Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τη Φ. Γεννηματά, για το προσφυγικό
  • [02] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς
  • [03] «Θα συμβάλω ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη Σένγκεν»
  • [04] Επίσκεψη του Ν. Κοτζιά σε Μπακού, Άμστερνταμ και Τεχεράνη
  • [05] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο
  • [06] Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σ. Σάραντον, υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης
  • [07] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες
  • [08] Το πρώην στρατόπεδο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης θα γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
  • [09] Νίκη του Τεντ Κρουζ στην Αϊόβα, στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
  • [10] Δομές για εγκαταλελειμμένα βρέφη και νήπια εξετάζει το υπουργείο Υγείας
  • [11] Βρετανία: Δόθηκε η άδεια σε επιστήμονες για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα
  • [12] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς
  • [13] Δ. Κουτσούμπας: Να νεκρώσουν τα πάντα την Πέμπτη
  • [14] Παρατείνεται το 2016 το πρόγραμμα για στέγαση και επανένταξη αστέγων
  • [15] Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις
  • [16] Το WhatsApp έφθασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες διεθνώς
  • [17] Σύσκεψη για τη γρίπη

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τη Φ. Γεννηματά, για το προσφυγικό

    Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,στη 1:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΠΑΣΟΚ, «η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα».

    [02] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς

    Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) συναντήθηκε τη Δευτέραο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της διαφημιστικής αγοράς και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

    Επίσης όπως ανέφεραν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων της ΕΔΕΕ, η διαφημιστική αγορά βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της και, ειδικά για τα πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικά κανάλια, διαμορφώνεται πλέον στα 150-180 εκατ. ευρώ ετησίως (εκτίμηση εσόδων καναλιών από τη διαφήμιση που πραγματοποιείται μέσω των εταιρειών - Μελών της Ένωσης). Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός διαφημιστικών εταιρειών οδηγήθηκε στο «λουκέτο», εξαιτίας είτε των επισφαλειών, είτε της μείωσης του τζίρου.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εκ μέρους της ΕΔΕΕ, υπογραμμίστηκε η υπέρμετρη επιβάρυνση της τηλεοπτικής διαφήμισης από το Αγγελιόσημο (21,5%) και τον Ειδικό Φόρο (20%), καθώς και η ανάγκη εκτεταμένου διαλόγου πριν την εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 4279/14 περί απευθείας τιμολόγησης.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ, Μανόλης Παπαπολύζος, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ρόκος και η γενική διευθύντρια της Ένωσης, Μαρία Κάντζα.

    [03] «Θα συμβάλω ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη Σένγκεν»

    Την προσωπική του δέσμευση να συμβάλει ενεργά - κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη -, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν, έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι μετά από αίτημά του, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα.

    «Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

    Επίσης ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

    [04] Επίσκεψη του Ν. Κοτζιά σε Μπακού, Άμστερνταμ και Τεχεράνη

    Με ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών αναχωρεί σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από πρόσκληση του Αζέρου ομολόγου του Ελμάρ Μαμαντιάροφ.Μετά την άφιξή του στο Μπακού είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Μαμαντιάροφ ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με το πέρας των οποίων θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

    Αύριο Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ογκτάι Ασάντοφ και θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι επαφές του με τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίγιεφ.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο 'Αμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη εξαμηνιαία συνάντηση «Gymnich», των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

    Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης θα συζητηθούν η Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, ιδιαίτερα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει στη Συνάντηση Υπουργών, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, τις συστηματικές προσπάθειες της Ελλάδας για τη διαχείριση των, άνευ προηγουμένου, μαζικών προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

    Τέλος, την Κυριακή, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Τεχεράνη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.

    [05] Μ. Ντράγκι: Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο

    Για ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014.Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Έκθεσης, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, κρίνοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε, ήσαν αποτελεσματικά στο να οδηγήσουν σε ευρεία χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης, τόνωση της τραπεζικής πίστης και τελικά, σε στήριξη των διαδικασιών ανάκαμψης της ευρωζώνηςΒ· αποδείχθηκαν ωστόσο ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά, «η ευρωζώνη θα είχε καθαρά οδηγηθεί πέρυσι σε αποπληθωρισμό και οι τιμές θα είχαν κατακρημνισθεί ακόμα ταχύτερα - η δε ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη» υπογράμμισε.Χωρίς την πολιτική τόνωσης, υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος, με την ποσοτική χαλάρωση να μην πλησιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική, μειώσαμε και πάλι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από πλευράς της ΕΚΤ στο -0,3% και η καταληκτική προθεσμία για τις αγορές κάθε μήνα, προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου 2017, ενώ παράλληλα θα επανεπενδύσουμε τις βασικές πληρωμές από τα αποκτηθέντα στοιχεία ενεργητικού, μόλις ωριμάσουν και για όσο χρειασθεί, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στη συνέχεια ότι συχνά αλλάζουν τα δεδομένα, τόσο αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη όσο και αυτά για τους κινδύνους ύφεσης, αλλά και αυτά που αφορούν την ανασφάλεια σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών.

    Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναθεώρησης των επιλογών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα:«Στην τελευταία συνεδρίαση, τον Ιανουάριο, κρίναμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αναθεώρηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός της νομισματικής μας πολιτικής στις αρχές Μαρτίου, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεσή μας» τόνισε.

    [06] Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σ. Σάραντον, υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

    Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που παρουσίασαν τις εν λόγω υποψηφιότητες σε συνέντευξη Τύπου.

    «Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός.

    Το οικονομικό μέρος του βραβείου, στην περίπτωση που κερδηθεί, θα αποδοθεί αναλογικά στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το ίδιο το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, εξήγησε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο οποίος είναι και ο ίδιος Ελληνοκύπριος πρόσφυγας.

    Η Αιμιλία Καμβύση, 85 χρονών, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου. Μαζί με δύο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται το βρέφος μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον πρόεδρο, «γιατί μου λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;».

    ΟΣτρατής Βαλιαμόςείναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίσει τα προς το ζην, σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες στο Αιγαίο έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Η απάντηση που δίνει είναι «έτσι, γιατί αυτό έπρεπε να κάνω».

    Η ηθοποιός και αγωνίστρια Σούζαν Σάραντον, 69 ετών από τη Νέα Υόρκη,υποδέχτηκε πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου, ενώ επισκέφθηκε και τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα.

    [07] Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα για πέντε ώρες

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, από τις 11:00 έως τις 16:00, λόγω της στάσης εργασίας που έχει αποφασίσει τα σωματεία εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών, ενώ κανονικά θα λειτουργούν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Στις 12:00, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, το οποίο από σήμερα έχει αυξηθεί στα 1,40 ευρώ με διάρκεια 1,5 ώρας, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις αστικές συγκοινωνίες, ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και δημιουργία νέων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Επιπλέον, τα σωματεία εργαζομένων ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΠΟΣ και ΟΑΣΘ, ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ & Τεχνικής Βάσης της ΣΤΑΣΥ.

    [08] Το πρώην στρατόπεδο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης θα γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

    Το πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου", στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, θα μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕρριτα" με τον Κωστή Παπαδάκη και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

    Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον ενημέρωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, το οποίο θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000, ενώ η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

    [09] Νίκη του Τεντ Κρουζ στην Αϊόβα, στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Τραμπ.Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24% του συνυποψηφίου του, Τραμπ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμλικανικού Κόμματος.

    Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε σε απόσταση αναπνοής, από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ. Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.

    [10] Δομές για εγκαταλελειμμένα βρέφη και νήπια εξετάζει το υπουργείο Υγείας

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας για εγκαταλελειμμένα νεογνά βρέφη και νήπια, προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοκονόμου ο κ. Πολάκης είπε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό αφού προηγηθεί ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος ο εισαγγελέας ανηλίκων θα εξετάζει κατ' αρχήν τη δυνατότητα της επιστροφής στην οικογένεια και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, σε προνοιακές δομές και ανέφερε σαν παραδείγματα το Κέντρο Μητέρα, το ΠΙΚΠΑ Βούλας το αναρρωτήριο Πεντέλης ή την παιδόπουλη "'Αγιος Ανδρέας".

    [11] Βρετανία: Δόθηκε η άδεια σε επιστήμονες για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα

    Επιστήμονες πήραν την άδεια για να χειριστούν ανθρώπινα έμβρυα για ερευνητικούς σκοπούς, για πρώτη φορά στη Βρετανία, ανακοίνωσε η βρετανική αρχή ανθρώπινης γονιμοποίησης και εμβρυολογίας (HFEA).

    Η άδεια αυτή αφορά τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να στοχοθετούν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA ώστε να τα εξουδετερώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για το χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη κινεζική απόπειρα στις αρχές του 2015.

    Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και έχει στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των πρώτων στιγμών της ανθρώπινης ζωής.

    Τα πειράματα θα πραγματοποιηθούν στις πρώτες επτά ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

    [12] Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος συναντήθηκε ο Ν. Παππάς

    Mε τη διοίκηση της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) συναντήθηκε τη Δευτέραο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της διαφημιστικής αγοράς και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

    Επίσης όπως ανέφεραν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων της ΕΔΕΕ, η διαφημιστική αγορά βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της και, ειδικά για τα πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικά κανάλια, διαμορφώνεται πλέον στα 150-180 εκατ. ευρώ ετησίως (εκτίμηση εσόδων καναλιών από τη διαφήμιση που πραγματοποιείται μέσω των εταιρειών - Μελών της Ένωσης). Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός διαφημιστικών εταιρειών οδηγήθηκε στο «λουκέτο», εξαιτίας είτε των επισφαλειών, είτε της μείωσης του τζίρου.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εκ μέρους της ΕΔΕΕ, υπογραμμίστηκε η υπέρμετρη επιβάρυνση της τηλεοπτικής διαφήμισης από το Αγγελιόσημο (21,5%) και τον Ειδικό Φόρο (20%), καθώς και η ανάγκη εκτεταμένου διαλόγου πριν την εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 4279/14 περί απευθείας τιμολόγησης.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ, Μανόλης Παπαπολύζος, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ρόκος και η γενική διευθύντρια της Ένωσης, Μαρία Κάντζα.

    [13] Δ. Κουτσούμπας: Να νεκρώσουν τα πάντα την Πέμπτη

    «Είναι πάρα πολύ σημαντικό την Πέμπτη στην απεργία να "νεκρώσουν τα πάντα"να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων με διαδηλωτές-απεργούς, να δυναμώσουν και τα μπλόκα των αγροτών, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους» τόνισε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή τουστον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

    Ερωτηθείς αν θα αντέξει η κυβέρνηση στην πίεση που υφίσταται εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων, είπε ότι «εκείνα που πρέπει να αντέξουν είναι τα λαϊκά μπλόκα με προοπτική, μιας και είναι στην αιχμή τώρα το Ασφαλιστικό, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να μην έλθει καν στην Βουλή».Σε ό,τι αφορά τα περί «ακραίων στοιχείων» στα αγροτικά μπλόκα, είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι σε κάποια μπλόκα «έχουν παρεισφρύσει και ναζί, σε άλλα υπάρχουν και αναρχοαυτόνομοι», επισημαίνοντας, στην συνέχεια ότι «δεν είναι αυτό το κυρίαρχο στοιχείο».

    [14] Παρατείνεται το 2016 το πρόγραμμα για στέγαση και επανένταξη αστέγων

    «Το υπουργείο Εργασίας έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα "Στέγαση και Επανένταξη"που αφορά τους αστέγους», ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την αξιολόγηση και τη συνέχιση του προγράμματος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

    Η κ. Φωτίου, είπε επίσης, ότι αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος το οποίο έληγε το 2015 για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα επανένταξης στην εργασία των 1.073 ωφελουμένων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε τέλος, ότι το υπουργείο Εργασίας έχει υποβάλλει στο ΕΣΠΑ, την επιχορήγηση καταγραφής των αστέγων για να προχωρήσει σε πολλαπλασιασμό ξενώνων κέντρων ημέρας και υπνωτηρίων και σημείωσε, ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από δήμους. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει η πρόθεση, χώροι που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας να μετατραπούν σε κέντρα ημέρας για να αντιμετωπισθεί η αύξηση του αριθμού των αστέγων.

    [15] Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

    Συνάντηση του υπουργούΕργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τουςεπικεφαλής των θεσμώνπρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00, για το Ασφαλιστικό.

    Με βασική «κόκκινη γραμμή» τημη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό».Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσεότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

    Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

    Διαβάστε επίσης: Συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

    [16] Το WhatsApp έφθασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες διεθνώς

    Η ολοένα πιο δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp χρησιμοποιείται πλέον από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε το Facebook, που είχε εξαγοράσει την υπηρεσία το 2014 αντί 19 δισ. δολαρίων.Η σχετική εφαρμογή Messenger του ίδιου του Facebook χρησιμοποιείται από λιγότερους χρήστες, περίπου 800 εκατομμύρια το μήνα, σύμφωνα με το BBC.

    Γύρω στα 42 δισεκατομμύρια μηνύματα και 250 εκατομμύρια βίντεο στέλνονται καθημερινά μέσω του WhatsApp.

    [17] Σύσκεψη για τη γρίπη

    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέραστο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κο Ξανθό.

    Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:

    Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

    - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

    - Μεταμόσχευση οργάνων

    - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

    - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    - Χρόνια νεφροπάθεια

    40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 7:32:34 UTC