Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο Παν. Κουρουμπλής
  • [02] Τις κινήσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • [03] Στο Σύνταγμα και σήμερα οι αγρότες. Σε επιφυλακή όσοι έμειναν στα μπλόκα
  • [04] Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Πόλη του Μεξικού μετά την ιστορική συνάντηση με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο
  • [05] Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη «Ζούγκλα»
  • [06] Έργο που είχαν γράψει από κοινού Μότσαρτ με Σαλιέρι ανακαλύφθηκε στο Μουσείο Μουσικής της Πράγας
  • [07] Έκθεση σκίτσου με θέμα το προσφυγικό στην Ρόδο

  • [01] Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο Παν. Κουρουμπλής

    Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλής λέγοντας ότι δεν πρέπει να μετανιώσουν για ευκαιρίες που μπορεί να χαθούν.

    Ανέφερε ότι «όλα είναι συζητήσιμα», διαμηνύοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα.

    Σημείωσε μιλώντας στο «Mega» πως πρέπει στον διάλογο να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτιώσεων που ενδεχομένως υπάρχουν.

    Άμα δεν έρθουν στον διάλογο αναλαμβάνουν και την ευθύνη, είπε ο υπουργός των Εσωτερικών.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια και όχι για τρεις μήνες και πρέπει να κριθεί στο τέλος της θητείας της.

    Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ο κόσμος αισθάνεται πολύ πιο άνετα να διαμαρτύρεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από ό, τι με άλλες κυβερνήσεις, αλλά διασαφήνισε ότι δεν φοβίζουν την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις του λαού «γιατί είμαστε στην ίδια όχθη».

    [02] Τις κινήσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Τις κινήσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό πεδίο σχεδιάζει η κυβέρνηση η οποία έχει να διαχειριστεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, του προσφυγικού και των κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται για τις μεταρρυθμίσεις.

    Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό γίνεται μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ενώ και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους.

    Στο εσωτερικό πεδίο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να συζητήσουν δίκαιες λύσεις στα ζητήματα των αγροτών και δεν αποκλείονται νέες πρωτοβουλίες, τις επόμενες ώρες, πρωτοβουλίες - γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης με τους αγρότες. Στο κλίμα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου απηύθυνε χθες νέα πρόσκληση στους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Στον διάλογο με τον πρωθυπουργό θα λειανθούν πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει» είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες από εβδομάδα, όχι μόνο για να συζητήσει μαζί τους το ασφαλιστικό αλλά και όλα τα θέματα για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

    [03] Στο Σύνταγμα και σήμερα οι αγρότες. Σε επιφυλακή όσοι έμειναν στα μπλόκα

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, με μεγάλη μερίδα αγροτών να έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα. Αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Μάλιστα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».

    Υπογραμμίζεται ότι σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, ούτε και σήμερα προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί, ενώ όλοι έχουν το «βλέμμα τους καρφωμένο στην Αθήνα», όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά.

    Πρόσκληση σε διάλογο από τον Β. Αποστόλου

    «Μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» χαρακτήρισε, τα χθεσινά επεισόδια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας, χθες, στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους αγρότες «να προσέλθουν στο διάλογο που θα κάνει ο πρωθυπουργός», τονίζοντας ότι εκεί θα απαλυνθούν πολλές εντυπώσεις.

    «Εμάς ο διάλογος είναι μέσα στο DNA μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου εξαπέλυσε επίθεση, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας τους βουλευτές τους πως «ήταν η πολιτική σας που μας οδήγησε ως εδώ».

    «Αναρωτηθήκατε για τις δικές σας ευθύνες στην κοινωνική ερημοποίηση της υπαίθριου, γιατί ψυχορραγούν χωριά και κωμοπόλεις;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Ο αγροτικός κόσμος έχει αγανακτήσει με τον τρόπο που οι δικές σας κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις ενισχύσεις και τα λουκέτα ολόκληρων μονάδων και εργοστασίων στο συνεταιριστικό χώρο. Έρχεστε σε μια δύσκολη συγκυρία σήμερα να ξεπλύνετε τα πάντα σε μια νύχτα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Κλειστοί αυτή την ώρα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

    Έκλεισαν, πριν από λίγα λεπτά, σχεδόν όλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών.Ειδικότερα, κλειστές είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Πειραιώς, η Αθηνάς, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής

    [04] Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Πόλη του Μεξικού μετά την ιστορική συνάντηση με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο

    Οι πιστοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού για να χαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αρχίζει σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στο Μεξικό, μετά την ιστορική συνάντηση στην Αβάνα με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο.

    Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και η σύζυγός του υποδέχτηκαν βράδυ Παρασκευής τοπική ώρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελλάδα) τον Ποντίφικα στο αεροδρόμιο, ενώ στην πίστα του αεροδρομίου ακούγονταν η μουσική και τα τραγούδια μιας παραδοσιακής μεξικάνικης μπάντας Μαριάτσι.

    "Φραγκίσκος, αδελφός του μεξικανικού λαού!", τραγουδούσαν πιστοί γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ ετοιμάζονταν να φωτίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη διαδρομή των 18 χλμ. που θα ακολουθούσε το παπικό όχημα.

    Ο Πάπας είχε προηγουμένως σταματήσει στην Κούβα για μια ιστορική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, σχεδόν 1.000 χρόνια μετά το Σχίσμα του 1054 μεταξύ των Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης. "Επιτέλους, βλεπόμαστε!", είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον συνομιλητή του, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές: "είμαστε αδέλφια".

    Η συνάντηση άρχισε θερμά, γεμάτη συγκίνηση, με ασπασμούς μεταξύ του Πάπα και του Ρώσου Πατριάρχη. Οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της μεγαλύτερης Ορθόδοξης Εκκλησίας (περισσότεροι από 130 εκατομμύρια πιστοί από τους 250 εκατ. ορθόδοξους χριστιανούς) σε κοινή δήλωση τους εξέφρασαν λύπη "για τα τραύματα που προκλήθηκαν από συγκρούσεις ενός μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος" μεταξύ των χριστιανών.

    Με την ιστορική αυτή συνάντηση, "η ενότητα είναι στο σωστό δρόμο. Ανταλλάξαμε απόψεις με σαφήνεια και χωρίς ταμπού", σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ρώμης και της Μόσχας δεν είχαν συναντηθεί επί σχεδόν 1.000 χρόνια.

    "Οι δύο εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο 69χρονος Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.

    Οι δύο άνδρες κάλεσαν τους πολιτικούς να παρέμβουν υπέρ των χριστιανών της Ανατολής, που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία και της εξάπλωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. "Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την περαιτέρω έξοδο των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή".

    [05] Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη «Ζούγκλα»

    Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει ένα νέο στάδιο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης διάλυσης του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί, τη λεγόμενη «Ζούγκλα», όπου ζουν υπό άθλιες συνθήκες περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στο έδαφος της Βρετανίας, εν μέσω εντάσεων στην περιοχή.

    Οι αρχές θέλουν να έχει κλείσει το νότιο τμήμα του καταυλισμού αυτού μέσα σε εβδομάδα και περίπου 1.000 άνθρωποι να μετακινηθούν αλλού.

    Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι θα προσφέρουν σε περίπου 750 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στέγη σε έναν καταυλισμό που άνοιξε τον περασμένο μήνα και αποτελείται από εμπορευματοκιβώτια που έχουν μετατραπεί για τον σκοπό αυτό. Το νότιο τμήμα της «Ζούγκλας» σχεδιάζεται να ισοπεδωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

    Τα κοντέινερ, που έχουν σχεδιαστεί για την υποδοχή έως και 1.500 ανθρώπων, έχουν εφοδιαστεί με κουκέτες, θερμάστρες και παράθυρα, αλλά δεν έχουν τουαλέτες ή μπάνια. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είπαν ότι διστάζουν να πάνε, καθώς η πρόσβαση στον νέο καταυλισμό θα ελέγχεται μέσω συσκευών αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

    Σε άλλους οι γαλλικές αρχές θα προτείνουν να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής. Στόχος είναι να φύγουν από τη «Ζούγκλα» περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν εκεί σήμερα.

    Η νομάρχης Φαμπιέν Μπιτσιό εξέφρασε την ελπίδα «ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απομακρύνσεις διά της βίας». Η ίδια εκτίμησε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε και να ισοπεδώσουμε μέρος του καταυλισμού ο οποίος αμαυρώνει την εικόνα του Καλαί».

    Η απόφαση αυτή ελήφθη έναν μήνα αφότου οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν τις σκηνές 500 ως 700 ανθρώπων, που βρίσκονταν πολύ κοντά σε έναν ανισόπεδο κόμβο ο οποίος περνάει πάνω από τον καταυλισμό.

    [06] Έργο που είχαν γράψει από κοινού Μότσαρτ με Σαλιέρι ανακαλύφθηκε στο Μουσείο Μουσικής της Πράγας

    Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι - στον οποίο ο θρύλος αποδίδει τον θάνατο του πρώτου - ανακαλύφθηκε στην Πράγα.

    Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.

    "Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα", είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.

    Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως σε μια συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την Τρίτη, συνέχισε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας "Ντον Τζοβάνι", το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός Λορέντζο Ντα Πόντε.

    Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυία του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα "Μότσαρτ και Σαλιέρι" που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.

    [07] Έκθεση σκίτσου με θέμα το προσφυγικό στην Ρόδο

    Την παγκοσμίως κοινή γλώσσα της εικόνας, του σκίτσου και της σάτιρας, επιλέγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να στείλει το μήνυμα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

    Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε σήμερα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης σκίτσου με θέμα το προσφυγικό, η οποία θα φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή και κρίσιμη, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρώπη και τον ρόλο της Ελλάδος.

    Η έκθεση θα συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, μετά από πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη, την οποία ο κ. Χατζημάρκος αγκάλιασε χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Πλαισιωμένος από τρεις καταξιωμένους γελοιογράφους, τους Πάνο Μαραγκό, πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, Μιχάλη Κουντούρη και Βαγγέλη Παυλίδη, ο περιφερειάρχης μίλησε σήμερα για τη μεγάλη αυτή έκθεση πουθα ξεκινήσει από την Ρόδο, θα μεταφερθεί στη Λέρο καιτο Αγαθονήσι (μια στάση με έντονο συμβολισμό λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού και των δυσανάλογα μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται), μετάστην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες, όπου είναι και ο σημαντικότερος σταθμός της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 February 2016 - 9:32:44 UTC