Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν ειναι λύση
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Ξυδάκης, για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [03] Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι επιστρέφουν οι θεσμοί, δήλωσε ο Ο. Γεροβασίλη
  • [04] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ- Συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη
  • [05] Ο Εμ. Καραλής στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται
  • [06] Η Τουρκία υπέρ της κοινής χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
  • [07] Νέα έκτακτη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό κάλεσε ο Β. Φάιμαν
  • [08] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [09] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στο προσφυγικό
  • [11] Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων
  • [12] Το νέο Toyota Prius μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2
  • [13] Είπε το «ναι» ο Σιμεόνε στην Τσέλσι

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν ειναι λύση

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και πως για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.

    «Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

    «Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Ξυδάκης, για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Τις ελληνικές θέσεις για την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θεματικές για τη μετανάστευση και τις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιείταιστις Βρυξέλλες, εκτός από την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, περιλαμβάνονται η συζήτηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο και η διαθεσμική συμφωνία για την καλύτερη νομοθέτηση.

    [03] Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι επιστρέφουν οι θεσμοί, δήλωσε ο Ο. Γεροβασίλη

    Η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η κ. Γεροβασίλη είπε όμως ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι αμφισβητούν τη συμφωνία του 2015, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή.

    «Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

    [04] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ- Συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη

    "Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, αν δεν συμφωνήσουν πρώτα αυτοί, που καλούνται να διαλεχθούν, στο ποιο είναι το αντικείμενό του"λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Αχιλλέας Ζαπράνης, εκφράζοντας τη διαφωνία του στη σύνθεση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, στον τρόπο διατύπωσης των θεμάτων που επεξεργάζονται οι 12 υποεπιτροπές διαλόγου, αλλά και στα "ασφυκτικά", όπως τα χαρακτηρίζει, χρονικά πλαίσια διαλόγου, μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

    Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» και στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ αποδέχεται ως θετική τη "σύνδεση της θεματολογίας του διαλόγου για την Παιδεία με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ", εκτιμώντας, ωστόσο, ότι "στη συγκεκριμένη θεματολογία έχουν παρεισφρήσει και θέματα, για τα οποία οι αποφάσεις του υπουργείου στηρίζονται σε ιδεοληψίες και είναι προειλημμένες"

    [05] Ο Εμ. Καραλής στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται

    Για το μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ παίδων που σημείωσε στο επί κοντώ αλλά και τις καθημερινές ανθρώπινες και οικογενειακές στιγμές του μίλησε ο Εμμανουήλ Καραλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο 16χρονος επικοντιστής αναφέρθηκε στη χαρά που ένιωσε όταν υπερέβη τα 5.53μ, τις προσδοκίες του με το δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει μπροστά του μέχρι το καλοκαίρι, τις δυσκολίες να κάνεις πρωταθλητισμό και ταυτόχρονα να πηγαίνεις σχολείο, αλλά και το γεγονός ότι το αθλητικό γονίδιο που κουβαλά από τους γονείς του έπαιξε ρόλο στην καριέρα του.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι η δίδυμη αδελφή του που κάνει έπταθλο είναι η μεγάλη αδυναμία του και πως ο αθλητής πρότυπο για τον ίδιο είναι ο Μπούμπκα, ενώ πιστεύει ότι σίγουρα μπορεί να κάνει ακόμη ψηλότερα άλματα. Τέλος, όταν καταφέρνει να βρίσκει ελεύθερο χρόνο παίζει στην κιθάρα του διάφορα μουσικά κομμάτια κυρίως μπλουζ και τζαζ, ενώ του αρέσουν τα ταξίδια και θέλει να επισκεφθεί πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

    [06] Η Τουρκία υπέρ της κοινής χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

    Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μίας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ως μόνου μέσου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, αλλά μόνο στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ανώτατος τούρκος αξιωματούχος.

    "Θέλουμε μία χερσαία επιχείρηση μαζί με τους διεθνείς μας συμμάχους...χωρίς χερσαία επιχείρηση, είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

    "Δεν θα υπάρξει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία", διευκρίνισε.

    "Είμαστε σε συνομιλίες με τους συμμάχους μας. Εάν υπάρξει συναίνεση, η Τουρκία θα λάβει μέρος", διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

    [07] Νέα έκτακτη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό κάλεσε ο Β. Φάιμαν

    Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προσκαλεί σε μία "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Στη συνάντηση, στην οποία προσκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος ως συντονιστής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    [08] Ο Ζ. Γκάμπριελ καλεί για επείγουσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    O πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει και καλεί επειγόντως να ελαφρυνθεί το χρέος της με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση των επιτοκίων.

    Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι "ψευδολύση", η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες», γράφει Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σεάρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ενας τέτοιος αποκλεισμός της Ελλάδας επαπειλείται όμως, αν πραγματοποιούντο «ιδέες των συντηρητικών» και αν στα σύνορα με τη ΠΓΔ της Μακεδονίας κατασκευαστούν φράχτες.

    Ο υπουργός Οικονομίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βλέπει μάλιστα στην προσφυγική κρίση μια ευκαιρία για την ανανέωση της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά η κοινή προσφυγική κρίση και η κρίση ασύλου θα πρέπει επιπλέον να συνδεθεί με μια δίκαιη κατανομή του βάρους, με αναπτυξιακή πολιτική και με καταπολέμηση της ανεργίας. Ειδικά η Γερμανία, γράφει, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη και δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βοηθηθεί στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, αν δεν είναι διατεθειμένη, τώρα περισσότερο από πριν να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

    [09] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

    Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

    Η γρίπη είναι...

    Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

    Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

    Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

    Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

    Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

    Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Πότε πρέπει να γίνεται αντιγριπικός εμβολιασμός;

    Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ' όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.

    Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

    Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

    Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

    Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

    Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain - Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στο προσφυγικό

    Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό . Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.

    Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό πρόβλημα και τις διαπραγματεύσεις της Αγγλίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ.

    «Δεν υπάρχει exit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.

    Στην αναφορά του στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

    Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:

    1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.

    2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.

    3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη. Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Αγγλίας , ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

    Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.

    [11] Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων

    Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.

    Αυτά ανακοίνωσσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.

    Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.

    [12] Το νέο Toyota Prius μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2

    Αύριο η Toyota θα παρουσιάσει την τέταρτη γενιά του Prius. Η πανευρωπαϊκή παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βαλένθια της Ισπανίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αναβαθμισμένο υβριδικό σύστημα κίνησης, που έχει υποστεί εκτενείς μετατροπές. Οι Ιάπωνες μηχανικοί πέτυχαν πάνω από 40% θερμική απόδοση στον βενζινοκινητήρα 1.800 κ.εκ. Άλλα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος έχουν γίνει πιο συμπαγή και τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις με κριτήριο τη βέλτιστη διάταξη χώρων. Επίσης φρόντισαν να κατεβεί πιο χαμηλά το κέντρο βάρους του οχήματος.

    Η νέα μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου είναι πιο συμπαγής, ενώ η αντοχή της και η απόδοση φόρτισης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το νέο Toyota Prius χάρη στο εξελιγμένο υβριδικό σύστημα μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 18% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

    Σημαντικό νέο στοιχείο είναι και η χρήση της νέας πλατφόρμας Toyota New Global Architecture (TNGA). Προσφέρει στο αυτοκίνητο, υψηλότερη ακαμψία, χαμηλότερο κέντρο βάρους και παρέχει στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή της διαμόρφωσης του αμαξώματος.

    Ο χώρος αποσκευών έχει βελτιωθεί μετά την υιοθέτηση μιας νέας συστοιχίας μπαταριών. Αυτή είναι μικρότερη σε διαστάσεις και έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα. Επίσης χάρη στη χρήση ενός νέου συστήματος πίσω ανάρτησης με διπλά ψαλίδα, αυξήθηκε και η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου.

    Οι δυνατότητες του πακέτου ασφάλειας Toyota Safety Sense έχουν επεκταθεί με την προσθήκη του Adaptive Cruise Control που βασίζεται σε ραντάρ και μία νέα λειτουργία ανίχνευσης πεζών για το Pre-Collision System (Σύστημα Προ-Σύγκρουσης).

    Το 1997 το πρώτο Toyota Prius λανσαρίστηκε με το σύνθημα «έγκαιρα για τον 21ο αιώνα». Ως το παγκοσμίως πρώτο υβριδικό όχημα μαζικής παραγωγής, ενσάρκωνε αυτό που δήλωνε το Λατινικής προέλευσης όνομά του ότι «προηγείται της εποχής του».

    Το πρώτο αυτοκίνητο ήταν ένα μικρό, τετράθυρο σεντάν με νέο υβριδικό σύστημα το οποίο συνδύαζε ένα βενζινοκινητήρα 1.500 κ.εκ. VVT-i κύκλου Atkinson με ηλεκτροκινητήρα 33 kW. Τότε είχε την κορυφαία απόδοση, αφού οι εκπομπές CO2 ήταν 120 γραμ./χλμ. και η μέση κατανάλωση μόλις 5,1 λίτρα/100χλμ.

    Το αρχικό πακέτο ανασχεδιάστηκε πλήρως και βελτιώθηκε στη δεύτερη γενιά του μοντέλου το 2003, με αισθητά αυξημένη ισχύ και απόδοση, και ανανεωμένη αισθητική διαμορφώνοντας ένα μεγαλύτερο, κομψότερο, πιο άνετο και πρακτικότερο χάτσμπακ. Το βελτιωμένο υβριδικό σύστημα χρησιμοποιούσε ένα υβριδικό πακέτο μπαταρίας που ήταν μικρότερο και ελαφρύτερο και προσέφερε υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Η οικονομία καυσίμου βελτιώθηκε κατά 15% στα 4,3 λίτρα/100 χλμ. και τα επίπεδα CO2 έπεσαν ακόμα χαμηλότερα στα 104 γραμ./χλμ.

    Το τρέχον Prius έκανε το ντεμπούτο του το 2009, με έναν ακόμα ισχυρότερο συνδυασμό ισχύος και απόδοσης. Η ισχύς του υβριδικού συστήματος ήταν πάνω από το ένα τρίτο μεγαλύτερη σε σχέση με του αρχικού μοντέλου και παράλληλα οι εκπομπές CO2 είχαν πέσει κατά ένα τέταρτο, ενώ η κατανάλωση καυσίμου είχε βελτιωθεί κατά 23%. Η επιμονή της Toyota στην υβριδική τεχνολογία είχε σαν αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να ξεπεράσουν τα οκτώ αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο από το 1997. Ανάμεσα τους και πάνω από 3,5 εκατομμύρια Prius.

    Σπύρος Ρέκκας

    [13] Είπε το «ναι» ο Σιμεόνε στην Τσέλσι

    Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει δώσει τα χέρια με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και από το καλοκαίρι θα είναι ο νέος προπονητής της Τσέλσι. Αυτό αποκαλύπτει σήμερα στην Ισπανία η «OK Diario», η οποία στο σχετικό της δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αργεντινός τεχνικός έχει συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ρώσο μεγιστάνα, με τις ετήσιες αποδοχές του να φθάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, τις διπλάσιες από αυτές που λαμβάνει τώρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Ο Σιμεόνε, ο οποίος έχει πετύχει σχεδόν τα πάντα με τους «ροχιμπλάνκος», καθώς έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο στην Ισπανία, ενώ έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League, αναζητά μία νέα πρόκληση και η Τσέλσι φέρεται ως η ιδανική για να του την προσφέρει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2016 - 11:32:57 UTC