Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ν.Βούτσης:«Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός»
  • [02] Κ. Μητσοτάκης:«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος»
  • [03] Έτοιμος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
  • [04] Αδιαπραγμάτευτα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, λέει ο υπ. Εργασίας
  • [05] Σερυθμούς καρναβαλιού από σήμερα η Πάτρα
  • [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • [07] Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι
  • [08] Ο Ραχόι εξακολουθεί να πιέζει για μια συμμαχία με τους σοσιαλιστές
  • [09] Κ.Λαγκάρντ: Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν
  • [10] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή
  • [11] «Ιστορικά μέτρα» από την Ακαδημία των Όσκαρ για να αυξήσει την εθνική και φυλετική ποικιλία των μελών της
  • [12] «Μια χούφτα βαλεριάνες»- παράσταση για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα
  • [13] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Με το βλέμμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη,

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ν.Βούτσης:«Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός»

    Η πρώτη φορά Αριστερά έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

    «Η πρώτη φορά Αριστερά, την οποία διάφοροι από διάφορες πλευρές προσπαθούν να λοιδορήσουν, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, το οποίο προβληματίζει και φοβίζει τους αντιπάλους μας», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και υπογραμμίζει ότι «η Αριστερά είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων».

    Αναφερόμενος στον χρόνο που πέρασε, ο Νίκος Βούτσης μιλά μια χρονιά συγκλονιστικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διεθνοποιήθηκε το θέμα της κρίσης και του χρέους και των συνεπειών για τη χώρα και ξεκίνησε, με αφορμή την ελληνική υπόθεση, μια διαδικασία αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο για όλο το 2016 θα επενεργεί θετικά.

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση:

    «Συμπληρώνεται μία χρονιά συγκλονιστικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων για τη χώρα μας. Τρεις φορές ο λαός μίλησε, αποφάνθηκε για να έχει η Αριστερά το τιμόνι στις εξελίξεις μέσα στην πιο δύσκολη και επώδυνη φάση της παρατεταμένης, πλέον, κρίσης και των δεσμεύσεων που οι συμφωνίες-μνημόνια με τους εταίρους δανειστές έχουν επιβάλει στη χώρα μας.

    Ήρθαν στην επιφάνεια φαινόμενα, συμπεριφορές και επιλογές που ταυτόχρονα λειτούργησαν ως διάψευση, ως συντήρηση ή κι ως ανανέωση των ελπίδων και των προσδοκιών του κόσμου με μια απίστευτη απαντοχή, αξιοπρέπεια κι αλληλεγγύη του μεγάλου μέρους του λαού μας, που εκδηλώθηκε, όχι μόνο σε κρίσιμες περιόδους όπως η επιβολή των capital controls, αλλά και στο πρωτόγνωρο, ως προς την έκτασή του, φαινόμενο των μαζικών προσφυγικών ροών.

    Σε κάθε περίπτωση επετεύχθη η ευρύτατη διεθνοποίηση του θέματος της κρίσης χρέους και των συνεπειών της για τη χώρα μας. Έχει αναγνωριστεί πλέον διεθνώς, τόσο η μη βιωσιμότητα αυτού του χρέους, όσο και η ανάγκη της ταχείας, έμμεσης ή άμεσης, μεγάλης απομείωσης του.

    Είναι σημαντική επίσης εξέλιξη ότι έχει ξεκινήσει, με αφορμή και την ελληνική υπόθεση, μια διαδικασία αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη με τη δημιουργία πολιτικών αντισωμάτων στη στρατηγική της λιτότητας. Όσο κι αν καθυστέρησε αυτή η εξέλιξη, στην οποία πολλά είχαμε επενδύσει και στην αρχή της διακυβέρνησης από την Αριστερά, αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο για όλο το 2016 θα επενεργεί θετικά για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που ναι μεν θα εμπεριέχει την εφαρμογή των βασικών συμφωνηθέντων του Ιουλίου, πλην όμως θα υπερβαίνει τις επιπτώσεις του με θετικό πρόσημο για την ανακούφιση κυρίως όσων πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

    Η πρώτη φορά Αριστερά, την οποία διάφοροι από διάφορες πλευρές προσπαθούν να λοιδορήσουν, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό παρατεταμένο γεγονός, το οποίο προβληματίζει και φοβίζει τους αντιπάλους μας, όσο κι αν αυτοί διεξάγουν με όρους πολεμικούς μια δήθεν αντιπολιτευτική πρακτική, η οποία όμως υπονομεύει και την ίδια την πορεία της χώρας, για να τερματιστεί αυτή η ιστορική περίοδος μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική φάση. Η Αριστερά, κατά τη γνώμη μου, είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων».

    Διαβάστε επίσης:Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές θα υλοποιηθεί», τονίζει ο Π. Ρήγας

    Δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ένας χρόνος ΝΔ στην αντιπολίτευση», άρθρο του Δημήτρη Κοτταρίδη

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Με το βλέμμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη, Β. Κατριβάνου, Ν. Μανιού

    [00]

    [02] Κ. Μητσοτάκης:«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος»

    «Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων πόρων και των περικοπών των συντάξεων αυτής της διετίας», αναφέρει σε άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική έκδοση του Economist«Ο κόσμος το 2016», με τίτλο «Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για δύο αδικοχαμένα χρόνια που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και σημειώνει ότι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ υλοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο.

    «Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Επέτυχε όμως η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και μάλιστα για δυο συνεχή έτη, να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Προφανώς, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Όμως, η κατάσταση, στο τέλος του 2014, είχε σταθεροποιηθεί. Η χώρα, μετά από έξι συνεχόμενα έτη βαθιάς ύφεσης, επέστρεψε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Και η στιγμή της ουσιαστικής συγκομιδής ήταν το 2015. Και αυτό ήταν αναμφισβήτητο. Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι μακροοικονομολόγοι εκτιμούσαν σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2015 και προέβλεπαν ακόμη σημαντικότερη για το 2016», εξηγεί στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει ότι «αν αυτό συνέβαινε, τα σημαντικά προβλήματα που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και κυρίως το ασφαλιστικό, θα είχαν πολύ ευκολότερες λύσεις».

    Διαβάστε στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ολόκληρο το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    [03] Έτοιμος να συναντηθεί με αντιπροσωπεία αγροτών δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στον διάλογο».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών».

    [04] Αδιαπραγμάτευτα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, λέει ο υπ. Εργασίας

    Σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που εμφανιστούν δυσκολίες, θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις από την κυβέρνηση.

    Υπογραμμίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ στόχος είναι να μην μειωθούν και οι επικουρικές. Προσθέτει πως «αν διαπιστώσουμε δογματισμούς και ακαμψίες, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση αξιοποιώντας τα διεθνή και κοινωνικά μας ερείσματα. Για τον σκοπό αυτόν προσκαλέσαμε το Ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθεί ενεργά τη διαπραγμάτευση και ζητήσαμε τεχνική υποστήριξη, μεταξύ άλλων, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

    Όπως αναφέρει, η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης επιφέρει «μια προοδευτική και ορθολογική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», με θεμελιώδεις αρχές την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Ίδιοι κανόνες για όλους, όχι πια όλα τα βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους οικονομικά αδύναμους όλων των κατηγοριών» τονίζει.

    [05] Σερυθμούς καρναβαλιού από σήμερα η Πάτρα

    Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπήκε από σήμερα το πρωί η Πάτρα, με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη. Οι σημερινές δράσεις θα κορυφωθούν στις 21:00 με την τελετή έναρξης του πατρινού καρναβαλιού, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου.

    Οι καρναβαλικές δράσεις στην ηλιόλουστη σήμερα Πάτρα, ξεκίνησαν στις 10:00 με το μουσικό άρμα του τελάλη, που ανήγγειλε στους δρόμους της πόλης, την έναρξη του καρναβαλιού. Περίπου τις 12:00 ξεκίνησε από το Ρωμαϊκό Ωδείο η πομπή του τελάλη και της καρναβαλικής συνοδείας του, όπου στις 13:00 έφθασαν έξω από το δημαρχείο. Εκεί τους περίμενε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, για να παραλάβει το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού, το οποίο θα παραμείνει στο δημαρχείο μέχρι το τέλος του φετινού καρναβαλιού , δηλαδή στις 13 Μαρτίου. Την καρναβαλική ατμόσφαιρα έξω από το δημαρχείο συμπλήρωναν η μπάντα του δήμου που παιάνιζε αποκριάτικη μουσική και πέντε σύλλογοι σοκαλατοριχτών, που έριχναν σοκολάτες.

    Στις 21:00 θα ξεκινήσει στην πλατεία Γεωργίου η τελετή έναρξης, στην οποία θα πάρουν μέρος 106 μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές από έξι χώρες με τη συμμετοχή και πολλών Πατρινών.

    Τίτλος του προγράμματος, τη μουσική επιμέλεια του οποίου έχει ο Νίκος Τουλιάτος, θα είναι «Τα Κρουστά της Ειρήνης στην Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού».

    [06] Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

    Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση των Τεμπών, που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη, βρίσκονται σήμερα οι αγρότες, που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

    Η σύσκεψη είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, έχουν δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα στην κυβέρνηση πριν σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.

    Η Αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει από χθες τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, από τις 12 το μεσημέρι και για όσο χρόνο απαιτηθεί, από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και έχει υποδείξει εναλλακτικές διαδρομές για την κίνηση των οχημάτων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας προχωρούν σε κλείσιμο των δρόμων, ενώ άλλοι αγρότες τηρούν στάση αναμονής.

    Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία , καθημερινά ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών και πλέον καταγράφονται περισσότερα από 7.000 τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην περιοχή.

    Προσωρινέςκυκλοφοριακέςρυθμίσειςέχουν τεθεί σεισχύκαισήμερασεδιάφορασημεία τουοδικούδικτύουτηςΒόρειαςΕλλάδας,λόγωτωναγροτικώνκινητοποιήσεων,σύμφωναμε ανακοινώσειςτωνκατάτόπουςαστυνομικώνδιευθύνσεων.

    Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων έχουν προχωρήσει οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Οι αυριανές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Όσον αφορά στον βόρειο Έβρο σήμερα και αύριο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα), από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου.

    Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

    Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου. Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου πιο δυναμικά σήμερα στη Λακωνία και την Κορινθία. Από τα ξημερώματα αγρότες μπλόκαραν την είσοδο του σουπερ μάρκετ Lidl που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη, πετώντας περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, θα κρατήσουν κλειστό το σούπερ μάρκετ όλη την ημέρα.

    Στην Κορινθία οι αγρότες, νωρίτερα, από το μπλόκο της παλιάς Σωληνουργίας με μεγάλη δύναμη τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχοντας βάλει μαύρες σημαίες, μπήκαν περίπου στις 12.00 στην πόλη της Κορίνθου και έκαναν αυτοκινητοπορεία μπλοκάροντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα κατευθύνονται στον Ισθμό της Κορίνθου, προκειμένου να αποκλείσουν τη νέα εθνική οδό στα διόδια Καλαμακίου.

    Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ. Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

    Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών? Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό. Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

    Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν σήμερα από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί.

    [07] Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι

    «Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το εθνικό μας συμφέρον. Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μάντοβα, της βόρειας Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τον Ρέντσι «το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας, συμπίπτει με το ευρωπαϊκό όνειρο» ενώ, όποιος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η συνθήκη Σέγκεν και δηλώνει ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα, «όχι μόνον κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά προδίδει την ίδια την ιδέα της Ευρώπης».

    «Δεν πιστεύω ότι για να είναι, κανείς, αξιόπιστος, πρέπει να λέει πάντα "ναί"» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο «ήρθε η στιγμή να οικοδομηθεί η Ευρώπη των παιδιών μας». Ο Ρέντσι εκτιμά ότι «ο ρόλος της χώρας του, σήμερα, είναι να προωθήσει μια δυνατή απάντηση στην κρίση την οποία όλοι μας ζούμε», διότι « η Ιταλία δεν είναι ένα μουσείο της μνήμης, αλλά εργαστήρι της ελπίδας».

    [08] Ο Ραχόι εξακολουθεί να πιέζει για μια συμμαχία με τους σοσιαλιστές

    Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, για το σχηματισμό μιας πολιτικής συμμαχίας, ώστε να κυβερνήσει με τους αριστερούς σοσιαλιστές και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos, μια ημέρα αφότου ανέβαλε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Ο Ραχόι, αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), εξέπληξε χθες τους αντιπάλους του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από άλλα κόμματα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου που δεν έδωσε σε κανένα κόμμα απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Ο Ραχόι αναμενόταν, έπειτα από έναν γύρο συνομιλιών με τον βασιλιά Φίλιππο, ότι θα σχημάτιζε κυβέρνηση και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα οι συνομιλίες με τον βασιλιά θα επαναληφθούν την Τετάρτη. Ο Ραχόι υποστήριξε πως μια συμμαχία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλιστές και το Ciudadanos παραμένει "η πιο εύλογη επιλογή".

    "Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η άποψή μας", δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματος στην Κόρντοβα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

    [09] Κ.Λαγκάρντ: Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν

    Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ερωτηθείσα στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αν η ζώνη Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο, η Λαγκάρντ απάντησε: "Ναι το πιστεύω" διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική άποψή της.

    Η δήλωση της Λαγκάρντ προστίθεται σ' αυτές πολλών ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.

    Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη. Από οικονομικής πλευράς, "η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι", δήλωσε η Λαγκάρντ, "όμως έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες" για την ήπειρο. Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του Brexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [10] Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας στη Διπλάρειο Σχολή

    Με μια site-specific όπερα, την αληγορική «Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα σε μουσική Φίλιπ Γκλας, επιστρέφει στη Διπλάρειο Σχολή η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 29, 30 και 31 Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Γκλας, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη Πάρι Μέξη και, σε συνεργασία με τους Beetroot που ανέλαβαν τη σκηνογραφία, δημιουργούν τη δική τους «Σωφρονιστική Αποικία» στο εσωτερικό της Διπλαρείου Σχολής ( πλ. Θεάτρου 3).

    «Η μουσική του Γκλας μετασχηματίζει την αφήγηση σε τελετουργία και οι χαρακτήρες οδηγούν τη φαντασία τού θεατή σε μια παράλληλη (καφκική) διάσταση, όπου ακόμη και η πιο αποτρόπαια πράξη γίνεται αντικείμενο παρατήρησης και αναστοχασμού γύρω από την ανθρώπινη φύση», λέει ο Π. Μέξης.

    Ερμηνεύουν: Τίμος Σιρλαντζής, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ζένια Αγκιστριώτη.

    Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 ευρώ, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 ευρώ, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

    [11] «Ιστορικά μέτρα» από την Ακαδημία των Όσκαρ για να αυξήσει την εθνική και φυλετική ποικιλία των μελών της

    Η ισχυρή Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ θα λάβει μια σειρά «ιστορικών» μέτρων, με στόχο να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις γυναίκες και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες, ώστε να κατευνάσει την πολεμική γύρω από την έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των μελών της όπως και στις κινηματογραφικές επιλογές της.

    Έπειτα από "το ομόφωνο αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας την Πέμπτη", "η Ακαδημία λαμβάνει ιστορικά μέτρα για να αυξήσει τη διαφορετικότητα", κυρίως "με τον στόχο να διπλασιάσει έως το 2020 τις γυναίκες μέλη της ή τα μέλη της που προέρχονται" από εθνικές και φυλετικές μειονότητες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή.Ο οργανισμός αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.261 μέλη με δικαίωμα ψήφου (7.152 συνολικά) που όλα εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

    "Με τον διπλασιασμό αυτόν, ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύσουν το 48% του συνόλου των μελών μας που ψηφίζουν και οι εθνικές και φυλετικές μειονότητες πάνω από το 14%", διευκρίνισε μια εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [12] «Μια χούφτα βαλεριάνες»- παράσταση για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα

    Πέρασαν ήδη δυόμιση δεκαετίες αφότου στη ζωή μας εισέβαλε η ιδιωτική τηλεόραση, αλλάζοντας την αισθητική της καθημερινότητας και τον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας. Ένα διάστημα που ανέδειξε τα προτερήματα, αλλά κατέδειξε και τις τεράστιες στρεβλώσεις που προκαλεί ένα Μέσο Ενημέρωσης που από τη φύση του επιδρά καθοριστικά σε όποια κοινωνία κι αν απευθύνεται.

    Αυτή τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα περιγράφει η θεατρική ομάδα W.T.F.-ACT, που ανεβάζει στο θέατρο Λύχνος την παράσταση «Μια χούφτα βαλεριάνες», με την υπογραφή του συγγραφέα και σκηνοθέτη Θοδωρή Κατσαρού. Η θεατρική ομάδα συνεχίζει να? μοιράζει βαλεριάνες κάθε Κυριακή στις 21:00 στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Το στήσιμο της παράστασης είναι έξυπνο: σκηνές από «live» αναμεταδόσεις της τηλεόρασης και από τα παρασκήνια, που η μία διαδέχονται την άλλη. Τη δομή της παράστασης στηρίζει η Ντίνα, η κεντρική ηρωίδα- μια ντίβα της τηλεόρασης, που από τη δική της ματιά βλέπουμε την αλήθεια του ελληνικού glam-κιτς τηλεοπτικού γίγνεσθαι, με κωμικοτραγικές καταστάσεις μέχρι που η μοναξιά της εισβάλλει στη σκηνή. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Κατσαρός και τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου. Πλαισιώνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Τζηλίνη, Μαρία Παπαγαβριήλ, Νατάσα Θεοδωράκη, Στέλλα Δημάκη, Λία Ζαχαριάδη, Σωτήρη Σωτηριάδη, Σοφία Ζυγούμη και Δανάη Γιατρού.

    Το θέατρο Λύχνος βρίσκεται στη γωνία της Ιερά Οδού 59 και Χαλκιδικής 83, στο Γκάζι.

    [13] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Με το βλέμμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη, Β. Κατριβάνου, Ν. Μανιού

    Δηλώσεις για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη, Β. Κατριβάνου, Ν. Μανιού.

    Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, γραμματέας ΚΟ: «Τίποτα δεν είναι το ίδιο ούτε στη χώρα μας ούτε στην Ευρώπη»

    Η κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που δημιούργησαν όχι μόνο οι πολιτικές των μνημονίων, της βαθιάς λιτότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και οι συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών. Για πρώτη φορά διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές και δόθηκε παγκόσμια διάσταση στο ελληνικό ζήτημα. Τίποτα δεν είναι το ίδιο ούτε στη χώρα μας ούτε στην Ευρώπη.Σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα είναι η άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις βασικές δομές του Κράτους και η αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα».

    Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος: «Στις 25 Γενάρη του 2015 φύσηξε ανοιξιάτικος αέρας ελπίδας και δημοκρατίας στην καρδιά του χειμώνα»

    «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος που συγκλόνισε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στις 25 Γενάρη του 2015 φύσηξε ανοιξιάτικος αέρας ελπίδας και δημοκρατίας στην καρδιά του χειμώνα. Ένας καθημαγμένος λαός μεταμορφώθηκε από πειραματόζωο στο εργαστήρι ενός ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού σε πρωτοπορία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα που βρήκε παραλήπτες στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς υπογράμμισε τη διεθνή και πολιτική διάσταση του "ελληνικού προβλήματος" καταδεικνύοντας τη διάσταση του χρέους ως προσχήματος άρσης δικαιωμάτων και απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων.

    Σωκράτης Φάμελλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: «Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»

    «Πριν ένα χρόνο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ζώντας τα αδιέξοδα και την αποτυχία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας μας, επέλεξαν να αλλάξουμε δρόμο. Αναλάβαμε την ευθύνη να στηρίξουμε τη στροφή της χώρας από τη διαπλοκή και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, υπέρ των λίγων, στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, στην κυρίαρχη κοινωνία των πολλών, με στήριξη των αδυνάτων. Κάθε μέρα αυτού του χρόνου ήταν δύσκολη αλλά και πολύτιμη, με πολύ προσπάθεια για το καλύτερο. Για την Ελλάδα αλλά και για μια άλλη Ευρώπη, των κοινωνιών και όχι των τραπεζών.Το παλιό σύστημα ξεδοντιάζεται, αντιστέκεται και αποκαλύπτεται.

    Αννέτα Καββαδία: «Ο αγώνας συνεχίζεται, με περισσότερη ωριμότητα, με την ίδια αποφασιστικότητα»

    «Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές και βιώσαμε πολύ έντονα συναισθήματα. Ήταν μια χρονιά μεγάλων νικηφόρων συγκρούσεων αλλά και μια χρονιά επώδυνων -προσωρινών- συμβιβασμών. Σε ένα πολύ δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, υπό την πίεση εξαιρετικά δυσμενών διεθνών συσχετισμών, επιλέξαμε να μην εγκαταλείψουμε τη μάχη, να αναμετρηθούμε με το αντιδραστικό μπλοκ του νεοφιλελευθερισμού εντός και εκτός της χώρας, να δράσουμε εντός πραγματικότητας κι όχι δραπετεύοντας από αυτήν. Ομολογούμε πως είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εμμονές: επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για βάθεμα της δημοκρατίας, για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αρνιόμαστε την πρωτοκαθεδρία του ατομικού συμφέροντος και την παντοδυναμία της αγοράς, αντιτάσσουμε το συλλογικό και την αξία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

    Χαρά Καφαντάρη: «Η κυβέρνηση ακούει»

    «Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικά και κοινωνικά συνθήκες. Με νωπή τη λαϊκή εντολή, που ανανεώθηκε στις 20 Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίσθηκε, διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται ακόμα, για την έξοδο της χώρας μας από το τέλμα των πολιτικών, που αναπαραγάγουν την κρίση και να την οδηγήσει στη δημιουργική ανηφόρα του μέλλοντος.Η πολιτική η οποία ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα είχε και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό, πρωτίστως, τη μονομέρεια υπέρ των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτό φαίνεται και από το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, την επαναπρόσληψη απολυμένων, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

    Βασιλική Κατριβάνου: «Η χρονιά που διευρύνθηκαν τα δικαιώματα»

    «Από τον περσινό Γενάρη μοιάζει να έχουν περάσει πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο η πυκνότητα των γεγονότων και των συναισθημάτων, καθώς ζήσαμε τη νίκη και την ήττα, την ελπίδα και τις διαψεύσεις, την αγωνία και τον αγώνα, την απόφαση να συνεχίσουμε, αλλά και η τομή που συντελέστηκε. Πολλές φορές το ξεχνάμε, καθώς μας τυλίγει η δίνη της καθημερινής μάχης, ωστόσο η ελληνική κοινωνία πέρασε σε άλλη εποχή. Παρότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει όλα όσα ήθελε, και στις ασφυκτικές συνθήκες του Μνημονίου, όσα πέτυχε κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

    Νίκος Μανιός: «Στο επίκεντρο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα»

    «Ένα χρόνο τώρα, ζούμε μια μοναδική εμπειρία η οποία πρέπει να διδάξει βασικά πράγματα όλους μας που χρόνια πολλά ασχολούμαστε μέσα από την Αριστερά με την πολιτική.

    Ένα από αυτά είναι ότι η Αριστερά, όταν περνάει από το επίπεδο των διακηρύξεων, των προτάσεων και των διεκδικήσεων, στη φάση διακυβέρνησης και υλοποίησης αυτών των θέσεων, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις δυσκολίες της υλοποίησης προοδευτικών θέσεων σε ένα πολύ συντηρητικό πλαίσιο, αλλά κυρίως έχει να παλέψει με τους εκφραστές της ακραία νεοφιλελεύθερης αστικής πολιτικής, οι οποίες κατέχουν και διατηρούν μηχανισμούς μεγάλης επιρροής και δύναμης και τους επιστρατεύουν όλους χωρίς αρχές και ηθικές αναστολές, ενάντια σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 January 2016 - 13:32:36 UTC