Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Το μείζον πρόβλημα της EE δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Διαπραγματευόμαστε με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν
  • [03] Ντ. Μπακογιάννη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Στη ΝΔ δεν χωράνε παράσιτα και άνθρωποι που την απομυζούν
  • [04] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας-Ιράν: Ταξίδι για ψώνια στην Ευρώπη
  • [05] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»
  • [06] «Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους και πρόστιμα»
  • [07] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ζεφύρι του Δήμου Φυλής
  • [08] Ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ένα ποτήρι κρασί, καθημερινά, μεσογειακή διατροφή και άσκηση
  • [09] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας -Ιράν: Η κούρσα των πολυεθνικών
  • [10] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας-Ιράν: Η επιστροφή του Ιράν: τι σημαίνει για τις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο
  • [11] Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα εντόπισε και τιμώρησε οπαδό

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Το μείζον πρόβλημα της EE δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό

    Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Οικονομία αλλά το Προσφυγικό, γιατί η επίλυσή του με όρους Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι κυριολεκτικώς υπαρξιακό για την Ευρώπη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου 'Ανγκελας Μέρκελ στο θέμα του Προσφυγικού, υπογραμμίζοντας το πολιτικό κόστος για εκείνη και επισήμανε, ότι οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία, και όπως είπε, η κα Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

    Συνεχίζοντας, διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών ότι η Ελλάδα σε ό, τι αφορά στο Προσφυγικό θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, πάρα πολύ σύντομα. «Ό,τι έχουμε αναλάβει θα το εκπληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις».

    Από εκεί και πέρα, σημείωσε, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα αλλά και το χρέος απέναντι στον λαό της-που πολλά έχει υποστεί- να ζητάει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Μια αλληλεγγύη, που πρέπει να φανεί κυρίως από το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εταίροι-ευτυχώς λίγοι- που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα υπό όρους φοβικούς, που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μεγάλη πλειοψηφία των αρμόδιων Υπουργών γνωρίζουν ότι ούτε τίθεται, ούτε μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν και αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και για λόγους θεσμικούς, σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τόνισε ότι κάνουν λάθος εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει υποχρεώσεις σχετικά με την φύλαξη των συνόρων της. Αντιθέτως η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο αυτή την υποχρέωσή της και μάλιστα με όρους που αφορούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

    Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας αλλά θα φυλάξει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του αριθμού των προσφύγων, γιατί όπως είπε, αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη και χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχει μια πραγματολογική προσέγγιση στο θέμα», μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Λονδίνο σχετικά με τους Δωρητές. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήρθε με τον Γάλλο ομόλογό του για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα Hot Spots και την καταγραφή. Συμφώνησε, επίσης, με τον Πρόεδρο στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και σημείωσε «ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή σχετικά με την Ακτοφυλακή», και κατέληξε λέγοντας «Όσο είναι δυνατόν, εμείς θα προσπαθήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος».

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Διαπραγματευόμαστε με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν

    Κάθε συζήτηση για Grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newpost, και τονίζει ότι η χώρα εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί.

    «Αναμφίβολα, βρισκόμαστε στην κορύφωση του πιο δύσκολου μέρους της εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού. Αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε συζήτηση για Grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα τριετούς χρηματοδότησης και εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως πως δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα.

    «Η διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος συμβάλει στη διαμόρφωση μίας διπλής κρίσης: οικονομικής και ανθρωπιστικής. Σε αυτό το σημείο προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και υπογραμμίζει:

    «Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης. Η απάντηση σε αυτές τις φωνές είναι σαφώς πολιτική και όχι μόνο ελληνική. Απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ένωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων. Η μάχη παραμένει ιδεολογική: η πρόοδος, ο ανθρωπισμός και ο ευρωπαϊσμός απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό».

    Ο διάλογος

    Αναφερόμενη στις πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει πως η κυβέρνηση αντί να μειώσει οριζόντια τις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγοι ακόμη μήνες στο εξοντωμένο ασφαλιστικό σύστημα, έως τις επόμενες μειώσεις, προχώρησε σε ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού σε βάθος δεκαετιών. Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης διασφαλίζουν βιωσιμότητα, προστασία των συντάξεων, λειτουργική απλοποίηση του συστήματος και -το κυριότερο- μείωση των ανισοτήτων.

    Η διαπραγμάτευση

    Ερωτηθείσα για τη διαπραγμάτευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι «πρακτικά τώρα ξεκινά» και πολλά από τα όσα κυκλοφορούν στον Τύπο δεν είναι τίποτα περισσότερο από σεναριολογία, και δυστυχώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος. «Σε αυτήν την επίσης δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας, η χώρα μας πηγαίνει με πολύ περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν: η οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις. Το 2015 η ύφεση ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ είναι βάσιμες οι προσδοκίες για ανάπτυξη μέσα στο 2016. Ταμειακά ξεπεράσαμε τους στόχους, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ φτάσαμε στην κορυφή, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση και είναι πολύ σημαντικά, ακριβώς διότι διαπραγματευόμαστε έχοντας επίγνωση της εξάντλησης της κοινωνίας», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Το σενάριο των εκλογών

    Για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει: «Τις εκλογές δεν τις αποκλείουμε μόνο εμείς, αλλά δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία, ούτε καν η αντιπολίτευση. Διαθέτουμε πολύ φρέσκια λαϊκή εντολή, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού. Οι λαϊκή δυσαρέσκεια είναι λογική, ακριβώς διότι ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός της συμφωνίας, φέρνει τα δύσκολα μέτρα στους πρώτους αυτούς μήνες. Δυσαρέσκεια και κόπωση τις οποίες προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία».

    [03] Ντ. Μπακογιάννη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Στη ΝΔ δεν χωράνε παράσιτα και άνθρωποι που την απομυζούν

    "Στη ΝΔ δεν χωράνε παράσιτα, δεν χωράνε δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να απομυζούν τη ΝΔ χωρίς οι ίδιο να συμμετέχουν δημιουργικά" ξεκαθάρισε η βουλευτής και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στην ερώτηση, αν ο νέος αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρειαστεί να συγκρουστεί με παλιές λογικές και αντιλήψεις.

    Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα, είπε ότι σ' αυτή τη ΝΔ πολιτικά και ιδεολογικά χωράνε όλοι και εμφανίστηκε βέβαιη, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να εφαρμόσει μια "κεντρώα και κοινωνικά πιο ευαίσθητη πολιτική", ενώ χαρακτήρισε "γελοίους" αυτούς που τον χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερο.

    "Γελοίοι, γελοιοδέστατοι οι οποίοι τα λένε αυτά. Ο Κυριάκος είναι ένας βαθιά φιλελεύθερος άνθρωπος" είπε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η διαφορά δεν είναι μεταξύ φιλελευθερισμού, σοσιαλισμού ή κομμουνισμού, ή αριστεράς, ενώ κατηγόρησε όσους "προσπαθούν με την παλιά λογική της αριστεράς να κολλήσουν ταμπέλες" σε ανθρώπους.

    Αναφερόμενη στις χθεσινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις, είπε ότι σηματοδοτούν "το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα και ότι εκτός από τη μαζικότητα, το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι αθροίστηκαν ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες.

    "Κατέβηκαν στους δρόμους οι παραγωγικοί Έλληνες και κατέβηκαν με πάρα πολύ μεγάλη οργή και νομίζω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι νιώθουν τον εμπαιγμό στο πετσί τους, ότι η κυβέρνηση τούς ενέπαιξε" τόνισε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό ουσιαστικά ποινικοποιεί την εργασία, αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν από τη μια μεριά να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας στις συντάξεις και από την άλλη να λέμε ότι διαφορά δεν θα υπάρχει".

    Για το ασφαλιστικό των αγροτών παραδέχτηκε ότι όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια έκαναν λάθη, ασκώντας κοινωνική πολιτική μέσω του ΟΓΑ και υπογράμμισε ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να παραμείνει ένα ταμείο, αλλά -όπως είπε- ταμείο των πραγματικών αγροτών.

    Απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν υποστήριξε δημόσια κάποιον στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, επέκρινε τους Έλληνες δημοσιογράφους, λέγοντας ότι αν υποστήριζε τον κ. Μητσοτάκη θα την κατηγορούσαν ότι το κάνει για αδελφικούς λόγους και στην αντίθετη περίπτωση ότι στρεφόταν κατά του αδελφού της. "Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική δημοσιογραφία και έτσι αντιλαμβάνονται τα πράγματα" σχολίασε.

    Για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "τα πάει πολύ καλά", επισημαίνοντας ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρέλαβε ένα κόμμα σε κακά χάλια και για το λόγο αυτό έχει μπροστά του ένα τιτάνιο έργο. "Παρέλαβε ένα κόμμα σε κακά χάλια, διαλυμένο ουσιαστικά και οικονομικά αρχίζει και βάζει τάξη" υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενη στην πρώτη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή είπε ότι ο κόσμος "δεν είχε ξαναδεί μέχρι τώρα έναν αρχηγό, ο οποίος λέει τα πράγματα με το όνομά τους".

    Εξάλλου, στην ερώτηση γιατί η ΝΔ δεν ζητάει εκλογές, επισήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να το ζητάει αυτό από τον κόσμο κάθε τέσσερις μήνες και χαρακτήρισε "εφιάλτη" τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015.

    "Ο κ. Τσίπρας εξεβίασε εκλογές το Γενάρη του '15 για να πάρει μια εξουσία που δεν ήξερε τι να την κάνει. Εξεβίασε εκλογές και κόστισε στον ελληνικό λαό το 1,8 δισ. του ασφαλιστικού" είπε και κατέληξε λέγοντας: "ο κ. Τσίπρας καλείται πλέον να μπορέσει να κυβερνήσειΒ· εάν τώρα δεν μπορεί να κυβερνήσει, το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει ό,τι χρειάζεται να γίνει".

    [04] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας-Ιράν: Ταξίδι για ψώνια στην Ευρώπη

    Το Ιράν είναι ένας ακαταμάχητος εταίρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επιδίδονται σε μία κούρσα για την κατάκτηση της ιρανικής αγοράς.

    Η ιρανική κυβέρνηση ελέγχει το 80% της ιρανικής οικονομίας. Το Ιράν αντιπροσωπεύει μία τεράστια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νέων, διψασμένων για κατανάλωση έπειτα από δεκαετίες υποχρεωτικής δίαιτας με χαμηλής ποιότητας κινεζικά καταναλωτικά προϊόντα. Οι υποδομές του είναι απαρχαιωμένες. Το Ιράν κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα παγκοσμίως. Εξάγει μόνο το 1 εκατομμύριο από τα 2,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που παράγει ημερησίως.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Χάσαν Ροχανί πέρασε τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου στην Ευρώπη σε μία επίσκεψη αφιερωμένη στο επιχειρείν. Συνοδευόταν από πολυπληθή αντιπροσωπεία σημαντικών επιχειρηματικών παραγόντων και υπουργών.

    Στην Ιταλία, ο ιρανός πρόεδρος είχε επαφές με δεκάδες εργοδότες. Τους κάλεσε να επενδύσουν στο Ιράν προβάλλοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι η χώρα του είναι «η ασφαλέστερη και η σταθερότερη της περιοχής». Στη Ρώμη υπεγράφησαν περί τις 15 συμφωνίες ύψους 15 έως 17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές και από τη χαλυβουργία μέχρι την ναυπηγική.

    Η επίσκεψη στη Γαλλία κατέληξε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Airbus για την αγορά 114 αεροσκαφών , κυρίως Α-320, Α-321 και Α - 330, παράδοσης 2017. Από το 2020, τη Τεχεράνη θα αρχίσει να παραλαμβάνει Airbus Α-350 και Α-380.

    Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ιρανική αντιπροσωπεία υπέγραψε συμβόλαια με τις εταιρείες Peugeot και Renault.

    Συγκεκριμένα, η PSA Peugeot Citroen επισημοποίησε την επιστροφή της στο Ιράν με τη συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία Iran Khodro, μία επένδυση ύψους έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο πέντε ετών. Στόχος είναι η παραγωγή μακροπρόθεσμα 200.000 οχημάτων ετησίως .

    Οι γίγαντες του κατασκευαστικού τομέα Bouygues και Vinci, καθώς και η ADP, διαχειρίστρια των αεροδρομίων του Παρισιού υπέγραψαν συνεργασία για την κατασκευή τριών αεροδρομίων στο Ιράν.

    Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF και η ιρανική RAI υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκμετάλλευση σιδηροδρομικών σταθμών και την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας.

    Με την εταιρεία Total υπεγράφη συμφωνία για την προμήθεια 150.000 έως 200.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

    Η Γερμανία επιθυμεί διακαώς οικονομική συνεργασία με το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ που επισκέφθηκε στα μέσα της εβδομάδας την Τεχεράνη σε μία προσπάθεια να πείσει την ιρανική ηγεσία να ασκήσει την επιρροή της επί του καθεστώτος της Δαμασκού στις συνομιλίες της Γενεύης, απέσπασε την δέσμευση ότι η Γερμανία θα περιληφθεί στο επόμενο ταξίδι του Χασάν Ροχανί στην Ευρώπη.

    [05] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»

    Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι «καλοί και εξαίρετοι» καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα : «Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, καλός ή εξαίρετος πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

    Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον «ανεπάγγελτος», και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 ,δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

    [06] «Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους και πρόστιμα»

    Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ, οι συνολικές οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους τηλεοπτικών διαφημίσεων και απλήρωτων προστίμων που έχουν καταλογιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Δημήτρη Καμμένου.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά το 2015 καταλογίστηκαν 39.300.659 ευρώ φόροι τηλεοπτικών διαφημίσεων ενώ από το 2010 έως σήμερα επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ, πρόστιμα 23.332.729 ευρώ. Από τα 62.633.338 ευρώ των συνολικών οφειλών, έχουν εισπραχθεί μόλις 34.052.928 ευρώ.

    Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2013, επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ 175 πρόστιμα, βεβαιώθηκαν 8.133.080 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.870.140 ευρώ.

    Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης, έκανε λόγο για «σκανδαλώδες νούμερο», και πρόσθεσε, ότι πρέπει να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες καναλιών, «όταν ξεκινούν», όπως είπε, «τα δακρύβρεχτα δελτία των 8.00 που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα χρέη του κόσμου, να περνάει μια ταινία από κάτω στην οθόνη στην οποία να αναγράφεται το χρέος του καναλιού, για να ενημερώνονται οι τηλεθεατές».

    [07] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ζεφύρι του Δήμου Φυλής

    Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του εκφράζει τα συλλυπητήρια για το θάνατο του 49χρονου εργάτη NDRECA GJOK, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη εν ώρα εργασίας.

    Συγκεκριμένα το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στο Ζεφύρι του Δήμου Φυλής, όταν σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θανών, υπέστη ηλεκτροπληξία κατά την εργασία προσαρμογής μεταλλικών φύλλων στα πλευρά σταθερού κλιμακοστασίου κυκλοφορίας πεζών μεταξύ των επιπέδων του σταθμού Ζεφυρίου του προαστιακού σιδηροδρόμου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

    Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται από το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

    [08] Ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ένα ποτήρι κρασί, καθημερινά, μεσογειακή διατροφή και άσκηση

    Η έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 95% από αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα «ο φονιάς», όπως αποκαλείται από τους καρδιολόγους το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκοτώνει χωρίς διακρίσεις άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 4000 έως 5.000 άτομα το χρόνο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου κύκλου ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί και η βασική αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες, που μαστίζονται από κάπνισμα, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη. Κατά τους καρδιολόγους, το μόνο αντίδοτο σε αυτόν τον ακήρυκτο καθημερινό πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση του σύγχρονου ανθρώπου για τον κίνδυνο που τον απειλεί ανά πάσα στιγμή.

    [09] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας -Ιράν: Η κούρσα των πολυεθνικών

    Πετρέλαιο

    Το μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή αργού της χώρας να μειωθεί από τα περίπου 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε λίγο πάνω από τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του 2015.

    Λίγο μετά την άρση των κυρώσεων, η εθνική πετρελαϊκή εταιρία του Ιράν έδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν σηματοδοτεί άμεση επιστροφή στα προ κυρώσεων επίπεδα. Το Ιράν θα πρέπει πρώτα να ανοικοδομήσει τις παλαιές υποδομές του για να ξανακερδίσει το έδαφος που έχει χάσει από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

    Για να προσελκύσει αγορές από την Ευρώπη, το Ιράν είπε ότι θα πουλήσει το πετρέλαιό του σε χαμηλότερες τιμές. Η κίνηση της Τεχεράνης ακολουθεί στενά τα βήματα της ανταγωνίστριας Σαουδικής Αραβίας, της οποίας η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco ανακοίνωσε τον Ιανουάριο αντίστοιχες εκπτώσεις. Απλά σκεφθείτε δύο λέξεις: πόλεμος τιμών.

    Σύναψη εμπορικών σχέσεων?από την αρχή.

    Η εικόνα των διεθνών εμπορικών σχέσεων του Ιράν, όπως αναμενόταν, έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Ενώ οι εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν μειωθεί ? και στην περίπτωση των ΗΠΑ έχουν εξαφανιστεί τελείως ? οι εξαγωγές στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Αν και η επιβράδυνση της Κίνα έχει πλήξει προσφάτως τις εξαγωγές, το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου και Ιρανοί αξιωματούχοι εικάζεται ότι σκοπεύουν να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ενώ η Κίνα έχει γίνει η πιο σημαντική εξαγωγική αγορά του Ιράν, η Μέση Ανατολή είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της χώρας.

    Η συμφωνία της Airbus, της ευρωπαϊκής εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών, να πουλήσει 114 αεροσκάφη στο Ιράν επιτεύχθηκε καθώς ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έγινε ο πρώτος Ιρανός ηγέτης εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που επισκέφθηκε δύο ευρωπαϊκά κράτη σε ένα μόνο ταξίδι. Η συμφωνία υποδηλώνει ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ιράν θα αυξηθούν εάν παραμείνει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία.

    Ενώ το αμερικανικό εμπάργκο ίσως να μην αρθεί για τα επόμενα οκτώ χρόνια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Οι εισαγωγές τροφίμων και περσικών χαλιών ίσως επιτραπούν ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν να πουλήσει επιβατικά αεροσκάφη στο Ιράν.

    Back to business

    Με την άρση των κυρώσεων, το Ιράν ελπίζει να προσελκύσει έως 50 δισεκ. δολάρια ξένων επενδύσεων το χρόνο. Οι διεθνείς εταιρίες ετοιμάζονται να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλά το θέμα είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένες να δραστηριοποιηθούν σε μια οικονομία που για περισσότερο από μια δεκαετία ήταν εσωστρεφής.

    Η χρηματιστηριακή αγορά του Ιράν αναμένεται να δεχθεί περισσότερες επενδύσεις. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες ίσως αποθαρρυνθούν από την επιβράδυνση της οικονομίας. Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,8% συγκριτικά με 4,3% το 2014. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους ανήλθε στο 25%.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ακόμα υπόσχονται ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα σε διεθνείς εταιρίες με δεσμούς με το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, τον βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που στόχο έχει να περιφρουρήσει τον ισλαμικό νόμο και ελέγχει σημαντικά τμήματα της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι μια ευρωπαϊκή ή ασιατική εταιρία που θέλει να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα χρειαστεί να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της δεν αποτελούν βιτρίνα των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αδιαφανές τραπεζικό σύστημα της χώρας αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη και χρειάζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

    Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αφθονία, απαρχαιωμένες υποδομές, ανάγκη για ανανέωση στους τομείς της αεροναυπηγικής, των αερομεταφορών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας, δίψα για καταναλωτικά προϊόντα, οι πολυεθνικές αδημονούν να επιστρέψουν η να εγκατασταθούν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων , έχοντας εξασφαλισμένα λιγότερα η περισσότερα αβαντάζ, ανάλογα με την ποιότητα των σχέσεων των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Τεχερανη.

    Μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον περασμένο Ιούλιο, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί έσπευσαν να στείλουν πολιτικές και εμπορικές αποστολές για να προσπαθήσουν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος απέναντι στο αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Τουρκία , αλλά και στη Ρωσία, στη χώρα αυτήν των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και με την οποία Ιαπωνία φρόντισε να διατηρήσει φιλικές σχέσεις στα πιο σκοτεινά χρόνια της διεθνούς απομόνωσης.

    Για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας, η BGA, θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο για τη Γερμανία να ξαναγίνει ο μεγαλύτερος εταίρος του Ιράν, όπως πριν από την επιβολή των κυρώσεων, αφού η Κίνα έχει στο μεταξύ καταλάβει το κενό.

    Η Κίνα, ο πρώτος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου, διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον να συνεργασθεί με το Ιράν για να εκμεταλλευθεί το σύνολο των δυνατοτήτων σύμπραξης στο τομέα των υποδομών και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων παραγωγής, δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας που επισκέφθηκε το Ιράν.

    Η Γερμανία ελπίζει να εξασφαλίσει για τα αμέσως επόμενα χρόνια εξαγωγές ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Ιράν, κυρίως στον τομέα των εργαλειομηχανών .

    Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing και η General Electric, συμμετέχουν επίσης στην κούρσα, αλλά με το χάντικαπ της απουσίας διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη εδώ και 35 χρόνια και την απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τμήμα των κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα κατά κάθε εταιρείας για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

    Από την πλευρά του το Ιράν έχει ανάγκη από ξένους επενδυτές για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του, να μειώσει το μερίδιο του κράτους σε μία οικονομία που είναι εξαντλημένη από τις κυρώσεις, την ύφεση , την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την ανεργία και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

    Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος του Ιράν, διαθέτει ένα προβάδισμα στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Έχει εξασφαλίσει την κατασκευή των δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων του σταθμού του Μπουσέρ και την πώληση από την κρατική κοινοπραξία Rostec πυραύλων S-300.

    Η Μόσχα και η Τεχεράνη θέλουν να αυξήσουν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τις εμπορικές τους ανταλλαγές, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων σήμερα. Η Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας επισκέφθηκε την Τεχεράνη την Νοέμβριο, είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει πιστωτική γραμμή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη γείτονα και σύμμαχό της.

    Την ίδια στιγμή, η ρωσική δημόσια εταιρεία σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναλάβει την ηλεκτροδότηση του ιρανικού σιδηροδρομικού δικτύου έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η Siemens ανακοίνωσε την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Τεχεράνη για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών. Η αμερικανική GE ετοιμάζεται επίσης να μπει στο παιγνίδι.

    Στον τομέα της αεροναυπηγικής ανταγωνίζονται η ευρωπαϊκή Airbus με την αμερικανική Boeing . Η πρόσφατη επίσκεψη του ιρανού προέδρου στη Γαλλία κατέληξε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Airbus για την αγορά 114 αεροσκαφών , κυρίως Α-320, Α-321 και Α 330, παράδοσης 2017. Από το 2020 θα αρχίσει να παραλαμβάνει Airbus Α-350 και Α-380.

    Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι γαλλικές εταιρείες διατηρούν το προβάδισμα.Στο Παρίσι η ιρανική αντιπροσωπεία υπέγραψε συμβόλαια με τις εταιρείες Peugeot και Renault. Όμως, το Ιράν αποτελεί μία αγορά ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων, με προοπτική φθάσει το 1,5 έως 2 εκατομμύρια, δίνοντας χώρο τόσο στις γερμανικές ανταγωνίστριες ( BMW, Daimler, Volkswagen...), όσο και στην ιαπωνική Toyota που «παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση».

    [10] ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ/Σχέσεις Ελλάδας-Ιράν: Η επιστροφή του Ιράν: τι σημαίνει για τις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο

    Το Ιράν προσπαθεί με ταχείς ρυθμούς να αποτινάξει τις επιπτώσεις από μια δεκαετία διεθνούς απομόνωσης και χρόνια κυρώσεων που δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία της χώρας. Με πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων και το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να εκτιμάται στα 406 δισεκ. δολάρια, το Ιράν θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία που εισέρχεται και πάλι στις διεθνείς αγορές μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η χώρα γίνεται και πάλι προσβάσιμη σε ξένες επιχειρήσεις σε βασικούς κλάδους όπως το πετρέλαιο και το αερίο, οι τράπεζες, οι ασφάλειες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Δεδομένης, ωστόσο, της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, τις διακυμάνσεις στην αγορά της Κίνας και των αυστηρότερων τραπεζικών κανόνων, το ερώτημα είναι πλέον με ποιο τρόπο θα αντιδράσει το Ιράν και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο.

    Πετρέλαιο

    Το μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή αργού της χώρας να μειωθεί από τα περίπου 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε λίγο πάνω από τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του 2015.

    Λίγο μετά την άρση των κυρώσεων, η εθνική πετρελαϊκή εταιρία του Ιράν έδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν σηματοδοτεί άμεση επιστροφή στα προ κυρώσεων επίπεδα. Το Ιράν θα πρέπει πρώτα να ανοικοδομήσει τις παλαιές υποδομές του για να ξανακερδίσει το έδαφος που έχει χάσει από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

    Για να προσελκύσει αγορές από την Ευρώπη, το Ιράν είπε ότι θα πουλήσει το πετρέλαιό του σε χαμηλότερες τιμές. Η κίνηση της Τεχεράνης ακολουθεί στενά τα βήματα της ανταγωνίστριας Σαουδικής Αραβίας, της οποίας η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco ανακοίνωσε τον Ιανουάριο αντίστοιχες εκπτώσεις. Απλά σκεφθείτε δύο λέξεις: πόλεμος τιμών.

    Σύναψη εμπορικών σχέσεων?από την αρχή.

    Η εικόνα των διεθνών εμπορικών σχέσεων του Ιράν, όπως αναμενόταν, έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Ενώ οι εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν μειωθεί ? και στην περίπτωση των ΗΠΑ έχουν εξαφανιστεί τελείως ? οι εξαγωγές στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Αν και η επιβράδυνση της Κίνα έχει πλήξει προσφάτως τις εξαγωγές, το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου και Ιρανοί αξιωματούχοι εικάζεται ότι σκοπεύουν να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ενώ η Κίνα έχει γίνει η πιο σημαντική εξαγωγική αγορά του Ιράν, η Μέση Ανατολή είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της χώρας.

    Η συμφωνία της Airbus, της ευρωπαϊκής εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών, να πουλήσει 114 αεροσκάφη στο Ιράν επιτεύχθηκε καθώς ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έγινε ο πρώτος Ιρανός ηγέτης εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία που επισκέφθηκε δύο ευρωπαϊκά κράτη σε ένα μόνο ταξίδι. Η συμφωνία υποδηλώνει ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ιράν θα αυξηθούν εάν παραμείνει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία.

    Ενώ το αμερικανικό εμπάργκο ίσως να μην αρθεί για τα επόμενα οκτώ χρόνια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Οι εισαγωγές τροφίμων και περσικών χαλιών ίσως επιτραπούν ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν να πουλήσει επιβατικά αεροσκάφη στο Ιράν.

    Back to business

    Με την άρση των κυρώσεων, το Ιράν ελπίζει να προσελκύσει έως 50 δισεκ. δολάρια ξένων επενδύσεων το χρόνο. Οι διεθνείς εταιρίες ετοιμάζονται να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλά το θέμα είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένες να δραστηριοποιηθούν σε μια οικονομία που για περισσότερο από μια δεκαετία ήταν εσωστρεφής.

    Η χρηματιστηριακή αγορά του Ιράν αναμένεται να δεχθεί περισσότερες επενδύσεις. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες ίσως αποθαρρυνθούν από την επιβράδυνση της οικονομίας. Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,8% συγκριτικά με 4,3% το 2014. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους ανήλθε στο 25%.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ακόμα υπόσχονται ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα σε διεθνείς εταιρίες με δεσμούς με το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, τον βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που στόχο έχει να περιφρουρήσει τον ισλαμικό νόμο και ελέγχει σημαντικά τμήματα της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι μια ευρωπαϊκή ή ασιατική εταιρία που θέλει να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα χρειαστεί να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της δεν αποτελούν βιτρίνα των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αδιαφανές τραπεζικό σύστημα της χώρας αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη και χρειάζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

    [11] Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα εντόπισε και τιμώρησε οπαδό

    Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα εντόπισε τον έναν από τους δύο οπαδούς που πέταξαν μπουκάλι μέσα στο γήπεδο στο ματς με τον Ολυμπιακό και αποφάσισε να τον τιμωρήσει, ακόμη κι ας είναι κάτοχος διαρκείας, με αποκλεισμό εισόδου στο γήπεδο «Ζωσιμάδες». Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Ευχαριστούμε θερμά τους χιλιάδες φίλους της ομάδας μας που μας στήριξαν με την παρουσία τους στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η συμπεριφορά και η συνεργασία των φιλάθλων μας ήταν άψογη, τόσο κατά την προμήθεια εισιτηρίων και την προσέλευση τους, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως ακριβώς ταιριάζει στον κόσμο του ΠΑΣ.

    Τα δύο περιστατικά ρίψης μπουκαλιών δε θα αμαυρώσουν τη συνολική στάση των πέντε χιλιάδων και πλέον φίλων μας. Έχει γίνει ταυτοποίηση ήδη του ενός εκ των δύο "φιλάθλων", ο οποίος τυγχάνει να είναι και κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας. Η ΠΑΕ θα ακυρώσει το εισιτήριο αυτό και θα απαγορεύσει στο εξής την είσοδο του συγκεκριμένου ατόμου στο γήπεδο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 13:32:28 UTC