Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν
  • [02] Ν. Βούτσης: «Παραμύθι» εκπορευόμενο από κύκλους τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν
  • [03] Μιχάλης Ψύλος: Το ΑΠΕ - ΜΠΕ γίνεται σιγά-σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος
  • [04] Γερμανία: Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα σενάρια για το θέμα της Σένγκεν
  • [05] Τζιάνι Πιτέλα: Όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες
  • [06] Ν. Δένδιας: Το μεταναστευτικό απειλεί την εθνική υπόσταση
  • [07] Β. Αποστόλου: Μεμονωμένα άτομα προκάλεσαν τα επεισόδια στην έκθεση «Αγρότικα»
  • [08] Οι αγρότες προετοιμάζονται για κλιμάκωση στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
  • [09] Καθιστική διαμαρτυρία των ποδοσφαιριστών στη Λάρισα για τα θύματα των προσφύγων στο Αιγαίο

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν

    Την ξεκάθαρη θέση πως «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν» διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

    Μιλώντας σε εκδηλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα». Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

    «Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν. «Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες.

    [02] Ν. Βούτσης: «Παραμύθι» εκπορευόμενο από κύκλους τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

    «Παραμύθι» που εκπορεύεται από συγκεκριμένους κύκλους εναντίον της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, την φημολογία, η οποία αναθερμάνθηκε προσφάτως, περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, καλώντας μάλιστα όλους, και ιδίως τους βουλευτές, «να μην πέφτουμε θύματα της συνειδητής από ορισμένους παραπληροφόρησης».

    Παρεμβαίνοντας για το θέμα, στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε μεν πως δεν είναι πλειοψηφική αυτή η κίνηση που εξελίσσεται «να σπρώξουν τη χώρα εκτός Σένγκεν και να γίνουμε στρατόπεδο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», επειδή, ωστόσο, είναι υπαρκτοί οι κύκλοι «που θα εντείνουν το θέμα και θέλουν να δημιουργήσουν κατάσταση ενοχής για τη χώρα μας», κάλεσε να μην επαναλαμβάνεται τέτοιο ζήτημα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Μάλιστα, ανέφερε ότι το γνωρίζει αυτό ο Επίτροπος της χώρας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [03] Μιχάλης Ψύλος: Το ΑΠΕ - ΜΠΕ γίνεται σιγά-σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος

    "Το ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν είναι απλώς ένα πρακτορείο, γίνεται σιγά - σιγά ένας ειδησεογραφικός όμιλος", ανέφερε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του, Μιχάλης Ψύλος, παρουσιάζοντας τα νέα σχέδια του Πρακτορείου για το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ιστοσελίδα στην τουρκική γλώσσα ενώ στις 21 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την υγεία. Τον Μάρτιο το ΑΠΕ - ΜΠΕ θα μεταδίδει εκπομπές στην τηλεόραση της Βουλής και τον Απρίλιο θα εκδοθεί και στη Θεσσαλονίκη μηνιαίο περιοδικό που θα διανέμεται δωρεάν. Μέχρι στιγμής, καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετική η έκδοση του περιοδικού "Το Πρακτορείο", στην Αθήνα.

    Ο κ. Ψύλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού "Πρακτορείο FM 104,9", από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τόνισε: "το ραδιόφωνο θα προχωρήσει. Ήδη συζητάμε μια σειρά εκπομπές που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος να τις δώσουμε δωρεάν σε περίπου 100 ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα καθώς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με μεγάλους σπόνσορες ώστε να αναμεταδίδονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα".Εξάλλου, μίλησε και για τη συνεργασία του ΑΠΕ - ΜΠΕ με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και την ελληνορωσική ιστοσελίδα που τέθηκε σε λειτουργία κάτι που, όπως είπε, προκάλεσε τα θετικά σχόλια και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στη συνάντησή του είχε πρόσφατα στη Ρωσία με τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [04] Γερμανία: Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα σενάρια για το θέμα της Σένγκεν

    Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα σενάρια ή ολοκληρωμένες λύσεις, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του Βερολίνου για τις απειλές αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν.

    Τόνισε δε κατ'επανάληψη ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Δεν θέλω εδώ να κάνω εικασίες με οποιονδήποτε τρόπο για ενδιάμεσα βήματα, αλλά μπορώ μόνο να πω ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορούν να φυλαχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά δεν μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω οποιαδήποτε σενάρια", δήλωσε η κυρία Βιρτς.

    [05] Τζιάνι Πιτέλα: Όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες

    "Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της", δήλωσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο Euractiv.

    "Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν", είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής. "Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα".

    Ο Ιταλός σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

    [06] Ν. Δένδιας: Το μεταναστευτικό απειλεί την εθνική υπόσταση

    «Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν απειλεί την κυβέρνηση, αλλά την εθνική μας υπόσταση», υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

    Ο Νίκος Δένδιας καταλόγισε την «απόλυτη ευθύνη» για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ότι δεν δόθηκε στην Ελλάδα, ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είπε ότι η υπηρεσία για την διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων η οποία λειτουργούσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταργήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης και πέρασαν επτά μήνες έως ότου νομοθετηθεί αντίστοιχη υπηρεσία σε άλλο υπουργείο. Υποστήριξε επίσης, ότι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έχει καταστεί ρυθμιστής του μεταναστευτικού προβλήματος η Τουρκία, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος των Σκοπίων.

    [07] Β. Αποστόλου: Μεμονωμένα άτομα προκάλεσαν τα επεισόδια στην έκθεση «Αγρότικα»

    «Σε μεμονωμένα άτομα τα οποία πρωτοστατούν σε επεισόδια και σε διάφορες περιοχές» απέδωσε την ευθύνη για τα πρόσφατα επεισόδια στην έκθεση «Αγρότικα» της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

    «Οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια, είναι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και τέτοιες πράξεις δεν τους αντιπροσωπεύουν» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους αγρότες σε διάλογο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το φορολογικό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους αγρότες, αφού, όπως είπε, τα αγροτικά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, ενώ το ίδιο υποστήριξε και για το ασφαλιστικό, και τόνισε, ότι «έχουμε την υποχρέωση να σώσουμε τον ΟΓΑ».

    [08] Οι αγρότες προετοιμάζονται για κλιμάκωση στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    Προετοιμασίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους πιο «συσπειρωμένα και συντονισμένα», πραγματοποιούν από σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και «από τη Δευτέρα όλα θα είναι διαφορετικά», τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστές. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι εκ αυτών έχουν ήδη ορίσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει το νομό τους στην αυριανή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στα Τέμπη για τις 14.00 το μεσημέρι.

    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εξαίρεση τα διόδια των Μαλγάρων και τον κόμβο Νησελίου, που ακολούθησαν την απόφαση των Τεμπών για κλείσιμο δρόμων στο διάστημα 12.00-18.00, στα άλλα περισσότερα σημεία προγραμματίστηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί και πολλές?. διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2.

    Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Μας γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος μας τόνισε «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

    Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα «μπλόκαραν» το δρόμο 12.00-18.00, όπως και στα Τέμπη, ώστε να μην «ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί φτάνοντας Θεσσαλονίκη», όπως μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής, επικεφαλής του συντονιστικού στο μπλόκο, Αχιλλέας Καμπούρης. Διευκρίνισε δε, ότι «σήμερα επιτρέψαμε τη δίοδο σε πέντε τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, που κατευθύνονταν στη Λάρισα. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να δίνουμε «ελευθέρας» σε όσους θέλουν να πάνε στην Agrotica» και τόνισε «να φροντίζουν να περνούν πριν τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και κλείνουμε».

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας».

    [09] Καθιστική διαμαρτυρία των ποδοσφαιριστών στη Λάρισα για τα θύματα των προσφύγων στο Αιγαίο

    Με γκολ του Μπόγιοβιτς στο 26΄ και του Λαμπρόπουλου στο 67΄ η πρωτοπόρος Λάρισα νίκησε στην έδρα της 2-0 τον Αχαρναϊκό, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 17ης αγωνιστικής της Football League.

    Όμως αυτό που αποκτά ίσως μεγαλύτερη αξία και από το ίδιο το σκορ του αγώνα, ήταν η κίνηση των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, οι οποίοι αμέσως με το εναρκτήριο σφύριγμα του διαιτητή κάθισαν όλοι κάτω για ένα δίλεπτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εκατοντάδες θύματα των προσφύγων στο Αιγαίο. Μια κίνηση που συνοδεύθηκε από τα χειροκροτήματα των φιλάθλων στην εξέδρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 19:32:32 UTC