Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης
  • [02] Μ. Χρυσοβελώνη: «Προκλητικές και απαράδεκτες» oι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας
  • [03] Στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ο Ν. Ξυδάκης
  • [04] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αρχηγό του HDP, Σ. Ντεμιρτάς
  • [05] Κατά 5,4% μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων το 2015
  • [06] Απέτρεψαν την ίδρυση προσφυγικού καταυλισμού στο Πολύκαστρο
  • [07] Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [08] Βομβαρδισμοί νοσοκομείου και σχολείου στη βόρεια Συρία με 14 νεκρούς
  • [09] Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ
  • [10] «Η δεκαετία του 60 ήταν η δεκαετία της φωτιάς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς
  • [11] Για τα προβλήματα των νεφροπαθών ενημερώθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [12] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή
  • [13] Άνοδος 6,6% στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών
  • [14] Ρωσία: Το συντομότερο η παράδοση των ρωσικών S-300 στο Ιράν
  • [15] Διαψεύδει η Άγκυρα αναφορά για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία
  • [16] Εξελίσσονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • [17] Τρίτη θλάση για τον Μπερμπάτοφ, 29η φέτος για την ομάδα
  • [18] Πανδαισία στο 65ο All Star Game και αποθέωση για τον Κόμπι Μπράιαντ

  • [01] Με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 28 πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ. Επρόκειτο για πρωινό εργασίας, το οποίο κράτησε 1,5 ώρα και αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προβολή στο εξωτερικό και την Ευρώπη των ελληνικών θέσεων για το προσφυγικό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Ι. Μουζάλα, έχει επισκεφτεί τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, σήμερα συναντήθηκε με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει επαφές για το θέμα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημερινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημέρωσε πως έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση κατά την οποία δόθηκε έμφαση στο προσφυγικό, αλλά εθίγησαν και άλλα θέματα.

    Οι πρέσβεις έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ. Έγιναν περίπου 12 ερωτήσεις που κάλυψαν το σύνολο των θεμάτων.

    [02] Μ. Χρυσοβελώνη: «Προκλητικές και απαράδεκτες» oι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας

    «Είναι προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια!» δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    «Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στα «ΝΕΑ» ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς απηχούν τα σχέδια που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και την υπογραφή της σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι κύκλοι υιοθετούν τακτική στρουθοκαμήλου για τη στάση της Τουρκίας, προσθέτει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας: «οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να τηρήσει και εκείνη στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι οποίες εξάλλου απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου».

    [03] Στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ο Ν. Ξυδάκης

    Tις ελληνικές θέσεις για την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θεματικές για τη μετανάστευση και τις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, εκτός από την προετοιμασία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, περιλαμβάνονται η συζήτηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο και η διαθεσμική συμφωνία για την καλύτερη νομοθέτηση.

    [04] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αρχηγό του HDP, Σ. Ντεμιρτάς

    Με τον επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο γραφείο του στη Βουλή.

    [05] Κατά 5,4% μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων το 2015

    Συνεχίστηκε και το 2015 η πτώση των τιμών των ακινήτων. Τη χρονιά που πέρασε οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 5,4%, ακολουθώντας μείωση κατά 7,5% που παρατηρήθηκε το 2014.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων που έχει λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας .

    Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 5,7% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 5,2% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

    Για το σύνολο του 2015, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2014 ήταν 5,5% για τα "νέα" διαμερίσματα, έναντι μείωσης 6,5% το 2014, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα "παλαιά" διαμερίσματα ήταν 4,7% το 2015, έναντι μείωσης 8,1% το 2014.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 4,9% στην Αθήνα, 5,9% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

    Για το σύνολο του 2015, η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2014 ήταν 5,3%, 5,3%, 5,2% και 4,4% αντίστοιχα.

    Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 5,5% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2014, ενώ για το σύνολο του 2015 η μέση ετήσια μείωση διαμορφώθηκε σε 5,0%.

    [06] Απέτρεψαν την ίδρυση προσφυγικού καταυλισμού στο Πολύκαστρο

    Προσπάθεια δημιουργίας καταυλισμού προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες στο Πολύκαστρο εμπόδισε το Σάββατο η τοπική δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουτενούδης και δημοτικοί ΄σύμβουλοι σταμάτησαν τα σκαπτικά μηχανήματα που εργάζονταν για την διάνοιξη του χώρου στο ύψος του βενζινάδικου στον εθνικό δρόμο προς τους Ευζώνους που σήμερα χρησιμοποιείται ως σημείο συγκέντρωσης προσφύγων που στη συνέχεια προωθούνται στην μεθοριακή διάβαση της Ειδομένης για να περάσουν στην FYROM.

    Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διαμόρφωσή χώρου του ΕΟΤ δίπλα στο πρατήριο υγρών καυσίμων με υποδομές που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες προσωρινής παραμονής 1500-2000 ανθρώπων. Με το που μπήκαν όμως οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο κινητοποιήθηκαν και διέκοψαν τις εργασίες εμποδίζοντας την δημιουργία καταυλισμού.

    Σε επιστολή του προς τον υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ,.Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Παιονίας αναφέρει οτι ?σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο χώρος πέριξ του Πρατηρίου να μετατραπεί σε μόνιμο καταυλισμό φιλοξενίας, πρώτον μεν γιατί δεν είναι σύννομη η δημιουργία τέτοιου χώρου σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα και δεύτερον λόγω της επικινδυνότητας των συνθηκών παραμονής των ανθρώπων στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ είναι σαφές ότι αυτό απαγορεύεται και από το νόμο (Ν. 2160/1993) για τα τουριστικά καταλύματα?.

    [07] Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

    Σε σύγχυση δείχνουν να βρίσκονται οι αγρότες, εν αναμονή κλήσης από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι συσχετίσεις αλλάζουν διαρκώς και στα μπλόκα της χώρας επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς? παρακολουθούν τις εξελίξεις».

    Κοινό ζητούμενο -πλην του «οχυρού» της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό- είναι να γίνει ο διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

    Μετά τις 12:00, πάντως, θα αποσταλεί και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το πλαίσιο των προτάσεων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

    [08] Βομβαρδισμοί νοσοκομείου και σχολείου στη βόρεια Συρία με 14 νεκρούς

    Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν σήμερα ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα σχολείο και άλλες εγκαταστάσεις στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αζάζ στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσαν ιατρική πηγή και δύο κάτοικοι.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τουλάχιστον πέντε πύραυλοι χτύπησαν το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης και ένα σχολείο εκεί κοντά όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός.

    Ένας κάτοικος είπε πως ένα κέντρο προσφύγων νότια της πόλης χτυπήθηκε επίσης από βόμβες που έριξαν δύο μαχητικά τα οποία πιστεύεται πως είναι ρωσικά.

    Στο μεταξύ, τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως επτά ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Αζάζ και πρόσθεσε πως ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων αναμένεται να ξεπεράσει τους 14.

    [09] Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ

    Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ εισήλθε σήμερα στη φυλακή Ράμλεχ για να εκτίσει ποινή 19 μηνών για διαφθορά και έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ που φυλακίζεται.

    Ο 70χρονος Όλμερτ, επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης από το 2006 έως το 2009, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για παθητική δωροδοκία όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, από το 1993 έως το 2003. Στην ποινή αυτή προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας μήνας φυλάκιση για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

    Ο Όλμερτ έφθασε στη φυλακή συνοδευόμενος από φρουρούς εσωτερικής ασφάλειας που του είχαν διατεθεί εξαιτίας της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού, αλλά εισήλθε μόνος του στη φυλακή. Στο εξής εναποτίθεται στη σωφρονιστική διοίκηση η διασφάλιση της προστασίας του.

    Σήμερα το πρωί, προτού πάρει τον δρόμο της φυλακής, ο Όλμερτ δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου εμφανίζεται με μπλε πουκάμισο και πολύ καταβεβλημένος.

    "Είναι με πολύ βαριά καρδιά που αποδέχομαι σήμερα την καταδίκη μου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", λέει.

    [10] «Η δεκαετία του 60 ήταν η δεκαετία της φωτιάς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς

    «Η δεκαετία του 1960 ήταν η δεκαετία της φωτιάς: άρχισε με μιαν ανθοφορούσα ελληνική άνοιξη, για να τελειώσει χωρίς θέρος και χωρίς να προλάβει να δέσει καρπούς, με τον βαρύ χειμώνα μιας επτάχρονης δικτατορίας».

    Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ατζακάς στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του «Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη» (εκδόσεις 'Αγρα), που έχει ως φόντο της τα πολιτικά γεγονότα της προδικατορικής περιόδου. Ο συγγραφέας μιλάει, επίσης, για την Αριστερά και την κυριαρχική παρουσία της στην πεζογραφία του, όπως και για τους δεσμούς του με τον Παπαδιαμάντη.

    [11] Για τα προβλήματα των νεφροπαθών ενημερώθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους.

    «Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι δράσεις τις οποίες θα αναλάβουμε για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών θα έχουν την αιγίδα σας και θα μπορέσουμε, έτσι, καλύτερα να προωθήσουμε τις επιδιώξεις μας προς όφελος των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Καστρινάκης.

    Επίσης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, ανέφερε: «Ενημερώσαμε τον κ. Πρόεδρο για τα προβλήματα των νεφροπαθών, τα οποία αποτελούν μερικά απο τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Δυστυχώς, οι μεταμοσχεύσεις νεφρού, που αποτελούν για τους νεφροπαθείς τη λύση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και την επιβίωση, είναι στη χώρα μας στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο πνεύμα της δωρεάς οργάνων και η προσωπική του ιδιαίτερη ανθρώπινη ευαισθησία για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων αποτελεί το έναυσμα μίας τεράστιας προσπάθειας μαζί με τον ΕΟΜ για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους Έλληνες στη δωρεά οργάνων».

    [12] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή

    Στο γραφείο του στη Βουλή βρίσκεται, από νωρίς σήμερα, ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει σύσκεψη με υπουργούς για τρέχοντα θέματα του κυβερνητικού έργου.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και οι κρίσιμες συναντήσεις που πρόκειται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

    [13] Άνοδος 6,6% στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

    Το ράλι των τραπεζικών μετοχών ωθεί τη χρηματιστηριακή αγορά στα επίπεδα των 480 μονάδων, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 484,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,60%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμής τις 485,31 μονάδες (+6,83%).

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank κερδίζει 29,63% στα 0,420 ευρώ, η Εθνική σημειώνει άνοδο 26,67% στα 0,190 ευρώ, η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 26,53% στα 0,124 ευρώ και η Alpha Bank ενισχύεται κατά 18,94% στα 1,57 ευρώ.

    [14] Ρωσία: Το συντομότερο η παράδοση των ρωσικών S-300 στο Ιράν

    Η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν, ?το συντομότερο δυνατό? σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

    Το Ιράν δείχνει ενδιαφέρον και για την αγορά του τεχνολογικά πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά δε διεξάγονται διαπραγματεύσεις την περίοδο αυτή για το θέμα αυτό.

    [15] Διαψεύδει η Άγκυρα αναφορά για εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία

    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,Ισμέτ Γιλμάζ,διαψεύδει αναφορά για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι η Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεών της, στο συριακό έδαφος.

    [16] Εξελίσσονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εντείνουν τις προσπάθειες τους για να δημιουργήσουν καινούργια μοντέλα, τα οποία θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Οι αναλυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια τα ηλεκτρικά οχήματα, θα κατέχουν σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, γιατί συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα και περιορίζουν δραστικά τους επικίνδυνους ρύπους που μολύνουν το περιβάλλον.

    Το «παρών» σε αυτή την προσπάθεια δίνει και η Opel. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με την βοήθεια της General Motors, εξελίσσει ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο θα έχει μεγάλη αυτονομία. Η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει την απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, έτσι ώστε με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών το νέο αυτοκίνητο να διανύει περισσότερα χιλιόμετρα.

    Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο ονομάσθηκε Opel Ampera-e και ανήκει στη κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτή η κατηγορία οχημάτων δεν φέρει βενζινοκινητήρα είτε πετρελαιοκινητήρα και αρκείται μόνο στην απόδοση του ισχυρού ηλεκτροκινητήρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ που παράγει την ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στους τροχούς, αντλεί ηλεκτρική ενέργεια μόνο από τις μπαταρίες. Η επίπεδη μπαταρία νέας γενιάς τοποθετείται κάτω από το πάτωμα της καμπίνας, χωρίς να επηρεάζει τις συμπαγείς αναλογίες του αυτοκινήτου. Χάρη στη μελετημένη σχεδίαση και τοποθέτηση της μπαταρίας διαμορφώνεται ένα ευρύχωρο εσωτερικό, με άνετα καθίσματα για μέχρι πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών εφάμιλλο με ενός συμπαγούς αυτοκινήτου.

    Το Ampera-e θα προσφέρει επίσης την υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar, καθώς και τεχνολογίες συνδεσιμότητας και infotainment που ενσωματώνουν smartphones και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο όχημα. Αναμένεται στην αγορά το 2017 και η Opel ανακοίνωσε ότι θα έχει προσιτή τιμή. Ανήκει στο νέο πρόγραμμα προϊοντικής εξέλιξης της μάρκας που προβλέπει την προσθήκη 29 μοντέλων και εκδόσεων από το 2016 μέχρι το 2020.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] Τρίτη θλάση για τον Μπερμπάτοφ, 29η φέτος για την ομάδα

    Η...επιδημία των θλάσεων στον ΠΑΟΚ δεν έχει ούτε τέλος, ούτε και εξήγηση. Στο ματς με τον Ηρακλή, ήταν η σειρά και πάλι του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να υποστεί μια ακόμα θλάση φέτος, την τρίτη από την ημέρα που ήρθε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Βούλγαρος υπέστη θλάση στον τετρακέφαλο κι αυτή είναι η 29η της σεζόν για την ομάδα!

    Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον ΠΑΟΚ μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή, η σύσκεψη που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν έδωσε κάποια αποτελέσματα. Ο Ιβάν Σαββίδης πριν φύγει για το Ροστόφ της Ρωσίας, ζήτησε από τους συνεργάτες του και τα διοικητικά στελέχη έγγραφη άποψη για τα αίτια της αγωνιστικής πτώσης και έδωσε ραντεβού για νέα συνάντηση μαζί τους έως την Τετάρτη. Η θέση του Ιγκόρ Τούντορ στο «τιμόνι» του ΠΑΟΚ παραμένει αβέβαιη.

    [18] Πανδαισία στο 65ο All Star Game και αποθέωση για τον Κόμπι Μπράιαντ

    Μετά από ένα εντυπωσιακό παιχνίδι και «βροχή» καλαθιών, η Δύση νίκησε 196-173 την Ανατολή στο All Star Game στο Τορόντο, με MVP για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, ενώ ο Κόμπι Μπράιαντ, που αποσύρεται στο τέλος της σεζόν από τα γήπεδα, γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους.

    Ο 38χρονος θρύλος των Λέικερς, έπαιξε για 18η και τελευταία φορά στη γιορτή του μπάσκετ, έχοντας 10 πόντους, 7 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Αυτός ήταν ο πιο παραγωγικός αγώνας όλων των εποχών. Οι 369 πόντοι που πέτυχαν συνολικά οι δύο ομάδες, συνέτριψαν το περσινό ρεκόρ με 321.

    Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ με 31 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κλεψίματα ψηφίστηκε MVP για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του Μπομπ Πέτιτ (1958 και 1959). Ο Πολ Τζορτζ, από την άλλη πλευρά, είχε 41 πόντους για τους ηττημένους και απείχε μόλις έναν από το απόλυτο ρεκόρ του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν το 1962.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 11:32:51 UTC