Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ζώνη Σέγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [02] Ο Γ. Οικονόμου νέος γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δημοκρατίας
  • [03] Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού από την κυβέρνηση Σαμαρά
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους
  • [05] Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται
  • [06] Στην τελική ευθεία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
  • [07] «Χρειαζόμαστε μια συλλογική ανταπόκριση από την Ευρώπη στο προσφυγικό»
  • [08] Στον εισαγγελέαο φερόμενος ως συζυγοκτόνος, Κλοντ Λέσι
  • [09] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του Έβρου
  • [10] Ένας νεκρός και δυο τραυματίες στην Ειδομένη μετά από συμπλοκή ανάμεσα σε πρόσφυγες
  • [11] Tις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, επαναλαμβάνει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών
  • [12] Πέθανε ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Λάππας
  • [13] «Ποιος καθαρίζει τελικά αυτή την πόλη», αναρωτιούνται οι Α. Αζάς και Π. Τσινικόρης
  • [14] «Δεν υπάρχει νότια και βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνον μια Ευρωπαϊκή Ένωση»
  • [15] Να αλλάξει στάση στο Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [16] Με νέα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

  • [01] Η ζώνη Σέγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Δ. Αβραμόπουλος

    Την εκτίμηση πως η ζώνη Σένγκεν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε ο Έλληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ.

    Απαντώντας στα σενάρια για μίνι-Σέγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας.

    «Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι' αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε

    δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί και να προστατευθεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

    [02] Ο Γ. Οικονόμου νέος γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δημοκρατίας

    Ο Γιάννης Οικονόμου ορίζεται με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Γιάννης Οικονόμου διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή στο υπουργείο Εμπορίου και πρόεδρος των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ).

    [03] Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού από την κυβέρνηση Σαμαρά

    «Τα ντοκουμέντα σχετικά με τον τρόπο που διαχειριζόταν τον κρατικό μηχανισμό η κυβέρνηση Σαμαρά που έρχεται ξανά στη δημοσιότητα με το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών" (25/1) είναι αποκαλυπτικά για το πώς εννοεί στην πράξη-και όχι στα ωραία λόγια-την αξιοκρατία και τη διαφάνεια το παλιό πολιτικό κατεστημένο» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο "Αιδώς Αργείοι!".

    «Το σύστημα "4-2-1" της τρικομματικής κυβέρνησης του 2012 με το οποίο τοποθετούνταν τα κομματικά στελέχη στις διοικήσεις των οργανισμών του Δημοσίου καταδεικνύει τη στελέχωση του κράτους με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας. Το μοναδικό "4-2-1", ένας πολύπλοκος μηχανισμός που είχε κριτήρια εκλογικών ποσοστών, κριτήρια γεωγραφικά, κριτήρια προσωπικών δικτυώσεων, αποσαφηνίζει το πως είχαν κάνει το ρουσφέτι επιστήμη» αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Θα απολογηθεί η νέα ηγεσία της ΝΔ για τα πεπραγμένα της; Θα απαντήσουν αναφορικά με το δημοσίευμα και τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα παριστάνουν τους κήρυκες της αξιοκρατίας;».

    «Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης που έρχεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα αποτελέσει μια ακόμα δοκιμασία για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της αξιοκρατίας. Θα το στηρίξουν;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους

    «Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

    Είχε προηγηθεί επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

    [05] Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται

    Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σήμερα, μετά την αναβάθμιση, την Παρασκευή, του αξιόχρεου της χώρας κατά ένα επίπεδο σε B- από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος εξήρε τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του τρίτου προγράμματος.

    Ο οίκος αναμένει ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 60 δις. ευρώ τον μήνα. Θα μπορούσε, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο στη συζήτηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους της, την οποία ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων θα έβλεπαν ως θετική εξέλιξη. Οι ομολογιούχοι δεν αναμένουν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί απώλειες από την αναδιάρθρωση που έγινε το 2012.

    Στο άνοιγμα της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 9,44%, έχοντας υποχωρήσει από το 10% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι τιμές των τίτλων παρουσίασαν, ωστόσο, μεγάλες διακυμάνσεις, σε μία από τις αγορές με τη χαμηλότερη ρευστότητα, όπως είναι αυτή των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016. ανήλθαν μόλις σε 35 εκατ. ευρώ.

    [06] Στην τελική ευθεία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

    Έμφαση στις φοροαπαλλαγές, διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, κίνητρα για μετεγκατάσταση σε μειονεκτικές περιοχές, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του νέου επενδυτικού νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή.

    Σε γενικές γραμμές οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου νόμου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας θα είναι:

    -η ενίσχυση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων

    - η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο ειδικευμένο προσωπικό

    -η αύξηση της συνεργασίας μέσω στήριξης συνεταιριστικών σχημάτων, επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών συστάδων (clusters) κτλ.

    - η στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, είτε λόγω μειονεκτικών γεωγραφικών συνθηκών (ορεινές, μικρές νησιωτικές κτλ.),

    είτε λόγω γειτνίασης με χώρες που παρέχουν ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς, ασφαλιστικούς κτλ. συντελεστές,

    Σε ότι αφορά τα είδη των ενισχύσεων ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές και την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η φοροαπαλλαγή θα χορηγείται τμηματικά με την υλοποίηση του 50% της επένδυσης ενώ επιχορηγήσεις θα παρέχονται σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων όπως σε νεοσύστατες, καινοτόμες επιχειρήσεις, σε δικτυώσεις ή σε μειονεκτούσες περιοχές ώστε να δοθεί κίνητρο τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αυτές όσο και για την παροχή κινήτρων μετεγκατάστασης.

    Εξάλλου σε κλαδικό επίπεδο ο νόμος θα στοχεύει σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης με ελάχιστα κριτήρια, γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση. Και για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις εκτός από την επιτάχυνση της αδειοδότησης θα παρέχονται διασφαλίσεις ως προς τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συστήματος για 7 χρόνια.

    Το επενδυτικό νομοσχέδιο οριστικοποιείται για κατάθεση στη Βουλή εντός των ημερών, ενώ προηγήθηκε πολύμηνος διάλογος τόσο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και με επιστημονικούς φορείς.

    [07] «Χρειαζόμαστε μια συλλογική ανταπόκριση από την Ευρώπη στο προσφυγικό»

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χρονιά αυτή, είναι να έχουμε ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ένα σωστό επιμερισμό ευθυνών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για ζητήματα Προστασίας Βόλκερ Τουρκ. Ωστόσο, προσθέτει, «χρειαζόμαστε πολλή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό».

    Ο κ. Τουρκ βρέθηκε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε την Ειδομένη, την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει μετανάστες και πρόσφυγες και να συνομιλήσει με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η Ειδομένη, την ημέρα που οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο στην ουδέτερη ζώνη,μόνο των προσφύγων με προορισμό την Αυστρία και τη Γερμανία.

    «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους να ελέγχει και να διαχειρίζεται τα σύνορά της. Αλλά την ίδια ώρα, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση στην προστασία αυτή» σχολιάζει ο κ. Τουρκ και ασκεί δριμεία κριτική στους χειρισμούς του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην Ευρώπη»σημείωσε χαρακτηριστικά«έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα, γιατί από τη μια πλευρά έχουμε τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα, την Ελλάδα και την Ιταλία, και κάποιες χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, που έχουν επηρεαστεί πολύ από το προσφυγικό ζήτημα. Όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πραγματικά συλλογική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχει ένας σωστός επιμερισμός ευθυνών. Και μέχρι στιγμής δε βρισκόμαστε στο σημείο αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει επειγόντως για να φτάσουμε στο σημείο αυτό και να έχουμε ένα κοινό, ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτή τη χρονιά».

    [08] Στον εισαγγελέαο φερόμενος ως συζυγοκτόνος, Κλοντ Λέσι

    Στον εισαγγελέα Πολυγύρου οδηγείται, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο 33χρονος Αλβανός που κατηγορείται ότι σκότωσε ανήμερα των Θεοφανίων την εν διαστάσει σύζυγό του. Στη συνέχεια άρπαξε τον 4χρονο γιο τους, τον οποίο κρατούσε επί 18 ημέρες έως τη σύλληψή του το πρωί της Κυριακής σε αγροτική περιοχή, έξω από την Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου διαπράχθηκε το φονικό.

    Ο μικρός Φοίβος, που είναι καλά στην υγεία του, εξακολουθεί να παραμένει προληπτικά σε νοσοκομείο, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή παιδοψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός.Ο καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνος κρατείτο από χθες στην Ασφάλεια Πολυγύρου, όπου εξετάστηκε από αστυνομικούς. Κατά την πολύωρη ανάκριση φέρεται πως κατέθεσε ότι επιχείρησε να εγκαταλείψει τον νομό Χαλκιδικής, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης που στήθηκε από τις πρώτες ώρες της εξαφάνισής του.

    [09] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του Έβρου

    Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους φέρονται οι αγρότες του Έβρου, διεκδικώντας διάλογο με την κυβέρνηση του ασφαλιστικού και φορολογικού, από μηδενική βάση.

    Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων όχι για δύο ώρες, όπως τις προηγούμενες ημέρες, αλλά για τέσσερις από 12:00- 16:00 προχωρούν οι αγρότες του νότιου Έβρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, διευκρίνισε ότι ο αποκλεισμός αφορά μόνο τα φορτηγά, καθώς Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικά αυτοκίνητα και λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά με μία συμβολική καθυστέρηση των 10 λεπτών.

    [10] Ένας νεκρός και δυο τραυματίες στην Ειδομένη μετά από συμπλοκή ανάμεσα σε πρόσφυγες

    Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, μεταξύ αλλοδαπών, στους Ευζώνους Κιλκίς, κοντά στο ομώνυμο τελωνείο της περιοχής.

    Νεκρός είναι ένας Πακιστανός και τραυματίες δύο συμπατριώτες του, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώτος τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εκτιμάται ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο δεύτερος φέρει χτυπήματα στο χέρι.

    Όπως κατέθεσε ο τελευταίους -εξεταζόμενους από αστυνομικούς- ως δράστες φέρονται πέντε Αφγανοί, που επιτέθηκαν στους Πακιστανούς για να τους ληστέψουν. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι δράστες άρπαξαν από τον ίδιο 400 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. Ο Πακιστανός κατέθεσε -εξάλλου- ότι έφθασε στην περιοχή, αναζητώντας τρόπο να φύγει από την Ελλάδα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κεντρική Ευρώπη.

    [11] Tις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, επαναλαμβάνει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών

    Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας - με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" - για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα "δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", επαναλαμβάνει σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

    Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε "τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης", τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

    [12] Πέθανε ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Λάππας

    Πέθανε αιφνίδια, στα 66 του χρόνια, ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Λάππας, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" όπου νοσηλευόταν με κρίση παγκρεατίτιδας.

    Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία που πήρε, ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών.

    Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.Από το 1992 δίδασκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα .Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

    [13] «Ποιος καθαρίζει τελικά αυτή την πόλη», αναρωτιούνται οι Α. Αζάς και Π. Τσινικόρης

    Η Ντρίντα από την Αλβανία, η Βαλεντίνα από τη Μολδαβία, η Φρίντα από τις Φιλιππίνες, η Μέιμπελ από τη Νότια Αφρική και η Ρουσίτσα από τη Βουλγαρία, είναι οι πρωταγωνίστριες στην «Καθαρή Πόλη» στη νέα παράσταση των διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, που ανεβαίνει 3 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, οι πρωταγωνίστριες εργάζονται πια σαν καθαρίστριες σε σπίτια της Αθήνας, μοχθώντας να στηρίξουν τις οικογένειες τους με υπερφυσική δύναμη, σαν «σούπερ ηρωίδες» της καθημερινότητας.

    Το σκηνοθετικό και δραματουργικό δίδυμο Αζά-Τσινικόρη επιστρέφει στη Στέγη Γραμμάτων ξεκινώντας από τα βασικά: Ποιοι είναι αυτοί που καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; Γεννήθηκαν καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές μας; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από το δημόσιο χώρο; Και διερευνούν δραματουργικά και θεατρικά τον ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα και τελικά τα συστατικά που συγκροτούν την ταυτότητα μιας καθαρίστριας.

    [14] «Δεν υπάρχει νότια και βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνον μια Ευρωπαϊκή Ένωση»

    «Δεν πιστεύω στους διχασμούς, δεν υπάρχει μια νότια και μια βόρεια Ευρώπη, αλλά μόνον μια Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο.

    «Αν η κρίση των προσφύγων έδειξε κάτι, τους περασμένους μήνες,αυτό είναι ότι σε τελευταία ανάλυση, αυτή αφορά και προκαλεί ανησυχία σεόλους. Δεν είναι ένα ελληνικό, γερμανικό ή σουηδικό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, αλλά και παγκόσμιο» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ανάμεσα στα κύρια μέτρα στα οποία πρέπει να δοθεί βάρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρει την ανάγκη να γίνουν άμεσα λειτουργικά τα hotspot, την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, την καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας σε ότι αφορά την επανεγκατάσταση και την αύξηση των επαναπατρισμών.

    Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι «έζησαν περιόδους μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης» και θεωρεί ότι «πρέπει να ενεργοποιηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διότι καμία χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της». «Η Ιταλία άνοιξε ήδη τρία από τα πέντε hotspot και ελπίζω η χώρα αυτή -αλλά και η Ελλάδα- να μπορέσουν να τα ολοκληρώσουν όλα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου» δηλώνει o επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια στην Il Messaggero.Παράλληλα, κρίνει «όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικό», τα αιτήματα, τις «φωνές» που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, για μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, από την στιγμή που το κύριο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι «η καλύτερη διαχείρισή τους».

    [15] Να αλλάξει στάση στο Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο συμμερίζεται την πλειοψηφούσα αντίληψη στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η τουρκική πολιτική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού «θα πρέπει και η Τουρκία να παίξει ένα πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο». Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. «Δυστυχώς τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και ολόκληρου του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της Κύπρου και του κυπριακού λαού για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς, όπως είπε, «να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό εδώ και 42 χρόνια».

    [16] Με νέα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

    Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκεντρώνει τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο και από τα απόγευμα θα ξεκινήσουν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου.

    Παράλληλα, το απόγευμα θα στηθεί και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα.

    Ο αγρότης Λεωνίδας Ραβανός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πέραν του ασφαλιστικού και του φορολογικού, υπάρχουν, επίσης, σημαντικά ζητήματα. «Με δίκαια κριτήρια να ξεκαθαρίσει ο χάρτης των αγροτών και για τους νέους αγρότες, που είναι το 6% του τομέα, τα πρώτα πέντε χρόνια να είναι αφορολόγητα μέχρι να γίνουν επαγγελματίες» ανέφερε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 11:32:35 UTC