Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρυσοβελώνη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αν οι αγρότες επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρουν
  • [02] Στη Λέσβο ο Κ. Μητσοτάκης, για το προσφυγικό
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Στόχος, η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο
  • [04] Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία hot spot στην περιοχή του Σχιστού
  • [05] Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου
  • [06] Ομαλή η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [07] Ρέθυμνο: Το κτίριο της εφορίας απέκλεισαν οι αγρότες
  • [08] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν
  • [09] Την πιθανότητα για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και μετά από τραύμα στο κεφάλι, ερευνούν οι επιστήμονες
  • [10] Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» από την Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [11] «Στέλιος Καζαντζίδης, τραύμα και συμβολική θεραπεία στο λαϊκό τραγούδι», ένα βιβλίο για τη φωνή- «φάρμακο»
  • [12] Κάτι «τρέχει» με ... τις βιβλιοθήκες
  • [13] Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται οι εργασίες για τα hotspots στην Κω, ανέφερε ο Δ. Βίτσας
  • [14] Με αποκλεισμούς εθνικών οδών συνεχίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας
  • [15] Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών
  • [16] Τα δάση κωνοφόρων της Ευρώπης θερμαίνουν την ατμόσφαιρα αντί να δροσίζουν

  • [01] Χρυσοβελώνη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αν οι αγρότες επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρουν

    Αμφιβολίες για την «αθωότητα»των συνεχιζόμενων δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, από τη στιγμή που αρνούνται το διάλογο και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκφράζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπογραμμίζοντας ότι αν σκοπεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρουν.«Οι αγρότες δεν προσέρχονται στο διάλογο και εμένα αυτό μου γεννά πάρα πολλές αμφιβολίες και υποψίες ως προς την αθωότητα, αν μπορώ να το πω έτσι, των κινητοποιήσεων»είπε η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Υπενθύμισε, ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν συνηθισμένο να καλεί ο πρωθυπουργός σε διάλογο τους αγρότες, είπε ότι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι προσέτρεξαν στο διάλογο, ενώ οι αγρότες -όπως υπογράμμισε- κλήθηκαν, αλλά αρνούνται να παραστούν ακόμα και στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

    «Τι επιδιώκουν οι αγρότες; να ρίξουν την κυβέρνηση; Ε, δεν θα τα καταφέρουν»είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη, ενώ σε ερώτηση ποια από τα αιτήματα των αγροτών θα μπορούσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει «πάντα την πόρτα ανοιχτή»και χαρακτήρισε αναγκαία την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    «Είναι δικαίωμα τους καθενός να κάνει κινητοποιήσεις και πορείες, αλλά από 'κει και πέρα ας έρθουμε λίγο στα πραγματικά δεδομένα. Θα πρέπει και οι αγρότες να λογικευτούν και να αποδείξουν ότι πραγματικά δεν επιδιώκουν κάτι άλλο»είπε.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, (με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News) για το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών, η κ. Χρυσοβελώνη επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να εκβιάζεται συνεχώς από τους δανειστές και ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.Υπενθύμισε, όμως, ότι ο κ. Καμμένος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι έγιναν πρόσφατα εκλογές, ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε και ότι εκτός απροόπτου εκλογές θα ξαναγίνουν το 2019.

    [02] Στη Λέσβο ο Κ. Μητσοτάκης, για το προσφυγικό

    Στη Λέσβο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ο οποίος επισκέπτεται τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων - μεταναστών Καρά Τεπέ και τη Μόρια και ενημερώνεται από τους αρμόδιους φορείς.

    Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Στόχος, η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο

    Τρεις εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αν είναι δυνατόν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Οι τρεις εκκρεμότητες αφορούν:

    - την προστασία και για φέτος των φοιτητών, ανέργων και άλλων πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης. Το μέτρο αυτό ίσχυε πέρυσι, αλλά η ανανέωσή του και για φέτος απαιτεί νομοθετική διάταξη.

    - τον καθορισμό των διαδικασιών βάση των οποίων θα δηλώνεται στις κατά τόπους ΔΟΥ (στο Μητρώο) το σύμφωνο συμβίωσης.

    - τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος θα γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων.

    Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζουν πάντως ότι το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε επίπεδο υποδομής για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

    [04] Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία hot spot στην περιοχή του Σχιστού

    Δύο συγκεντρώσεις, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή του Σχιστού, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Κερατσίνι. Στηλεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ) πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

    Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ήδη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από το πρωί ενώ έχει αρχίσει η προσυγκέντρωση. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΡΦΑ αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών».

    Σημειώνεται ότι στις 12:30 το μεσημέρι, η επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α' και Β' Πειραιά έχει προγραμματίσει ανάλογη συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών. «Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς παράνομα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν κάτοικο της περιοχής μας, να εγκαταστήσει κέντρο λαθρομεταναστών ανοιχτού τύπου στο Σχιστό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη επιτροπή.

    Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς Ε7 και Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

    Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλμψη των ανθρώπων αυτών, που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού ,γίνεται από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, την επιτροπή αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές.Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο Σχιστό και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του η τοπική αυτοδιοίκηση.

    [05] Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Παυλίδη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού Ηλία Λεοντάρη και τον γενικό επιθεωρητή Β. Ελλάδας της Αστυνομίας Δημήτρη Σοφιό, επισκέφθηκαν, σήμερα, το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, που πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

    Εκεί, ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών καθώς και για τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής.Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Φάμελλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες, με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση ως προς το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή.

    Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δύο σημαντικές υποχρεώσειςΒ· πρώτον να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να δείξει αλληλεγγύη στις προσφυγικές ροές και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει όλες εκείνες τις υποδομές, οι οποίες θα πρέπει να είναι άρτιες για την υγεία των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν, χωρίς να δημιουργούν ταυτόχρονα προβλήματα και να επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.

    Οι πρόσφυγες θα μένουν στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας για τρεις ημέρες. Θα είναι οικογένειες και δεν ισχύουν οι φήμες περί εγκληματικών στοιχείων ή ανθρώπων που έχουν ασθένειες μολυσματικές, οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση -η τοπική κοινωνία δεν είναι σωστά πληροφορημένη- γι' αυτό και κάποιοι από τους κατοίκους αντέδρασαν με τον τόπο που αντέδρασαν. Προς την κατεύθυνση της σωστής πληροφόρησης, όπως τονίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.«Δεν θα χαρίσουμε στο φασισμό τη λειτουργία της κοινωνίας. Θα κάνουμε τον δημόσιο διάλογο, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας»δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

    [06] Ομαλή η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ομαλή είναι το τελευταίο 24ωρο η ροή προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Σύμφωνα με την αστυνομία, από χθες το πρωί, έχουν περάσει στη γειτονική χώρα περίπου 1.800 πρόσφυγες με αποτέλεσμα να έχει αποσυμφορηθεί εν μέρει ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής όπου πλέον αναμένουν 1300 άνθρωποι.

    Επιπλέον, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου όπου λεωφορεία από την Αθήνα αποβιβάζουν τους πρόσφυγες, βρίσκονται 2000 άτομα.

    [07] Ρέθυμνο: Το κτίριο της εφορίας απέκλεισαν οι αγρότες

    Το κτίριο όπου στεγάζεται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στο Ρέθυμνο απέκλεισαν σήμερα αγρότες της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες έχουν τοποθετήσει στην είσοδο της ΔΟΥ αγροτικά οχήματα και πανό, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

    [08] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε κατά λεωφορείου, το οποίο μετέφερε Αφγανούς στρατιώτες στο βόρειο Αφγανιστάν.

    Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, στην περιοχή Ντεχντάντι, σε μικρή απόσταση από την επαρχιακή πρωτεύουσα Μπαλκ της επαρχίας, Μαζάρ-ι-Σαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο, έκανε λόγο για 8 τραυματίες, ενώ ο Μονίρ Αχμάντ Φαρχάντ, εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη, δήλωσε ότι οι τραυματίες είναι 14, μεταξύ των οποίων και 3 γυναίκες.

    Ο βομβιστής φορούσε γιλέκο αυτοκτονίας και το ενεργοποίησε κοντά στο λεωφορείο που μετέφερε προσωπικό του 209ου Σώματος Στρατού (Shaheen), ενώ όλοι οι τραυματίες, είναι στελέχη του στρατού, σύμφωνα με τον Φαρχάντ.Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, σε ανακοίνωσή τους, την οποία ανάρτησαν στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτήν, ο βομβιστής ήταν κάτοικος της περιοχής Ουαρντάκ, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

    [09] Την πιθανότητα για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και μετά από τραύμα στο κεφάλι, ερευνούν οι επιστήμονες

    Η εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο ζήτημα προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να συμβεί -για άγνωστο λόγο- ακόμη και μετά από ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.'Ανθρωποι που έχουν τραυματισθεί στο κεφάλι (π.χ. σε τροχαίο), μπορεί -χωρίς να το γνωρίζουν- να έχουν αποκτήσει πρωτεϊνικές «πλάκες» παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και μάλιστα στις ίδιες περίπου περιοχές, όπου κάνει τη ζημιά η νευροεκφυλιστική νόσος.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντέηβιντ Σαρπ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν 40 ετών και τα τραύματα είχαν συμβεί ένα έως 17 έτη πριν την μελέτη. Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους εννέα ατόμων χωρίς προηγούμενο τραυματισμό και άλλων εννέα με Αλτσχάιμερ.

    [10] Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

    «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζ. Ροσίνι, από τις δημοφιλέστερες κωμικές όπερες, γίνεται διακοσίων ετών και η Εθνική Λυρική συμμετέχει στους παγκόσμιους εορτασμούς αυτής της επετείου με μια νέα παραγωγή του αριστουργήματος του Ροσίνι στις 13 /2 και για δέκα παραστάσεις στο θέατρο Ολύμπια.Η σκηνοθεσία είναι του Ιταλού σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μικέλι, καλλιτεχνικού διευθυντή του Ιταλικού Φεστιβάλ Όπερας της Ματσεράτας.

    Το έργο ανεβαίνει δύο αιώνες μετά την επεισοδιακή πρεμιέρα στη Ρώμη το 1816 για την οποία ο Σταντάλ είχε γράψει χαρακτηριστικά ότι το κοινό «ενοχλημένο από τις κοινοτοπίες που βρίσκονται στην αρχή της β' πράξης, σοκαρισμένο από την απόλυτη απουσία έκφρασης, υποχρέωσε την αυλαία να πέσει». Πολύ σύντομα όμως, στο τέλος του ίδιου έτους, η όπερα έφτασε στην Μπολόνια και τη Φλωρεντία, ενώ το 1818 παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και το 1819 κατέκτησε και τη Νέα Υόρκη. Μέσα στο διάστημα των 200 ετών, ο Κουρέας της Σεβίλλης, έχει καταφέρει να καταγράφεται ως ίσως η δημοφιλέστερη κωμική όπερα όλων των εποχών και σίγουρα ως μια από τις πλέον απολαυστικές όλων.

    [11] «Στέλιος Καζαντζίδης, τραύμα και συμβολική θεραπεία στο λαϊκό τραγούδι», ένα βιβλίο για τη φωνή- «φάρμακο»

    Τη θεραπευτική δράση του καζαντζιδικού τραγουδιού στις πονεμένες ψυχές των Ελλήνων τη δεκαετία του '50 πραγματεύεται το βιβλίο «Στέλιος Καζαντζίδης, τραύμα και συμβολική θεραπεία στο λαϊκό τραγούδι», του Λεωνίδα Οικονόμου, ο οποίος διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Σε 410 σελίδες ο μελετητής αναλύει τα τραγούδια για τη φτώχια, την αδικία, τη φυλακή, το θάνατο, την ξενιτιά, τη ψευτιά, την αχαριστία, παρουσιάζοντας την ...αναλγητική επενέργεια των τραγουδιών που λειτούργησαν με τις λυπητερές μελωδίες και τους δραματικούς στίχους ως μία ομοιοπαθητική θεραπεία σε εποχές κατά τις οποίες σπάνιζε η προσφυγή σε ψυχολόγους...

    [12] Κάτι «τρέχει» με ... τις βιβλιοθήκες

    Λίγοι μήνες απομένουν μέχρι να μεταφερθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και να σηματοδοτηθεί έτσι η είσοδός της σε μια νέα εποχή, ψηφιακή, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Τι θα σημαίνει αυτό, όμως, για τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες της χώρας; Ο αριθμός των δημόσιων βιβλιοθηκών ανέρχεται στις 45, ενώ οι δημοτικές ξεπερνούν τις 120. Ένα εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, ένας «διακαής πόθος» για τις βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων. Κάτι φαίνεται, όμως, αυτή τη φορά να «κινείται» και να δίνει ελπίδες ότι τα ευχολόγια θα μετατραπούν σε πράξεις.

    Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό ένα εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών; Γιατί να ασχοληθούμε με τις βιβλιοθήκες;

    Έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι τον Μάρτιο

    Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, των διευθυντών και εκπροσώπων των δημοσίων βιβλιοθηκών της χώρας, υπό τον υφυπουργό Θεοδόση Πελεγρίνη, με στόχο να «χαρτογραφηθεί» η πραγματικότητα των βιβλιοθηκών -οι δυσκολίες τους, οι ελλείψεις, αλλά και οι δράσεις και τα προγράμματά τους. Ο κ. Πελεγρίνης τούς ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες, εδώ και δύο μήνες, για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων βιβλιοθηκών, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. «Αν και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύνθετο πλέγμα δυσκολιών, μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πελεγρίνης και ανέφερε ότι έχει αρχίσει ήδη η ένταξη της διαδικασίας δημιουργίας εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ.

    'Αξονας του εθνικού δικτύου, η Εθνική Βιβλιοθήκη

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται, κύριος άξονας του εθνικού αυτού δικτύου θα είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη και γύρω από αυτή, θα λειτουργούν οι βιβλιοθήκες της περιφέρειας.

    [13] Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται οι εργασίες για τα hotspots στην Κω, ανέφερε ο Δ. Βίτσας

    Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω.

    «Προσωπικά, λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις, όχι μόνο σε χώρους, αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες».

    Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στόχος για τους μετανάστες είναι μετά την ταυτοποίηση, «και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται».

    [14] Με αποκλεισμούς εθνικών οδών συνεχίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας

    Για περίπου τέσσερις ώρες θα μείνει ανοικτή σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

    Μετά την απόφαση που πήραν οι αγρότες, οι οποίοι συμμετέχουν στο μπλόκο, ο δρόμος θα παραμείνει ανοικτός από 10:00-14:00. Στη συνέχεια, η εθνική οδός θα κλείσει, έως τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

    Ακόμη, από τις 11:00 σήμερα έως τις 17:00, αγρότες από την περιοχή της Βόνιτσας και του Ακτίου, θα κλείσουν την εθνική Αμφιλοχίας -Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.

    Επίσης, από τις 12:00 σήμερα έως τις 15:00, αγρότες από την περιοχή της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στην έξοδο της περιμετρικής της Ναυπάκτου, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου.

    Ακόμη, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων από 15:00-20:00, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

    Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου από 16:00-22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ για αύριο το πρωί προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Γ' ΔΟΥ, στην Πάτρα.

    Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνέλευση στις 18:30, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ενώ αναμένεται να κλείσουν, από 19:00-22:00, τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Ταυτόχρονα, στην Αιγιάλεια υπάρχει και δεύτερο μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στη γέφυρα του Μεγανίτη. Εκεί οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα για δύο ώρες το δρόμο, από19:00-21:00.

    Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από 12:00-18:00, στον κόμβο του Κουρτεσίου, ενώ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

    [15] Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών

    Προβληματισμός, αγωνία και έντονη ανησυχία φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους του αγροτικού χώρου για το μέλλον των κινητοποιήσεων και την έκβαση του αποτελέσματος αυτών, αφού μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για απόβαση στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία στις 12 Φεβρουαρίου 2016 (απόφαση Νίκαιας), η επόμενη ημέρα βρίσκει αρκετούς συμμετέχοντες στη συνάντηση... μουδιασμένους.

    Βέβαια, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας, ενώ καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση που συγκάλεσε για την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι, η συντονιστική στο τελωνείο του Προμαχώνα.

    Όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη των συντονιστικών σε Προμαχώνα και Τέμπη, Στέργιος Λίτος και Παναγιώτης Καλογιάννης, «η απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα είναι ξεπούλημα του αγώνα που κάνουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα. Έχουμε έτοιμες τις αντιπροτάσεις μας. Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση μελών του κλάδου σε διάλογο μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι δύο άντρες ανέφεραν: «η κίνηση αυτή μας εξόργισε ακόμα περισσότερο. Δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε αγρότες στα χωράφια και όχι στα σαλόνια. Δεν έχουν καταλάβει ποιοι αγρότες έχουν το πρόβλημα και αυτό είναι το βασικό πρόβλημά τους».

    Πάντως, κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση, από σήμερα κιόλας, ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ' αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς.

    Μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που παραβρέθηκαν και στη συνάντηση της Νίκαιας, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι με την κάθοδο στην Αθήνα «θα ξεφουσκώσει» ο αγώνας των αγροτών, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι «καταθέτουν ως αντιπρόταση, αυτή η κίνηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη)». Έσπευσαν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι εντός της ημέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που θα έχουν στα μπλόκα.

    Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, χαιρέτησαν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής Θόδωρο Πανακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή.

    Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» τα 30 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

    Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνομβουλγαρικά σύνορα, έδωσε «ελευθέρας» από αργά χθες το βράδυ μέχρι και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε και θα κλείσει εκ νέου για ένα 24ωρο.

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι θα κλείσει για ένα 24ωρο η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

    Στον νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12:00-15:00 και 19:00-22:00, ενώ στο δεύτερο οι «πύλες» θα κλείσουν 18:00-22:00.

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και την Παρασκευή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

    Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

    Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

    Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

    Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

    Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός της εφορίας στα Μουδανιά με τρακτέρ, από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

    Αγρότες απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της ΤτΕ, στα Χανιά

    Ρέθυμνο: Το κτίριο της εφορίας απέκλεισαν οι αγρότες

    [16] Τα δάση κωνοφόρων της Ευρώπης θερμαίνουν την ατμόσφαιρα αντί να δροσίζουν

    Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όλα τα δάση αποτελούν «όπλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό τελικά δεν ισχύει για όλα τα δέντρα της Ευρώπης, που μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θερμαίνοντας κι άλλο τον πλανήτη. Η αναδάσωση από μόνη της δεν θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή, αν δεν φυτευθούν τα κατάλληλα δέντρα. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σταδιακή αντικατάσταση των πλατύφυλλων και φυλλοβόλων δέντρων με κωνοφόρα μετά το 1750 έχει ως συνέπεια να διευκολύνεται η άνοδος της θερμοκρασίας.

    Τα κωνοφόρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα, έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα και απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα από άλλα είδη δέντρων, όπως οι βελανιδιές και οι σημύδες, παγιδεύοντας έτσι θερμότητα που αλλιώς θα διέφευγε στο διάστημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2016 - 9:32:36 UTC