Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λέσβο απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου
  • [02] Η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, στόχος της ΕΕ, αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [03] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο
  • [04] Σε κατ'οίκον περιορισμό με 24ωρη φρούρηση από τις 18 Μαρτίου ο Γ. Ρουπακιάς
  • [05] Αύριο η κηδεία του Παντελή Παντελίδη
  • [06] Αερογέφυρα σωτηρίας για τρίχρονο προσφυγόπουλο
  • [07] Με δακρυγόνα η αντιπολίτευση διέκοψε,την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για το 2016
  • [08] H Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει όλη τη χώρα
  • [09] UNICEF: Δύο παιδιά πνίγονται κατά μέσο όρο καθημερινά στην ανατολική Μεσόγειο
  • [10] Η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας έχει πολλά "προαπαιτούμενα"
  • [11] Στους 115 οι νεκροί από την γρίπη
  • [12] Πόλεμος ανακοινώσεων για την Υγεία - Η απάντηση του υπουργείου στην κριτική της ΝΔ
  • [13] Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν
  • [14] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία
  • [15] «Ναι» στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, λένε τα Τέμπη και τα συντασσόμενα με αυτό μπλόκα
  • [16] ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις στο θέμα του γηπέδου»
  • [17] Μποροβήλος: «Καρκίνωμα η βία για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

  • [01] Στη Λέσβο απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου

    Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παρέλαβε σήμερα στο πλαίσιο της 10ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου, στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Αλβανίας, στα Τίρανα, το ετήσιο βραβείο της Συνέλευσης, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λέσβου. Το βραβείο απενεμήθη για την αλληλέγγυα στάση των πολιτών του νησιού και τη γενικότερη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες - θύματα της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Γαληνός ευχαρίστησε θερμά την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου για την ύψιστη αυτή διάκριση προς τον Λεσβιακό Λαό, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Δυστυχώς, ακολουθείται η λάθος πολιτική για την επίλυση μιας κατάστασης, η οποία ?στην ουσία? δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η εξάλειψη της γενεσιουργού αιτίας του προβλήματος. Δηλαδή, η άμεση παύση του πολέμου στη Συρία και η ανασυγκρότηση της χώρας. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στάση και την πολιτική της, επιτρέπει στους αδίστακτους διακινητές να εκμεταλλεύονται οικονομικά με τον χειρότερο τρόπο τους πρόσφυγες και να τους οδηγούν πολλές φορές στον θάνατο. Εφαρμόζοντας όμως την παραπάνω πολιτική, δεν διαπράττεται μόνο έγκλημα κατά της ζωής των προσφύγων, αλλά και κατά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ρεαλιστικής στρατηγικής διαχείρισης του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται εκτεταμένοι ρατσιστικοί και φασιστικοί πυρήνες, σε όλη την Ευρώπη».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Γαληνός «το κλειδί της αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ευρώπης». «Αυτό υποστήριζα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να το πιστεύω ακράδαντα» συμπλήρωσε και κατέληξε:

    «Είναι η ώρα να υψώσουμε τείχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και όχι κατά των προσφύγων, στα μάτια των οποίων τα νησιά μας είναι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή»

    [02] Η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, στόχος της ΕΕ, αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    «Στόχος είναι η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν», υπογραμμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων τους για το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο και καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά την προσπάθεια αυτή. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει «στενή συνεργασία», μεταξύ της ΕΕ και ιδίως του FRONTEX με το ΝΑΤΟ.

    Όσον αφορά την Τουρκία, οι «28» τονίζουν ότι οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές και επισημαίνουν ότι «προτεραιότητα» είναι η «πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας», προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων.

    Επισημαίνεται, επίσης ότι πρέπει να υπάρξει «σημαντική και διαρκής μείωση» του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ, κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ταχέως τα προγράμματα προτεραιότητας. Σημειώνει επίσης με ικανοποίηση την πρόοδο όσον αφορά την κατάρτιση αξιόπιστου εθελοντικού προγράμματος εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία.

    Όσον αφορά τις σχέσεις με εμπλεκόμενες τρίτες χώρες, υπογραμμίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιστροφή και επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών, απαιτείται η πλήρης στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών.

    Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σύσταση στις 12 Φεβρουαρίου 2016. Επισημαίνεται ότι «είναι σημαντικό να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, λαμβανομένης ταυτοχρόνως υπόψη της ιδιομορφίας των θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας».

    Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι βελτιώνεται σταδιακά η λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής, με τη βοήθεια της ΕΕ, όσον αφορά τν ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, σημειώνεται ότι «πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, ιδίως να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων σε ποσοστό 100% (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ιδίως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπως απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο), να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτισθούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και να παρασχεθούν οι σημαντικές εγκαταστάσεις υποδοχής που απαιτούνται για τη φιλοξενία των μεταναστών υπό ανθρώπινες συνθήκες μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασής τους». Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο.

    Σε γενικές γραμμές, οι «28» υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα τα συμφωνηθέντα του περασμένου Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τα μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής.

    Όσον αφορά την πρόταση για «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», επισημαίνεται ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την ολλανδική Προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνολική στρατηγική που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον εάν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος προς τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται ανθρώπινη και αποτελεσματική πολιτική ασύλου.

    [03] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο

    Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, αφού από την αρχή του 2014 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 1.075 δυστυχήματα που έγιναν σε όλη την Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1.158 άτομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, το 2014 σε 747 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 801 άτομα, εκ των οποίων το 67,5% ήταν οδηγοί, το 16,4% επιβάτες και το 16,1% πεζοί.

    Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,4%), η παραβίαση της προτεραιότητας (7%), η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (5,8%) και η υπερβολική ταχύτητα (5,5%). Παράλληλα, ένα ποσοστό 27,7% των τροχαίων δυστυχημάτων του 2014 οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, σε «λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς». Τα αίτια αυτά είναι, μεταξύ άλλων, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης, μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

    [04] Σε κατ'οίκον περιορισμό με 24ωρη φρούρηση από τις 18 Μαρτίου ο Γ. Ρουπακιάς

    Σε κατ' οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση θα τεθεί από τις 18 Μαρτίου ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών ενόψει της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του.

    Με το βούλευμα του (αριθμός 260/2016), το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά με την επιβολή των περιοριστικών όρων του περιορισμού κατ' οίκον υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβαση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

    Ο Γιώργος Ρουπακιάς, συμπληρώνει στις 18 Μαρτίου 30 μήνες στην φυλακή καθώς παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 με ένταλμα της 6ης ανακρίτριας Πειραιά, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Σε βάρος του εκδόθηκε ωστόσο και δεύτερο ένταλμα προσωρινής κράτησης για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο έχει ανώτατο όριο προφυλάκισης 12 μήνες που άρχισαν να "μετρούν" μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών του πρώτου εντάλματος.

    [05] Αύριο η κηδεία του Παντελή Παντελίδη

    Θλίψη σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του λαϊκού τραγουδοποιού Παντελή Παντελίδη, σε χιλιάδες θαυμαστές του, ενώ βύθισε σε βαρύ πένθος την οικογένεια του. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του και η σπαρακτική μορφή της χαροκαμένης μητέρας του Αθηνάς στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία και της αφιέρωσε ένα από τα τραγούδια του.

    Η κηδεία του 32χρονου τραγουδιστή θα γίνει αύριο στις 3 μμ στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Ιωνία, ενώ από τις 10 το πρωί η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές είναι απαρηγόρητοι, ενώ ο θάνατος του τραγουδιστή έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, ακόμα και ανθρώπους που δεν άκουγαν τα τραγούδια του. Πολλά από τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστά, ενώ αρκετά είναι και τα καταστήματα στην γειτονιά του, στη Νέα Ιωνία που παρέμειναν σήμερα κλειστά ως ένδειξη πένθους.

    Από το πρωί δεκάδες είναι αυτοί που καταφθάνουν έξω από το πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρεί η οικογένεια του στη Νέα Ιωνία, για να αποθέσουν λίγα λουλούδια, ένα κεράκι ή ένα σημείωμα εκφράζοντας την αγάπη και τη θλίψη για τον αδικοχαμένο νέο.

    Πολλοί είναι κι αυτοί που πηγαίνουν στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο σημείο που έμελε ο Παντελής να χάσει τη ζωή του χθες το πρωί, για να αφήσουν λίγα λουλούδια.

    Γείτονες και φίλοι του 32χρονου συντετριμμένοι επισημαίνουν το πόσο καλό παιδί υπήρξε, χαμηλών τόνων, παρά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε τα τελευταία πέντε χρόνια και έγινε γνωστός μέσω του διαδικτύου.

    Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα του, μαζί με την Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη, στο κέντρο διασκέδασης «Teatro», αλλά η μοίρα του έπαιξε το δικό της άσχημο παιχνίδι.

    [06] Αερογέφυρα σωτηρίας για τρίχρονο προσφυγόπουλο

    Ένα αγοράκι 3 ετών, που παρ'ολίγο να πνιγεί όταν νέα ομάδα προσφύγων-μεταναστών έφθασε στη Λέσβο, μετέφερε στην Αθήνα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας Στο παιδάκι είχαν δοθεί οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το μεσημέρι απ΄ όπου ο τρίχρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    [07] Με δακρυγόνα η αντιπολίτευση διέκοψε,την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για το 2016

    Η αντιπολίτευση του Κοσόβου διέκοψε σήμερα την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του έτους εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μέθοδο που χρησιμοποιεί από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχει την παραίτηση της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των συμφωνιών που αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

    "Ο λαός έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτό το καθεστώς και η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να ανταποκριθεί στη βούληση του λαού", δήλωσε ο ηγέτης του κινήματος Vetevendosje (Αυτοδιάθεση) της αντιπολίτευσης Βισάρ Ιμέρι ο οποίος, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, εξασφάλισε την άδεια του προέδρου του κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι προκειμένου να απευθυνθεί στους βουλευτές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

    "Είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης και ο (πρωθυπουργός) Ίσα (Μουστάφα) και ο (επικεφαλής της διπλωματίας) Χασίμ (Θάτσι) πρέπει να το καταλάβουν, όλος ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει", είπε ο Ιμέρι προτού επιστρέψει στη θέση του.

    [08] H Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει όλη τη χώρα

    Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε σήμερα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά της υλοποίησης των σχεδίων του για μια ανακατάληψη όλης της Συρίας, τα οποία, όπως είπε, είναι επιζήμια για τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

    "Η Ρωσία έχει επενδύσει σοβαρά από πολιτικής, διπλωματικής και τώρα στρατιωτικής άποψης" στην επίλυση αυτής της κρίσης. "Γι'αυτό βεβαίως και θα θέλαμε ο Μπασάρ αλ Άσαντ να το λαμβάνει αυτό υπόψη του", δήλωσε ο Τσούρκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, στην οποία υπογράμμισε ότι πρόκειται για "προσωπική του άποψη".

    Αν η Δαμασκός θεωρεί ότι "δεν χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει να πολεμήσει μέχρι τη νίκη, η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη, αυτό προκαλεί φόβο και μόνον στη σκέψη", σημείωσε.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άσαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να ανακαταλάβει όλη τη Συρία.

    [09] UNICEF: Δύο παιδιά πνίγονται κατά μέσο όρο καθημερινά στην ανατολική Μεσόγειο

    Την άμεση ενίσχυση της ασφάλειας των προσφύγων και των μεταναστών ζητούν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η UNICEF, καθώς καθημερινά πνίγονται κατά μέσο όρο δύο παιδιά στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο.

    Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον τραγικό θάνατο του Αιλάν, περισσότερα από 340 παιδιά έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λένε οι οργανώσεις, καθώς τα κορμιά τους χάνονται στη θάλασσα.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το κομμάτι του Αιγαίου ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ελλάδα είναι πλέον απο τις πιο θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

    [10] Η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας έχει πολλά "προαπαιτούμενα"

    Η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή ενσωμάτωσή τους. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι απλό. Αφορά πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής και βάζει την ΕΕ ενώπιον της ανάγκης να εναρμονιστούν οι πολιτικές αυτές, που είναι εν πολλοίς κατακερματισμένες.

    Η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ ανέλυσε το θέμα την Πέμπτη.

    Ειδικότερα, η εργασιακή ένταξη των προσφύγων επηρεάζει τις πολιτικές ασύλου, διεθνούς προστασίας, αγοράς εργασίας και το ζήτημα των διακρίσεων, είπε ο ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφέι (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και εισηγητής τους ΕΚ για το ζήτημα.

    Οι πολιτικές της ΕΕ είναι κατακερματισμένες και σε ορισμένους τομείς οι αρμοδιότητες της ΕΕ είναι περιορισμένες.

    "Η επιτυχημένη ενσωμάτωση απαιτεί πρόσθετα μέτρα και υπηρεσίες, όπως οι επανενώσεις οικογενειών, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ψυχο-κοινωνική περίθαλψη και επανένταξη, νομικούς συμβούλους, καθώς και γλωσσική κατάρτιση" , είπε ο Διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην ΕΕ Ντενίς Αβό

    Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η διάρκεια της διαδικασίας για την απόκτηση ασύλου, όπως είπε η Χάλα Ακάρι από την Συριακή Ένωση Προσφύγων και την πρωτοβουλία Mariestad (Σουηδία). Επίσης, υπάρχει ανάγκη κοινών προτύπων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και αξιολόγησης των δεξιοτήτων.

    «Οι σημερινοί πρόσφυγες δεν πρέπει να γίνουν οι αυριανοί άνεργοι», είπε ο Βόλφγκανγκ Μίλερ από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Απασχόλησης.

    Στην ερώτηση, αν η ένταξη στην αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει μέσω επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές, Γερμανία) είπε πώς, "όλοι όσοι ψάχνουν για μια θέση εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

    Τα κράτη-μέλη πρέπει να ξεπεράσουν την "έλλειψη αλληλεγγύης" που δείχνουν, είπε ο Ρίζαρντ Χολεβίνσκι, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

    Η ΕΕ πρέπει να στηριχτεί τώρα στις αξίες της ειδικά για να καταπολεμήσει όλες τις μορφές ξενοφοβίας, δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτ Μορέν-Σαρτιέ (ΕΛΚ). "Η Ευρώπη είναι πόλος έλξης για όλους εξαιτίας των αξιών που πρεσβεύει", είπε.

    Κατά την ακρόαση συζητήθηκε επίσης, η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την ένταξη των προσφύγων. "Κάθε χώρα έχει τη δική της ταυτότητα. Η ένταξη χωρίς αφομοίωση αποτελεί ουτοπία", είπε ο Τσέσλαβ Χοκ (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία).

    [11] Στους 115 οι νεκροί από την γρίπη

    Σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Σήμερα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας σε 115 το συνολικό αριθμό των θυμάτων.

    Δεκαέξι νέα κρούσματα δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία,του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 118 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ συνολικά 356.

    [12] Πόλεμος ανακοινώσεων για την Υγεία - Η απάντηση του υπουργείου στην κριτική της ΝΔ

    Αδιανόητη χαραχτηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την κριτική από στελέχη της ΝΔ, που κάνουν λόγο για «μαύρη περίοδο» στην υγεία στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπενθυμίζει μάλιστα τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τις οποίες καθιστά υπεύθυνες για τις δραματικές περικοπές -πάνω από 40%- στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ, για την τραγική υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    «Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα (π.χ. παράταση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού), αλλά και να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ (π.χ. κατάργηση «εισιτηρίου» 5 ευρώ στα Νοσοκομεία)», αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην απαντητική ανακοίνωση του για τη "Μαύρη Βίβλο στην Υγεία " της ΝΔ.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά στη ΝΔ, χρησιμοποιώντας τα κυρία σημεία της κριτικής της προς την κυβέρνηση.

    1. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ανακοινώσει προσλήψεις στην υγεία

    Απάντηση: Στην υγεία δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2009. Υπήρξε έγκριση 1095 προσλήψεων που δεν προκηρύχθηκαν ποτέ. Για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας. Για την ακρίβεια έχουν εγκριθεί 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών- νοσηλευτών- παραϊατρικού προσωπικού (σύμφωνα και με έγγραφα του ΓΛΚ). Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ, 141 θέσεις για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και έχει υπογραφεί ΠΥΣ για επιπλέον 584 θέσεις επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, διασφαλίστηκε η παράταση της θητείας του υπηρετούντος προσωπικού μέχρι 30/09/2016 καθώς και η παραμονή ειδικευομένων στα Νοσοκομεία μέχρι και 4 εξάμηνα μετά τη λήξη του χρόνου ειδίκευσης.

    2. Καμία περαιτέρω μέριμνα δεν ελήφθη για τους ανασφάλιστους, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει την υγειονομική κάλυψή τους.

    Απάντηση: Το πρόβλημα δεν είχε στη πραγματικότητα αντιμετωπιστεί. Η μεγάλη προσέλευση των ασθενών στα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία το επιβεβαιώνει. Είναι γνωστή επίσης η δυσκολία της πρόσβασης των ανασφάλιστων καρκινοπαθών στο ΕΣΥ. Με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αίρονται όλα τα εμπόδια (δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και προέγκριση από τριμελείς επιτροπές) και όλοι οι ανασφάλιστοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να υποχρεούνται σε δήλωση αποδοχής χρέους και μεταφορά της οφειλής για τη νοσηλεία τους στις ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι η υγειονομική κάλυψη θα είναι πλήρης αφού οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται πέραν της νοσηλείας και των φαρμάκων και τη δωρεάν διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες δομές. Εκτός από τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ λαμβάνεται μέριμνα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, αιτούντες άσυλο, άτομα με αναπηρίες, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται μια κορυφαία πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης που αφορά την ισότιμη και καθολική φροντίδα των ανασφάλιστων ανθρώπων αντιμετωπίζοντας τις τεράστιες υγειονομικές και κοινωνικές ανισότητες που προκάλεσε η λιτότητα και η από-ασφάλιση στην αγορά εργασίας.

    3. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα κέντρα υγείας. Από γραφική ύλη μέχρι και πετρέλαιο

    Απάντηση: Τόσο τα Κέντρα Υγείας, όσο και τα νοσοκομεία έχουν εγκρίσεις συγκεκριμένου ορίου δαπανών κάθε χρόνο. Τα όρια δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 1,388 δισ. ευρώ για το 2015 σε 1,672 δισ. ευρώ για το 2016) και τα όρια δαπανών των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ έχουν αυξηθεί κατά 34 εκατομμύρια ευρώ από τα αντίστοιχα του 2015 (από 116 εκατ. ευρώ για το 2015 σε 150 εκατ. ευρώ για το 2016). Με αυτή την αύξηση, εκτιμούμε, ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες τους.

    4. Η ΝΔ έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτά, το 2014 δόθηκαν 1,4 δισ. ευρώ και το 2015 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) περίπου 1,15 δισ. ευρώ. 250 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα

    Απάντηση: Η χρηματοδότηση, [τα έσοδα δηλαδή των νοσοκομείων, που προέρχονται από: την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού, τις μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ και τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων] διαμορφώνει και τα όρια δαπανών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ (μεσοπρόθεσμο) 2015-2018 (που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2014), τα όρια δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονταν ετησίως περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια ήταν 1,388 δισ. ευρώ για το 2015, 1,404 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,420 δισ. ευρώ για τα έτη 2017-2018). Τον Οκτώβριο του 2015 τα όρια αυτά, που προέβλεπε η προηγούμενη δανειακή σύμβαση (1,388 δισ. ευρώ), εξαντλήθηκαν και αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 150 εκατ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες τους.

    Για το 2016 ο ψηφισμένος, πλέον, προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το ποσό των 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 300 εκατ. ευρώ από του 2015.

    Από την αύξηση αυτή του ορίου δαπανών και της αυξημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί και η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών που υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

    5. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές είναι 1,3 δισ. ευρώ

    Απάντηση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 910 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ (1,202 δισ. ευρώ), αλλά ας μην ξεχνάμε τι μεσολάβησε μέσα στο 2015 (κλείσιμο τραπεζών, capital controls, οικονομική ασφυξία κ.λπ). Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά που σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων απέκτησαν την ομαλή και συνήθη ροή τους, με μέση μηνιαία εξόφληση τα 205 εκατ. ευρώ, που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

    Αναμένεται επίσης κάλυψη μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την επόμενη δόση των 5,5 δισ., η οποία θα εκταμιευθεί στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας.

    6. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε το παραμικρό για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

    Απάντηση: Ήδη έχει υποβληθεί στρατηγικό σχέδιο στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στη διαπραγμάτευση ενός νέου Συμφώνου που θα προβλέπει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

    [13] Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν

    Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι

    το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Κυβερνητικές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχύρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποιίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

    Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, στόχος της ΕΕ, αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    [14] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία

    «Κύριε Γενικέ Γραμματέα γνωρίζετε πάντοτε ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις θέσεις του ΚΚΕ, ιδίως σε μια εποχή όπου όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, πρέπει να υπερασπισθούμε όλοι μαζί δύο καίριας σημασίας αγαθά: από την μία πλευρά την κοινωνική συνοχή και από την άλλη την εθνική μας κυριαρχία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αυτοί οι δύο στόχοι είναι στόχοι εθνικοί, στόχοι τους οποίους όπως είπα πριν οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις του ΚΚΕ, τονίζω ακόμα μια φορά, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η επαφή με την κοινωνία, το ξέρουμε όλοι, είναι συνεχής και αδιάλειπτη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Θέσαμε κυρίως το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε πάρα πολύ διάστημα και θα ταλανίζει τον λαό και την χώρα μας, εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πορεία των hot spots. Είναι γεγονός ότι βεβαίως χρειάζονται κέντρα όπου να συγκεντρώνονται, να καταγράφονται, να περιθάλπτονται οι ξεριζωμένοι, οι πρόσφυγες, και βεβαίως να γίνεται γρήγορα η καταγραφή για να πηγαίνουν γρήγορα στις χώρες προορισμού, στις χώρες που πρέπει να πάνε και όπου θέλουν. Όμως δυστυχώς ο τρόπος που επιλύεται αυτό από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγεί ουσιαστικά σε συνθήκες, σε κέντρα εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι βέβαια οι πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε στη συνέχεια ότι «επισημάναμε τη μεγάλη ανησυχία μας για δύο επικίνδυνα ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ: Το πρώτο έχει να κάνει με τα προβλήματα της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, του γκριζαρίσματος των ζωνών του Αιγαίου, που είναι πάγια επιδίωξη της τούρκικης πολιτικής και θέλει να την ενισχύσει τώρα με την παρουσία του ΝΑΤΟ, εδώ στην περιοχή, όλα αυτά τα προβλήματα που απειλούν νέα θερμά επεισόδια, νέες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων».

    [15] «Ναι» στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, λένε τα Τέμπη και τα συντασσόμενα με αυτό μπλόκα

    «Αποδεχόμαστε» την πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα όλης της χώρας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα.

    Συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σημερινή σύσκεψη κύλησε ομαλά, ενώ μας τόνισαν ότι υπήρξε «σύγκλιση απόψεων και θέσεων και το κλίμα ήταν ενωτικό».

    Στο μεταξύ, τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, Γιάννης Τουρτούρας και Αχιλλέας Καμπούρης αντίστοιχα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Νίκαιας την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση αυτή», ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για συμμετοχή στον διάλογο της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2016 με τον πρωθυπουργό.

    [16] ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις στο θέμα του γηπέδου»

    Το πλήρες χρονικό των διαδικασιών που αφορούν στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στην Νέα Φιλαδέλφεια, δίνει στην δημοσιότητα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΑΕ. Αφού γίνεται λεπτομερής αναφορά στα όσα έχουν συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2014, οι διοικούντες την Ένωση, καταλήγουν με την φράση «Για εμάς δεν υπάρχουν νέες δικαιολογίες, ούτε περαιτέρω προφάσεις για νέες καθυστερήσεις».

    [17] Μποροβήλος: «Καρκίνωμα η βία για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

    Συνέντευξη του προέδρου της Super League Γιώργου Μποροβήλου, φιλοξένησε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Θέμα η βία στα γήπεδα, η οικονομική κρίση και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

    Για τη βία στα γήπεδα ο κ. Μποροβήλος επισήμανε ότι «...έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες, αλλά το ποδόσφαιρό μας δεν είναι όπως θα θέλαμε. Πράγματι, το θέμα της βίας είναι ένα καρκίνωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτήν την εποχή υπάρχει έξαρση του φαινομένου, καθώς γενικότερα η ελληνική κοινωνία βράζει με τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει».

    Και συνέχισε: «Εμείς, ως Super League, είναι προφανές ότι δεν θέλουμε βία στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε την οικογένεια στο γήπεδο και σκοπός μας είναι να την φέρουμε σε αυτό. Επίσης σκοπός μας είναι η αναβάθμιση του προϊόντος με την συμμετοχή χορηγών. Θέλουμε την προβολή στο ποδόσφαιρο, γιατί είναι πράγματι το ομορφότερο και λαϊκότερο άθλημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 15:32:46 UTC