Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ο υπουργός-καναλάρχης λάμπει διά της απουσίας του
  • [02] Παραμένουν στα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας οι αγρότες
  • [03] Εγκαινιάζεται αύριο το άδειο από πρόσφυγες hotspot της Χίου
  • [04] ΥΠΕΞ Ολλανδίας: Τώρα πρέπει οι Έλληνες να τα καταφέρουν» σε σχέση με το Προσφυγικό
  • [05] Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα για ταχύτερη αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • [06] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό
  • [07] Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τα ρευματικά νοσήματα
  • [08] Η Ρωσία παρασκεύασε ένα «πολύ αποτελεσματικό» εμβόλιο για τον ιό Έμπολα
  • [09] Ταινία θα γυριστεί «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Ν Καζαντζάκη, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης
  • [10] «Υπερπόντιο» ταξίδι σε πολιτισμούς - Εκθεση στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
  • [11] Διευκολύνσεις από το ΥΠΟΙΚ για τους μικρούς οινοπαραγωγούς

  • [01] ΝΔ: Ο υπουργός-καναλάρχης λάμπει διά της απουσίας του

    Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε η ΝΔ χαρακτηρίζοντάς τον ως «υπουργό-καναλάρχη», που «λάμπει δια της απουσίας του».

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, που εκπέμπουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, γίνεται λόγος για «σιωπή» του υπουργού, η οποία «αν μη τι άλλο αποδεικνύει την αμηχανία και τη δυσκολία του να δικαιολογήσει τα ατελείωτα ψεύδη του».

    «Παρά τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός καναλάρχης λάμπει δια της απουσίας του», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΝΔ και καταλήγει: «Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ότι η ένοχη σιωπή του δεν περνάει απαρατήρητη από τους πολίτες».

    [02] Παραμένουν στα μπλόκα των Τεμπών και της Νίκαιας οι αγρότες

    Τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις εκφράζουν με δηλώσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή κίνηση συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

    Σε κλιμάκωση του αγώνα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει. Στις 7.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις παραπέρα αγωνιστικές τους δράσεις.

    [03] Εγκαινιάζεται αύριο το άδειο από πρόσφυγες hotspot της Χίου

    Χωρίς πρόσφυγες, αφού εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Χίο, εγκαινιάζεται αύριο το Κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων στο νησί, στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ στο Χαλκείος.

    Στην επίσημη έναρξη της λειτουργίας του hot spot, που έχει τη δυνατότητα καταγραφής και πιστοποίησης 600 μεταναστών και προσφύγων ημερησίων, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι και για 1.200 άτομα τη μέρα, θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος αύριο περιοδεύει στο ανατολικό Αιγαίο.

    Η ΑΔΕΔΥ Χίου διοργανώνει αύριο το μεσημέρι διαμαρτυρία στην είσοδο του hot spot, διαδηλώνοντας την αντίθεση της «στην επιχειρούμενη γκετοποιήση των θυμάτων του βάρβαρου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και στην είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

    [04] ΥΠΕΞ Ολλανδίας: Τώρα πρέπει οι Έλληνες να τα καταφέρουν» σε σχέση με το Προσφυγικό

    Υπό τον τίτλο «Κούντερς στην Αθήνα: «Τώρα πρέπει οι Έλληνες να τα καταφέρουν», η ολλανδική εφημερίδα Trouw δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Μπερτ Κούντερς, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Απαντώντας στο ερώτημα ?μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να τηρήσει τις αλλεπάλληλες προθεσμίες που της έχουν δοθεί σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, τι σας κάνει λοιπόν να πιστεύετε ότι τώρα ο Τσίπρας παίρνει αυτή την διορία στα σοβαρά;», ο Ολλανδός υπουργός αναφέρει τα εξής:

    «Η υποχρέωση για την δημιουργία 50000 θέσεων φιλοξενίας, για την οποία έχει δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά. Γι? αυτόν ακριβώς τον λόγο ήλθα κι εγώ για επίσκεψη εδώ. Υπάρχει μια μεγάλη πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αυτό είναι κάτι που βοηθάει. Πρέπει να τα καταφέρουν. Έχω επίσης την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Τσίπρας προσυπογράφει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική, όσο και τις συμφωνίες με την Τουρκία και την ανάγκη για μια καλύτερη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να αποκοπεί ο δρόμος για τους δουλεμπόρους. Αλλά όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες, έτσι και για την Ελλάδα ισχύει ότι πρέπει πρώτα όλα αυτά να αποδειχτούν στην πράξη».

    [05] Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα για ταχύτερη αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα για να συμβάλει στην κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών ομάδων και σχετικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

    Με το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να διαθέτουν ταχέως ιατρικές ομάδες και ιατρικό εξοπλισμό προτού εμφανιστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ? έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ταχύτερη και πιο προβλέψιμη αντίδραση. Το ιατρικό σώμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, εμπειρογνώμονες σε θέματα δημόσιας υγείας και ιατρικού συντονισμού, κινητά εργαστήρια βιοασφάλειας, αεροσκάφη υγειονομικής εκκένωσης και ομάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

    «Στόχος του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος είναι να μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα υγειονομικές κρίσεις.Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τη μάχη κατά του Έμπολα. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν η κινητοποίηση ιατρικών ομάδων. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη που έχουν ήδη συνεισφέρει μέχρι σήμερα, και θα ήθελα να ενθαρρύνω και άλλους να συμμετάσχουν ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες και να καταστεί δυνατός ο καλύτερος σχεδιασμός και η προετοιμασία προτού ξεσπάσει οποιαδήποτε καταστροφή», δήλωσε οEπίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, που προΐσταται της σημερινής εναρκτήριας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες.

    Το πλαίσιο που διέπει το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα αποτελεί μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ικανότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (γνωστής και ως «εθελοντικής δεξαμενής») του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι σήμερα το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη διαθέσει ομάδες και εξοπλισμό για συμμετοχή στην «εθελοντική δεξαμενή».

    [06] Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη - Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό

    Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους και η κορύφωσή της αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 295 ασθενείς.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

    Η γρίπη είναι...

    Οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

    Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

    Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

    Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

    Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

    Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Πότε πρέπει να γίνεται αντιγριπικός εμβολιασμός;

    Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ' όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.

    Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

    Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

    Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

    Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

    Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain - Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

    [07] Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τα ρευματικά νοσήματα

    Εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος, αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι τα συχνότερα ζητήματα που κινητοποιούν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα να χρησιμοποιήσουν την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης -210 8237302- την οποία λειτουργεί η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

    Η τηλεφωνική γραμμή το 2015, δέχθηκε 329 κλήσεις, μέσης διάρκειας 22 λεπτών και με κύριο τόπο προέλευσης την Αθήνα (69%). Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) γυναίκες, κατά μέσο όρο 52 ετών και καλούσαν κατά 71% για πρώτη φορά, ενώ περίπου το 29% είχε ξανακαλέσει. Επίσης, το 78% των κλήσεων πραγματοποιήθηκαν από τις ίδιες τις πάσχουσες ενώ το 22%, από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

    Από το σύνολο των κλήσεων το μεγαλύτερο ποσοστό (23%) έγινε από άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Ακολουθούσαν ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης, κλήσεις ατόμων με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (10%), με Ψωριασική Αρθρίτιδα (10%), με Οστεοαρθρίτιδα (6%), με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (4%) και με Ινομυαλγία (3%).

    Οι μισές περίπου κλήσεις αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις). Κατά δεύτερο λόγο (23%) η γραμμή δεχόταν κλήσεις για ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, παρατηρείται αύξηση των κλήσεων που έγιναν από την περιφέρεια σε σχέση με τα στοιχεία του 2014, αλλά και των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν προ διάγνωσης.

    Η Τηλεφωνική Γραμμή, που λειτουργεί από το 2007 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. ? 16.00, στοχεύει αφενός στην πρόληψη διαταραχών της ψυχικής υγείας και αφετέρου στη διάγνωσή τους και την κατάλληλη παραπομπή του ατόμου σε φορείς που μπορούν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη φροντίδα, αναφέρει η ΕΛΕΑΝΑ.

    [08] Η Ρωσία παρασκεύασε ένα «πολύ αποτελεσματικό» εμβόλιο για τον ιό Έμπολα

    Η Ρωσία κατάφερε να παρασκευάσει ένα "πολύ αποτελεσματικό" εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, το οποίο θα δοκιμαστεί προσεχώς στη Γουινέα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκοβορτσόβα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, την παραμονή της συνάντησής της με τη Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η υπουργός είπε ότι οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου GamEvac-Combi θα ξεκινήσουν φέτος στη Γουινέα.

    "Οι φάσεις 1 και 2 έγιναν στη Ρωσία σε εθελοντές και έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό", είπε η Σκοβορτσόβα.

    Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ΠΟΥ απάντησε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει ότι οι "οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας έχουν πατεντάρει ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα". Ο ΠΟΥ "επιθυμεί διακαώς να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    [09] Ταινία θα γυριστεί «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Ν Καζαντζάκη, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης

    «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη, θα γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, και την έγκριση των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

    Η συμφωνία ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης μετά από συνάντηση της εκδότριας-δικαιούχου των έργων του Ν. Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου, του προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιου Ματζαμπετάκη, του προέδρου της διεθνούς εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη Γιώργου Στασινάκη και του Νίκου Μαθιουδάκη επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων «Καζαντζάκη» και προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν Καζαντζάκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη.

    Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποχρέωση να στηρίξει το κινηματογραφικό εγχείρημα που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εντεταλμένων φορέων ανάδειξης του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. «Έχουμε την ευτυχή κατάληξη σήμερα να κλείσει αυτή η συνεργασία που μόνο οφέλη θα δώσει για την Κρήτη για την Ελλάδα», σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε για ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και μεγάλη ευθύνη όταν παίρνουμε τα δικαιώματα από την κ. Σταύρου, όταν έχουμε την υποστήριξη του Γιώργου Στασινάκη και τον Θοδωρή Παπαδουλάκη που θα κάνει την ταινία ο "Χριστός Ξανασταυρώνεται"».

    [10] «Υπερπόντιο» ταξίδι σε πολιτισμούς - Εκθεση στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

    Στα 140 χρόνια από την ίδρυση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αφιερώνεται η έκθεση « Οverseas» που εγκαινιάζεται στις 4 Μαρτίου, με ιστορικά έργα από τη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου και σύγχρονα έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές.

    Ο τίτλος της έκθεσης και το περιεχόμενο της δηλώνει το «υπερπόντιο» ταξίδι σε πολιτισμούς ,υπογραμμίζοντας τη σχέση του Κολλεγίου με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την Αμερική και την Ελλάδα, την μετακίνησή του στις αρχές του 20ου αιώνα από την Σμύρνη όπου ιδρύθηκε - στην άλλη πλευρά του Αιγαίου , μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και στη διάσχιση της Μεσογείου σήμερα από χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών ζητώντας άσυλο.

    Με ποικίλα μέσα τα έργα της έκθεσης εξερευνούν τρόπους ύπαρξης, γνώσης, επικοινωνίας, κριτικής και δράσης. Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται ένα αναγνωστήριο, ως παράρτημα των βιβλιοθηκών των Κολλεγίων Deree και Pierce. «Οι διαφορετικές εικαστικές φωνές και προσεγγίσεις επιλεγμένων βιβλίων- επιστημονικών και λογοτεχνικών- σχηματίζουν ένα τοπίο προς εξερεύνηση, που περιέχει την έννοια της μετατόπισης από έναν τόπο στον άλλο, τη μεταβλητότητα των ταυτοτήτων, το ρόλο της εικόνας στις αναπαραστάσεις » αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών από το Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree.

    [11] Διευκολύνσεις από το ΥΠΟΙΚ για τους μικρούς οινοπαραγωγούς

    Διευκολύνσεις για τις δηλώσεις αποθεμάτων των μικρών οινοπαραγωγών παρέχει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο ανταποκρινόμενο στα αιτήματα μικρών οινοπαραγωγών (οι οποίοι λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής και παράλληλα δεν πληρούν όρους και προϋποθέσεις αρμοδιότητας άλλων υπουργείων) και με αφορμή ερωτήματα φορέων αλλά και των τελωνείων, προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στα κατά τόπους αρμόδια τελωνεία μέχρι 4 Μαρτίου 2016 προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις αποθεμάτων.

    Για την υποβολή της δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τη δήλωση Μικρού Οινοπαραγωγού υπάγονται στις ρυθμίσεις που είχαν προσδιοριστεί με πρόσφατη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προβλεπόταν η τμηματική καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων σε 4 διμηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη διευκόλυνση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο για το 2016, μεταβατικό χρόνο εφαρμογής του νόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 17:32:42 UTC