Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη για την ανθρωποκτονία της 88χρονης στα Εξάρχεια, ο 77χρονος αδελφός της
  • [02] Οργή των σιιτών στη Μέση Ανατολή για την εκτέλεση Σαουδάραβα ιερωμένου
  • [03] Ένοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
  • [04] "Σοβαρές ανησυχίες" εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκτέλεση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ
  • [05] Η κατάσταση της υγείας του Ράιφ Μπαντάουι επιδεινώνεται
  • [06] Ευχές από τον Μάρτιν Σουλτς και τον Δ. Παπαδημούλη
  • [07] Γαλλία: Ο άνδρας που έριξε το όχημά του πάνω σε στρατιώτες μάλλον δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση

  • [01] Συνελήφθη για την ανθρωποκτονία της 88χρονης στα Εξάρχεια, ο 77χρονος αδελφός της

    Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 88χρονης, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες το πρωί στο διαμέρισμα που διέμενε στα Εξάρχεια.

    Το θύμα έφερε πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστης είναι ο 77χρονος αδελφός του θύματος, ο οποίος και συνελήφθη.

    Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η 88χρονη διέμενε μαζί με τον 77χρονο αδελφό της, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, και συγκεκριμένα πάσχει από «Αλτσχάιμερ». Δράστης και θύμα είχαν καθημερινά έντονους διαπληκτισμούς. Προχθές το μεσημέρι είχαν νέο διαπληκτισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου ο 77χρονος χτύπησε την 88χρονη αδελφή του στο κεφάλι, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της.

    Σε βάρος του 77χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

    Ο δράστης οδηγήθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας και παρέμεινε φρουρούμενος.

    [02] Οργή των σιιτών στη Μέση Ανατολή για την εκτέλεση Σαουδάραβα ιερωμένου

    H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.

    Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφθούν από τις σελίδες της ιστορίας».

    Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

    Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

    Στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.

    Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.

    Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε σήμερα τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ.

    «Ζητώ από τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας? να επιδείξουν τόλμη και να απαντήσουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες και (ζητώ) το ίδιο από τους σιίτες στις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να αποτρέψουν την αδικία και την κυβερνητική τρομοκρατία στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπό του.

    «Προτρέπω? (να πραγματοποιηθούν) οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας».

    Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ επαναλειτούργησε αυτήν την εβδομάδα. Είχε κλείσει το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

    Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.

    Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

    Φόρος τιμής στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ από τον Αλί Χαμενεΐ

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απέτισε - με μήνυμά του στο Twitter - φόρο τιμής στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.

    "Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

    Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.

    [03] Ένοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν

    Τέσσερις ένοπλοι και δύο φρουροί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι μαχητές επιτέθηκαν σε βάση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ένοπλοι, που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα, κατάφεραν να εισέλθουν στην αεροπορική βάση Πάθανκοτ στη βορειοδυτική επαρχία Πουντζάμπ πριν από την αυγή. Μόλις βρέθηκαν μέσα στη βάση άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

    Νωρίτερα είχαν κλέψει το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και είχαν φθάσει με αυτό στην αυστηρά φυλασσόμενη βάση ? τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις που φέρεται να πραγματοποίησαν εκπαιδευμένοι στο Πακιστάν μαχητές, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πουντζάμπ, Σουρές Αρόρα.

    Ο θάνατος των τεσσάρων ενόπλων και δύο φρουρών έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σποραδικά πυρά και ελικόπτερα πάνω από το σημείο ακούγονταν ακόμη καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό και άλλων ενόπλων, ανέφερε η αστυνομία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την εκτός προγράμματος επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ στην προσπάθεια αναβίωσης των διμερών συνομιλιών που διακόπηκαν εξαιτίας επιθέσεων από μαχητές.

    "Από τη στιγμή που ο Μόντι πάτησε το πόδι του στη Λαχόρη (και πιθανόν ακόμη και πριν), κάτι σαν αυτό ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί", δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, ειδικός για τη Νότια Ασία στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Γουίλσον στην Ουάσινγκτον.

    Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάθ Σινγκ δήλωσε στο ANI, που συνδέεται με το Ρόιτερς: "Το Πακιστάν είναι γείτονάς μας και θέλουμε ειρήνη, αλλά οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία θα λάβει την κατάλληλη απάντηση".

    Τα σχόλιά του ερμηνεύθηκαν από ινδούς αναλυτές ως ένδειξη αυτοσυγκράτησης και της θέλησης του Νέου Δελχί να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πακιστάν.

    Τα μέτρα ασφαλείας, μετά την επίθεση, είναι εμφανή σε όλη την Ινδία.

    [04] "Σοβαρές ανησυχίες" εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκτέλεση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα "σοβαρές ανησυχίες" μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ.

    "Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαισίου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε συνολικά 47 ανθρώπους που είχαν καταδικασθεί για "τρομοκρατία", ανάμεσά τους και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη, προκαλώντας αποτροπιασμό στον σιιτικό κόσμο και κυρίως στο Ιράν. Η Τεχεράνη απείλησε το Ριάντ ότι θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση αυτή.

    "Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου "να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες" που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

    [05] Η κατάσταση της υγείας του Ράιφ Μπαντάουι επιδεινώνεται

    Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για "προσβολή του Ισλάμ", υποφέρει από λιποθυμικά επεισόδια και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, εξαιτίας της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει, δήλωσε την Πέμπτη η γυναίκα του.

    Η Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία ζει ως πρόσφυγας στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, δήλωσε τηλεφωνικά πως ελπίζει ο άνδρας της να τερματίσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από 20 μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά του σε διαφορετική φυλακή στην Σαουδική Αραβία.

    Ο Μπαντάουι, ο διαχειριστής του "Φιλελεύθερου Σαουδαραβικού Δικτύου", συνελήφθη το 2012 και στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και 50 μαστιγώσεις κάθε εβδομάδα για 20 εβδομάδες με την κατηγορία της "προσβολής του Ισλάμ".

    [06] Ευχές από τον Μάρτιν Σουλτς και τον Δ. Παπαδημούλη

    Κάθε χρόνος έρχεται με νέες ελπίδες και όνειρα. Στο τέλος του 2015, ζητήσαμε από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΕΚ να μας πουν τις ευχές τους για το νέο έτος!

    Μάρτιν Σουλτς - πρόεδρος του ΕΚ

    Ένας δύσκολος χρόνος, για πολλούς στην Ευρώπη, έφτασε στο τέλος του. Ένας χρόνος από τον οποίο, ελπίζω, ότι οι ηγέτες μας έμαθαν πολλά τα οποία και θα εφαρμόσουν το 2016. Ο νέος χρόνος αποτελεί ευκαιρία για να κάνουμε νέα ξεκινήματα, για να ξαναβρούμε και πάλι την ειρήνη και την ασφάλεια, που θεωρούσαμε δεδομένες. Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας ευτυχισμένο και ειρηνικό 2016!

    Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά - αντιπρόεδρος ΕΚ)

    Θα ήθελα να μπορούσε κανείς να εύχεται κάτι καινούριο για κάθε χρονιά. Και φέτος όμως, θέλω να ευχηθώ περισσότερη Ειρήνη, Ελευθερία και Δημοκρατία για όλους, σε όλο τον κόσμο. Χωρίς πολέμους, χωρίς δυστυχία για τους αδύναμους, χωρίς αδικίες και ανισότητες.

    Οι ελπίδες και οι ευχές όλων μας: να είναι το 2016 καλύτερο από τη χρονιά που φεύγει. Μακάρι το νέο έτος να μας βρει, όλες και όλους, πιο δυνατούς και πιο ανθρώπινους.

    [07] Γαλλία: Ο άνδρας που έριξε το όχημά του πάνω σε στρατιώτες μάλλον δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση

    Οι γαλλικές αρχές δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο άνδρας που οδήγησε το όχημά του πάνω σε στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία μπροστά από ένα τέμενος στη νότια Γαλλία την Πρωτοχρονιά, συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση, επισήμανε σήμερα ο εισαγγελέας του Βαλάνς Αλέξ Περέν.

    «Δεν διαθέτουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδείξουν μια τρομοκρατική ενέργεια» τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι ο 29χρονος Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία φαίνεται πως έδρασε μόνος.

    «Όταν συνελήφθη, ανέφερε ότι ήθελε να σκοτώσει στρατιώτες επειδή οι στρατιώτες σκοτώνουν ανθρώπους» προσέθεσε ο εισαγγελέας.

    «Είπε (επίσης) ότι ήθελε να τον σκοτώσουν στρατιώτες», «ένας τρόπος για εκείνον να παρουσιαστεί ως μάρτυρας» σημείωσε ο Περέν.

    Ο δράστης δεν ήταν γνωστός ούτε στην αστυνομία ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στις υπηρεσίες πληροφοριών. Αν και διεξαγάγονται έρευνες σχετικά με την ψυχική του κατάσταση, δεν έχει «ιστορικό ψυχικής ασθένειας» διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «έναν πιστό μουσουλμάνο, όχι όμως ριζοσπαστικοποιημένο». Διαμένει στα περίχωρα της Λυόν (κεντροανατολικά), είναι άνεργος, βρισκόταν στη Βαλάνς «εδώ και ημέρες», καθώς «είχε έρθει να επισκεφθεί τα πεθερικά του».

    «Κανένα όπλο, κανένα έγγραφο που να τον συνδέει με θρησκευτικές ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες ή τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν εντοπίστηκε στο όχημά του ούτε στην κατοικία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 January 2016 - 17:32:33 UTC