Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κύπρο
  • [02] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων σε καθεστώς δέσμευσης
  • [03] ΟΗΕ: Στις 29 Ιανουαρίου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία
  • [04] Στη Λέσβο το πρώτο «μπαϊπάς» εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας
  • [05] Το υπ. Υγείας αναλαμβάνει το κόστος για το τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης στα νοσοκομεία
  • [06] Για πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας δεσμεύτηκε ο Αν. Ξανθός
  • [07] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα
  • [08] Συνάντηση του Στ. Θεοδωράκη με φορείς επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών
  • [09] Αγρότες και κτηνοτρόφοι στήνουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς

  • [01] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κύπρο

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα την επίσκεψη του στην Λευκωσία και απόψε επιστρέφει στην Αθήνα.

    Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το Κυπριακό και την επικείμενη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Για την εξέλιξη αυτή έδωσε τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Το μεσημέρι ο πρέσβης της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος, παρέθεσε γεύμα στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ , μετά τις πολιτικές επαφές του κατέθεσε στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα στις Κεντρικές Φυλακές, όπου είναι οι τάφοι ηρώων του αγώνα του 1955-59 κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας. Στην συνέχεια μετέβη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου επίσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Δύναμης. Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς , οπλίτες και άλλο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ τους ευχήθηκε να είναι ακμαίοι και να διατηρούν ψηλά το φρόνημα του ελληνικού στρατού.

    [02] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων σε καθεστώς δέσμευσης

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ'αριθ. 166/2016 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 3842/10 που επέβαλαν την άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, μολονότι αυτά παραμένουν επί χρόνια δεσμευμένα, χωρίς να μπορεί να αξιοποιηθούν.

    Ειδικότερα, ο Ν. 3842/2010 άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1923 και επέβαλε την άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς απαλλοτρίωσης.

    Το νομοθετικό πλαίσιο για το επίμαχο ζήτημα που ίσχυε πριν το 2010 (Ν. 3842/2010) προέβλεπε ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα, φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτρίωσής τους.

    [03] ΟΗΕ: Στις 29 Ιανουαρίου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

    Οι συνομιλίες για την ειρήνη στη Συρία, οι οποίες αναμενόταν ότι θα άρχιζαν σήμερα στη Γενεύη, θα ξεκινήσουν τελικά την 29η Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν 6 μήνες, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι προσκλήσεις δεν έχουν ακόμη αποσταλεί.

    «Υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι. Και θα τους ακούσετε, αφού πρώτα ακούσετε το γεγονός ότι σκοπός μου είναι οι συνομιλίες να αρχίσουν την 29η (Ιανουαρίου) και ότι θα στείλουμε προσκλήσεις αύριο», ανέφερε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι συζητήσεις σχετικά με τον κατάλογο των προσκλήσεων στις συνομιλίες συνεχίζονται σε διάφορες πρωτεύουσες, ανάμεσά τους την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, την Άγκυρα και το Ριάντ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία επισήμανε πως αναμένει να γίνουν «συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα διαρκέσουν 6 μήνες και θα καλύψουν διάφορα θέματα κατά προτεραιότητα: την κήρυξη ευρείας εκεχειρίας, τη δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακυβέρνηση, την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και τις μελλοντικές εκλογές.

    «Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων, μην εκπλαγείτε, θα υπάρξουν πολλές εντάσεις, πολλές αποχωρήσεις και προσελεύσεις διότι έπεσε μια βόμβα ή κάποιος έκανε μια επίθεση, θα το δείτε να συμβαίνει. Δεν θα σας καταπλήξει αλλά είναι πιθανό να συμβεί», είπε ο ντε Μιστούρα. «Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ορμή» της διαδικασίας, υποστήριξε ο ίδιος.

    [04] Στη Λέσβο το πρώτο «μπαϊπάς» εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας

    Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων περιστατικών στον εγκέφαλο, όπως γιγαντιαία ανευρύσματα, στένωση αρτηρίας ή όγκους, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνται μόνο σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, άνοιξε μια πολύ δύσκολη επέμβαση για την αιμάτωση εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    Την επέμβαση έκανε ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ένας συμβασιούχος γιατρός, ο οποίος από το 2011 που βρίσκεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πραγματοποίησε σειρά δύσκολων επεμβάσεων που ποτέ, επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν σε ένα σε νησιωτικό περιφερειακό νοσοκομείο σαν αυτό της Μυτιλήνης.

    «Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο σε πανελλαδικό επίπεδο», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έχει στο πλευρό του τη διοίκηση του νοσοκομείου για την προμήθεια υλικών και την οργάνωση των χειρουργείων για τέτοια δύσκολα περιστατικά.

    Στη συγκεκριμένη επέμβαση, το πρόβλημα 60χρονου ασθενούς, ο οποίος ήδη βγήκε από το Νοσοκομείο και γύρισε σπίτι του εντοπιζόταν στην αιμάτωση του εγκεφάλου η οποία ήταν ελλιπής και εφαρμόστηκε η μέθοδος μπαϊπάς εγκεφάλου.

    [05] Το υπ. Υγείας αναλαμβάνει το κόστος για το τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης στα νοσοκομεία

    Από τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται πλέον το κόστος για την διάγνωση του ιού της γρίπης μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας.

    Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, το κόστος της ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση του ιού Η1Ν1 το πλήρωναν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Χθες, ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το κόστος αυτό για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

    Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος), έτσι ώστε από σήμερα να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών που απευθύνονταν στο ΕΣΥ αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

    [06] Για πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας δεσμεύτηκε ο Αν. Ξανθός

    Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να δεσμεύεται για την πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας ώστε «επιτέλους να σταθεί όρθιο», να αποδέχεται την κριτική περί αδυναμιών αλλά όχι και κείνη για έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της Υγείας, και το Ποτάμι να παρουσιάζει τις «δέκα πληγές της δημόσιας Υγείας», ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση σχετικής επερώτησης του Ποταμιού.

    Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι μεν ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για δικαιολογημένη κριτική προς την κυβέρνηση, απέκρουσε όμως την σφοδρή κριτική εκ μέρους των βουλευτών του Ποταμιού περί άβουλης ηγεσίας που παρακολουθεί απλώς επί ένα έτος τα τεκταινόμενα και λειτουργεί εμβαλωματικά, αντιπαραβάλλοντας την έκθεση ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό και στην επιθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει καθολικά ένα σχέδιο για την βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.

    Ο κ. Ξανθός, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος, εκφράζοντας τη βούληση να καταθέσει ένα σχέδιο που θα απολαμβάνει της συναίνεσης ώστε να εφαρμοστούν αξιόπιστοι θεσμοί. «Όμως και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο όπως ο συμβολισμός που φέρουν», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι διοικητικό το θέμα, παρά η ουσία βρίσκεται στο ότι δεν αντιμετωπίστηκε διαχρονικά ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων.

    [07] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα

    Πολύ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για το κάπνισμα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόκολλο θα είναι ενσωματωμένο με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαιοειδών.

    [08] Συνάντηση του Στ. Θεοδωράκη με φορείς επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών

    Αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον επικεφαλής του κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, την Αθηνά Δρέττα και τον Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΕΕ με εκπροσώπους και προέδρους επιστημονικών φορέων για να συζητήσουν για το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις τους.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «είμαστε μια χώρα συνταξιούχων και δημοσιών υπαλλήλων και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όταν βάλουμε εναντίον των επιστημόνων μας, των δικηγόρων, των γιατρών, των οικονομολόγων, των τεχνικών». Υπογράμμισε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να μιλά ανοιχτά, και ότι «εάν υπάρξει, μια ελάχιστη διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, για σοβαρή συζήτηση χωρίς αυτά τα υπερβολικά νούμερα που θέτει ο κ. Κατρούγκαλος, μπορεί να βρεθεί λύση».

    [09] Αγρότες και κτηνοτρόφοι στήνουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς

    Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Ιωαννίνων κατευθύνονται, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, στο 10ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, όπου στήνουν νέο μπλόκο στην Ήπειρο.

    Σύμφωνα με την συντονιστική τους επιτροπή, ο δρόμος θα κλείσει από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση της κινητοποίησης τους.

    «Συντονιζόμαστε με όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οΜιχάλης Τζίμας, μέλος της συντονιστικής και Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 17:32:28 UTC