Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φ. Γεννηματά, για το Προσφυγικό
  • [03] Στην Κοζάνη φιλοξενούνται 400 πρόσφυγες, που είχαν προορισμό την Ειδομένη
  • [04] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού
  • [05] Ειδομένη: Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των γραμμών από τους Αφγανούς
  • [06] WikiLeaks: Η NSA κατασκόπευε τις συνομιλίες ξένων ηγετών
  • [07] Συνάντηση δημάρχου Λέσβου με Γερμανούς αξιωματούχους

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους, χειραγώγησης των αρχών και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

    Απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανείς δεν θέτει κάτι τέτοιο και με εξαίρεση το προσφυγικό και τα εθνικά όπου μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης, χωρίζει άβυσσος την ουσία των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη τότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος.

    «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές. Θα αντέξει η οικονομία μας μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση αν αυτή προκύψει. Δεν τις ζητώ τις εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω», είπε μεταξύ άλλων ενώ απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρωθυπουργό.

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φ. Γεννηματά, για το Προσφυγικό

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θα γίνει δεκτή στις 11.00, κατόπιν δικού της αιτήματος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το Προσφυγικό.

    Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε τη Δευτέρα η κ.Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

    Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

    [03] Στην Κοζάνη φιλοξενούνται 400 πρόσφυγες, που είχαν προορισμό την Ειδομένη

    Στη Κοζάνη έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας400 πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

    Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η εκκλησία για την άμεση προετοιμασία και την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.

    Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

    Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στον χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Άρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.

    Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας έχουν αναλάβει την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.

    Οι πρόσφυγες προέρχονται από τηΣυρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.

    Το κλειστό στάδιο της Λευκόβρυσης δεν διαθέτει θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.

    [04] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού

    Μάχη με την γυναίκα αεροπειρατή, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ήταν η σύζυγος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, έδωσε μέσα στο ελικόπτερο, ο κυβερνήτης του, ο οποίος κατάφερε με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, να το προσγειώσει δευτερόλεπτα πριν συντριβεί στο έδαφος και παρασύρει στον θάνατο τον ίδιο και την γυναίκα.

    Ο πιλότος, προσπάθησε να αφοπλίσει την γυναίκα, η οποία πυροβόλησε τρεις φορές μέσα στο ελικόπτερο, καθώς πάλευε μαζί του. Και μόλις την τελευταία στιγμή ο ψύχραιμος κυβερνήτης έσωσε την κατάσταση και προσγείωσε το σκάφος στα χωράφια, δίνοντας την ευκαιρία στην γυναίκα να φύγει, αλλά το σχέδιο της ματαιώθηκε και ταυτόχρονα άφησε πίσω στοιχεία για την ταυτότητα της.

    Το πιστόλι, όπως προέκυψε, έχει χρησιμοποιηθεί σε αιματηρή ένοπλη ληστεία, που αποδίδεται στο Νίκο Μαζιώτη.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, με βάση τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η Πόλα Ρούπα, πιστεύουν ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο απόδρασης κατ' αρχήν του 46χρονου Νίκου Μαζιώτη, αλλά μαζί άλλα τέσσερα άτομα, ίσως, καθώς το ελικόπτερο επελέγη με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό γίνονται έρευνες και μέσα στις φυλακές για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και ποιοί εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ενώ ταυτόχρονα οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη της Ρούπα.

    Το ζήτημα που θέτουν τα στελέχη της Αστυνομίας, μετά και την χτεσινά δραματικά γεγονότα (που πήραν απρόσμενη τροπή για καλή τύχη των Αρχών, λόγω της αντίδρασης του πιλότου), είναι η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου τονίζουν, έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι κρατούμενοι για τρομοκρατία και εκφράζουν επιφυλάξεις αν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και ελέγχου των κρατουμένων, είναι επαρκή.

    [05] Ειδομένη: Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των γραμμών από τους Αφγανούς

    Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη που είχαν καταληφθεί από Αφγανούς, ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα.

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

    [06] WikiLeaks: Η NSA κατασκόπευε τις συνομιλίες ξένων ηγετών

    Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιεύει σήμερα ένα πακέτο διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στην παρακολούθηση ηγετών κρατών και διεθνών οργανισμών κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει ο ιστότοπος, η NSA είχε υποκλέψει με ηλεκτρονικά μέσα συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα ΜέρκελΒ· ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΒ· και ανάμεσα σε υπουργούς Εμπορίου σημαντικών κρατών-μελών της ΕΕ και της Ιαπωνίας σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

    «Σήμερα δείξαμε ότι οι ιδιωτικές συναντήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το πώς μπορεί να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή παρακολουθούνταν από μια χώρα που είχε την πρόθεση να προστατεύσει τις μεγάλες πετρελαϊκές της εταιρείες», ανέφερε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε ανακοίνωση της οργάνωσης που διαχειρίζεται τον ιστότοπο.

    Σύμφωνα με τον Ασάνζ, η Ουάσινγκτον έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα επιδίδεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες με στόχο τον Οργανισμό.«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των ΗΕ, διότι εάν ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να στοχοθετείται χωρίς συνέπειες, τότε οι πάντες, από τους παγκόσμιους ηγέτες ως τους απλούς διαβάτες, βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Ασάνζ στην ανακοίνωση αυτή.

    [07] Συνάντηση δημάρχου Λέσβου με Γερμανούς αξιωματούχους

    Με τον υπουργό Εσωτερικών και Αθλητισμού του Κρατιδίου της Έσσης (Hessen), Peter Beuth, και τον υπουργό του Κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας (Niedersachen) Boris Pistorius, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στο «παλιό δημαρχείο» της Μυτιλήνης.

    Οι κ. Beuth και Pistorius, επικεφαλής πολυμελούς υψηλόβαθμης γερμανικής αποστολής, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Αστυνομίας των δύο Κρατιδίων, ο διευθυντής του Τμήματος Προσφυγικών Υποθέσεων της Κάτω Σαξωνίας, ο πρόξενος και ο προϊστάμενος του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, και ο εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, επισκέπτονται τη Λέσβο, για να ενημερωθούν για τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση.

    Ο δήμαρχος, αφού τους καλωσόρισε, τους ενημέρωσε σχετικά με τις συντονισμένες δράσεις του δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς βέβαια και για τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο κ. Γαληνός, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αμείλικτη με τους διακινητές, τονίζοντας, παράλληλα ότι λύση στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγική κρίση, θα υπάρξει μόνο με την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Εκτενής αναφορά έγινε από τον δήμαρχο, στις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τομέα του τουρισμού, καθώς και στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης σ' αυτόν τον τομέα. «Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει έμπρακτα κάποιος τη Λέσβο είναι να την επισκεφθεί, διότι εκτός από τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας, η κρίση αυτή ανέδειξε και την εσωτερική ομορφιά που έχουν ούτως ή άλλως οι κάτοικοι της».

    Οι Γερμανοί υπουργοί με τη σειρά τους, εξέφρασαν τις ευχαριστίες και την εκτίμηση τους προς τους κατοίκους της Λέσβου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν βλέπουμε με πόση ηρεμία αντιμετωπίζετε αυτή την κρίση, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε γιατί η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Αν όλοι οι Αιρετοί αντιμετώπιζαν την κρίση με τη δική σας στόχευση και μεθοδικότητα, η πορεία του προσφυγικού θα ήταν διαφορετική. Η δράση σας αυτή, προάγει τις Ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες - δυστυχώς - στηρίζονται πλέον, από ολοένα και μικρότερο κύκλο χωρών. Ενημερωθήκαμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία και ομολογούμε ότι είναι πράγματα στα οποία πρέπει να εντρυφήσουμε και να μην αρκεστούμε απλά στην έκφραση αλληλεγγύης».

    Τέλος, ο δήμαρχος παρέδωσε στους υπουργούς τη διακήρυξη του δήμου Λέσβου, για την ανάγκη καταπολέμησης του δικτύου των διακινητών που δρουν στα τουρκικά παράλια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2016 - 7:32:39 UTC