της λεγόμενης Stepchild adoption, της υιοθεσίας του παιδιού ενός μέλους του ζευγαριού και από τον σύντροφό του. Παράλληλα, δεν προβλέπεται ούτε η υποχρέωση να παραμένουν πιστοί, οι σύντροφοι, όπως προβλέπεται, αντιθέτως, από τον πολιτικό γάμο.Η έγκριση της βουλής, όπου οι Δημοκρατικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, θεωρείται τώρα δεδομένη. «Είναι μια ημέρα η οποία θα μείνει στην ιστορία της χώρας μας. Κέρδισε το θάρρος ενάντια στις διακρίσεις. Κέρδισε η αγάπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    [09] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»

    Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας όπου εργάζονται.

    Καταγγέλλοντας την «παραβίαση» των δικαιωμάτων τους, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε χθες Πέμπτη την αποφυλάκισή τους. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, στο ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, οικείοι τους και υποστηρικτές τους.

    Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και τους ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της ένα βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (Μ?Τ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

    [10] Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό

    Καταδικάζει η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη-μέλη στο προσφυγικό και καλεί σε εφαρμογή των συμφωνημένων.

    «Οι χθεσινές προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμετανστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, και συμπληρώνει πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

    «Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο όταν πρόκειται για οικονομικά οφέλη αλλά και για πολιτικές ευθύνες, όταν ζητείται από κάποιους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που ψήφισε και αποφάσισε το Συμβούλιο θα πρέπει να το πράττουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού ? la carte, όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο τα κομμάτια από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς και να αγνοήσεις τα υπόλοιπα», καταλήγει ο Τζ. Πιτέλα.

    ---Συνάντηση Τσίπρα-Πιτέλα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 5:32:28 UTC