Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Αιτία πολέμου το Ασφαλιστικό
  • [02] Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αύριο το απόγευμα
  • [03] Νέα σελίδα για την Αν. Κρήτη και τον τουρισμό στο νησί με τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού στη Σητεία Λασιθίου
  • [04] Διευκολύνσεις πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας
  • [05] Συνάντηση Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου με εκπροσώπους του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς
  • [06] H Eldorado Gold δεν φεύγει από την Ελλάδα είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπρόεδρος στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική
  • [07] Πλήρης και τελεσίδικη δικαίωση του Δημοσίου στη διένεξή του με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα
  • [08] Η Κομισιόν απαγόρευσε στους οικονομικούς της αναλυτές να μελετούν ή να συζητούν για τις επιπτώσεις ενός "Brexit"
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπ. Ομπάμα και Βλ. Πούτιν με επίκεντρο τη Συρία και την Ουκρανία
  • [10] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»
  • [11] ΚΕΕΛΠΝΟ: Κύμα εποχικής γρίπης με 3 νεκρούς και 31 νοσηλείες ασθενών σε ΜΕΘ
  • [12] «Ο Δρόμος του Μεταξιού» του ζωγράφου Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
  • [13] Ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων, με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, εκτιμούν

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Αιτία πολέμου το Ασφαλιστικό

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM», με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης «που πλήττουν βάναυσα τον λαό» υλοποιώντας το Τρίτο Μνημόνιο που επίσης ψήφισε η κυβέρνηση, και χαρακτηρίζοντας το Ασφαλιστικό «αιτία πολέμου», κάλεσε τον κόσμο «να αντιδράσει με ακόμα πιο μαζικό και αποφασιστικό τρόπο και με αγώνες που να έχουν συνέχεια και να μην είναι ντουφεκιές στον αέρα».

    Ειδικά για το Ασφαλιστικό, είπε ότι «καταρχήν πρέπει να αλλάξει άρδην, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και έχει ψηφιστεί, διότι για το θέμα της βιωσιμότητας, παρότι είναι υπαρκτό έτσι όπως έχει γίνει, ευθύνονται συγκεκριμένοι. Δεν ευθύνονται οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει μια ζωή και είναι οι μόνοι που έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους και τη δουλειά τους».

    Ανέφερε ότι τμήματα της εργοδοσίας, όπως και το κράτος δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι «όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1992, εν ονόματι της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, ξεκίνησαν».

    [02] Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αύριο το απόγευμα

    Αύριο στις 17:30 θα συναντηθούν στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Σήμερα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις 10 Ιανουαρίου έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πολλές φορές.

    [03] Νέα σελίδα για την Αν. Κρήτη και τον τουρισμό στο νησί με τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού στη Σητεία Λασιθίου

    Μια νέα σελίδα για τον τουρισμό της Κρήτης άνοιξε μετά τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού στη Σητεία Λασιθίου που πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια δημόσια δομή που βοηθάει την τοπική οικονομία, μια υποδομή που ενώνει.

    Αναφερόμενος σε θέματα υποδομών της Κρήτης μίλησε για ένα "συγκεκριμένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα" το οποίο θα συντάξουν από κοινού υπουργείο και περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους και τους βουλευτές.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών επεσήμανε ότι «δυστυχώς η Κρήτη είναι μια περιοχή η οποία έχει αδικηθεί γι αυτά που έχει δώσει στη χώρα» προσθέτοντας ότι το Λασίθι έχει αδικηθεί περισσότερο από την υπόλοιπη Κρήτη.

    Παράλληλα τόνισε «έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και συναντήληψη σε πολλά θέματα με την Περιφέρεια και με τους δήμους σε όλη την Κρήτη και με τους βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα . Πιστεύω - πρόσθεσε - ότι σύντομα θα καταθέσουμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη και ποιος φορέας αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υλοποίηση τους για το τι αναλαμβάνει δηλαδή το υπουργείο , τι η Περιφέρεια, τι οι δήμοι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για τις υποδομές που θα εξυπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της και τις ανάγκες του νησιού και οι πολίτες να έχουν ένα ξεκάθαρο τοπίο για το τι πρέπει να γίνει και τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Για το θέμα των δημοτικών αεροδρομίων ανέφερε ότι αυτό θα αντιμετωπισθεί συνολικά με την αλλαγή του Οργανισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας .

    [04] Διευκολύνσεις πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας

    Διευκολύνσεις - πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία - στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρώτα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

    "Αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία" όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

    Συζητήθηκε, επίσης, η καλύτερη προβολή του κλάδου και συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει o Οργανισμός Enterprise Greece. Σύμπτωση απόψεων καταγράφηκε και ως προς τη σκοπιμότητα αξιοποίησης των εκτάσεων και εγκαταστάσεων στο κτήμα του Τατοΐου, καθώς και για τις προοπτικές που αναδεικνύει για τον κλάδο η συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια εγχειρημάτων οινοτουρισμού.

    Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τους «δρόμους του κρασιού» και τις δυνατότητες ένταξης του προϊόντος στις εκστρατείες τουριστικής προβολής στο εξωτερικό. Σε αυτές τις προσπάθειες κρίσιμο ρόλο μπορούν να παίξουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος, ζητήθηκε η στήριξη του υπουργείου σε μελέτες για έρευνα και καινοτομία στον κλάδο, προσπάθειες που η πολιτική ηγεσία ολόθερμα στηρίζει.

    [05] Συνάντηση Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου με εκπροσώπους του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς

    Με τους εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς) συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης.

    Κατά τη διάρκειά της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εταιρείες πολιτικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. Η επικείμενη ρύθμιση θα λειτουργεί σε διπλή κατεύθυνση: από τη μία να περιοριστούν τα φαινόμενα παραπλάνησης της κοινής γνώμης και από την άλλη να ενισχυθεί η εμπεριστατωμένη έρευνα ως εργαλείο διαλόγου και άσκησης πολιτικής. Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούσαν στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και στο ρόλο των ιντερνετικών ερευνών της κοινής γνώμης. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο της μελλοντικής αξιοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως δημόσιου φορέα παροχής χρήσιμων πληροφοριών και αξιόπιστης δειγματοληψίας προς τα πιστοποιημένα μέλη του ΣΕΔΕΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και πλέον αναμένονται εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής έρευνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων από την πλευρά του, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, δεσμεύτηκε να εκφράσει συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη άποψη με στόχο τη διασφάλιση των Αρχών της επιστήμης, της διαφάνειας και της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

    [06] H Eldorado Gold δεν φεύγει από την Ελλάδα είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπρόεδρος στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

    Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού "Eldorado Gold" δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, εκτός αν τη διώξουν και θα περιμένει μέχρι να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, διεμήνυσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός", Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

    "Θα περιμένουμε να εκδοθεί η άδεια λειτουργία όσος χρόνος χρειαστεί. Η Eldorado δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα εκτός αν τη διώξουν" είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά", με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη.

    Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε ότι η "Eldorado Gold" απειλεί με απολύσεις τους 600 εργαζόμενους στα μεταλλεία, προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση και τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενο απασχόλησης μέχρι να εγκριθεί η άδεια. Είπε επίσης ότι, παρά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, η εταιρεία θα συνεχίσει την ενασχόληση με την επένδυση, χωρίς το κομμάτι των Σκουριών.

    [07] Πλήρης και τελεσίδικη δικαίωση του Δημοσίου στη διένεξή του με τη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστωνίδα

    Μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο, η υπόθεση φαίνεται να τελεσιδικεί με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής.

    H με αριθμό 197/2015 δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, που φέρει ως ημερομηνία έκδοσης την 29η Δεκεμβρίου 2015, αναγνωρίζει την κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και όλων των παραλιμνίων εκτάσεων και απορρίπτει την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

    Με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του Βυζαντίου. Επί της απόφασης αυτής, η Μονή Βατοπεδίου είχε ασκήσει έφεση, διεκδικώντας την κυριότητα όλων των παραλιμνίων εκτάσεων ? όπως επίσης έφεση είχε ασκήσει και το ελληνικό Δημόσιο.

    Υπέρ της Μονής είχαν ταχθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

    Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, με πρόεδρο τον Χρήστο Τζανερίκο, εισηγήτρια τη Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος τον Μιχάλη Κακαμανούδη, δικαιώνει πλήρως στην τελεσίδικη απόφασή του το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διατηρεί την κυριότητα, τόσο στη λίμνη, όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παραστάθηκαν σε δίκες ως συνήγοροι της Μονής Βατοπεδίου και μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ουσία της απόφασης του Εφετείου, είναι ότι δέχεται αφενός ότι οι τίτλοι που προσκομίζει η Μονή δεν αποδεικνύουν την κυριότητά της στην λίμνη, ενώ ακυρώνει παράλληλα, όλες τις προηγούμενες πράξεις που έχουν εκδοθεί από το 2000 και εντεύθεν, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.

    Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, αναγνωρίζει πως οι γνωμοδοτήσεις υπέρ των επιχειρημάτων της Μονής ανακλήθηκαν εγκύρως από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ βάλει κατά του κύρους των ανταλλαγών, θεωρώντας ότι αυτές δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα. Στο θέμα των χρυσόβουλων, εμμέσως πλην σαφώς, η απόφαση επιχειρηματολογεί ότι δεν αποδεικνύουν κυριότητα εξαιτίας του ασαφούς περιεχομένου τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες - προσκείμενες στη Μονή - πηγές, η απόφαση δεν θεωρεί ότι όσες εκτάσεις περιγράφονται στο συγκεκριμένο χρυσόβουλο είναι αυτές που ταυτοποιούνται στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων της:

    «Το σκεπτικό της απόφασης ακροβατούσε ανάμεσα σε δύο εκδοχές που είχαν και οι δύο ομολογουμένως επιχειρήματα», σημειώνουν οι νομικοί παραστάτες της Μονής. «Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών, οι κύριοι Σπυριδάκης και Κονιδάρης είχαν εκφραστεί υπέρ της Μόνης ενώ οι καθηγητές Σταθόπουλος και Γεωργιάδης είχαν υποστηρίξει το αντίθετο. Υποστήριξαν, συγκεκριμένα, ότι το 1930 στην σύμβαση που έγινε μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής, το Δημόσιο, ενώ πήρε από την Μονή 40.000 στρέμματα κατά πλήρη κυριότητα, στην Μονή δόθηκε μόνο το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως και κατοχής της λίμνης Βιστωνίδας και όχι η κυριότητα. Αυτό κρατά μέχρι και σήμερα. Άρα, ποτέ δεν αποκόπηκε το ελληνικό Δημόσιο από την κυριότητά του στην περιοχή», σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό.

    [08] Η Κομισιόν απαγόρευσε στους οικονομικούς της αναλυτές να μελετούν ή να συζητούν για τις επιπτώσεις ενός "Brexit"

    Οι οικονομικοί αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύεται να διεξάγουν μελέτες και αναλύσεις - ακόμη και να συζητούν - για την επίδραση που θα είχε η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του φόβου να εμπλακεί η Επιτροπή στον διάλογο που διεξάγεται στην Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος που θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει μια από τις 28 χώρες μέλη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

    «Υπάρχει εσωτερική εντολή να μην συζητάμε ή να μελετάμε την επίδραση ενός "Brexit"», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η εντολή δόθηκε απευθείας από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Λόγω της εντολής αυτής, οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν μεν υπόψη τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Κίνα, την Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι τον προφανή κίνδυνο οι πολίτες της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

    Ένας δεύτερος ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως τον περασμένο χρόνο η Κομισιόν διδάχθηκε με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες που έχει η κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όταν η Επιτροπή επέμενε πως δεν είχε καταρτίσει «Σχέδιο Β» για να διαχειριστεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Αμέσως μετά διέρρευσαν λεπτομέρειες των ευρωπαϊκών σχεδιασμών, προκαλώντας επιπλέον αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χρηματαγορές.

    «Πήραμε το μάθημά μας», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν καταρτίζονται σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενου Brexit. «Αν καταρτίσουμε τέτοιο σχέδιο, τα μέσα ενημέρωσης θα το μάθουν. Οπότε αυτή τη φορά δεν πρόκειται να το κάνουμε», επέμεινε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 43% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, το 36% επιθυμεί την παραμονή στην Ένωση και το 21% είναι αναποφάσιστο.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπ. Ομπάμα και Βλ. Πούτιν με επίκεντρο τη Συρία και την Ουκρανία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα της Ουκρανίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, επισήμανε ο Τζος Έρνεστ σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση που πραγματοποίησε επί του προεδρικού αεροσκάφους.

    [10] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο ειδικά Γερμανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά.

    «Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο ειδικά Γερμανούς», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν βλέπει λόγο αυτοί που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη να αλλάξουν τα σχέδιά τους μετά τη χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 ξένοι τουρίστες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ ήταν Γερμανοί.

    «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψουν ή να απαρνηθούν τα φυσιολογικά ταξίδια (δηλαδή εκτός ζωνών σύγκρουσης) στην Τουρκία», πρόσθεσε.

    Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν "προσωρινά" τα πολυσύχναστα μέρη και τις κύριες τουριστικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης.

    [11] ΚΕΕΛΠΝΟ: Κύμα εποχικής γρίπης με 3 νεκρούς και 31 νοσηλείες ασθενών σε ΜΕΘ

    Σε περίοδο επιτήρησης για τη εποχική γρίπη, η οποία ευθύνεται μέχρι στιγμής για τρεις θανάτους και 31 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 - 12 - 2015, στις 09 - 01 - 2016 και στις 11 - 01 - 2016. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" της Αθήνας.

    Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η1Ν1. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

    "Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους", είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόδρας. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι "μεταλλαγμένος", εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

    [12] «Ο Δρόμος του Μεταξιού» του ζωγράφου Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    «Ο Δρόμος του Μεταξιού» είναι ο τίτλος της έκθεσης με έργα του Jamal που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη έως τις 14 Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά του Δρόμου του Μεταξιού, που συνδέει επί αιώνες την Κίνα με την Δύση. Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη αποτελεί η αγάπη του προς τους πολιτισμούς που ανέδειξαν την ομορφιά, τη δύναμη και την πνευματικότητα του ανθρώπου. Ο ίδιος ακολουθεί στη ζωή και έργο του την ίδια πορεία. Προέρχεται από την Ανατολή -γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας- αλλά ζει και δημιουργεί στη δύση, υπηρετώντας με την τέχνη του την πολιτισμική συνάντηση.

    «Στην εικονοποιία του Jamal, η ανθρώπινη μορφή, είτε ως πρόσωπο του εσώτερου κάλλους, είτε ως προσωπείο ενός ανομολόγητου φόβου, του φόβου του θανάτου, κυριαρχεί αναζητώντας νέες ταυτότητες και ρόλους και λειτουργώντας ως σταθερό σχόλιο για την ωριμότητα και την τρυφερότητα των πραγμάτων - με αφορμή και αφετηρία τον μυθικό δρόμο του μεταξιού. Στους πίνακές του, τους εμπνευσμένους από τον Πήλινο Στρατό, οι μορφές, φασματικές και ονειρώδεις, στο όριο της ύπαρξης και της ανυπαρξίας, έρχονται παρηγορητικές από το απώτερο παρελθόν σαν για να φωτίσουν τα βήματα των σύγχρονων προς ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον» αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης.

    [13] Ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων, με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές

    «Στην ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων που κυριάρχησε για δεκαετίες στο δημόσιο τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού», στοχεύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

    -Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

    -Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

    -Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

    «Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση, και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία», όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης:

    «Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

    Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

    Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

    Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να κυριαρχήσει στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που διοργανώνεται για τα 30 χρόνια λειτουργίας του με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη», στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ. Στη διημερίδα, θα απευθύνει ομιλία αύριο Πέμπτη στις 11:30 π.μ. ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 January 2016 - 21:32:26 UTC