Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν
  • [02] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
  • [03] Συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης
  • [04] Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες
  • [05] Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
  • [06] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

  • [01] Σημαντική διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Ιράν

    Αν για τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα,Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη σήμερα και αύριο 8Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική κυβέρνηση , αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα έχει σήμερα και αύριο στηνΤεχεράνη, σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικόπρόγραμμα του Ιράν.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

    Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

    Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

    Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του Προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες.

    [02] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    Χθες στις 9 το βράδυ τα δρομολόγια για την Κρήτη πραγματοποιήθηκαν κανονικά ενώ στις 10 το βράδυ αναχώρησαν και τα πλοία για τις Κυκλάδες.

    [03] Συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης

    Με ήχους από σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια και τη μελωδική φωνής της Χαρούλας Αλεξίου πλημύρισε το Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης.

    Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Ελληνίδα ερμηνεύτρια μάγεψε το κοινό της Σμύρνης στη συναυλία που δόθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης της Μικράς Ασίας και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδίες μας

    Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    [04] Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες

    Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων ετοιμάζεται για την πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, συνάντηση η οποίακρίνεται κρίσιμη, καθώς στις προθέσεις των αγροτών είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει , σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής των μπλόκων προχθες, να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί».

    Στη σημερινήσύσκεψη έχουν κληθεί εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τηχώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει γενικός συντονισμός δράσεων.

    Τη συμμετοχή της στησυνάντηση των αγροτών στη Νίκαια αποφάσισε σε σύσκεψη χθες η Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί συνολικά 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Στο τραπέζι έπεσαν πολλές και διαφορετικές προτάσεις για την κατεύθυνση των κινητοποιήσεων, με τους περισσοτέρους να ζητούν επ' αόριστον αποκλεισμούς σ' όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ελλάδα. Ορισμένοι πιο τολμηροί υποστήριξαν ότι θα πρέπει «να πλημμυρίσουμε την Αθήνα με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και την παρουσία μας απ' όλη τη χώρα».

    Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του σχεδίου γα το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή τους με τη συμμετοχή των ιδίων, και στο πλαίσιο αυτό Βορειοελλαδίτες συμμετέχοντες στα μπλόκα δήλωσαν: «Δεν πάμε σε καμία συνάντηση, συζήτηση σε καμία επιτροπή όσα χαρτιά και να μας στείλουν».

    Στο μεταξύ, κλείστα παραμένουν τα Τέμπη, ενώσκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου. Από τις 18.00 χθες έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ακολουθούν τη διαδρομή, κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου «Τρίπολη Βόρεια», εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό ως το 'Αργος κι από εκεί φτάνουν στον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας, όπου επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο. Αντίστροφα ακολουθούν τη διαδρομή οι οδηγοί που κατευθύνονται από την Κόρινθο προς την Τρίπολη.

    Οι οδηγοί από την περιοχή της Γορτυνίας με κατεύθυνση την Κόρινθο, εναλλακτικά μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική οδό Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα και να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας.

    Σημειώνεται πως παραμένει το μπλόκο των αγροτών στην περιοχή Καρτερού στην Κρήτη,στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, παρά το τσουχτερό κρύο, τον ισχυρό άνεμο και τη βροχή.Οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερααναμένεται να συνεδριάσει το Παγκρήτιο συντονιστικό των αγροτών προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω διαμαρτυρίες τους καθώς και τη μορφή τους .

    [05] Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    Ο γγτου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

    «Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.

    [06] H Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

    Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσεότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

    Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

    Διαβάστε επίσης:Ο γγ του ΟΗΕ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 7:32:27 UTC