Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου
  • [02] Έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι Κρητικοί αγρότες
  • [03] «Oι μεγάλες μας στιγμές γεννούν τα μεγάλα έργα»
  • [04] Τετράδια κοινοβουλευτικού λόγου: δέκα αγορεύσεις επιπέδου
  • [05] Το προσφυγικό στο επίκεντρο της 66ης Berlinale

  • [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου

    Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, με αποτέλεσμα των θάνατο των τριών μελών του πληρώματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

    Στις έρευνες συμμετέχουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.

    Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατόπιν τούτου, οι σημερινές ορκωμοσίες των νεοσύλλεκτων θαπραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

    [02] Έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι Κρητικοί αγρότες

    Έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη που έφτασαν με τρία πλοία, νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά.

    Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αγρότες που φτάνουν από τα άλλα μέρη της χώρας, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.

    Δηλαδή,αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα δεν έχουν περάσει ακόμα από τις Αφίδνες και οι αγρότες της Πελοποννήσου από τον Ισθμό.

    Εν τω μεταξύ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

    Η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σάκης Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας και όπως πρόσθεσε, «ο κάθε αγρότης αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας».

    Όσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Κώστας Πουρνάρας, «περισσότεροι από 2.000 αγρότες αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουμε την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

    Επίσης, λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

    Όσον αφορά στην κυκλοφορία, σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

    [03] «Oι μεγάλες μας στιγμές γεννούν τα μεγάλα έργα»

    «Υπάρχουν στιγμές και γεγονότα που σε κάνουν να σωπαίνεις. Τη στιγμή που συμβαίνει το ζεις. Η μνήμη, η πληγή που σου αφήνει το γεγονός, είναι υλικό. Αυτό ζυμώνεται, επωάζεται μέσα σου και το ανασύρεις επ΄ αφορμή μιας ιδέας. Αν είσαι λ.χ ζωγράφος, τις μεγάλες στιγμές όταν τις ζεις δεν τρέχεις να τις μεταφέρεις στον καμβά. Αυτές είναι, όμως, το υλικό για τα μεγάλα έργα. Μπαίνουν στο μπαούλο της ψυχής κι έρχεται η στιγμή που γίνονται σχήματα, χρώματα, συνθέσεις, νότες. Οι δουλειές μου είναι πάντα συλλογικές. Είναι συναντήσεις με ανθρώπους. Απ'αυτές γεννιούνται ιδέες κι απ αυτέςεμπνέομαι. Όχι, δεν παράγει τέχνη η επικαιρότητα. Δεν "δίνουν" υλικό τα δελτία ειδήσεων για να ... γεννηθούν νότες. Η ιδέα ξυπνάει μέσα σου συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τουςανασκαλεύουν μνήμες. Απ΄ αυτές γεννιούνται οι νότες...Ότι γραφω, απ τη δική μου ζωή, τις δικές μου μνήμες το αντλώ... Δεν χωράει εκλογίκευση η σύνθεση?»

    Ποιο είναι το υλικό της τέχνης, απο ποια συστατικά φτιάχνονται οι νότες;Ήταν η πρώτη ερώτηση στην Ελένη Καραϊνδρου που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όχι πια για να συνοδεύσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, να συνθέσει μουσικήγια τα ποιητικά πλάνα των ταινιών του, ούτε να καρδιοχτυπήσει στα Φεστιβάλ του σινεμά, να γράψει μουσική για παραστάσεις του ΚΘΒΕούτε να απονείμει το δικό της μουσικό- φόρο τιμής στο συνεργάτη της.

    Την Κυριακή και την Δευτέρα(14,15/6) ηΕλένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από όλο το φάσμα της δουλειάς της στον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειναι η πρώτη συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη, ενώ συμμετέχει το ΤΡΙΟ ΤΖΑΖ (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας).

    Στις δύο συναυλίες, η Καραΐνδρου θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, της Τώνιας Μαρκετάκη, της Μάργκαρετ Φον Τρόττα, του Χριστόφορου Χριστοφή, του Λευτέρη Ξανθόπουλου αλλά και από θεατρικές παραστάσεις του Ζυλ Ντασέν («Ο Γλάρος», «Ο Θάνατος του εμποράκου») και του Αντώνη Αντύπα («Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», ο «Γυάλινος Κόσμος»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων «Κλειστοί δρόμοι» καθώς και μουσικά θέματα από το «10» του Καραγάτση και γράφτηκαν για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

    [04] Τετράδια κοινοβουλευτικού λόγου: δέκα αγορεύσεις επιπέδου

    Ηελληνική Βουλή δεν είναι μόνο διακοπές, διαξιφισμοί και αποδοκιμασίες, αλλά είναι και Λόγος. Θα λέγαμε μάλιστα ότι στον κοινοβουλευτισμό «Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτή την υψηλού επιπέδου έκφραση με επιχειρήματα, στοχασμούς και τεκμήρια συνεχίζει να παρουσιάζει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με την έκδοση της τρίτης σειράς «Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

    Πρόκειται για δέκα τομίδια με αγορεύσεις κοινοβουλευτικών ανδρών, από το 1893 έως το 1979.

    Αναλυτικά:

    Θεόδωρος Δηληγιάννης, Επί του προϋπολογισμού (1893)

    Αθανάσιος Ευταξίας, Περί αρχαιοτήτων (1899)

    Θεόδωρος Ρετσίνας, Περί της ελληνικής βιομηχανίας (1907)

    Ελευθέριος Βενιζέλος, Η ύστατη κοινοβουλευτική μάχη (1915)

    Λεωνίδας Ιασονίδης, Η εγκατάσταση των προσφύγων (1924)

    Γεώργιος Καφαντάρης, Νομισματική σταθεροποίηση και οικονομικές μεταρρυθμίσεις (1928)

    Γεώργιος Καρτάλης, Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (1952)

    Κωνσταντίνος Τσάτσος, Το νέο Σύνταγμα (1975)

    Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977)

    Λεωνίδας Κύρκος, Η προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (1979).

    Όπως σημειώνει ο τέως πρόεδρος της Βουλής και τέως πρόεδρος του Ιδρύματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης -επί των ημερών του οποίου ετοιμάστηκε η έκδοση- «σκοπός των Τετραδίων είναι να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας του ελληνικού κοινοβουλευτισμού για την πρόοδο της κοινωνίας». Ο επιστημονικός επιμελητής της σειράς καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, σημειώνει: «Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός μετά το 1843 αποτέλεσε κάτι περισσότερο από ένα σύστημα διακυβέρνησης. Υπήρξε ένα ιδεώδες, ένας θεμελιώδης στόχος, αλλά και ένα μέσον για την εξακτίνωση ιδεών και προτάσεων που απέβλεπαν στην πρόοδο και τον εκδημοκρατισμό».

    [05] Το προσφυγικό στο επίκεντρο της 66ης Berlinale

    Με τον προβολέα στραμμένο στην προσφυγική κρίση και στην μετανάστευση άνοιξε την αυλαία του χθες το βράδυ ίσως το πλέον πολιτικοποιημένο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο, η 66η Berlinale. Ο σταρ της πρεμιέρας, Τζορτζ Κλούνι, πρωταγωνιστής της εκτός συναγωνισμού ταινίας των Αδελφών Κοέν «'Αβε, Καίσαρ!» που άνοιξε το Φεστιβάλ, έδωσε ήδη το στίγμα, ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητήσουν «τι μπορούμε να κάνουμε» για τους πρόσφυγες.

    Η τελετή έναρξης τα είχε όλα: ένα μεγάλο κόκκινο χαλί, ενθουσιώδες κοινό που αψήφησε το κρύο για να δει από κοντά τους σταρ, ονόματα οσκαρικής κλάσης και ανέκδοτα - άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο επιτυχημένα. Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι φέτος η Μέριλ Στριπ, η οποία αποθεώνεται από διοργανωτές και κοινό σε κάθε της εμφάνιση. Η ίδια, ενθουσιώδης και «ανυπόμονη», όπως είπε, να δει όλες τις ταινίες, βρέθηκε σε μάλλον αμήχανη θέση όταν κλήθηκε, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου, να εξηγήσει την ... «λευκή» σύνθεση της κριτικής επιτροπής. «Υπάρχει μια ουσία ανθρωπιάς που διατρέχει κάθε κουλτούρα. Στο κάτω κάτω είμαστε όλοι από την Αφρική. Στην πραγματικότητα είμαστε όλοι Αφρικανοί», δήλωσε, για να δεχτεί κατόπιν καταιγισμό ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2016 - 7:32:22 UTC