Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπροσώπους επιστημονικών φορέων συναντά ο πρωθυπουργός
  • [02] Ο Χ. Γεωργιάδης ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [03] Πλησιάζουν τις 300.000 οι υπογραφές για απονομή Νόμπελ Ειρήνης σε Έλληνες που βοηθούν πρόσφυγες
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες. Κλειστά τα Τέμπη 12:00-14:00 και 19:00-21:00
  • [05] Φρ. Ολάντ: Καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει
  • [06] Σεισμός 6,6 βαθμών νοτιοανατολικά της Ισπανίας
  • [07] «Ποιος καθαρίζει τελικά αυτή την πόλη», η νέα παράσταση των Αζά - Τσινικόρη
  • [08] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή
  • [09] «Ιστορικά μέτρα» από την Ακαδημία των Όσκαρ για να αυξήσει την εθνική και φυλετική ποικιλία των μελών της
  • [10] Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • [01] Εκπροσώπους επιστημονικών φορέων συναντά ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςσυναντάταιστις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο.Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής είχα πει κάποτε, σήμερα θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας γιατί είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια», υπογράμμισε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.

    [02] Ο Χ. Γεωργιάδης ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος θα εξέλθει τον Μάρτιο από το μνημόνιο, στο οποίο είχε μπει το 2013.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό των 126,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ.ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

    [03] Πλησιάζουν τις 300.000 οι υπογραφές για απονομή Νόμπελ Ειρήνης σε Έλληνες που βοηθούν πρόσφυγες

    Η καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που βοηθούν να σωθούν χιλιάδες πρόσφυγες έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 293.000 υπογραφές απ' όλον τον κόσμο.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Frontex, περίπου 880.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 και το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν τα ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

    "Οι απλοί κάτοικοι των ελληνικών νησιών και άλλοι εθελοντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εδώ και μήνες. Για τη συμπόνοια τους και τη γενναιότητά τους, γιατί αντιμετωπίζουν αυτούς που κινδυνεύουν με ανθρωπιά και επειδή δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι πολίτες απ' όλον τον κόσμο προτείνουμε ως υποψηφίους αυτούς τους θαρραλέους άνδρες και γυναίκες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει το κείμενο της εκστρατείας.

    Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 1 Φεβρουαρίου.

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες. Κλειστά τα Τέμπη 12:00-14:00 και 19:00-21:00

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα Τέμπηαπό τις 12.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00, ενώ παράλληλα οι αγρότες ετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

    Υπενθυμίζεται πως αντιπροσωπεία του μπλόκου των Τεμπών μετέβη την Κυριακή στο μπλόκο Νίκαιας, προκειμένου να καλέσει εκπροσώπους του να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης.

    Σε ανακοίνωση δε που εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σχετικά με τη συνάντηση αυτή, επισημαίνει:

    «Η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στην κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Το Μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή 24 Γενάρη 2016, αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας, στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται στις 26 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την Πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

    Τέλος, και στην Κρήτη οι αγρότες συνεχίζουντις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή με παγκρήτιο συλλαλητήριο και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί και η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

    [05] Φρ. Ολάντ: Καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι «καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει», μετά τη δημοσιοποίηση χθες ενός βίντεο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στο οποίο παρουσιάζονται οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και απειλούνται όλες οι χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

    «Τίποτε δεν θα μας τρομάξει, καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει σε αυτό που έχει να κάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσημης τελετής που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία. «Το μόνο που κάνουν οι εικόνες αυτές είναι να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών»σημείωσε επίσης.

    [06] Σεισμός 6,6 βαθμών νοτιοανατολικά της Ισπανίας

    Σεισμός 6,6 βαθμών σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί 162 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μάλαγα στην Ισπανία, μετέδωσε το Ρόιτερς, επικαλούμενο ανακοίνωση του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ (USGS).Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίσθηκε στα 33 χιλιόμετρα, διευκρίνισε το USGS.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται και αυτό το USGS, ο σεισμός ήταν 6,1 βαθμών και σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Μεσόγειο μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας.Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 04:22 τοπική ώρα (06:22 ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 62 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Αλ Χοσέιμα του Μαρόκου και 164 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γιβραλτάρ, διευκρίνισε το USGS, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    [07] «Ποιος καθαρίζει τελικά αυτή την πόλη», η νέα παράσταση των Αζά - Τσινικόρη

    Η Ντρίντα από την Αλβανία, η Βαλεντίνα από τη Μολδαβία, η Φρίντα από τις Φιλιππίνες, η Μέιμπελ από τη Νότια Αφρική και η Ρουσίτσα από τη Βουλγαρία, είναι οι πρωταγωνίστριες στην «Καθαρή Πόλη» στη νέα παράσταση των διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, που ανεβαίνει 3 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, οι πρωταγωνίστριες εργάζονται πια σαν καθαρίστριες σε σπίτια της Αθήνας, μοχθώντας να στηρίξουν τις οικογένειες τους με υπερφυσική δύναμη, σαν «σούπερ ηρωίδες» της καθημερινότητας.

    Το σκηνοθετικό και δραματουργικό δίδυμο Αζά-Τσινικόρη επιστρέφει στη Στέγη Γραμμάτων ξεκινώντας από τα βασικά: Ποιοι είναι αυτοί που καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; Γεννήθηκαν καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές μας; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από το δημόσιο χώρο; Και διερευνούν δραματουργικά και θεατρικά τον ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα και τελικά τα συστατικά που συγκροτούν την ταυτότητα μιας καθαρίστριας.

    [08] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή

    Με μια site-specific όπερα, την αληγορική «Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας, επιστρέφει στη Διπλάρειο Σχολή η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Γκλας, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη Πάρι Μέξη και, σε συνεργασία με τους Beetroot που ανέλαβαν τη σκηνογραφία, δημιουργούν τη δική τους «Σωφρονιστική Αποικία» στο εσωτερικό της Διπλαρείου Σχολής ( πλ. Θεάτρου 3).

    «Η μουσική του Γκλας μετασχηματίζει την αφήγηση σε τελετουργία και οι χαρακτήρες οδηγούν τη φαντασία τού θεατή σε μια παράλληλη (καφκική) διάσταση, όπου ακόμη και η πιο αποτρόπαια πράξη γίνεται αντικείμενο παρατήρησης και αναστοχασμού γύρω από την ανθρώπινη φύση», λέει ο Π. Μέξης.

    Ερμηνεύουν: Τίμος Σιρλαντζής, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ζένια Αγκιστριώτη.

    Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 ευρώ, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 ευρώ, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

    [09] «Ιστορικά μέτρα» από την Ακαδημία των Όσκαρ για να αυξήσει την εθνική και φυλετική ποικιλία των μελών της

    Η ισχυρή Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ θα λάβει μια σειρά «ιστορικών» μέτρων, με στόχο να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις γυναίκες και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες, ώστε να κατευνάσει την πολεμική γύρω από την έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των μελών της όπως και στις κινηματογραφικές επιλογές της.

    Έπειτα από "το ομόφωνο αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας την Πέμπτη", "η Ακαδημία λαμβάνει ιστορικά μέτρα για να αυξήσει τη διαφορετικότητα", κυρίως "με τον στόχο να διπλασιάσει έως το 2020 τις γυναίκες μέλη της ή τα μέλη της που προέρχονται" από εθνικές και φυλετικές μειονότητες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή.Ο οργανισμός αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.261 μέλη με δικαίωμα ψήφου (7.152 συνολικά) που όλα εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

    "Με τον διπλασιασμό αυτόν, ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύσουν το 48% του συνόλου των μελών μας που ψηφίζουν και οι εθνικές και φυλετικές μειονότητες πάνω από το 14%", διευκρίνισε μια εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [10] Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    «Η Κύπρος, που πηγαίνω σήμερα (σ.σ. τηνΚυριακή), ας αποτελέσει παράδειγμα εξόδου από την κρίση για την ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    Διαβάστε επίσης: Δείπνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 7:32:28 UTC