Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με διάταξη νόμου ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών
  • [02] «Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε σπιθαμή από το ελληνικό έδαφος, από τον αέρα μας, από τις θάλασσές μας»
  • [03] Να προσέλθουν σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο Ευ. Αποστόλου
  • [04] Συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για το χτύπημα της φοροδιαφυγής πολυεθνικών
  • [05] Διευκολύνσεις από το ΥΠΟΙΚ για την εφαρμογή του ειδικού φόρου στο κρασί
  • [06] Καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 7,3 εκατ. ευρώ σε αγρότες
  • [07] Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica
  • [08] Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 26 πρόσφυγες νεκρούς
  • [09] Πέθανε ο Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος Jefferson Airplane
  • [10] Αρχίζει μελέτη για αγωγό φυσικού αερίο από Ισραήλ - Κύπρο, μέσω Ελλάδος, στην Ευρώπη
  • [11] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

  • [01] Με διάταξη νόμου ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών

    Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην οποία σημειώνεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με διάταξη νόμου η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

    Στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός «για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό, οι σχετικές άδειες».

    Επίσης επισημαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το γεγονός ότι η προθεσμία των προς χορήγηση δημοπρατούμενων αδειών έληξε στις 31.12.2015.

    [02] «Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε σπιθαμή από το ελληνικό έδαφος, από τον αέρα μας, από τις θάλασσές μας»

    «Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε σπιθαμή από το ελληνικό έδαφος, από τον αέρα μας, από τις θάλασσές μας, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, από την τιμή και την περηφάνια μας», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των πεσόντων της Ναυτικής Αεροπορίας που τελέστηκε στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα.

    «Όλοι θέλουμε τον διάλογο και την ειρήνη, αλλά καμιά συνομιλία δεν μπορεί να συνοδεύεται από υποχωρήσεις και αμφισβητήσεις στα εθνικά μας θέματα και τους στόχους της πολιτικής ευθύνης της άμυνας της χώρας μας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να το κάνουμε αυτό, για τους μάρτυρες που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, σε χώμα, αέρα και νερό. Αλλά και γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να απαξιώνουμε την αγάπη και την αγωνία του απλού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καμμένος εξήρε τη θυσία των αντιπλοιάρχων Παναγιώτη Βλαχάκου και Χριστόδουλου Καραθανάση και του σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού οι οποίοι «μας θυμίζουν πως όταν έπρεπε να φυσήξει ο αέρας για να υποσταλεί η ελληνική σημαία, έμειναν και έκαναν κοντάρι το κορμί τους για να την κρατήσουν ψηλά, δίνοντας το στίγμα της εθνικής μας συνείδησης».Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε ότι θα «πράξουμε το χρέος μας απέναντι σε εκείνους τους ήρωες που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών».

    [03] Να προσέλθουν σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο Ευ. Αποστόλου

    Την πεποίθησή του ότι η ένταση, τα επεισόδια, αλλά και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της 26ης Agrotica, «δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, με δηλώσεις του στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος τελικά έφυγε από την πόλη, μετά και την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, για ματαίωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για χθες στις 19.00 στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

    «Οι αγρότες είναι άνθρωποι δουλειάς και προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβακατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, καλώντας εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις. Όχι μόνο για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και λύσεις για την επόμενη ημέρα της αγροτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    [04] Συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για το χτύπημα της φοροδιαφυγής πολυεθνικών

    Πολυμερή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που διαπράττουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων και άλλων μεθόδων υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.Πρόκειται για την Πολυμερή Συμφωνία για την Ανταλλαγή των Αναφορών ανά χώρα (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country by Country Reports) την οποία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Ο.Ο.Σ.Α., μαζί με εκπροσώπους 31 χωρών.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της Πολυμερούς Συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί.

    [05] Διευκολύνσεις από το ΥΠΟΙΚ για την εφαρμογή του ειδικού φόρου στο κρασί

    Διευκολύνσεις προς τους οινοπαραγωγούς σε σχέση με την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί παρέχει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

    Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης θα πρέπει έως 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία, έως 29/02/2016 να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή στα αρμόδια τελωνεία μόνο με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του οινοποιείου. Με την υποβολή της αίτησης χορηγούνται άμεσα οι άδειες φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή.

    Επίσης έως 30/04/2016 θα πρέπει να προσκομίσουν τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

    [06] Καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 7,3 εκατ. ευρώ σε αγρότες

    Στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 7,32 εκατ. ευρώ σε 7.846 δικαιούχους παραγωγούς για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, προχωρεί ο ΕΛΓΑ.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Οργανισμού, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων προς την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να πιστωθούν τα αναλογούντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και η καταβολή τους αναμένεται σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι αποζημιώσεις αυτές, αφορούν κυρίως εκκαθαρίσεις ζημιών φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2015, με τους Νομούς Αργολίδας και Λακωνίας να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

    [07] Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica

    Δυναμικό ?παρών? έδωσαν χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από 75 μπλόκα, στο συλλαλητήριο που έγινε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της 26ης Agrotica, που τελικά ματαιώθηκε. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, με προσκεκλημένους περισσότερα από 1.000 άτομα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση από τρεις πλευρές.

    Το μενού της κινητοποίησης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε από ευρηματικά πανό και ταμπέλες, περισσότερα από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο . Ομιλίες και συγκίνηση από τους περισσοτέρους συμμετέχοντες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, κρατώντας μαύρες σημαίες μερικοί και άλλοι την ελληνική σημαία, μαντινάδες, αλλά και τραγούδι. Βέβαια, δεν έλειψαν οι ρίψεις χημικών, περιορισμένες βέβαια, αλλά και η ?τακτική? ορισμένων να πετούν νερά και άλλα διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το συνεδριακό κέντρο.

    Τονίζεται ότι στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα ?των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας?, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: ?Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν?. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή της δύναμης ?Πρωτοβουλία Αγροτών?, που μέχρι πρόσφατα δεν συμμετείχαν στις κοινές δράσεις που διοργανώνονταν.

    Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της Agrotica, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να εξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν. Επισημαίνεται ότι το ντεκόρ της εξέδρας, πέραν αυτών που συντόνιζαν την κινητοποίηση και των ομιλητών, συμπλήρωνε ένας αγρότης ?σταυρωμένος? σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν ?Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας?, αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων της Ελλάδας.

    Από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η...πλημμύρα του κέντρου της πόλης

    Έντονη ήταν η ανησυχία των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο ότι η ώρα των εγκαινίων θα αλλάξει αιφνίδια και δεν θα κατορθώσουν να κάνουν οι ίδιοι την τελετή, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

    Για παν ενδεχόμενο ωστόσο, οι αφίξεις ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 15.30 γίνονταν ομιλίες από τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων, αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, καθηγητές, φοιτητές, εμποροϋπαλλήλους, συνταξιούχους, ανέργους, τον επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αμπελουργούς και ανθοπαραγωγούς. Από τις 12 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό, ενώ στις 15.30 το μεσημέρι επάνω στην εξέδρα τοποθετήθηκε μια κόκκινη κορδέλα την οποία και έκοψε ένας συμμετέχοντας, εγκαινιάζοντας την έκθεση Agrotica. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιήθηκε στις 18.45 το απόγευμα στην είσοδο του Ιωάννης Βελλίδης, όπου και μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε μια δεύτερη τελετή.

    Στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, έδιναν συνεχόμενα έντονο ?αγωνιστικό παλμό?, ενώ στις ιδιαίτερες στιγμές συγκαταλέγονται όταν τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο, την Μακεδονία Ξακουστή, αλλά και μαντινάδα αγροτών από την Κρήτη.

    Τα επεισόδια, τα χημικά και η ένταση

    Ήταν λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, δεδομένου ότι ήταν ?φραγμένη? με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού, εισήλθαν στους χώρους της 26ης Agrotica και πρώτα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ και στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο . Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να ?ηρεμήσουν τα πνεύματα?, ξεκίνησε ένας διάλογος με την αστυνομία.

    Τελικά δεν κατέστη εφικτό να γίνει πραγματικότητα αυτό που ζητούσαν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο-κινητοποίηση, να μπει αντιπροσωπεία τους μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν .

    Ωστόσο, την ίδια ώρα, κατά τις 17.00 το απόγευμα, άλλοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ?έσπασαν? το αστυνομικό φράγμα που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και με ένταση επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο. Ήταν η στιγμή που έπεσαν χημικά, δακρυγόνα και επικράτησε ολιγόλεπτη, διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 15 λεπτών, ένταση.

    Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, άλλοι ένστολοι, άλλοι με πολιτικά, περιφρούρησαν την κεντρική είσοδο και αφού επικράτησε ένταση, τελικά λίγα λεπτά πριν τις 19.00 το βράδυ, και αφού έγινε σαφές ότι αναβλήθηκαν τα εγκαίνια, η κινητοποίηση-συλλαλητήριο έληξε.

    Η επόμενη ημέρα και η αίσθηση

    Σήμερα προχωρούν κανονικά στους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση Σίνδου οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, δηλαδή 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ, ενώ θα γίνουν και οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με σαφή πρόθεση και κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Υπενθυμίζουμε ότι σε ορισμένα σημεία διαφόρων νομών, τα μπλόκα διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση, αφού όπως επανειλημμένε έχουν τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ?δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο και να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία?.

    Τονίζεται ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι. Επισημαίνεται ότι από την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν επιτρέπουν την είσοδο στις νταλίκες, ωστόσο από νωρίς το απόγευμα, πριν βραδιάσει περνούν κανονικά επί ελληνικού εδάφους ΙΧ οχήματα, στα οποία επιβαίνουν και παιδιά. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους περαιτέρω.

    Διαβάστε επίσης: Να προσέλθουν σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο Ευ. Αποστόλου

    [08] Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 26 πρόσφυγες νεκρούς

    Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 26 πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους (10 άνδρες, 6 γυναίκες και 10 παιδιά) όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε 40-50 πρόσφυγες ημιβυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

    Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν διασωθεί εννέα 9 άτομα (5 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 παιδιά) ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

    Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων προσφύγων συμμετέχουν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο πλωτά σκάφη της δύναμης FRONTEX και ιδιωτικά μέσα.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν αλλοδαπός εντοπίστηκε σε βόρεια παραλία της νήσου και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε εκκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης) το οποίο υπέστη εισροή υδάτων και ημιβυθίστηκε .

    Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

    [09] Πέθανε ο Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος Jefferson Airplane

    Ο Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος του ψυχεδελικού ροκ της δεκατίας του '60 Jefferson Airplane, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle.Ο Πολ Κάντνερ, μία από τις μορφές που εμφανίστηκαν στη σκηνή του ιστορικού φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969, πέθανε από τις συνέπειες καρδιακής κρίσης.

    Με κομμάτια όπως το "Somebody to Love", "White Rabbit" και άλλους ύμνους του κινήματος hippie, το συγκρότημα υπήρξε ένα από τα σύμβολα της αντικουλτούρας του Σαν Φρανσίσκο.

    [10] Αρχίζει μελέτη για αγωγό φυσικού αερίο από Ισραήλ - Κύπρο, μέσω Ελλάδος, στην Ευρώπη

    Θέμα μελέτης της πιθανότητας δημιουργίας αγωγού, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην χθεσινή πρώτη τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, με τον πρωθυπουργό , Αλέξη Τσίπρα , και τον Κύπριο πρόεδρο , Νίκο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις, μετά την συνάντηση ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτό το σχεδιασμό ως «τολμηρό», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, τόνισε ότι «βεβαίως, η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών, που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων δια της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας».

    Οι τρεις χώρες κατά την συνάντηση των ηγετών τους συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση της συνεργασίας σε άλλους τομείς .

    Στην κοινή διακήρυξη , που υιοθέτησαν οι ηγέτες των τριών χωρών προβλέπονται κοινά έργα για την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών. Οι ηγέτες των τριών χωρών προχώρησαν στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση των όσων συμφωνήθηκαν, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Στη δήλωση του ο πρωθυπουργός της Ελλάδος υπογράμμισε ότι με την πρώτη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έγινε «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας». Το βήμα αυτό, εξήγησε , δεν στρέφεται έναντι τρίτων. Αντιθέτως, επεσήμανε, «αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους, διότι αποδεικνύει πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα δίκτυα που να μας συνδέουν και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας προς όφελος των λαών μας».

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ο πρωθυπουργός , «στέλνουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων, μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας».

    Το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί, επεσήμανε, «μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και βεβαίως ο τουρισμός».

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική επιλογή «μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να αναδείξει ως παράδειγμα προς μίμηση τα οφέλη της συνεργασίας στην περιοχή μας επί τη βάση της αρχής της καλής γειτονίας».

    Συμφωνήσαμε, είπε, τη σύσταση μιας τριμερούς κοινής ομάδας εργασίας και συντονισμού και σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    «Δεν μείναμε μόνο στη συζήτηση. Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση δράσεων και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε την σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά ζητήματα για να προχωρήσουμε τους ενεργειακούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του περιβάλλοντος, τη προστασία και την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά σημαντικό το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων».

    Η συνεργασία μας , τόνισε, πέρα από την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. «Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στην περιοχή που αφορούν το μείζον ζήτημα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. Συζητήσαμε για τις μεγάλες προκλήσεις, για τους μεγάλους κινδύνους», είπε.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε το μεταναστευτικό «και όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα στην πηγή. Και η πηγή του προβλήματος, βεβαίως, οι γενεσιουργές αιτίες είναι οι εστίες κρίσεως στην ευρύτερη περιοχή, η φτώχεια, οι πολεμικές επεμβάσεις που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πρωτοφανή μετακίνηση, τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφυγικών πληθυσμών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για μία συνάντηση ιστορικής σημασίας. «Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον, και έχουμε μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους» σημείωσε, τονίζοντας πως «αν δουλέψουμε από κοινού θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά».

    Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε τη συζήτηση που έγινε για κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας, όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου - Ισραήλ, και τα οποία μέσω Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πως η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων.

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πλήρως επιτυχή τη συνάντηση κορυφής και μίλησε για «νέα εποχή» στις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας - Τελ Αβίβ, υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

    Η συνεργασία, συνέχισε, είναι επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας «αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, και των υδάτινων πόρων».

    Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους κυρίους Νετανιάχου και Τσίπρα για την απόλυτη κατανόηση και την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

    Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αποψινή απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων Μπότση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της παλιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Κατά την 32η απονομή των φετινών βραβείων βραβεύθηκε και η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κατερίνα Βλαχοδήμου, για την αντικειμενική κάλυψη των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή ανάλυση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας από το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι δημοσιογράφοι:

    Η Ελένη Βαρβιτσιώτη, για την δημοσιογραφική κάλυψη των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο, αλλά και τις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Η Μάρα Ζαχαρέα, για την αντικειμενική παρουσίαση πολιτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων.

    Ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ για το μοντέλο αξιόπιστης διαδικτυακής δημοσιογραφίας στην περιφέρεια.

    Η Όλγα Τρέμη, για την πολύχρονη πορεία της στον χώρο.

    Ειδικά βραβεία έλαβαν οι :

    Βραβείο κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων «Γιάννης Φάτσης» ο Αντώνης Γαλανόπουλος για την πληρότητα κάλυψης του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής. Βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης» στην Κατερίνα Βλαχοδήμου για την αντικειμενική κάλυψη των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή - ανάλυση θεμάτων της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό τον δήμο Αθηναίων στον Στέργιο Ζαμπάκα για την ανάδειξη θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την καθημερινότητα στην Αθήνα και την Επικράτεια στην ?Εφημερίδα των Συντακτών?. Το βραβείο απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

    Βραβεία οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στους δημοσιογράφους Γιώργο Παππού και Γιώργο Παπανικολάου.

    Βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» με χορηγό των Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στον Κωνσταντίνο Καλυβά για την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας ?Γορτυνία? από το 1970 μέχρι σήμερα.

    Βραβείο δημοσιογραφίας και τεχνολογίας «Γιώργος Καραγιάννης» στην Σόνια Χαϊμαντά για την ενασχόλησή της στα θέματα μετάβασης από τον έντυπο τύπο στον ψηφιακό. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν η δημόσια αυστριακή τηλεόραση ORF και το Χαμόγελο του Παιδιού για την κοινωνική τους δράση.

    Επίσης, η εφημερίδα ?Ροδιακή? για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Στον Θεόδωρο Νικολαΐδη για την πολύχρονη, μεγάλη προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

    Στον Σωτήρη Θεολογίδη, μετά από πρόταση της ΕΣΗΕΜΘ, για τα 40 χρόνια του στην αθλητική δημοσιογραφία και το συγγραφικό του έργο.

    Στην πρόεδρο του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Γιώτα Αντωνοπούλου, γιά την επιτυχημένη πορεία και το ήθος της στην δημοσιογραφία.

    Στον πρώην βουλευτή Ιωάννη Δημαρά για την ευδόκιμη και με ήθος παρουσία του στην δημοσιογραφία.

    Στον Γεώργιο Δόγα, για την δημοσιογραφική του πορεία ως αθλητικός και δικαστικός συντάκτης.

    Στον Γεώργιο Κωνσταντίνο Ιωαννίδη για την επί σειρά ετών δημιουργία σειρών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών παραγωγών με θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

    Στον Χριστόδουλο Αξελό, για την μεγάλη πορεία του στη δημοσιογραφία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2016 - 5:32:35 UTC