Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη νέα επιδείνωση του καιρού
  • [02] Πόλος έλξης, το χιονισμένο τοπίο της ορεινής Αρκαδίας
  • [03] Μυτιλήνη: Χρηστικά αντικείμενα από σωσίβια και πλαστικές βάρκες μεταναστών και προσφύγων
  • [04] «Που είναι η μάνα σου μωρή», μια παράσταση - φάρμακο ενάντια στη λήθη
  • [05] Ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τα Σαββατοκύριακα, ανέστειλαν την αποχή τους οι φύλακες

  • [01] Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη νέα επιδείνωση του καιρού

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού.

    Επίσης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

    Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά γενικά στους πολίτες να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα:

    -Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

    -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

    -Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    -Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

    -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

    -Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

    -Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

    -Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

    -Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

    -Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

    -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Τέλος, αν μετακινούνται πεζή συνιστά :

    -Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

    -Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

    [02] Πόλος έλξης, το χιονισμένο τοπίο της ορεινής Αρκαδίας

    Το χιονισμένο τοπίο στην ορεινή Αρκαδία, δημιούργησε ένα παραμυθένιο σκηνικό και λειτούργησε καταλυτικά, ώστε πολύς κόσμος να επιλέξει να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά στα γνωστά ορεινά θέρετρα της περιοχής, με αποτέλεσμα η πληρότητα να φτάσει σχεδόν το 100%, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος.

    Ο κ. Μαρινάκος ανέφερε ότι όλη η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική η κίνηση, όχι μόνο για τα καταλύματα στην ορεινή Αρκαδία, που η πληρότητα έφτασε στο 100% ακόμα και για τις ενδιάμεσες ημέρες, αλλά και για την αστική περιοχή της Τρίπολης η πληρότητα ήταν υψηλή. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είχαν κάνει καλές προσφορές. Επίσης, πρόσθεσε ότι εξαιρετικά κινήθηκε και η υπόλοιπη τουριστική αγορά, που αφορά συμπληρωματικές υπηρεσίες και έχει να κάνει με καταστήματα εστίασης, υγειονομικού ενδιαφέροντος και παραδοσιακών προϊόντων.

    Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επενδύσουν και να κεφαλαιοποιήσουν το καλό αυτό κλίμα των εορταστικών ημερών για αύξηση της επισκεψιμότητας και την υπόλοιπη χειμερινή τουριστική σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι στοχεύουν εντός του Ιανουαρίου να συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, για να τις καταθέσουν και να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την τόνωση του περιφερειακού τουριστικού προορισμού της Πελοποννήσου.

    [03] Μυτιλήνη: Χρηστικά αντικείμενα από σωσίβια και πλαστικές βάρκες μεταναστών και προσφύγων

    Τα εκατοντάδες χιλιάδες σωσίβια των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη Μυτιλήνη και που βρίσκονται πεταμένα σε ακτές και στις χωματερές του νησιού μπορούν να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με τους εθελοντές στο «χωριό του όλοι μαζί», που διαχειρίζεται τις παλιές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Ήδη χρησιμοποιούνται πλέον για την προσωρινή διαμονή ειδικών ομάδων κατηγοριών προσφύγων.

    Με ένα πρόχειρο εργαστήριο και πολλή συλλογική δουλειά, μετατρέπουν τα υλικά των σωσιβίων αλλά και των πλαστικών βαρκών σε χρηστικά αντικείμενα. Όπως καναπέδες, μικρά τραπεζάκια, στρώματα αλλά και πρωτότυπες τσάντες. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Τα μέχρι την επεξεργασία τους «σκουπίδια» παίρνουν νέα μορφή και δίνουν τη δυνατότητα της απασχόλησης στους πρόσφυγες. Από τους εθελοντές ήδη εξετάζεται η δυνατότητα κάποιες από τις κατασκευές να διατίθενται προς πώληση, με στόχο βέβαια την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων.

    «Κάθε τσάντα απαιτεί περίπου τρεις ώρες για να φτιαχτεί. Όλα γίνονται όπως και στις κανονικές τσάντες, με τη διαφορά πως τα υλικά είναι από τα σωσίβια που βρίσκουμε στις παραλίες. Όλα τα μέρη του σωσιβίου χρησιμοποιούνται. Το ύφασμα και οι ιμάντες γίνονται τσάντες. Ενώ το εσωτερικό υλικό το χρησιμοποιούμε για στρώματα τα οποία είναι απαραίτητα αυτήν την εποχή για το κρύο» είπε στην ΕΡΤ ο Aida Simply, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ο Aida Simply έχει διδαχθεί στην πατρίδα του την τέχνη της ραπτικής και όπως λέει, του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να δουλεύει δημιουργώντας χρήσιμα αντικείμενα. «Θα ήθελα βέβαια μια καλύτερη και μεγαλύτερη ραπτομηχανή για να μπορώ να ράβω ακόμα πιο γρήγορα» λέει δείχνοντας μερικές από τις τσάντες που έχει κατασκευάσει.

    Ψυχή του εργαστηρίου είναι η σχεδιάστρια Τίνα Κοντολέοντος. Εκτός από τα πατρόν και τα σχέδια η συμβολή της είναι σημαντική και για έναν άλλον λόγο. Το εργαστήριο λειτουργεί παράλληλα και σαν σχολείο για πρόσφυγες που ενδιαφέρονται να μάθουν την τεχνική της κατασκευής τσαντών. Είναι κάτι που τους κάνει να νιώθουν χρήσιμοι. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν μια νέα τέχνη που μπορεί να τους βοηθήσει επαγγελματικά.

    [04] «Που είναι η μάνα σου μωρή», μια παράσταση - φάρμακο ενάντια στη λήθη

    Ένα δύσκολο εγχείρημα, το πιο δύσκολο τής μέχρι τώρα καλλιτεχνικής της πορείας θεωρεί η Βέρα Κρούσκα τον ρόλο της στο έργο «Πούναι η μάνα σου μωρή», που έκανε πρεμιέρα χθες βράδυ, στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο», στην Καλλιθέα.Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

    Λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή για να μας μεταφέρει στη Μάνη του εμφυλίου πολέμου, η Βέρα Κρούσκα δείχνει αισιόδοξη για την τέχνη της και την τέχνη γενικότερα, παρά την κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί. Έχει την πεποίθηση ότι «γίνονται πολλά καλά πράγματα στο θέατρο» και πως «μέσα στην κρίση δείχνει να έχει ανθίσει η τέχνη» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικά για τον ελληνικό κινηματογράφο, η λαμπερή σταρ της μεγάλης και μικρής ελληνικής οθόνης του 70 και 80 -«δεν αποποιούμαι τίποτα από όλα όσα έχω κάνει» σπεύδει να ξεκαθαρίσει - φέρνει το παράδειγμα της καινούριας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» για να υπογραμμίσει: «Δεν ανήκω στις φαν του Παπακαλιάτη αλλά χαίρομαι πολύ όταν μου ανατρέπεται η εικόνα. Και αυτή η ταινία ήταν μια ανατροπή της εικόνας που είχα και πραγματικά το χάρηκα πολύ».

    [05] Ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τα Σαββατοκύριακα, ανέστειλαν την αποχή τους οι φύλακες

    Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης (ΠΕΥΦΑ) αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της αποχής κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.Έτσι αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία τους, αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Η ΠΕΥΦΑ είχε κηρύξει αποχή από την εργασία στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αρχής γενομένης από το περασμένο Σαββατοκύριακο, λόγω της κατάργησης της υπερωριακής αποζημίωσης του κλάδου με το νόμο για το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε πριν από 15 ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 January 2016 - 7:32:26 UTC