Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή
  • [02] Ι. Αμανατίδης στη SEECP: Συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα
  • [04] Στ. Θεοδωράκης: Τις εξελίξεις στο ριζοσπαστικό κεντρώο στρατόπεδο θα τις καθορίσουμε εμείς
  • [05] Τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ η Ρωσία
  • [06] Μπλούμπεργκ: Η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα και η πιστοληπτική ικανότητα αυξήθηκε
  • [07] Νέα συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, το μεσημέρι
  • [08] Περίπου 7.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [09] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • [10] Ανοιχτά τα Τέμπη σήμερα
  • [11] Η ΕΕ ενέκρινε τη βοήθεια 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, για το προσφυγικό
  • [12] Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει για την αντιβαλλιστική ικανότητα των ΗΠΑ
  • [13] Προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [14] Συζήτηση-φωτιά στην ολομέλεια του ΕΚ για το προσφυγικό, την προστασία των συνόρων, τη Σένγκεν
  • [15] Η ανεργία των νέων, πρώτη δράση του ΕΚ και της Ε. Επιτροπής στην Αθήνα το 2016
  • [16] Δωρεάν εμβολιασμός, σήμερα και αύριο, για τον HPV
  • [17] Ο ΠΟΥ εντείνει τη δράση του για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα
  • [18] Τον δικό τους παλμό δίνουν στα συλλαλητήρια οι αγρότες
  • [19] Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • [20] Mειώθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ η έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [21] Οι άνδρες «ακούγονται» περισσότερο στις ειδήσεις, ενώ οι γυναίκες «φαίνονται»

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή

    «Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκηςσε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ δεν θα βάλει πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

    Για τα εσωκομματικά του κόμματός του υπογράμμισε πως «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτιτης παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι. Η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της. Εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο», υπογράμμισε.

    «Θα ήταν καταστροφή για τη χώρααν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας, «που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκεπιο παλιός κι από τους παλιούς, αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσειτο πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» ανέφερε, τονίζοντας πως «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό». «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιομε δικές μας μεταρρυθμίσεις. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ»,ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών επισήμανε πως έχει διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Πουλ Τόμσεν προσωπικά, αναφέροντας πως ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ.«Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές», τόνισε.

    Για το προσφυγικό ανέφερε πως η κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα και παρατήρησε πως η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Όμως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα», ανέφερε. Υπογράμμισε πως το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα,και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό», είπε.

    [02] Ι. Αμανατίδης στη SEECP: Συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    Το μήνυμα ότι η συλλογική δράση αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις που δημιουργούνται από μία ευρύτερη αστάθεια, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην 20ή επέτειο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διεξήχθη στη Σόφια.

    Η μετανάστευση αποτελεί μία απ'αυτές τις κρίσεις, τόνισε ο κ. Αμανατίδης και ανέφερε ότι η τρέχουσα βουλγαρική προεδρία της SEECP (South East Europe Cooperation Process) αποφάσισε συνετά να συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στις κύριες προτεραιότητές της, «καθώς συνιστά την πιο πιεστική πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος».

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα

    «Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι" δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

    «Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες» κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.

    [04] Στ. Θεοδωράκης: Τις εξελίξεις στο ριζοσπαστικό κεντρώο στρατόπεδο θα τις καθορίσουμε εμείς

    «Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο. Σε ένα Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι την συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του». Στη θέση αυτή επικέντρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, χθές το βράδυ, στη συνδιάσκεψη του Ποταμιού την οποία παρακολουθήσαν 400 στελέχη του απ όλη την Αττική.

    Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε τις συζητήσεις περί συνεργασιών λέγοντας: «Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος».

    Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Τσίπρα και είπε ότι: «Τράβηξε τη διαπραγμάτευση στα άκρα σαν τον χαρτοπαίκτη που ρισκάρει όλο και περισσότερα, ελπίζοντας να ρεφάρει. Μόνο που ο Τσίπρας και η παρέα του ρίσκαραν τις δουλειές- τις περιουσίες και τις ζωές όλων μας». Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τις κινητοποιήσεις εξαιτίας του ασφαλιστικού ανέφερε: «Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, απειλούν, κυνηγούν πολιτικούς και κυρίως Συριζαίους και Ανελίτες. Μια λύση έχει ο κύριος Τσίπρας, να ζητήσει συγνώμη από τους εξαπατημένους και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η εξαπάτηση φέρνει οργή και η αντίδραση θα συνεχίσει να φουσκώνει. Αυτό που κρατά τους πολίτες ενωμένους στους δρόμους είναι ότι απέναντί τους έχουν πολιτικούς απατεώνες».

    [05] Τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ η Ρωσία

    Τιμώμενη χώρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί στις 10-18 Σεπτεμβρίου 2016, θα είναι η Ρωσία. Πρόκειται για μια προσπάθεια που η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η οποία ευοδώθηκε σε μια ιδανική στιγμή, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ελλάδας-Ρωσίας». Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία τιμώμενη χώρα ήταν η Σερβία, το 2011, στην 76η ΔΕΘ.

    Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει το περίπτερο 16, επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για την φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων.

    Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Ρωσία στην παρουσία της στην 81η ΔΕΘ είναι η σχετική αναφορά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα.

    Με την αφορμή της ρωσικής εθνικής παρουσίας θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με αντικείμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Το περιεχόμενο της ρωσικής συμμετοχής και τις δράσεις που θα την πλαισιώσουν θα παρουσιάσουν τον Μάρτιο εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίοι θα βρεθούν για τον σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη.

    [06] Μπλούμπεργκ: Η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα και η πιστοληπτική ικανότητα αυξήθηκε

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σε άρθρο του την Τρίτη.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο ? την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0.7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1.9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.

    Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.

    [07] Νέα συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, το μεσημέρι

    Για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση ακυρώθηκε, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ασφαλιστικό.

    [08] Περίπου 7.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Περίπου 7.000 άνθρωποι περιμένουν αυτή την ώρα να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων αλλά και στο βενζινάδικο, όπου αποβιβάζονται από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό βρίσκονται περίπου 2500 άνθρωποι, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, είναι σταθμευμένα 90 λεωφορεία που έχουν αποβιβάσει τις τελευταίες ώρες, 4.500 άτομα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται αφενός στην αργή ροή προσφύγων που παρατηρείται από πλευράς ΠΓΔΜ και αφετέρου, στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που είχε ως αποτέλεσμα, μετά την λήξη της, να μεταβούν μαζικά στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες. Πάντως, το τελευταίο 24ωρο, έχουν διέλθει από την ουδέτερη ζώνη 1600 πρόσφυγες, τη στιγμή που άλλες φορές που ήταν πιο γρήγορες οι διαδικασίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 4000.

    [09] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης

    Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της επιχείρησης, συνεργείο εντόπισε το πρόβλημα και το αποκατέστησε, με συνέπεια γύρω στις 10 το πρωί να επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές, όπου υπήρχε διακοπή.

    [10] Ανοιχτά τα Τέμπη σήμερα

    Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα τα Τέμπη, μετά από σχετική απόφαση των αγροτών του μπλόκου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις απεργιακές εκδηλώσεις της γενικής απεργίας.

    Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας από την πλευρά τους ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

    [11] Η ΕΕ ενέκρινε τη βοήθεια 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, για το προσφυγικό

    Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη.Και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την πρόταση σε σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες μετά την άρση των ενστάσεων της Ιταλίας στο σχέδιο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά τον Νοέμβριο.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση αυτή.

    «Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ», δήλωσε μετά την έγκριση της πρότασης ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.«Η Βοήθεια για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους»πρόσθεσε.

    Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δώσει βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

    [12] Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνει για την αντιβαλλιστική ικανότητα των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις τόσο στο βαλλιστικό, όσο και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ αναβαθμίζουν συνεχώς την αμυντική τους ικανότητα, κατά μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την Πιονγκγιάνγκ.

    Ο Κάρτερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαδικασία επέκτασης-αύξησης του αριθμού των επίγειων πυραυλικών αντιβαλλιστικών βάσεων τους στην Αλάσκα και στη Χαβάη, από 30 σε 44, προκειμένου ν' αναβαθμιστούν οι αναχαιτιστικές τους δυνατότητες, κατά πυραυλικών επιθέσεων. Ωστόσο, καμία παραπάνω αμυντική αναβάθμιση, δεν προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

    [13] Προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

    Ποιό είναι το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη; Μια ημέρα μετά τους συμβιβασμούς που πρότεινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ως απάντηση στο αίτημα της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το ζήτημα, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ωστόσο αμφισβήτησαν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί.

    Δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ

    Από το 1973 που εισχώρησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η Βρετανία έχει μια αμφίρροπη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ αξιοποιεί τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρονται από την ενιαία αγορά, συχνά είναι απρόθυμη να ενσωματώσει άλλες πολιτικές της Ένωσης.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα, να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες πτυχές της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και στη συνέχεια να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders, εκπροσωπώντας το συμβούλιο δήλωσε: "είναι ύψιστης σημασίας να μπορούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερη, τόσο για τη Βρετανία όσο και για τα υπόλοιπα κράτη μέληΒ¨.

    Ο υπουργός είπε ότι οι κυβερνήσεις εξετάζουν τρόπους για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Βρετανίας αλλά "τελικά ο Βρετανικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην Ένωση".

    Ο Σαϊντ Κεμάλ, ο βρετανός επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών στο ΕΚ, καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τους πολίτες τι επιθυμούν", δήλωσε και πρόσθεσε ότι ενώ τα ευρωπαϊκά όργανα πιέζουν για περαιτέρω ολοκλήρωση , οι άνθρωποι στη Βρετανία πίστεψαν ότι συμμετείχαν σε μια κοινή αγορά: "Αν αυτό δεν επιλυθεί, η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει διφορούμενη σχέση με την ΕΕ".

    Τα αιτήματα της Βρετανίας

    Σε γράμμα του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τον Νοέμβριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομικής διακυβέρνησης, τη ανταγωνιστικότητας, της κυριαρχίας και του μεταναστευτικού. Αυτές συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα, την απαλλαγή της Βρετανίας από την υποχρέωση να εργαστεί για την "ολοκλήρωση της Ένωσης" που αναφέρουν οι συνθήκες, να μην είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους μετανάστες εργάτες από άλλες χώρες της ΕΕ, άμεση πρόσβαση στα εργασιακά επιδόματα και την κοινωνική στέγαση αλλά και την απαλλαγή των χωρών που δεν συμμετέχουν στην νομισματική ένωση από την υποχρέωση να πληρώνουν για το ενιαίο νόμισμα.

    Στις 2 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Τουσκ, απάντησε με συμβιβαστική πρόταση στα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καλωσόρισε τις προτάσεις του Τουσκ. "Η συμφωνία που προτείνεται είναι δίκαιη και για τη Βρετανία και για τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη αλλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε ο πρόεδρος Γιουνκέρ. Πρόσθεσε ότι "η Βρετανία ωφελείται από περισσότερα πρωτόκολλα από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος".

    Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), χαρακτήρισε τις προτάσεις του Τουσκ ως "καλή βάση" για συμφωνία με τη Βρετανία. "Θέλουμε η Βρετανία να μείνει στην ΕΕ και ο βρετανικός λαός να πειστεί για το γεγονός ότι είναι καλύτερα να μείνει στην οικογένειαΒ¨, είπε και προειδοποίησε ότι "δεν θέλουμε μια βρετανική Ευρώπη, θέλουμε μια πρόταση που θα μιλάει για την Ευρώπη όλων".

    Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για ορισμένες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ άλλοι τις απέρριψαν συνολικά.

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ΕΚ Γκάμπριελ Ζίμερ, καταδίκασε το ενδεχόμενο κατάργησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της ΕΕ και είπε ότι "έτσι θάβεται η ιδέα της κοινωνικής Ένωσης".

    Ο Νάιτζελ Φάραζ (Ευρώπη Ελευθερία και Άμεσης Δημοκρατίας, Βρετανία), ήταν επικριτικός στις προτεινόμενες αλλαγές. Είπε ότι η διαπραγμάτευση του Κάμερον ξεκίνησε με φιλόδοξες προθέσεις, όπως η αλλαγή της Συνθήκης, ο έλεγχος της ελεύθερης κυκλοφορίας αλλά και θεμελιώδεις αλλαγές στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. "Και αυτό που πήραμε είναι μια επιστολή από τον κ. Τουσκ, στην οποία δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη Συνθήκη, καμία δύναμη δεν επιστρέφεται στη Βρετανία και δεν υπάρχει έλεγχος τν συνόρων. Είναι πραγματικά θλιβερό".

    Η Νταιάν Ντοτς (μη εγγεγραμμένοι, Βρετανία), επέκρινε επίσης το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι "αποτελεί μια αποτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού να ορθώσει το ανάστημά του για τη Βρετανία".

    Η στάση της ΕΕ

    Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές να μείνουν μαζί. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), δήλωσε "είναι απαραίτητο για την Βρετανία να μείνει στην ΕΕ. Εκτός ΕΕ, είναι αδύναμη. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για τα πλεονεκτήματα που έχουν οι βρετανοί πολίτες ΄ως μέλη της ΕΕ".

    Ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), είπε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μειώσει της επιρροή της. "Η Ευρώπη χωρίς την Βρετανία δεν μετράει, δεν αποτελεί αντίβαρο έναντι της Κίνας, της Ρωσίας ή των ΗΠΑ. Είναι αντίβαρο απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος κερδίζει αυτό το παιχνίδι, γιατί ο Πούτιν επιθυμεί μια διαιρεμένη Ευρώπη".

    "Για μένα είναι μία από αυτές τις στιγμές που πρέπει να μιλήσουμε για την Ευρώπη, από που ήρθαμε για παράδειγμα. Κι αυτό μπορεί να το απαντήσει πολύ εύκολα, γιατί ήρθαμε από πόλεμο και καταφέραμε να έχουμε ειρήνη"., δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία).

    Ο μοναχικός δρόμος

    Δεν ήταν όλοι οι ευρωβουλευτές που συμφώνησαν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Η Μαρίν Λεπέν (Ευρώπη Εθνών, Γαλλία), δήλωσε ότι "οι Βρετανοί πήραν αρκετή γεύση από την ΕΕ και τώρα θέλουν να βγουν από αυτή. Έχασαν την κυριαρχία τους, την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, έχουν το δικό τους τρόπο να δουν αυτό, τη δική τους κουλτούρα".

    [14] Συζήτηση-φωτιά στην ολομέλεια του ΕΚ για το προσφυγικό, την προστασία των συνόρων, τη Σένγκεν

    Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους που την παραλύουν και τη διχόνοια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, υπογράμμισαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τρίτης στην ολομέλεια με την ολλανδική προεδρία και την Επιτροπή. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζώνης του Σένγκεν, σημείωσαν πολλοί ομιλητές.

    Ορισμένοι ευρωβουλευτές απηύθυναν έκκληση για μηδενική ανοχή στις ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, και άλλοι τόνισαν την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης. Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

    Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, μιλώντας εξ ονόματος της προεδρίας του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ροές των μεταναστών "πρέπει να μειωθούν" και επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τα hotspots. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται στην Ευρώπη.

    Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνώρισε ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα σχετικά με τα κράτη "πρώτης γραμμής" αλλά και όλα τα υπόλοιπα και σημείωσε ότι η λίστα με τις εκκρεμότητες είναι μακριά: μετεγκατάσταση, hotspots, επιστροφές. Αναφερόμενος στο Σένγκεν δήλωσε ότι "η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα (...), αλλά αυτό δεν αφορά το τέλος του Σένγκεν ούτε τον αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους". Σχετικά με τις επιθέσεις στην Κολωνία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τις απόψεις ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη στην Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) δήλωσε ότι: "δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών, αλλά μία στάσιμη κατάσταση και ένα αδιέξοδο στο Συμβούλιο, αλλά και στο Κοινοβούλιο (...) ένα χάσμα που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ζώνη Σένγκεν". Τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να επιτηρήσει σωστά τα σύνορά της, να στηρίξει τις αρχές της και να επιτρέψει στον FRONTEX να έχει πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. "Περιμένουμε από όσους φιλοξενούνται και προστατεύονται στις χώρες της ΕΕ, να σεβαστούν τους πολιτισμούς και τους νόμους των χωρών αυτών", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία) υποστήριξε ότι "υπάρχει ένας ιός που μολύνει την Ευρώπη, ο ιός του φόβου", ο οποίος εμποδίζει την ΕΕ να λάβει τις σωστές αποφάσεις και απειλεί να την καταστρέψει. Ο κ. Πιτέλα προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενες μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν την άνοιξη και υπογράμμισε την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση των παιδιών μεταναστών.

    Ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε τα εξής: "Δεν έχουμε στη διάθεσή μας μήνες ή χρόνια για να ξαναγράψουμε τους κανόνες της ΕΕ, έχουμε μόνο μια με δυο εβδομάδες. Εάν τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σύνορά τους (...), τότε μην εκπλαγείτε εάν οι υπόλοιποι θελήσουν να σας βγάλουν από το παιχνίδι." Προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται να ξαναγραφτούν οι κανόνες για το Σένγκεν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσουν καλύτερα.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο) κάλεσε την προεδρία της ΕΕ να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το άρθρο 78 της Συνθήκης [άσυλο και διεθνής προστασία], να αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης. "Η Ευρώπη πρέπει να πράξει το καθήκον της", είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά) υπογράμμισε ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης απαιτεί περισσότερη συνεργασία "και όχι μία Ευρώπη a la carte" που στηρίζει κάποιες πολιτικές αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Επεσήμανε ότι μόνο 400 από τους 160.000 πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.

    Η Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι, Γερμανία) συμφώνησε ότι απαιτείται καλύτερη διαχείριση των συνόρων, τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

    "Η ευρωπαϊκή διαχείριση της μετανάστευσης είναι μια πλήρης αποτυχία (...) και δείχνει το αντίθετο της αλληλεγγύης", δήλωσε η Λάουρα Φεράρα (ΕΕΑΔ, Iταλία). "Εξετάζουμε τις συνέπειες, χωρίς να αναζητούμε τις αιτίες", πρόσθεσε, επικρίνοντας τους ηγέτες της ΕΕ για μεταφορά των ευθυνών στην Τουρκία.

    "Ξυπνήστε! Η Σένγκεν είναι μια αποτυχία και η ΕΕ ένα φιάσκο. Κλείστε τα σύνορα και προστατεύστε τους Ολλανδούς", δήλωσε η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία) απευθυνόμενη στον κ. Κέντερς.

    [15] Η ανεργία των νέων, πρώτη δράση του ΕΚ και της Ε. Επιτροπής στην Αθήνα το 2016

    Σειρά δράσεων για το 2016 με θέμα «τη νεανική ανεργία και τους τρόπους επίλυσης του μεγάλου αδιεξόδου», με συμμέτοχη την ίδια τη νεολαία και εργαλεία τα social media, εξήγγειλε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Η πρώτη εκδήλωση έγινε ήδη στο Στέκι της Ευρώπης, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ)- που αποτελεί τον επίσημο εθνικό φορέα νεολαίας της χώρας- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και ο βουλευτής της ΝΔ Β. Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι συνδιοργανωτές του ΕΚ και της Επιτροπής Λ. Αντωνακόπουλος και Α. Περουλάκης.

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι για να μειωθεί η ανεργία χρειάζεται ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα, γρήγορη και επιτυχή αξιολόγηση από τους θεσμούς. Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις και συμπράξεις με ξένους πόρους, επεσήμανε και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να φύγουμε από τη λογική των ιδεοληψιών.

    Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα αναλογεί ένα μεγάλο μερίδιο προσπάθειας για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Στην ίδια λογική αν και με κριτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και η ομιλία του κ. Κικίλια, ο οποίος υπογράμμισε ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις και τις θέλουμε όλες.

    Η συζήτηση άναψε αμέσως μετά με τις ερωτήσεις των νέων που ξεκίνησαν από το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να γίνει μια παραγωγική συζήτηση, ενώ οι απαντήσεις των ομιλητών βαθμολογήθηκαν στο site του ΕΣΥΝ.

    Για το 2016 το ΕΚ και η Επιτροπή στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει 4 δράσεις με διάρκεια τριμήνου η καθεμία.

    Η πρώτη αφορά την απασχόληση των νέων, η δεύτερη την επιχειρηματικότητα των νέων, τους νέους αγρότες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η τρίτη την εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογία και η τέταρτη την πολιτική συμμετοχή.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος επέμεινε στην αξιοποίηση του χώρου «Στέκι της Ευρώπης» για να ανοίξει και να επεκταθεί ένας διάλογος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και ζήτησε από τους νέους να είναι παρόντες «για να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα για το 2016. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες», είπε.

    Europeforall.gr είναι ο ιστότοπος στον οποίο μπορούν να γράφονται μέλη στο Στέκι και να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις ενώ μέσω tweet μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος στο #EU4U.

    [16] Δωρεάν εμβολιασμός, σήμερα και αύριο, για τον HPV

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η Β'Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, προσφέρει δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV σε περιορισμένο αριθμό νεαρών κοριτσιών, σήμερα και αύριο (800-1200). Επίσης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προσφέρει δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, γυναικολογική εξέταση, ψηλάφηση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου. Η εξέταση θα γίνει στα Εξωτερικά Ιατρεία του Αρεταιείου Νοσοκομείου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Σημειώνεται πως ηδυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων), στις ηλικίες από 18 - 26 ετών, παύει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017 και αυτό σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει.

    Στη χώρα μας το εμβόλιο είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμώνκαι μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV. Ειδικότερα, η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε στα 11 έτη.Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία.Επιπλέον οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες εφήβους, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης.

    [17] Ο ΠΟΥ εντείνει τη δράση του για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντείνει τη δράση του κατά των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία συνδέονται με τον ιό Ζίκα που, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ασία και την Αφρική οι οποίες έχουν "τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο".

    Ο Άντονι Κοστέλο, ειδικός του ΠΟΥ, επισήμανε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκπονεί "κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες" για τις εγκύους και συγκεντρώνει ειδικούς για να επεξεργαστούν έναν ορισμό για την μικροκεφαλία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται μια προκαθορισμένη μέτρηση για το κεφάλι των μωρών.

    Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, στη Βραζιλία, ο Κοστέλο σημείωσε: "Πιστεύουμε στην ενοχή του συσχετισμού αυτού μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του".

    Έχει ουσιαστική σημασία μια "μαζική δέσμευση της κοινωνίας" σε περιοχές στις οποίες μεταφέρεται ο ιός Ζίκα από τα κουνούπια και η ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, καθώς η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού μπορεί να χρειαστεί χρόνια, υπογράμμισε επίσης.

    Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας του ιού στο βασίλειο παρά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από το 2012.

    [18] Τον δικό τους παλμό δίνουν στα συλλαλητήρια οι αγρότες

    Τον δικό τους παλμό στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, δίνουν με τα τρακτέρ τους μέσα σε πόλεις και χωριά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, συμμετέχοντας ενεργά και δυναμικά, στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν σήμερα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οργανώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

    «Θα τους στηρίξουμε, όπως το κάνουν και αυτοί για περισσότερο από δύο εβδομάδες», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, Μίλτος Χαρέλης, προσθέτοντας «πάμε με τα τρακτέρ μας, γιατί αυτή είναι η σημαία του αγρότη». Υπενθυμίζουμε πάντως ότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα προλείαιναν το έδαφος για το τι μέλλε γενέσθαι σήμερα και τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι πόλεις στις 4 του Φλεβάρη 2016, θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

    Οι περισσότεροι πάντως στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, δεν προτίθενται σήμερα να φρακάρουν τους δρόμους, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να λήξουν στα συλλαλητήρια.

    [19] Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης

    Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος καταγράφεται από το πρωί σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε Καλαμαριά, Τούμπα και Χαριλάου, όπως επίσης σε όμορες περιοχές, αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις από τις παραπάνω περιοχές για εγκλωβισμούς ατόμων σε ανελκυστήρες οικοδομών. Το πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε λόγω βλάβης στον υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ στη Νέα Ελβετία (τέρμα Χαριλάου), όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την Επιχείρηση.Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου και προσπαθούν να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

    [20] Mειώθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ η έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

    Σε μείωση του ανώτατου ποσού δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 300 εκατ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Έτσι το ανώτατο όριο δανεισμού για τις επόμενες δύο εβδομάδες διαμορφώνεται πλέον στα 71,5 δισ. ευρώ.

    Το σχετικό αίτημα διατύπωσε χθες προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [21] Οι άνδρες «ακούγονται» περισσότερο στις ειδήσεις, ενώ οι γυναίκες «φαίνονται»

    Εδώ και χρόνια έχει υποστηριχθεί ότι οι γυναίκες εμφανίζονται λιγότερο στις ειδήσεις και υποεκπροσωπούνται σε σχέση με τους άνδρες στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έκανε χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση «μεγάλων δεδομένων» και είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις και οι φωνές των ανδρών εμφανίζονται αναλογικά περισσότερο από ό,τι των γυναικών στις online ειδήσεις.

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, και της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ με επικεφαλής την κοινωνική επιστήμονα δρα Σίνθια Κάρτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν το περιεχόμενο άνω των δύο εκατομμυρίων άρθρων, εστιάζοντας σε ποιό βαθμό συμμετέχει κάθε φύλο στη διαμόρφωση της ειδησεογραφίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 9:32:42 UTC