Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ν.Ξυδάκης: Δεν ξεχνάμε ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε»
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Το 2016 θα είναι χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών
  • [03] «Η φροντίδα μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου»
  • [04] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Τ. Χριστοδουλοπούλου :«Έγιναν πολλά. Έμειναν πολλά περισσότερα να γίνουν»
  • [05] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια ο Π. Παυλόπουλος
  • [06] Συνελήφθη ο φερόμενος ως συζυγοκτόνος Κλοντ Λέσι στη Χαλκιδική
  • [07] Τουλάχιστον 19 νεκροί από τη χιονοθύελλαΤζόνας στις ΗΠΑ
  • [08] Πορτογαλία: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές
  • [09] Κατά 40% θα αυξήσει το Βερολίνο την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό
  • [10] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν
  • [11] Βίντεο ΕΚ-Γιούνκερ: θα πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον τους συνοριακούς ελέγχους
  • [12] Βίντεο ΕΚ: "Μόνο η διπλωματία της Συρίας μπορεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος"
  • [13] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας
  • [14] Τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης
  • [15] Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας
  • [16] Νέα μπλόκα σε Λακωνία και Αρκαδία

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ν.Ξυδάκης: Δεν ξεχνάμε ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε»

    «Είμαστε ζωντανοί, φέροντας την πλούσια σκληρή εμπειρία της πρώτης χρονιάς με αριστερή διακυβέρνηση», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ο κ. Ξυδάκης κάνει λόγο για μια χρονιά με «ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης», στην οποία «ήμασταν και είμαστε παρόντες, ενεργοί. Συνδιαμορφώνουμε τα γεγονότα, με τις χαρές και τις ήττες, με τις αλλαγές και τις οπισθοχωρήσεις...». Επισημαίνει ότι μέσα σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον «από το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ η κατάσταση στη χώρα μας, μετά την οικονομική της υποδούλωση το 2010, στόχος είναι να ανοίξουμε χαραμάδες, διαδρόμους ελπίδας».

    «Δεν πρέπει να χαθούμε στον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης. Πλέον πρέπει με μεγάλη ειλικρίνεια, με θάρρος, να εμβαπτιστούμε στους ανθρώπους μας, μέσα στον λαό» τονίζει, σημειώνοντας ότι το να «κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια, ... να εξηγείς τι έκανες, να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη», ήταν πάντα χαρακτηριστικό της δημοκρατικής Αριστεράς, είναι «η κληρονομιά που καθορίζει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη:

    «Τον τελευταίο χρόνο ζήσαμε ιστορικά πολιτικά συμβάντα πρωτοφανούς πυκνότητας και έντασης, ίσως τον πιο πυκνό χρόνο σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ίσως και την μεταπολεμική.

    Ήμασταν και είμαστε παρόντες, ενεργοί. Συνδιαμορφώνουμε τα γεγονότα, με τις χαρές και τις ήττες, με τις αλλαγές και τις οπισθοχωρήσεις. Ξεκινήσαμε με όραμα, με ενθουσιασμό, με πείσμα. Αντιμετωπίσαμε τη σκληρή πολιτική πραγματικότητα, την πραγματικότητα της Ευρώπης. Ζούμε σε μια ιστορική φάση κατά την οποία υποχωρούν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και οι πολιτικές ελευθερίες. Επικρατεί ένα μείγμα νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού αυταρχισμού, τα οποία δεν συγκρούονται μεταξύ τους, απεναντίας μάλιστα συμπλέουν και συνεργάζονται. Σε αυτό το αντίξοο διεθνές περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται πάρα πολύ η κατάσταση στη χώρα μας, μετά την οικονομική της υποδούλωση το 2010, στόχος είναι να ανοίξουμε χαραμάδες, διαδρόμους ελπίδας.

    Είμαστε ζωντανοί, φέροντας την πλούσια σκληρή εμπειρία της πρώτης χρονιάς με αριστερή διακυβέρνηση. Δεν πρέπει να χαθούμε στον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης. Πλέον πρέπει με μεγάλη ειλικρίνεια, με θάρρος, να εμβαπτιστούμε στους ανθρώπους μας, μέσα στον λαό. Ποια είναι τα πολιτικά υποκείμενα με τα οποία συνομιλούμε, ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε; Δεν το ξεχνάμε αυτό.

    Να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια, να μην ντρέπεσαι γιααυτό που έχεις κάνει. Να εξηγείς τι έκανες, να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη. Αυτό ήταν πάντα χαρακτηριστικό της δημοκρατικής Αριστεράς όλες τις δεκαετίες, που δεν ήταν στην εξουσία αλλά είχε μια ζωντανή και ζωογόνο σχέση με τον κόσμο. Αυτή είναι και η κληρονομιά που καθορίζει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

    Διαβάστε επίσης :

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ν.Βούτσης:«Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός»

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές θα υλοποιηθεί», τονίζει ο Π. Ρήγας

    Δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ένας χρόνος ΝΔ στην αντιπολίτευση», άρθρο του Δημήτρη Κοτταρίδη

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Με το βλέμμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη, Β. Κατριβάνου, Ν. Μανιού

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ανδρ. Ξανθός: «Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας»

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Γράφουν οι βουλευτές από το Ποτάμι Χ. Θεοχάρης και Σπ. Δανέλλης

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: "Χρειάζεται αλλαγή πορείας" άρθρο του Μιχάλη Μιχαήλ

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Β. Λεβέντης: Μεταρρυθμίσεις και Οικουμενική, τα κλειδιά για έξοδο από την κρίση

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Το 2016 θα είναι χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών

    Το 2016 θα είναι χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και της συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.Όπως εξηγεί, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ, το αναπτυξιακό πλαίσιο, τους συνεταιρισμούς και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

    Για τις αντιδράσεις σχετικά με το αγροτικό και το ασφαλιστικό, τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους».

    Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι «έχει τελειώσει κάθε κουβέντα περί αριστερής παρένθεσης», προσθέτοντας πως «αν κάποιοι, τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας, συνεχίζουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις, καλό θα είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα».

    Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, σημειώνει την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης όπως συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

    [03] «Η φροντίδα μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου»

    Τη θέση ότι η πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των Αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, διατυπώνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

    Σημειώνει, ειδικότερα, ότι «μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που κατάληξε με τη σημαντική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση», για να τονίσει πως: «Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και οργανική συσπείρωση των Αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και εγκλωβισμούς σε διαφορές του παρελθόντος».

    «Η φροντίδα μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην ενότητα των αριστερών δυνάμεων. Αυτό καθορίζει και προσδιορίζει την παρουσία μου στο πεδίο της πολιτικής», απαντά στο ερώτημα εάν επιθυμεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Αναφέρει, επίσης, ότι σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή του δεν έβαλε ποτέ το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και ότι «δεν το έπραξα ακόμα κι όταν συνειδητοποίησα ότι τα συστήματα εξουσίας ήταν διατεθειμένα να μας παράσχουν τα πάντα, αν αποδεχόμασταν τον σχεδιασμό τους», για να επισημάνει ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και σήμερα τα πολιτικά πράγματα.

    [04] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Τ. Χριστοδουλοπούλου :«Έγιναν πολλά. Έμειναν πολλά περισσότερα να γίνουν»

    «Ένας χρόνος κυβέρνηση της Αριστεράς. Έγιναν πολλά. Έμειναν πολλά περισσότερα για να γίνουν. Συμπυκνωμένος ο χρόνος, τα συναισθήματα πρωτόγνωρα», σημειώνει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και Γ? αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αναφερόμενη στη θητεία της ως πρώην αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, η κ. Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, που οδήγησε την Ευρώπη να κάνει το ζήτημα και δικό της πρόβλημα, είναι «μια σοβαρή μάχη της κυβέρνησης της Αριστεράς που ακόμα κρατάει».

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση της Γαντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου:

    «Ένας χρόνος κυβέρνηση της Αριστεράς.

    Έγιναν πολλά. Έμειναν πολλά περισσότερα για να γίνουν. Συμπυκνωμένος ο χρόνος, τα συναισθήματα πρωτόγνωρα. Η ελεγεία του δημοψηφίσματος μοναδική. Ο πολιτικός και κοινωνικός ανταγωνισμός ιστορικά αυθεντικός. Νίκησε το όχι. Το αμέσως επόμενο ναι έγινε δυσβάσταχτο. Ο συμβιβασμός αναπόφευκτος. Οι υποσχέσεις μετέωρες, καραδοκούν. Εποχή διλημμάτων και αντιφάσεων. Αντλούμε δύναμη από την εκλογική αποδοχή της κοινωνίας. Αποθαρρυνόμαστε από τη σημερινή αναταραχή. Το δίκαιο και ο ρεαλισμός είναι ασύμβατες έννοιες.

    Και κάτι ως ατομικός απολογισμός.

    Στο σύντομο διάστημα που υπήρξα υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής πολεμήθηκα όσο κανένας προσωπικά και πολιτικά. Αντιμετώπισα με ψυχραιμία, ευαισθησία και κυρίως με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς συμβάσεις, το αναπάντεχο προσφυγικό ρεύμα.

    Κατηγορήθηκα ότι κάλεσα τους πρόσφυγες στη χώρα μας επειδή ως υπουργός δήλωσα ότι είναι παράνομες και επικίνδυνες οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και γιατί αποκατέστησα τη νομιμότητα στα κέντρα κράτησης. Η Ευρώπη με την πολιτική αυτή έκανε το προσφυγικό και δικό της πρόβλημα. Η ελληνική κοινωνία ανέπτυξε μια πρωτοφανή αλληλεγγύη. Μια σοβαρή μάχη της κυβέρνησης της Αριστεράς που ακόμα κρατάει».

    [05] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια ο Π. Παυλόπουλος

    Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας στην Αίγινα, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, την 26η Ιανουαρίου 1828, που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος.

    Οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες και θα λάβουν χώρα σήμερα αύριο και μεθαύριο.

    [06] Συνελήφθη ο φερόμενος ως συζυγοκτόνος Κλοντ Λέσι στη Χαλκιδική

    Εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή έξω από την Ορμύλια της Χαλκιδικής και συνελήφθη ο Αλβανός Κλοντ Λέσι, ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε τη σύζυγό του στη Χαλκιδική.

    Σύμφωνα με την αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος εντοπίστηκε μαζί με τον 4χρονο γιο του και δεν προέβαλε αντίσταση.

    Αυτήν τη στιγμή οδηγείται στην Ασφάλεια Πολυγύρου. Ο τετράχρονος είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρεται στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς του.

    [07] Τουλάχιστον 19 νεκροί από τη χιονοθύελλαΤζόνας στις ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιτίας της χιονοθύελλας Τζόνας, που σαρώνει τις περιοχές, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών στο Αρκάνσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μέριλαντ και τρεις στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ φτυάριζαν το χιόνι. Δύο έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στη Βιρτζίνια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η χιονοθύελλα Τζόνας με την επονομασία "Snowzilla", από τη λέξη "snow", χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Godzilla, είναι η δεύτερη σε συγκέντρωση χιονιού στην ιστορία της Νέας Υόρκης, καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν πέσει 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσινγκτον.

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρζι.

    Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στην Ουάσινγκτον, όπου οι αρχές υποχρεώθηκαν να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη. Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. "Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μάριελ Μπόουζερ. Μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η United Airlines, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς την περιοχή της Ουάσινγκτον, έως τη Δευτέρα. Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατο, και άλλες 3.300 ματαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

    [08] Πορτογαλία: Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

    Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες το μόνο που μοιάζει αβέβαιο είναι το εάν ο δημοφιλής υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

    Το σημαντικότερο στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι ο αρχηγός του κράτους αποκτά ένα πολιτικό «πυρηνικό όπλο» όπως λέγεται στην Πορτογαλία: το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή, σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, εξαρτάται από μια εύθραυστη συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.

    Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, 67 ετών, πιστώνεται από το 52 ως το 55% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρώντας τεράστιο προβάδισμα επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ανεξάρτητου αριστερού Αντόνιου Σαμπάι ντα Νόβοα, ο οποίος συγκεντρώνει από το 17 ως το 22% των προθέσεων ψήφου.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα γύρω στις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τη 14η Φεβρουαρίου.

    [09] Κατά 40% θα αυξήσει το Βερολίνο την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

    Στα τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει μια κοινή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στην οποία η Άγκυρα συμφώνησε να συμβάλει να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενεί προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    «Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Μίλερ

    [10] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν

    Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

    Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

    [11] Βίντεο ΕΚ-Γιούνκερ: θα πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον τους συνοριακούς ελέγχους

    [12] Βίντεο ΕΚ: "Μόνο η διπλωματία της Συρίας μπορεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος"

    [13] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας

    Από τη Ελλάδα στην Πορτογαλία, την Ισπανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Αριστερά ισχυροποιείται, σημειώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως το ζητούμενο είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, να δικαιώσει αγώνες και προσδοκίες δεκαετιών. «Αν η κοινωνία δεν δει τη ζωή της να βελτιώνεται, δεν θα έχουμε πετύχει. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της τετραετίας θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην αριστερή διακυβέρνηση...», τονίζει.

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση τουυφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα:

    «Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

    Πανευρωπαϊκά η Αριστερά συνεχώς ισχυροποιείται. Στην Πορτογαλία βρίσκεται στην κυβέρνηση, στην Ισπανία παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη ο λόγος της κατακτά ευρύτερα ακροατήρια.

    Στη χώρα μας το σύστημα της διαπλοκής, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες, δεν ελέγχει πλέον τις εξελίξεις, αν και τα ΜΜΕ δίνουν τον "υπέρ πάντων αγώνα". Σε αυτόν τον χρόνο ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, "σώσαμε" την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς και για πρώτη φορά καλύψαμε όλες τις υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ δεν υπήρξε μείωση των πόρων στον προϋπολογισμό 2016 για την ΤΑ.

    Το ζητούμενο είναι εμείς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την κοινωνική μας στήριξη, να δικαιώσουμε αγώνες και προσδοκίες δεκαετιών. Σήμερα δε φθάνει να είμαστε αριστεροί ανιδιοτελείς αγωνιστές. Πρέπει να είμαστε και αποτελεσματικοί υπουργοί, διοικητές, υπάλληλοι, εργαζόμενοι.

    Αν η κοινωνία δεν δει τη ζωή της να βελτιώνεται, δεν θα έχουμε πετύχει. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της τετραετίας θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην αριστερή διακυβέρνηση...».

    [14] Τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης

    Τη σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος, με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων, πέραν των ορίων του κόμματος, προαναγγέλλει ο υπεύθυνος για την κατάρτισή του, αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

    Όπως αναφέρει, για την κατάρτιση του προγράμματος θα εργαστούν αρκετές δεκάδες άνθρωποι των πανεπιστημίων, της αγοράς, της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων. «Δεν θα περιοριστούμε στα όρια της ΝΔ. Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης» αναφέρει.

    Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «νεοφιλελεύθερου», σημειώνοντας ότι ορισμένοι στιγματίζουν ως «νεοφιλελεύθερη» οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση προωθείται, με στόχο να μην υλοποιηθεί, ενώ υποστηρίζει ότι το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι το «μεταμνημόνιο», δηλαδή «η Ελλάδα της νέας εποχής, της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής».

    [15] Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας

    Παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών- Αθηνών, Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου- Ιωαννίνων, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε όπως λένε, να μην περάσουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.

    [16] Νέα μπλόκα σε Λακωνία και Αρκαδία

    Ολοένα και περισσότεροι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο και εντάσσονται στα μπλόκα που ήδη έχουν δημιουργηθεί ή στήνουν νέα, όπως συμβαίνει στη Λακωνία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εν μέσω συγκομιδής ελιάς, που αποτελεί την βασική παραγωγή του νομού και των εσπεριδοειδών.Εξάλλου, ενισχύεται το μπλόκο του Ισθμού με αγρότες από τη Μάνη οι οποίοι βρίσκονται καθ΄οδόν με περίπου εκατό αγροτικά αυτοκίνητα για την Κόρινθο.

    Στη Λακωνία παραμένει το μπλόκο του Ευρώτα που αργά το βράδυ έφυγε από το σούπερ μάρκετ LIDL στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας και μετακινήθηκε στην πλάστιγγα Ματζαβράκου, ανάμεσα σε Σκάλα και Βλαχιώτη με 70 τρακτέρ και περίπου 40 αγροτικά αυτοκίνητα.Στη Λίμνη Γυθείου παραμένει μικρή δύναμη περίπου 30 τρακτέρ.

    Αργά χθες δημιουργήθηκε νέο μπλόκο από αγρότες των Κροκεών και του Δαφνίου, επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Μονεμβασιάς με δύναμη 40 τρακτέρ, οι οποίοι σήμερα θα μετακινηθούν και θα στήσουν το μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά και θα ενισχυθούν από αγρότες των χωριών δυτικά της εθνικής οδού.Σε όλα αυτά τα μπλόκα κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται ολιγόωρες διακοπές της κυκλοφορίας.

    Στην Αρκαδία αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις αγροτών με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα σε μεγάλα χωριά του νομού, Κερασίτσα Τεγέας, Λεβίδι κι αλλού και θα ξεκινήσουν αυτοκινητοπορεία φτάνοντας στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργήσουν μπλόκο στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου κι από κει καθημερινά θα κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του τοπικού συντονιστικού. Στην Αρκαδία το αγροτικό μέτωπο είναι ενιαίο και συμμετέχει και η ΠΑΣΥ.

    Στην Αργολίδα παραμένουν οι αγρότες στα δύο μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας. Στο μπλόκο του Ισθμού που είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο, οι αγρότες επειδή βρίσκονται πάνω στην ΠΑΘΕ έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού που λήφθηκαν χθες στα Τέμπη. Έτσι παραμένουν οι δυνάμεις που υπήρχαν από χθες και ενισχύονται τόσο από το εσωτερικό της Κορινθίας, όσο και από τους Μανιάτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2016 - 11:32:40 UTC