Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: H Ελλάδα περιφρουρεί τα σύνορά της και δεν βουλιάζει βάρκες
  • [02] Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν
  • [04] Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη
  • [05] Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα
  • [06] Π. Ρήγας: Έγινε δεκτό το αίτημα της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» για συνάντηση με τον πρωθυπουργό
  • [07] Ευ. Τσακαλώτος: Μέχρι αρχές Απρίλιου η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης
  • [08] FRONTEX: Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τους πρόσφυγες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Αναστασιάδη
  • [10] «Όχι» Μητσοτάκη στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης
  • [11] Ασφαλείς οι 35 μετανάστες που εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά των Παξών
  • [12] Εντοπισμός 48 προσφύγων σε ξύλινο σκάφος στη Σαμοθράκη
  • [13] Αλ. Χαρίτσης: Φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: H Ελλάδα περιφρουρεί τα σύνορά της και δεν βουλιάζει βάρκες

    Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της και δεν πρόκειται να βυθίζει βάρκες, στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Στερν για την προσφυγική κρίση. «Ασφαλώς και η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει πως «γι'αυτό το λόγο είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Το ίδιο ισχύει, προσθέτει, γι'αυτούς που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, αναφέροντας ενδεικτικά τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

    Ο κ. Ξυδάκης ξεκαθαρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεργάστηκε με τους εταίρους της για την εξομάλυνση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να είναι αποδεκτό τον 21ο αιώνα πρόσφυγες να πνίγονται μαζικά στη Μεσόγειο, ανασύροντας μνήμες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση αμετάκλητα και με σαφήνεια.

    Υπενθυμίζοντας πως έως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει διασώσει 104.000 χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους από τα νερά του Αιγαίου, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικούς σώματος, τους εθελοντές, τους απλούς νησιώτες για τη συμβολή και έργο τους, που θα μείνει, όπως είπε, στη νεότερη ιστορία.

    [02] Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και δύο παρών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Σύμφωνα με την νέα διάταξη, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ η Βουλή θα καλείται να τον εγκρίνει.

    Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα τη αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών.

    Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρόντες στην ψηφοφορία και ψήφισαν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Η τροπολογία αποσκοπεί στηβελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν

    Την ξεκάθαρη θέση πως «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν» διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

    Μιλώντας σε εκδηλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα». Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

    «Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν. «Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες.

    [04] Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη

    Επίθεση με μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα κατά της οικίας του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

    Κατά την εκδήλωση της επίθεσης ο υπουργός ήταν εντός της οικίας του, σύμφωνα με πληροφορίες δεν διέτρεξε κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του.

    [05] Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα

    «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα», υπήρξε η κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επιχειρηματιών που επενδύουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder's Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

    Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, αναφέρει για τη συνάντηση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

    [06] Π. Ρήγας: Έγινε δεκτό το αίτημα της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» για συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Έγινε δεκτό το αίτημα της «Πρωτοβουλίας των αγροτών» για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η ακριβής ημερομηνία συνάντησης όπως και η ατζέντα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, με δηλώσεις του στο «Verianet». Ο κ. Ρήγας συναντήθηκε σήμερα στη Βέροια με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» και δήλωσε ότι υπάρχει από την πλευρά της συγκεκριμένης δύναμης που έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, μια σειρά από αιτήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι για να συζητηθούν.

    Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», Θόδωρος Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «εμείς ζητάμε για περισσότερο από ένα μήνα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση, απέναντι στο νομοσχέδιο που κατήρτισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος». Παράλληλα διευκρίνισε, ότι τα μέλη των 62 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που συντάσσονται με την «Πρωτοβουλία των Αγροτών» βρίσκονται στο δρόμο από τις 18 Οκτωβρίου «εποχή που κανένας άλλος δεν διαμαρτυρόταν».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αγρότες προετοιμάζονται για κλιμάκωση στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    [07] Ευ. Τσακαλώτος: Μέχρι αρχές Απρίλιου η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης

    Την πρώτη αξιολόγηση, την οποίαδιαδέχεταιη συζήτηση για το χρέοςακολουθείη κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται να πηγαίνει για τοτέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα.

    Όπως διευκρινίζεται από το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών ο υπουργός κατά την ομιλία του επανέλαβε,μεταξύ άλλων,ταβήματα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, τα οποίαέχει διατυπώσειεπανειλημμένως σε κάθε δημόσιαπαρέμβασή του.?

    [08] FRONTEX: Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τους πρόσφυγες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα

    Ο στόχος είναι «να καταγράψουμε τους μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λεγκερί και επαναλαμβάνει ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

    «Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί ο κ. Λεγκερί και τονίζει ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα. Αναφέρει ακόμη, ότι η FRONTEX μαζί με την ελληνική ακτοφυλακή διέσωσαν το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες στη θάλασσα και τάσσεται υπέρ της εξέλιξής της σε συνοριοφυλακή, η οποία θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους.

    «Η αποστολή της FRONTEX είναι να στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε να είναι δυνατή μια πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν για μας τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι συνοριακοί υπάλληλοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την Μακεδονία (sic). Ο στόχος είναι να καταχωρήσουμε τους μετανάστες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο κ. Λεγκερί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Αναστασιάδη

    O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για να συνομιλήσουν σχετικά με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επιπλέον για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με αντικείμενο το ενδεχόμενο κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ο Μπάιντεν συζήτησε το θέμα αυτό σήμερα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    [10] «Όχι» Μητσοτάκη στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης

    Την εκτίμηση πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της προοπτικής δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες μία οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη λύση για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχουν θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εκκρεμότητα και μετέφερε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων να τραβήξει περισσότερο από όσο περιμέναμε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι να απομακρυνθεί η χώρα από τον λαϊκισμό και δήλωσε πως η ΝΔ θα στηρίξει κάθε σωστή κίνηση της κυβέρνησης αλλά θα είναι και σκληρή εκεί που διαφωνεί. Όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις όμως σε ζητήματα όπως το θέμα της μετανάστευσης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα αυτό τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της και πλέον έχει αναλάβει , όπως είπε, συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες και πρέπει να υλοποιήσει.

    [11] Ασφαλείς οι 35 μετανάστες που εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά των Παξών

    Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των παράνομων μεταναστών που εντοπίσθηκαν από τις λιμενικές αρχές στο Ιόνιο Πέλαγος 40 μίλια νοτιοδυτικά των Παξών.

    Πριν από λίγο έφθασαν και οι υπόλοιποι 17 που μεταφέρθηκαν με το δεύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

    Και οι 35 δεν φαίνεται να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο στην υγεία τους, ενώ κάποιοι εξ? αυτών παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας.

    Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας κινητοποιήθηκε άμεσα δραστηριοποιώντας την Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό έδωσαν φαγητό, κουβέρτες και ότι άλλο είχαν άμεση ανάγκη οι 35 διασωθέντες».

    Η Νικολέττα Πανδή επεσήμανε την προσπάθεια των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι «οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταγραφή των στοιχείων των διασωθέντων. Μεταξύ τους υπάρχει ένα παιδί 5 ετών και άλλοι δύο έφηβοι ο ένας 14 και ο άλλος 16 ετών. Οι υπόλοιποι διασωθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 25 - 40 χρονών και υπάρχουν και 3 γυναίκες, οι οποίες είναι μέλη ισάριθμων οικογενειών που επέβαιναν στον ταχύπλοο».

    [12] Εντοπισμός 48 προσφύγων σε ξύλινο σκάφος στη Σαμοθράκη

    Εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 48 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος που είχε προσαράξει στη Σαμοθράκη.

    Ειδικότερα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε τους πρόσφυγες στην περιοχή «ΡΕΜΑ ΑΓΚΙΣΤΡΟΣ» του ακριτικού νησιού και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών προχώρησε στην ασφαλή διάσωσή τους.

    Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και πρώτη ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού.

    [13] Αλ. Χαρίτσης: Φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ

    Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με έμφαση στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα.

    Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι, ύστερα από τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα και την οργανωτική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εφέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό) και 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε ότι με την εξυγίανση των προγραμμάτων (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στη νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων) η Ελλάδα κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007-2013.

    Σημείωσε, επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Προσέθεσε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε, τέλος, ο υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 23:32:29 UTC