Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά - Άιντε, για το Κυπριακό
  • [02] Β.Μεϊμαράκης. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές συντάξεων
  • [03] Σταθερός ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
  • [04] Με πτώση έκλεισαν τα κινεζικά χρηματιστήρια
  • [05] ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016
  • [06] Ανάκληση του πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Τεχεράνη
  • [07] Τουλάχιστον 21 νεκροί πρόφυγες μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο
  • [08] Ορίζοντας 2016:Ασφάλεια, προστασία δεδομένων, ενεργειακή ένωση
  • [09] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: «Αν έχετε αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία των μισθωτών»
  • [10] Η Κομισιόν απειλεί να παραπέμψει τη Βαρσοβία για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών
  • [11] Όλγα Γεροβασίλη: Ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • [12] Οι σοροί εννέα προσφύγων που πνίγηκαν καθ΄οδόν προς τη Λέσβο, βρέθηκαν σε τουρκική παραλία

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά - Άιντε, για το Κυπριακό

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 3:00 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στο επίκεντρό της θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των δύο ανδρών τόσο κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. 'Αιντε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, όσο και σε αυτή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Κοτζιάς, έθεσε ρητά, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια θέση γύρω από αυτό το θέμα έχει εκφράσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιμένει στη διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων.

    [02] Β.Μεϊμαράκης. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές συντάξεων

    Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει περικοπές συντάξεων και υφεσιακά μέτρα, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε πως δεν τον απασχολεί θέμα οικουμενικής κυβέρνησης και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

    Παράλληλα σημείωσε ότι έχει επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή, με τον Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει ψυχρότητα και οι σχέσεις τους είναι καλές και φιλικές. Δεν επικοινώνησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αν και θα ήθελε να του ευχηθεί «χρόνια πολλά», αλλά θα επικοινωνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής και θα τον επισκεφθεί ως πρόεδρος της Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στα μέλη της Ν.Δ. που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή να σκεφθούν πριν ψηφίσουν ποιος υποψήφιος έχει εμπειρία και την προσφορά του καθενός, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θετικά και τις όποιες αδυναμίες.

    Σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο απάντησε ότι ασκεί με συνέπεια τα καθήκοντά του, υπενθύμισε ότι τον ψήφισε και παρατήρησε ότι ως εθνικό σύμβολο οφείλει να προσπαθεί για τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

    [03] Σταθερός ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

    Στο 0,2% αναμένεται να ανέλθει ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

    Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και o καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (1,2%, σε σύγκριση με 1,5% το Νοέμβριο), ενώ ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (1,1%, σε σύγκριση με 1,2% το Νοέμβριο ), ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,5%, σταθερός σε σχέση με το Νοέμβριο) και της ενέργειας (-5,9%, σε σύγκριση με -7,3% το Νοέμβριο).

    [04] Με πτώση έκλεισαν τα κινεζικά χρηματιστήρια

    Με πτώση έκλεισαν και σήμερα τα κινεζικά χρηματιστήρια, παρά τις παρεμβάσεις που έκαναν οι Αρχές της χώρας για να σταθεροποιήσουν τις αγορές, μετά τις χθεσινές απώλειες 7% και τη διακοπή της συνεδρίασης, που προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Στην Ευρώπη, περιορίζεται η άνοδος που σημείωναν τα χρηματιστήρια μετά το άνοιγμά τους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει κέρδη 0,3%.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 0,3% μετά από μία συνεδρίαση μεγάλων διακυμάνσεων, με τον δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακά απώλειες έως 3,2% και κέρδη έως 1%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,4% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με απώλειες 0,7%, ενώ μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης S&P/ASX 200 του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας (-1,6%).

    [05] ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016

    Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Μορίς Όμπστφελντ σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

    «Σε ορισμένες χώρες», σημείωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με παρηγορεί η σκέψη, ωστόσο, ότι στο τέλος του 2015 είχαμε ένα πολύ καλό νέο για το διεθνές νομισματικό σύστημα: Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τη μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2010. Μεταξύ άλλων, η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του ΔΝΤ να αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές».

    [06] Ανάκληση του πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Τεχεράνη

    Το Κουβέιτ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση κατά των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η τέταρτη χώρα του Κόλπου που διακόπτει ή υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη.

    Η επίθεση "αποτελεί κατάφωρη προσβολή των διεθνών συμφωνιών και κανόνων και σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων του Ιράν ως προς την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία των διπλωματών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna.

    [07] Τουλάχιστον 21 νεκροί πρόφυγες μετά τη βύθιση σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο

    Η τουρκική χωροφυλακή ανακοίνωσε τον εντοπισμό 21 πτωμάτων προσφύγων, τρεις από τους οποίους παιδιά, σε δύο τουρκικές παραλίες, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο.

    Ένδεκα από τα πτώματα βρέθηκαν σε παραλία του Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμη βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Ρόιτερς.

    Αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες στη θάλασσα.

    [08] Ορίζοντας 2016:Ασφάλεια, προστασία δεδομένων, ενεργειακή ένωση

    Βίντεο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες του 2016.

    [09] Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: «Αν έχετε αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή, μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία των μισθωτών»

    Ο Αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως «η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη», ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως «τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα».

    Τέλος η Κομισιόν, διαμέσου του Επιτρόπου της, «εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μισθωτών, καθώς και την ανάγκη για ένα «δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή».

    [10] Η Κομισιόν απειλεί να παραπέμψει τη Βαρσοβία για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, ο Γερμανός Γκίντερ `Οτινγκερ, απείλησε τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, μετά την υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο ενός νόμου που θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

    "Πολλά είναι αυτά που συνηγορούν για να ενεργοποιήσουμε τον `μηχανισμό κράτους δικαίου` και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση", δηλώνει ο `Οτινγκερ στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι Πολωνοί βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν έναν αμφιλεγόμενο νόμο, βάσει του οποίου τερματίζονται αμέσως οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων εποπτείας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    [11] Όλγα Γεροβασίλη: Ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

    Για θράσος και ανευθυνότητα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη αναφορικά με την κάθετα αρνητική στάση που τηρούν απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού. Η κυρία Γεροβασίλη κάλεσε τα δύο κόμματα να σταματήσουν να συντάσσονται με την τρόικα και να συστρατευθούν στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις και να μην πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια.

    «Η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς από το 2018, και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει στα 863 ευρώ».

    «Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Έχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον αγώνα, τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε τη μείωση; Ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [12] Οι σοροί εννέα προσφύγων που πνίγηκαν καθ΄οδόν προς τη Λέσβο, βρέθηκαν σε τουρκική παραλία

    Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν σε τουρκική παραλία τα πτώματα τουλάχιστον εννέα προσφύγων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε το σκάφος που τους μετέφερε από τις τουρκικές ακτές προς τη Λέσβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Η τουρκική ακτοφυλακή κατόρθωσε να διασώσει 8 από 22 ανθρώπους που είχαν επιβιβασθεί στο σκάφος και συνεχίζει τις επιχειρήσεις.Το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας λίγη ώρα μετά τον απόπλου από την περιοχή του Ντίκιλι, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.Τα πτώματα των εννέα εντοπίσθηκαν λίγη ώρα μετά σε παραλία του Αϊβαλί, απέναντι από τις ακτές της Λέσβου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 11:32:31 UTC