Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Μουζάλας:Οποιος κατηγορεί την Ελλάδα για τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex
  • [02] O υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του
  • [03] Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [04] Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο
  • [05] Νίκος Παππάς:Ο διαγωνισμός για τα κανάλια θα γίνεi
  • [06] Απάντηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο

  • [01] Γ.Μουζάλας:Οποιος κατηγορεί την Ελλάδα για τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex

    Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι "μύθος" ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

    Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο, το "Push-back" είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας.

    Παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πρόταση του Βέλγου υπουργού Τέο Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, για την οποία ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν μετά τη Σύνοδο, πως δεν είναι μόνον ένα ιδεολογικό αλλά και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και όμως αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και είναι άδικο το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

    Μπορεί να έχει καθυστερήσει η δημιουργία των Hotspots και μπορεί η σχετική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου να είναι σωστή, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκονταν τότε κάτω από το απαραίτητο επίπεδο και η Ευρωπαική Ενωση δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός, ότι υπήρχαν μόνον 40 συσκευές Eurodac, ενώ η Ελλάδα είχε ζητήσει, ήδη πριν από ένα εξάμηνο, 100 μηχανήματα.

    Το Νοέμβριο με τα 40 μόνον μηχανήματα μπορούσαν να λαμβάνονται ημερησίως 4.000 αποτυπώματα -καθώς ένα μηχάνημα Eurodac μηχάνημα μπορεί να λάβει 100 δακτυλικά αποτυπώματα την ημέρα, αν κανείς εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο- όμως τότε έφθαναν 10.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κατά την αναζήτηση υπαιτίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Frontex 1.800 υπαλλήλους και έως τώρα έχει λάβει μόνον 800.

    Σε σχέση με τη συμφωνία με τη Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι αυτή λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

    Όλοι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συμφώνησαν πως το "κλειδί" για τη λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει επιστροφή που να λειτουργεί, όπως επίσης μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι όταν φθάνουν οι λέμβοι οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στα Hotspots, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται την επόμενη ημέρα από την Ακτοφυλακή στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι θα κατανέμονται.

    Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως από τα μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργούν επιχειρησιακά τέσσερα έως πέντε Hotspots, ωστόσο, όπως επισημαίνει τα Hotspots δεν μπορούν να μειώσουν το προσφυγικό ρεύμα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνον η Τουρκία.

    [02] O υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του

    Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στην εμπρηστική επίθεση που έγινε στο σπίτι του, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη στοχοποίηση στο πρόσωπό του και για εγκληματική ενέργεια ενάντια στον ίδιο και την οικογένειά του.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προτίθεται να μετακομίσει από τα Εξάρχεια, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Δεν το συζητώ. Αυτό θα σήμαινε υποχώρηση από τις αρχές και τον τρόπο ζωής που έχω επιλέξει».

    [03] Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Ανοικτό παράθυρο» για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών αφήνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις», τονίζει ο υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά την επέκταση της μεταβατικότητας και το εργόσημο. «Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε», επισημαίνει.

    «Το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο ένα καλύτερο ασφαλιστικό για τους αγρότες, αφού «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών».

    «Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει κανείς να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, περισσότερο οι πλούσιοι, λιγότερο οι φτωχότεροι», τονίζει ο υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα εθνική σύνταξη για τους αγρότες 384 ευρώ, από 158 ευρώ που είναι σήμερα.

    Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι ο ΟΓΑ δεν καταργείται, αλλά «θα παραμείνει δίπλα στους αγρότες με όλες τις μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες που έχει σήμερα».

    Εξάλλου, αναφορικά με τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας που καταγράφονται στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η λύση θα δοθεί από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, δηλαδή το «αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα», όπως το χαρακτήρισε.

    [04] Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο

    Τουλάχιστον 33 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα νέο ναυάγιο στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.

    Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

    Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

    Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

    [05] Νίκος Παππάς:Ο διαγωνισμός για τα κανάλια θα γίνεi

    «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών. Κι ας κάνουν όνειρα για το αντίθετο ο κ. Γεωργιάδης και οι φίλοι του» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή την εμφάνιση του κ. Α. Γεωργιάδη στον Σκάϊ.

    «Σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε σχέδιο της ΝΔ: Να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Nα διατηρηθεί το καθεστώς ανομίας που επί 25 χρόνια έχτισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει ότι:

    «Σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ως προστάτης των εργαζομένων, ενώ στο παρελθόν όλος ο ελληνικός λαός τον έχει δει να επιχαίρει όταν άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους. Ο ίδιος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, πίεζε να μειωθούν τα κατώτερα όρια αριθμού εργαζομένων των καναλιών που όρισε η κυβέρνηση».

    «'Αραγε, ο αρχηγός της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσυπογράφει αυτές τις απόψεις; Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διαγωνισμό. Κι ας κάνουν όνειρα για το αντίθετο ο κ. Γεωργιάδης και οι φίλοι του», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας.

    [06] Απάντηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβερνητική εκπρόσωπο Ο. Γεροβασίλη να ξαναδιαβάσει την καταδικαστική δήλωσή του για την επίθεση στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη τονίζοντας ότι είναι πολύ σαφής για να μην την κατανοεί ή για να την παραποιεί.

    "Αλήθεια, στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν μια απλή δήλωση που να λέει: "Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας απ΄ όπου και εάν προέρχεται. Μαζί με όλους τους Έλληνες την περιμένουμε χρόνια τώρα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη από τον Αλ. Φλαμπουράρη, καλεί τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, η Ο Γεροβασίλη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 January 2016 - 13:32:32 UTC