Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Δεν απαντιέται με "κύκλους" το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξη Βαρουφάκη
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Προς το συμφέρον όλων η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
  • [03] Τζο Μπάιντεν:: Η Ελλάδα «άγκυρα» σταθερότητας στην Ευρώπη
  • [04] Το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη
  • [05] Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας και ΠΓΔΜ - Άνοιξε ο καταυλισμός προσωρινής φιλοξενίας
  • [06] Ένταση και επεισόδια στην Κομοτηνή για το αγροτικό
  • [07] Πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ετοιμάζει η Κομισιόν
  • [08] «Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» σε σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα από 28/1
  • [09] Εντοπίστηκε αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα
  • [10] Η κοινή γλώσσα κι οι πολιτιστικές ζυμώσεις της Μεσογείου, στο έργο του Αλφρέντο Ρομάνο
  • [11] Ευ. Βενιζέλος: Η συνέντευξη του Βαρουφάκη δείχνει το μέγεθος της ευθύνης του κ. Τσίπρα
  • [12] Υπέγραψε ο Εβαντζελίστα
  • [13] Εκτός τετράδας η εθνική γυναικών με «καθαρή» ήττα από την Ιταλία
  • [14] Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε Παπανικολάου

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Δεν απαντιέται με "κύκλους" το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξη Βαρουφάκη

    «Όπως όλοι οι Έλληνες περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. πρωθυπουργό», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν και διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

    «Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία-απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα είναι πολύ σοβαρό. Δεν απαντιέται με ?κύκλους?», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Προς το συμφέρον όλων η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

    «Νομίζω ότι είναι συμφέρον όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πιστεύω ότι υπάρχει χρόνος, αν όλες οι πλευρές το θέλουν, μέχρι τέλος Μαρτίου, που είναι το καθολικό Πάσχα, να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να πάμε "πακέτο"το τέλος της πρώτης αξιολόγησης με τη συμφωνία για το περιεχόμενο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Αθήνα 9.84.

    Τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός θα καλέσει την Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει τη στάση του ΔΝΤ. Είπε χαρακτηριστικά πως «με την κ. Λαγκάρντ που θα συναντηθεί αύριο θα της πει "μη ζητάτε ακραία πράγματα πέρα από αυτά που έχουμε συμφωνήσει και επιτέλους ξεκαθαρίστε τη θέση σας πίσω από ανώνυμες διαρροές. Θέλετε να μείνετε ή όχι; Και αν θέλετε να μείνετε, τι ακριβώς ζητάτε για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις;"».

    Για τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε πως «έχω πάψει εδώ και καιρό να ασχολούμαι με όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης. Σε κάθε συνέντευξή του παρουσιάζει και μια καινούργια εκδοχή».

    [03] Τζο Μπάιντεν:: Η Ελλάδα «άγκυρα» σταθερότητας στην Ευρώπη

    Στο ελληνικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Νταβός.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

    Αναφορικά με το προσφυγικό, χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

    Σχετικά με τα ενεργειακά, χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Για το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

    Τέλος, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

    Γράφημα σχετικό με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τις συναντήσεις που προγραμματίζεται να έχει στο περιθώριο της διοργάνωσης

    [04] Το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη

    Θέμα των θεσμών και του συνόλου των υπουργών Οικονομικών και όχι ενός μεμονωμένου εταίρου είναι η αξιολόγηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει σχετικά.

    Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει ελληνικό χρέος, αλλά εμποδίστηκε από το Βερολίνο.

    Εξάλλου, ερωτώμενος σχετικά με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα σχολιάσω, μιλάει από μόνο του. Οι συνεδριάσεις ήταν εμπιστευτικές και κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα πω περισσότερα».

    [05] Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας και ΠΓΔΜ - Άνοιξε ο καταυλισμός προσωρινής φιλοξενίας

    Κλειστή εξακολουθεί να είναι από χθες το απόγευμα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ωστόσο, οι αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα οργανώσεων και εθελοντών και άνοιξαν το μεσημέρι τον οργανωμένο καταυλισμό προκειμένου να αποβιβάζονται εκεί οι πρόσφυγες και να αναμένουν μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές και όχι σε βενζινάδικο, όπως γίνεται εδώ και περίπου έναν μήνα.

    «Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι άνθρωποι κοντεύουν να συμπληρώσουν 24ωρο περιμένοντας, μέσα στο κρύο, να περάσουν στη γειτονική χώρα. Ανέμεναν σε χώρο, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, τη στιγμή που στον καταυλισμό παρέχονται όλες οι αναγκαίεςυπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας και οι σκηνές είναι θερμαινόμενες» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία, στην Ειδομένη υπάρχουν μέχρι στιγμής πάνω από 600 πρόσφυγες ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση από την ΠΓΔΜ για το πότε θα ανοίξει εκ νέου το σημείο διέλευσης.

    [06] Ένταση και επεισόδια στην Κομοτηνή για το αγροτικό

    Επί ποδός βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη γεωργοί και κτηνοτρόφοι κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα σε κομβικά σημεία, αποκλεισμούς δρόμους και τελωνείων.

    Το ασφαλιστικό των αγροτών βρίσκεται στο επίκεντρο μίνι κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντησηστην αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή, στο κτίριο της πρώην νομαρχίας, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

    Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

    Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

    Είχε προηγηθεί από νωρίς το πρωί ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους αγρότες και η παρέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, σπάζοντας τζάμια της εισόδου της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, κατά την έλευση του κ. Αποστόλου.

    Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

    Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

    Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώςαντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

    Θεσσαλία

    Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών οδεύουν σε φάλαγγα προς τα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας και αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους μέσα στην επόμενη ώρα. Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν περίπου δυο ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στα Τέμπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία και η κυκλοφορία θα επανέλθει επί της ΠΑΘΕ μόνον όταν θα έχουν όλα τα τρακτέρ τακτοποιηθεί.

    Αύριο, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

    Μακεδονία

    Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

    Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

    Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

    Στερεά Ελλάδα

    Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη ΦθιώτιδαΣτόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    Πελοπόννησος

    Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

    Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

    Μπλόκα αγροτών στήθηκαν στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

    Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

    Ηπειρος

    Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η ΛΑΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και κηρύσσει μεγάλο λαϊκό συναγερμό για την επαναθεμελίωση της Ελλάδας.

    Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

    Κρήτη

    Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν οι αγρότες ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

    [07] Πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ετοιμάζει η Κομισιόν

    Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει την ερχόμενη άνοιξη πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Bίντερστεϊν.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, ο Αλ. Βίντερστεϊν υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι αναγκαία, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχετική πρόταση περί την άνοιξη, η οποία θα βασίζεται στον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων.

    [08] «Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» σε σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα από 28/1

    «Ένα μικρό κομψοτέχνημα που σκιαγραφεί το πανόραμα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αιωρείται μεταξύ λάσπης, ακριβών αρωμάτων, ιδρωμένης σάρκας και φίνων κρασιών, φαντασίωσης και άχθους», χαρακτηρίζει τις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας», το πρώιμο αριστούργημα του Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα, Αλφρέ Ντε Μυσσέ, ο Θωμάς Μοσχόπουλος που το σκηνοθετεί στο Θέατρο Πόρτα (από τις 28 Ιανουαρίου).

    Πρόκειται για το πρώτο αριστούργημα του «τρομερού παιδιού» του γαλλικού ρομαντισμού, που καταγράφει με συγκίνηση και λεπτό χιούμορ τους στρόβιλους της ερωτικής δίνης μέσα στην οποία περιπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα. Ένα έργο αντισυμβατικό και τολμηρό που ταυτόχρονα δικαιώνει τον όρο «κλασικό» μέσα από την ορμητική δύναμη της ιδιάζουσας ποιητικότητάς του και την αγέραστη πρωτοτυπία του. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ντένης Μακρής, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και ο Παντελής Βασιλόπουλος.

    [09] Εντοπίστηκε αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα

    Ένα νέο αρχαίο θέατρο, μεγάλων διαστάσεων, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο του «Κούλμου», στη Λευκάδα.

    Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Στα τέλη του 2015 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές στην εν λόγω περιοχή και συγκεκριμένα στην ιδιοκτησία Νικολάου Μικρώνη, στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του Κούλμου, όπου διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα. Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της πόλης ήταν περιορισμένες, καθώς η ύπαρξή του δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα, υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κr?ger, συνεργάτη του W. D?rpfeld, στην εν λόγω τοποθεσία. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά στα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια αναφέρεται ο εντοπισμός στοιχείων που σχετίζονται με αρχαίο θέατρο».

    [10] Η κοινή γλώσσα κι οι πολιτιστικές ζυμώσεις της Μεσογείου, στο έργο του Αλφρέντο Ρομάνο

    Την κοινή πολιτιστική οντολογία των λαών της Μεσογείου, αναδιφεί ο Αλφρέντο Ρομάνο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους και βαθυστόχαστους καλλιτέχνες της γενιάς του,στην έκθεση που παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, φιλοξενώνταςέως τις 13 Φεβρουαρίου την έκθεσή του διαλεκτού δημιουργού, με τίτλο "Rammendi/Συρραφές".

    Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα του Ρομάνο από τις ενότητες «Λινά» και «Συνυφάνσεις», όπως και το πιο επίκαιρο λόγω του προσφυγικού «Μία Γενιά Λιγότερο», καταδεικνύει τη διεισδυτική ανάγνωση, που επιχειρεί μέσα από μία φιλέρευνη εικαστική διαδικασία, πάνω στην ίδια τη φύση της κουλτούρας που φέρει ένας ευρύτερος, όχι απλά γεωγραφικός, εδαφικός, τόπος, αλλά ένα διάπλατο, δίχως όρια, πολιτικιστικό πλαίσιο, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται κι εντοπίζει στη Μεσόγειο και τις ασταμάτητες επιρροές που τη διασχίζουν

    [11] Ευ. Βενιζέλος: Η συνέντευξη του Βαρουφάκη δείχνει το μέγεθος της ευθύνης του κ. Τσίπρα

    «Η συνέντευξη του κυρίου Βαρουφάκη είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κ. Τσίπρα και της ομάδας του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προσέθεσε:

    «Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

    [12] Υπέγραψε ο Εβαντζελίστα

    Και τυπικά παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ο Λούκας Εβαντζελίστα. Ο 20χρονος Βραζιλιάνος μέσος αποκτήθηκε με την μορφή του δανεισμού από την Ουντινέζε και τέθηκε στην διάθεση του Αντρέα Στραματσόνι, ενόψει των υποχρεώσεων των «πρασίνων».

    [13] Εκτός τετράδας η εθνική γυναικών με «καθαρή» ήττα από την Ιταλία

    Εκτός των ημιτελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, έμεινε η εθνική γυναικών, καθώς γνώρισε βαριά ήττα με 10-4 από την Ιταλία στον προημιτελικό. Πλέον η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει μία θέση μεταξύ της 5ης και της 8ης, αρχής γενομένης από το ματς με την ηττημένη του αγώνα Ουγγαρία-Γαλλία.

    Τα οκτάλεπτα: 0-1, 0-3, 2-2, 2-4

    [14] Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε Παπανικολάου

    Ξεκίνησε επισήμως η δεύτερη θητεία του Κώστα Παπανικολάου στον Ολυμπιακό. Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τον 25χρονο φόργουορντ μέχρι το 2018, μετά την απόφαση της Μπαρτσελόνα να μην καταθέσει ισόποση πρόταση με αυτή της διοίκησης του Ολυμπιακού και να τον διατηρήσει στις τάξεις της. Στη συμφωνία, όμως, ανάμεσα στις ομάδες των λιμανιών Ελλάδας και Ισπανίας είναι ξεκάθαρο πως, αν ο Παπανικολάου φύγει από τον Ολυμπιακό, είτε πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του ή στις 30 Ιουνίου του 2018, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Καταλανοί για την απόκτησή του. Ακόμη δηλαδή κι αν στον Ολυμπιακό θα θέλουν την παραμονή του (ανανεώνοντας το συμβόλαιό του), ο Κώστας Παπανικολάου οφείλει να δώσει πρώτα την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να του καταθέσει πρόταση.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 15:32:37 UTC