Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Θα καθαρίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά συμφώνησαν στον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων
  • [04] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Π. Ποροσένκο, στο Νταβός
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτικών οικογενειών
  • [06] Ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία
  • [07] Δύο επιλογές η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [08] Ανοιχτά τα Τέμπη, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών
  • [09] Δεν επρόκειτο για προσβολή προς τον Αλ. Τσίπρα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε
  • [10] Το Podemos έτοιμο να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές
  • [11] Δημοκρατικός έλεγχος της υλοποίησης του ελληνικού μνημονίου από το ΕΚ-Συμμετοχή Παπαδημούλη
  • [12] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ
  • [13] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα
  • [14] Έκθεση έργων της «ρωσικής πρωτοπορίας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [15] Κοινή διαπίστωση του πρόεδρου της ΝΔ και του γγ του ΚΚΕ πως ζούμε σε πολύ δύσκολη εποχή
  • [16] Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, συμφώνησαν οι Αλ. Τσίπρας και Μ. Ντράγκι
  • [17] Σε 4.500 υπολογίζονται οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη
  • [18] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο
  • [19] Αρίγκο Σάκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν εγώ είμαι ρατσιστής, τότε ο Μπλάτερ είναι ηθικολόγος»
  • [20] Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τέθηκε κατά της τιμωρίας της θύρας 13

  • [01] Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 θεωρήθηκε από πολλούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως ιστορική αλλαγή, καθώς ισχυρές δυνάμεις του κόμματος είχαν κομμουνιστικές ιδεολογικές καταβολές που καλούνταν να διαχειριστούν την οικονομική κρίση με αριστερή οπτική, σε ένα άκρως συντηρητικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν η πρώτη επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η συνεργασία και των δύο αυτών κομμάτων με τον ΛΑΟΣ. Ήταν και είναι πλέον φανερό ότι η κουλτούρα συνεργασιών που έλειπε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα διαμορφώνονταν με στρεβλό τρόπο. Είναι ένα πολιτικό θέμα, που ωστόσο δεν θα κριθεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, καθώς αυτές οι συνεργασίες σε περίοδο εθνικής κρίσης, επηρέασαν, αλλά, προς το παρόν, όχι καθοριστικά τις εξελίξεις.

    Η πρώτη περίοδος της κυβέρνησης, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015, αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία, με τις δύο πλευρές, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, να επιχειρούν να συνεννοηθούν καθώς μιλούσαν εντελώς διαφορετική πολιτική, οικονομική και ιδεολογική γλώσσα. Οι ιστορικοί, κομματικοί και μη, θα αποφανθούν κάποια στιγμή αν αυτή η τακτική ήταν σωστή ή λάθος. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί πιστεύουν ότι η πρώτη κυβέρνηση, αφού δεν μπορούσε να νικήσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο, μπορούσε να δρομολογήσει πολλές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα που επιχειρεί τώρα.

    Οι εξελίξεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διήρκεσαν μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και οδήγησαν στο μνημόνιο, είναι γνωστές. Αυτό όμως που δεν έχει εξεταστεί λόγω της μικρής χρονικά απόστασης, και γι αυτό είναι παρακινδυνευμένα συνολικά συμπεράσματα, είναι το εκπληκτικό ποσοστό του 63% που συγκέντρωσε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

    Ότι ήταν μια ψήφος στήριξης του Αλέξη Τσίπρα, είναι δεδομένο. Ότι ήταν μια εντολή για σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών είναι επίσης δεδομένο. Ότι μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού αντιστάθηκε στις απειλές, τους εκβιασμούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς, είναι επίσης σίγουρο. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό συμπύκνωσε πολλές ακόμη τάσεις και αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν ακόμη εκφραστεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί στην πορεία για να διαπιστωθεί αν αυτό το ποσοστό εκφράζει ή μπορεί να εκφράσει νέα κινήματα και κόμματα που στην πορεία θα αναδυθούν και θα έχουν στο επίκεντρό τους αιτήματα και θέσεις για μια νέα Ευρώπη, ή τον ευρωσκεπτικισμό στην πιο αρνητική του έκφραση, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου ενισχύονται ραγδαία τα ακροδεξιά κόμματα.

    Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέτυχε τους στόχους του σε αυτή την φάση. Είχε προηγηθεί η παταγώδης αποτυχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ήταν πιο φιλικές δυνάμεις προς τους ισχυρούς της ΕΕ. Μιας Ευρώπης που κατά πολλούς βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης.

    Το όραμα των Ενωμένων Πολιτειών Ευρώπης δεν υπάρχει πουθενά. Η αλληλεγγύη δεν υπηρετείται ως ιδέα, αλλά προσφέρεται έναντι ανταλλαγμάτων για εθνικά συμφέροντα. Έχει ηττηθεί κατά συνέπεια η μεταπολεμική ευρωπαϊκή δεξιά στην παραδοσιακή, συντηρητική, αλλά δημοκρατική της μορφή και έχει γίνει έρμαιο των λεγόμενων αγορών. Έχει ηττηθεί επίσης η σοσιαλδημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε υπό πολλαπλές πιέσεις με τους συσχετισμούς να είναι εφιαλτικοί εις βάρος του.

    Αριστερά και ανισότητες

    Ο κόσμος βιώνει ακόμη τις συνέπειες των ιστορικών αλλαγών του 1989-90, καθώς μετά την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και την κυριαρχία του καπιταλισμού, οι αλλαγές που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί επηρέασαν τον κόσμο, κυρίως την Ευρώπη. Οι ανισότητες οξύνθηκαν, οι λεγόμενες αγορές κυριάρχησαν εις βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης, λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό δημοκρατικό έλεγχο, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τα νομοθετικά σώματα και κλονίζουν ολόκληρα συστήματα και κράτη. Δεν ήταν ούτε ιδεοληπτικοί, ούτε ανόητοι οι του ΣΥΡΙΖΑ που πίστεψαν, έστω και για λίγο ότι μπορούσαν να αποσπάσουν μια συμφωνία στα μέτρα τους. Ρομαντικοί ήταν, όπως όλοι οι αριστεροί που δεν είχαν ποτέ κυβερνήσει. Τώρα όμως ξέρουν...

    Η δεύτερη θητεία

    Με αυτά τα δεδομένα και την ήττα της κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα σε εντελώς νέο σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε με πάταγο, με τους κομμουνιστογενείς να αποχωρούν και να συγκροτούν τη ΛΑΕ. Η νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ψηφισμένο μνημόνιο προκάλεσε τριγμούς στα άλλα κόμματα και αναγέννησε τις -ελάχιστες- προσδοκίες για μια πιο ήπια διαχείριση της κρίσης με το «παράλληλο πρόγραμμα». Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα το φέρει στη Βουλή μετά το ασφαλιστικό, και από την τύχη του θα κριθούν πολλά για το μέλλον της.

    Ουσιαστικά, όμως, τα προβλήματα της νέας κυβέρνησης είναι περισσότερα από όσα είχε στην πρώτη της θητεία. Γιατί, πέραν του ασφαλιστικού, οξύνεται το προσφυγικό πρόβλημα, σε βαθμό που ούτε η Ελλάδα ούτε η ΕΕ είναι σε θέση να διαχειριστούν, και ήδη οι πρώτες πολιτικές επιπτώσεις είναι φανερές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά πραγματικό αντίπαλο με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

    Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα δεχθεί τεράστιες πιέσεις από το ΔΝΤ για μειώσεις συντάξεων και πολλές ακόμη αλλαγές που είναι αμφίβολο αν μπορεί να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ο Σόιμπλε, παράλληλα, θέλοντας να ασκήσει περισσότερες πιέσεις για πλήρη προσήλωση στο μνημόνιο επαναφέρει το Grexit. Και όχι μόνο αυτό. Ο Σόιμπλε, αλλά και πολλοί ακροδεξιοί κύκλοι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να απειλούν την Ελλάδα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας.

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε παρακμή, χωρίς ιδέες και οράματα, σε οικονομική κρίση, σε πολιτική αδυναμία να κινηθεί προς τα εμπρός. Επιμένει, ωστόσο, στη συνταγή της λιτότητας. Γιατί μπορεί η συνταγή αυτή να είναι αποτυχημένη για όλα τα άλλα κράτη, είναι όμως επιτυχημένη για τη Γερμανία, που κερδίζει από την κρίση. Επομένως δεν είναι τόσο πειστική η θέση του Σόιμπλε όταν κάνει δηλώσεις, όπως τώρα στο Νταβός, υπέρ περισσότερης Ευρώπης.

    Αυτό το διάστημα, η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν τη συμπαράσταση των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μην διαταράξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, κάτι που ενδιέφερε την Ουάσιγκτον, και αυτό ήταν αρκετό για τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα εντός του ευρώ, αλλά υπογράφοντας και μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα θετικός κινούμενος αρκετές φορές μεταξύ Ουάσιγκτον, Βερολίνου, Μόσχας, ωστόσο η ισχύς του Βερολίνου στην ευρωζώνη ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που διαμόρφωσε τις εξελίξεις.

    Όμως το τι κάνει ο Σόιμπλε, αν και έχει την αξία του, είναι δευτερεύον. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει πώς η ίδια θα κινηθεί και οι ενδείξεις μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προοιωνίζονται θετικές. Η αρνητική εκ προοιμίου στάση του νέου προέδρου της ΝΔ στο ασφαλιστικό δεν γίνεται αντιληπτή, καθώς το κόμμα του έχει ψηφίσει το μνημόνιο. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, είναι αν συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνει το ΔΝΤ ή θέλει πιο ήπιο ασφαλιστικό που υιοθετεί η κυβέρνηση. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, είναι οξυγόνο για τις κοινωνίες. Εν ονόματι της Δημοκρατίας, οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα ακόμη και διαφωνώντας, αλλά καταθέτοντας και προτάσεις. Πριν όμως ψηφίσει υπέρ ή κατά η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει τουλάχιστον να απολογηθεί για το κόμμα του που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και να αναλάβει τις ευθύνες του. Τη χρεοκοπία της χώρας προσπαθεί να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε χώρα ευημερούσα.

    Διαχωριστικές γραμμές

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Δέχεται απειλές από τα ανατολικά, από την Τουρκία, δέχεται και απειλές από την Δύση. Βρίσκεται σε μια περιοχή που οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης είναι μεγάλοι.

    Οι ανισότητες ταυτόχρονα οξύνονται. Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ήδη έχει αρχίσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν εύκολη διέξοδο. Οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις είναι σοβαρές. Μια ατμόσφαιρα ανησυχίας δημιουργείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι φόβοι για έναν νέο μεσαίωνα είναι για πολλούς υπαρκτοί.

    Στο ερώτημα αν πέτυχε ή απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν έχει κάνει ήδη τον κύκλο του, η άμεση απάντηση είναι λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπνευσε μεγάλο μέρος του λαού, αλλά απέτυχε να τον δικαιώσει προς το παρόν. Η αποτυχία του 2015, ήταν ένας καταναγκαστικός συμβιβασμός και όχι ιστορική ήττα. Γιατί η αριστερά συνεχίζει να εκφράζει φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους, ανθρώπους του πνεύματος, πολίτες με οικολογικές ευαισθησίες, ενσαρκώνει ελπίδες για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού.

    Στο ερώτημα αν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι και μάλιστα πολύ ισχυρές. Τις διαχωριστικές γραμμές αρνούνται όσοι ωφελούνται από την εξαθλίωση των εργαζομένων, όσοι ελέγχουν αγορές, κόμματα, κοινοβούλια ομάδες πίεσης. Οι ίδιοι υψώνουν τις διαχωριστικές γραμμές όχι οι κοινωνίες. Όσο οι διαχωριστικές γραμμές ήταν αποδεκτές, όπως στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, η χώρα πέρα από τις αδυναμίες της έκανε και σημαντικά βήματα προόδου. Ουδέποτε οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν βλάβη στη χώρα. Οι αρνητές των διαχωριστικών γραμμών θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Η ακινησία είναι θάνατος για ένα πολιτικό σύστημα και η Ελλάδα βίωνε αυτό ακριβώς το πρόβλημα μέχρι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τις διαχωριστικές γραμμές επιβεβαιώνουν εκατομμύρια ανέργων, αδικημένων, οι φόροι των πολιτών που πηγαίνουν στις διασώσεις τραπεζών, στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των πολυεθνικών, τα στρατηγήματα των offshore, που δήθεν δεν μπορούν να ελέγξουν, οι νομοθεσίες που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, που διαλύουν το κοινωνικό κράτος. Όσο υπάρχουν ανισότητες η αριστερά θα υπάρχει, και σε αυτό το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρόλο- κατά συνέπεια όσοι μιλούν για κατάρρευσή του αγνοούν ιστορικά δεδομένα. Εννοείται ότι όλα θα κριθούν από το ίδιο το κόμμα και την ικανότητά του να ανασυνθέσει ένα νέο αφήγημα για τη χώρα. Αν αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το συνέδριο του Απριλίου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει τις συνθήκες κυριαρχίας του.

    Η όξυνση του αντιπολιτευτικού λόγου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα οξύνει και τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά θα συσπειρωθεί. Η αναζήτηση ενός νέου σχήματος από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις δεν μπορεί να γίνει με τα υλικά της χρεοκοπίας και την πρόσδεσή τους στο κατεστημένο, άρα δεν μπορούν να εκφράσουν κοινωνικές ανάγκες και ιδέες, γι αυτό είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Αυτό θα ενισχύσει τους δύο ιδεολογικούς πόλους, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

    Μεγάλα κοινωνικά τμήματα ελπίζουν ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι καθόλου πιθανό να συγκινηθούν από τη ΝΔ. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει συμμάχους (οι ΑΝΕΛ είναι στο εκλογικό όριό τους) και αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν. Υπό αυτή την οπτική οι ενδοαριστερές συγκρούσεις π.χ. με την ΛΑΕ είναι λάθος. Όπως έκαναν λάθος κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησαν ότι η κρίση στη ΝΔ θα την οδηγήσει στην αποσύνθεση. Η ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει την κρίση και ίσως προκληθεί νέα εσωκομματική κρίση αν κινηθεί προς την ακροδεξιά, αλλά εκφράζει μια παράταξη, και οι παρατάξεις εξουσίας είναι ισχυροί μηχανισμοί που ενώνονται πολύ πιο εύκολα από την αριστερά.

    Οι μήνες μέχρι το καλοκαίρι θα είναι γεμάτοι ένταση, ιδεολογικά και πολιτικά πάθη, αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις. Το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση, το προσφυγικό, το θέμα του χρέους θα είναι στο επίκεντρο, όπως και οι νέες απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη και τη Συνθήκη Σένγκεν. Η χώρα θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει ποιον δρόμο θα πάρει.

    Τι μας δίδαξαν οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι η αριστερά εκφράζει κοινωνικές ανάγκες, και παρά τα λάθη και τις αδυναμίες της, αποτελεί την ελπίδα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που συνθλίβονται από άδικα, ενίοτε διεφθαρμένα, πολιτικά και οικονομικά συστήματα, και αναζητούν στηρίγματα στην Αριστερά για έναν καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη ζωή. Η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει αυτές τις δυνάμεις, και θα τις κρατήσει μόνο αν κρατήσει ζωντανά τα οράματά τους.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Θα καθαρίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    Είναι έτοιμο το καταστατικό της εταιρείας ΕΡΤ-ΝΕΤ προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική εταιρεία στην DIGEA και να υπάρξει μια υγιής αγορά στον χώρο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανέφερε ο υπουργός, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

    Για το θέμα του ΕΣΡ δήλωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει δείξει έναν πολιτικό πολιτισμό σπάνιο, και καυτηρίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και κυρίως της ΝΔ. Ωστόσο, εμείς θα καθαρίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

    Ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι στα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών οι τράπεζες κράτησαν ??δύο μέτρα και δύο σταθμά?? σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανειοληπτών και αυτό είναι κάτι που το ερευνά η Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι να σταματήσει ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και αυτές οι ??παράξενες?? διασυνδέσεις, όπως είπε, του τραπεζικού συστήματος και των καναλαρχών.

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά συμφώνησαν στον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων

    «Πρέπει να υπάρχει οργανωμένος διάλογος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι στον λαϊκισμό, παρά τις δεδομένες διάφορες που έχουμε ιδεολογικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της χώρας, μιλώντας για κύμα οργής στην κοινωνία.

    Η κ. Γεννηματά, αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, συμφώνησε ότι παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διάφορές τους «υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής απόψεων και συνεννόησης στα κρίσιμα ζητηματα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γυρίσει την πλάτη στη συνεννόηση. «Να μην βρεθει η χώρα ξανά στη θέση που βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015» πρόσθεσε και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι θα ακουστούν οι απόψεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

    Για τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση τούς εξοντώνουν αλλά παρακάλεσε τους αγρότες «να μην κλείσουν τους δρόμους και να σκεφτούν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και οι ελληνικες επιχειρήσεις».

    [04] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Π. Ποροσένκο, στο Νταβός

    Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Νταβός.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ελληνο-ουκρανικές σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση των πολιτών ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στις περιοχές των συγκρούσεων, στην Ουκρανία. Επίσης, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνο-ουκρανικής συνεργασίας.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτικών οικογενειών

    «Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γερροβασίλη.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο».

    Όπως πρόσθεσε, το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

    «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β' κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

    Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης«δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», δήλωσε επίσης ο Γ.Κατρούγκαλος.

    Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι μονόδρομος και ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

    Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

    «Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ.Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

    [06] Ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με επιτυχία

    Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη μεταρρύθμιση που θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας.

    «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν τον περασμένο Ιούνιο», δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να (...) ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία».

    «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    [07] Δύο επιλογές η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Σε δύο επιλογές που έχει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - να ληφθούν από τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του, όταν αυτό θα φθάσει μελλοντικά σε υψηλά επίπεδα, ή να δοθεί υπόσχεση για τη λήψη των μέτρων αυτών στο μέλλον - αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη στην Wall Street Journal.

    Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, την οποία έχει υποσχεθεί, και να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό της, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αρχίσουν τη συζήτηση για το χρέος της.

    Ο ίδιος είπε ότι οι προτάσεις για το συνταξιοδοτικό που υπέβαλε η Ελλάδα αυτό τον μήνα υπολείπονται των απαιτήσεων των πιστωτών. «Έχουν βάλει στο τραπέζι μία σοβαρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε: «Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον», προσθέτοντας: «Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του».

    Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους), είπε ο Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, επίσης, ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

    [08] Ανοιχτά τα Τέμπη, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών

    Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο των Τεμπών, με εκατοντάδες αγρότες να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

    Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα, στις 12:00, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

    Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.

    [09] Δεν επρόκειτο για προσβολή προς τον Αλ. Τσίπρα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

    «Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση "It's the implementation, stupid!" ("Είναι η εφαρμογή, ανόητε!") που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην οποία συμμετείχε μαζί με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    Ο κ. Σόιμπλε, διευκρίνισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, παρέφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, "Είναι η οικονομία, ανόητε!", η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του. «Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή», δήλωσε η ίδια και εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα. «Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την υπόθεση», ότι αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα "ανόητο", επανέλαβε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη.

    [10] Το Podemos έτοιμο να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές

    Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

    Ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

    Ο επικεφαλής του Podemos δήλωσε επίσης ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

    [11] Δημοκρατικός έλεγχος της υλοποίησης του ελληνικού μνημονίου από το ΕΚ-Συμμετοχή Παπαδημούλη

    Β· Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τελικά χτες την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στoν δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής.

    Η υλοποίησή αυτής της πρότασης, αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Θεσμού, του Κοινοβουλίου. Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του Ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όμως να λαμβάνει μέρος στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

    Στην ομάδα εργασίας η οποία θα αριθμεί 38 μέλη, η Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα εκπροσωπηθεί από 3 Ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Fabio De Masi και τον Thomas Handel.

    Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Με αφορμή την δημιουργία της ομάδας εργασίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: "Κάθε βήμα που ενισχύει την διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαικό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια".

    [12] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ

    Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, τους ηγέτες της ΕΕ για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το επερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα αποτέλεσε και αυτό σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε: "Δοκιμαζόμαστε σε όλα τα πιθανά μέτωπα". Όσον αφορά τη μετανάστευση, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την προστασία των συνόρων. Η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου θα αποτελέσει τη χρονική προθεσμία για να φανεί εάν η τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για τη μετανάστευση έχει αποτελέσματα. Εάν αποδειχθεί ότι δεν έχει, τότε "θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές συνέπειες, όπως την κατάρρευση του Σένγκεν", υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

    "Εάν τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις πολιτικές που προτείναμε, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δέσμευση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. "Το κόστος της μη ύπαρξης του χώρου Σένγκεν θα είναι πολύ υψηλό και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις επιτυχημένες ιστορίες της ΕΕ, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Βέμπερ είπε ότι πολλές από τις ιδέες που προτείνει ο πρωθυπουργός Κάμερον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στους τομείς της καινοτομίας και της βελτίωσης της νομοθεσίας. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν θα αποδεχτεί καμία διάκριση εις βάρος των πολιτών της ΕΕ, ακόμη και αν ο σκοπός είναι η καταπολέμηση της κατάχρησης των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    Ο Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) σημείωσε ότι όταν επιστρέφουν στις χώρες τους οι ηγέτες της ΕΕ, αγνοούν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Είναι σαν το μύθο του Σίσυφου, γυρνάμε συνεχώς στο σημείο αφετηρίας μας στους τομείς της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της οικονομίας", δήλωσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει να το κάνει αυτό, "θα επέλθει ο πολιτικός της θάνατος".

    Ο Βρετανός Γκόφρεϊ Φαν Όρντεν (ΕΣΜ) επέκρινε την ΕΕ για την προσπάθειά της να κάνει πάρα πολλά και να καταλήγει να κάνει τα πράγματα χειρότερα. "Οι πολίτες δεν θέλουν μια διαρκώς στενότερη Ένωση, αλλά μία ΕΕ που κοστίζει λιγότερο και περιορίζει τη γραφειοκρατία", προσέθεσε και χαιρέτισε τη συμφωνία PNR λέγοντας ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο "λογική είναι η πολιτική του Κάμερον για τη μετανάστευση".

    "Μόνο 290 άνθρωποι από τους 160.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα" και αυτό οφείλεται στην αδυναμία των κρατών μελών, και όχι της ΕΕ, να λάβουν αποφάσεις, τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο). Ζήτησε από τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση προκειμένου να θεσπιστούν νέοι κανόνες σχετικά με τη μετεγκατάσταση, τη μετανάστευση και τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και λιμενικών.

    Η Ινές Κριστίνα Ζούμπερ (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά, Πορτογαλία) δήλωσε ότι η μόνη απάντηση της Ευρώπης στην μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι η εφαρμογή ισχυρότερων μηχανισμών απελάσεων.

    Παρά την αυτοκριτική της συνόδου κορυφής για την ελλειμματική διαχείριση των κρίσεων, η κατάσταση στο μεταναστευτικό εξακολουθεί και σήμερα να είναι "καταστροφική", δήλωσε η Ούλρικε Λούνατσεκ (Πράσινοι, Αυστρία), προσθέτοντας ότι το μόνο που θα έχει αποτελέσματα είναι η εξεύρεση κοινής λύσης.

    Ο Νάιτζελ Φαρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία δηλώνοντας ότι αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να ψηφίσει το Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ. "Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι αυτοί οι νέοι άνδρες στην Κολωνία, σε λίγα χρόνια θα διαθέτουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και θα είναι ελεύθεροι να έρθουν στη Βρετανία", πρόσθεσε.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία), η οποία υποστήριξε ότι "περισσότεροι πρόσφυγες σημαίνει περισσότεροι τρομοκράτες".

    [13] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα

    Πολύ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για το κάπνισμα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόκολλο θα είναι ενσωματωμένο με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαιοειδών.

    [14] Έκθεση έργων της «ρωσικής πρωτοπορίας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    «Όπως το τηλεσκόπιο φανερώνει κρυμμένους αστερισμούς, έτσι και η ζωγραφική μας θα αποκαλύψει αφανείς ιδέες». Η ρήση της Ρωσίδας πρωτοπόρου ζωγράφου Ναταλία Σεργκέγεβνα Γκοντσαρόβα (από τις πλέον περιζήτητες και ακριβοπληρωμένες σήμερα ζωγράφους, καθώς τα έργα της πωλούνται σε ποσά που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια...) διατρέχει τους τοίχους της πρώτης μεγάλης αίθουσας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Στους τοίχους είναι αναρτημένα έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα, του ΑΛεξάντρ Ροτσέγκο, του Σολομόν Νικρίτιν, του Γκούσταβ Κλούτσις, του Ιβάν Κλιουν κ.α..

    Είναι η πρώτη (εντός πόλης) «μαζική εξοδος» 67 συνολικά -εν πολλοίς αγνώστων στο ευρύ κοινό- έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (από την περίφημη συλλογή Κωστάκη) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Η έκθεση με τον τίτλο «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που εγκαινιάζεται απόψε στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί την κορύφωση της «στην πράξη» συνεργασίας και συν-δράσης των δύο μουσείων, του Κρατικού και του Μακεδονικού. Γιατί, μπορεί η επιχειρούμενη (θεσμικά, νομικά, οικονομικά) την τελευταία τριετία, «συνένωση, συνύπαρξη και όχι συγχώνευση που θα σήμαινε και τη συρρίκνωση» -όπως επισημαίνουν συχνά οι εκπρόσωποι των δυο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη- να μην ολοκληρώθηκε, οι προϋποθέσεις (νομικές - ιδιοκτησιακών καθεστώτων της καλλιτεχνικής περιουσίας των δύο υπό συνένωση μουσείων) να μην έχουν διασφαλισθεί (σχετική ενημέρωση είχε ο νέος υπουργός Αρ. Μπαλτάς κατά την προ εβδομάδας επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη), η συν-δράση όμως είναι γεγονός εντυπωσιακό.

    Έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου για σχετικές θεματικές εκθέσεις) «βγήκαν» από τις αποθήκες, αλλά και τις προθήκες της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης (όπου στεγάζεται από την ίδρυσή του το 2000 το Κρατικό Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης) και εκτίθενται πλέον στο κέντρο της πόλης.

    [15] Κοινή διαπίστωση του πρόεδρου της ΝΔ και του γγ του ΚΚΕ πως ζούμε σε πολύ δύσκολη εποχή

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μητσοτάκη.

    Υποδεχόμενος ο πρόεδρος της ΝΔ, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τον γνωρίζει και με την επίσημη νέα ιδιότητά του ως προέδρου της ΝΔ, ενώ τόνισε πως παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διάφορες, υπάρχει σεβασμός στην ιστορική διαδρομή και τον θεσμικό ρόλο του ΚΚΕ.

    «Όπως είναι γνωστό, έχουμε πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές με το ΚΚΕ, υπάρχει όμως απόλυτος σεβασμός στην ιστορική του διαδρομή και στον θεσμικό του ρόλο. Παρά τις διαφορές, πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και συζήτησης με τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές καταβολές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και είπε πως ζούμε εποχή μεγάλων εντάσεων.

    «Ζούμε εποχή πολύ δύσκολη, ζούμε εποχή μεγάλων κοινωνικών εντάσεων. Η κοινωνία βράζει και θα πρέπει όλοι με τον τρόπο μας, ο καθένας από την δική του αφετηρία να μην ενθαρρύνει ούτε κοινωνικούς αυτοματισμούς και να διευκολύνει έτσι ώστε να εκτονώνεται αυτή η πολύ μεγάλη πίεση που νομίζω ότι όλοι μας διαπιστώνουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

    [16] Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, συμφώνησαν οι Αλ. Τσίπρας και Μ. Ντράγκι

    Απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Νταβός.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

    [17] Σε 4.500 υπολογίζονται οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη

    Ο καλός καιρός και ο φόβος ότι θα κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα σπρώχνει εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες να διακινδυνεύσουν το πέρασμα διά θαλάσσης από τις απέναντι τουρκικές ακτές στη Λέσβο.

    Έως τις 9:00, στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια ταυτοποιήθηκαν 2.240 άτομα. Στο νησί, συνολικά, υπολογίζονται σε 4.500 οι ταυτοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να φύγουν το περασμένο 48ωρο λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα. Πολλοί από αυτούς θα φύγουν σήμερα στις 18:00 με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και με το πλοίο της γραμμής στις 20:00.

    Εν τω μεταξύ, από το πρωί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποβιβάζονται στις ακτές, ιδιαίτερα νότια της πόλης της Μυτιλήνης, κατά εκατοντάδες, ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των φυγάδων από τους πολέμους της Ανατολής, οι οποίοι ψάχνουν για καταφύγιο στην Ευρώπη.

    [18] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο

    Τουλάχιστον 34 σορούς μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων έντεκα παιδιά, έχει περισυλλέξει έως τώρα το πλωτό του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου, μετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων.

    Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 16 γυναίκες, επτά άνδρες και έντεκα παιδιά. Το ΛΣ έχει καταφέρει να διασώσει από το ναυάγιο 26 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.

    Για τη νέα πολύνεκρη τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες ενημερώθηκαν, από την πρώτη στιγμή, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας.

    Τραγωδία και στο Φαρμακονήσι

    Έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε 4.500 υπολογίζονται οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη

    [19] Αρίγκο Σάκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν εγώ είμαι ρατσιστής, τότε ο Μπλάτερ είναι ηθικολόγος»

    Από μικρός του άρεσαν τρία επαγγέλματα: διευθυντής ορχήστρας, σκηνοθέτης και προπονητής. Δεν θα μάθει κανείς ποτέ τι έχασε η μουσική και ο κινηματογράφος, όμως όλοι σίγουρα γνωρίζουν τι κέρδισε το ποδόσφαιρο από την επιλογή του Αρίγκο Σάκι.

    Ο 69χρονος Ιταλός φιλόσοφοςτων γηπέδων μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκαλώντας ερωτήματα, ανοίγοντας συζητήσεις, κάνοντας αποκαλύψεις και δίνοντας απαντήσεις, πετώντας από πάνω του τον χαρακτηρισμό του ρατσιστή, που του «κόλλησαν» πρόσφατα οι συμπατριώτες του.

    [20] Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τέθηκε κατά της τιμωρίας της θύρας 13

    Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που πλήττουν το μέγεθος και το κύρος των «πράσινων», όπως ανέφερε και η ανακοίνωση τους. Υπό το βλέμμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, του αντιπρόεδρου της ΚΑΕ Τάκη Μπαλτάκου και του διευθυντή Λειτουργίας της ΚΑΕ Ηλία Κατσογιάννη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Παναγιώτης Τριαντόπουλος, υπογράμμισε ότι ο Παναθηναϊκός δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν, ενώ τόνισε ότι «το τριφύλλι έχει μπει στο στόχαστρο του κυρίου Κοντονή».

    Παράλληλα, δήλωσε ότι η «πράσινη» ΚΑΕ θα είναι στο πλευρό των φιλάθλων στις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους για την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού να κλείσει ως το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος τις Θύρες 13 και 14 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».

    Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος έστειλε ένα μήνυμα στον υφυπουργό, καλώντας τον να δείξει την ίδια ευαισθησία που επέδειξε και στο ντέρμπι της Λεωφόρου σε περίπτωση που υπάρχουν επεισόδια στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 13:32:34 UTC